ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Το βιβλίο αποσύρεται, η αντιεπιστημονικότητα στη θέση της

Οχι μόνο δε βρίσκεται σε φάση τύπωσης - όπως διαβεβαίωνε από τις αρχές Αυγούστου η Μ. Γιαννάκου - αλλά αποσύρεται και τη θέση του παίρνει το παλιό εγχειρίδιο.

Ο λόγος για το βιβλίο της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, που όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας «με αφορμή τις σημαντικές επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του περιεχομένου του (...) τις οποίες διατύπωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με την πράξη υπ' αριθμ. 21 στις 24/9/2007, αποφασίστηκε η απόσυρση του βιβλίου και η προσωρινή αντικατάστασή του από το βιβλίο Ιστορίας που διδάσκονταν τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη συγγραφή νέου εγχειριδίου».

Εκείνο που δεν αλλάζει είναι το αναλυτικό πρόγραμμα, με βάση το οποίο θα γραφτεί το επόμενο βιβλίο της Ιστορίας, το οποίο παραμένει στραμμένο στην αποσπασματικότητα και την αντιεπιστημονικότητα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το βιβλίο «Ματωμένα Χώματα» της Δ. Σωτηρίου, που είχε δηλώσει η Μ. Γιαννάκου ότι θα διανεμηθεί συμπληρωματικά, βρίσκεται και αυτό ...«υπό αξιολόγηση».

Ταυτόχρονα, το παλιό βιβλίο που επανέρχεται χαρακτηρίζεται επίσης από ιδεολογική μεροληψία, ενώ ο τεράστιος όγκος του δεν αφήνει περιθώριο για καταστάλαγμα στο μαθητή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η απόσυρση γίνεται με την «επιστημονική» κάλυψη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το οποίο σήμερα διατυπώνει επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του περιεχομένου του βιβλίου, ωστόσο είναι το ίδιο που πέρσι ενέκρινε την καταλληλότητά του...

Οι αναμενόμενες αντιδράσεις στην κυβερνητική απόφαση από διαφορετική σκοπιά αλείφουν βούτυρο στο ψωμί της αντιπαράθεσης εθνικισμού - κοσμοπολιτισμού, ακολουθώντας την πεπατημένη του προηγούμενου διαστήματος, με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ να υπερασπίζουν το πόνημα της κ. Ρεπούση, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο αρχιεπίσκοπος χαιρέτισαν την απόφαση.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «συνιστά μια απαράδεκτη απόφαση που δεν τιμά την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, δήλωσε ότι «ο νέος υπουργός Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν, είναι και όπως δείχνει, θα παραμείνουν όμηροι μιας πολιτικής αντίληψης που οδηγεί στο παρελθόν και κατ' επανάληψη εκφράστηκε από το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη». Στο ίδιο μοτίβο με τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, όπου σημειώνει πως «φαίνεται ότι η κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα θέλει να δώσει την εικόνα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΛΑΟΣ και ο νέος υπουργός να δώσει διαπιστευτήρια ακραιφνούς δεξιάς ορθοδοξίας σε σύγκριση με την προκάτοχό του». Ετσι, ξαφνικά, η Μ. Γιαννάκου θεωρείται από τον ΣΥΝ προσωποποίηση της προοδευτικότητας...

Την ίδια στιγμή, την απόσυρση του βιβλίου χαιρετίζει ο ΛΑ.Ο.Σ., σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση πήρε τα μηνύματα της κάλπης» και τονίζοντας ότι «η προάσπιση της Ιστορίας και των αρχών του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού θα παραμείνει πρώτη προτεραιότητα του ΛΑ.Ο.Σ., άσχετα με τους κακόβουλους χαρακτηρισμούς που τη συνοδεύουν». Βέβαια, στην «προάσπιση» της ιστορίας ο ΛΑ.Ο.Σ. εννοεί τα ...κρυφά σχολειά, τον Γρηγόριο τον Ε΄, τον Γρίβα... Ολα όσα εννοεί και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που έστειλε χτες συγχαρητήρια στον υπουργό Παιδείας για την «παρρησία και την ευθυκρισία, την οποία επέδειξε στο θέμα».

Με αναπληρωτές και ωρομίσθιους τα κενά

Για τα κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 5 Οκτώβρη θα λυθούν οι εκκρεμότητες σε σχολικούς συμβούλους, προϊσταμένους επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων, ενώ θα εξεταστούν και οι αιτήσεις για αποσπάσεις των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Η λύση δηλαδή και πάλι με αναπληρωτές και ωρομισθίους, διαιωνίζοντας το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών και θέτοντας ως δεδομένη την επανάληψη του ίδιου «έργου» την ερχόμενη χρονιά.

Οσο για τις υπόλοιπες ελλείψεις σε σχολικά εγχειρίδια, στην αρχή του σχολικού έτους έλειπαν 120 βιβλία σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ σήμερα υπολείπονται ακόμα 30, τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό θα έχουν διανεμηθεί μέχρι την 1η του Οκτώβρη.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Δουλιά δεν έχουν, επιχειρηματίες θα γίνουν;

Εστησαν γραφείο υποστήριξης επιχειρηματικών ιδεών μέσα στο ΤΕΙ

Μετά από τα γραφεία διαμεσολάβησης (ανάμεσα στα πανεπιστήμια, τους φοιτητές, τους καθηγητές και τις επιχειρήσεις), τώρα στο ΤΕΙ Χαλκίδας εμφανίστηκε και γραφείο υποστήριξης επιχειρηματικών ιδεών!

Ενα γραφείο στο οποίο θα απευθύνονται οι σπουδαστές - που άλλωστε είναι πασιφανές ότι μετά την αποφοίτησή τους θα γίνουν... επιχειρηματίες! - και θα λαμβάνουν πληροφορίες νομικού χαρακτήρα για τη σύσταση επιχείρησης. Επιπλέον, όποιος σπουδαστής έχει μια ...επιχειρηματική ιδέα, θα μπορεί να πηγαίνει στο εν λόγω γραφείο και να την «κουβεντιάζει» (προφανώς όχι με τον υπάλληλο) για να υλοποιηθεί! Το γραφείο λειτουργεί με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πακέτο (ΕΠΕΑΕΚ) η οποία λήγει τον Ιούνιο. Είχε γίνει προσπάθεια και πέρσι να συσταθεί, αλλά είχε εμποδιστεί από τους συνεχιζόμενους αγώνες των σπουδαστών. Ετσι φέτος βρήκε στέγη: Το χώρο συνεδριάσεων του ΔΣ του συλλόγου σπουδαστών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ!

Την ίδια στιγμή που το επίπεδο σπουδών στα ΤΕΙ διαρκώς υποβαθμίζεται, τέτοιου τύπου «γραφεία» σπέρνουν αυταπάτες στους σπουδαστές, ανοίγοντας ταυτόχρονα την πόρτα στις επιχειρήσεις να αντλήσουν ιδέες από φρέσκα μυαλά που περιχαρείς θα τις προσφέρουν προσβλέποντας στην επαγγελματική αποκατάσταση.

Αντιδρώντας σε αυτή την εξέλιξη, η ΠΚΣ του ΤΕΙ Χαλκίδας καλεί τους σπουδαστές σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το γραφείο υποστήριξης επιχειρηματικών ιδεών.

Επιμένουν στη Λάρισα

Εμμένει το Συμβούλιο του ΤΕΙ Λάρισας στην εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου - πλαισίου, για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να πάει «κόντρα» σ' αυτόν. «Είναι νόμος και δεν μπορούμε να μην τον εφαρμόσουμε» ισχυρίστηκαν τα μέλη του, σε χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, που έγινε υπό την αγωνιστική πίεση της Πανσπουδαστικής, ύστερα από την απόφαση που έσπευσε να πάρει το Τμήμα Γεωργικών Μηχανημάτων και Αρδεύσεων, για την εφαρμογή της διάταξης που αφορά στους λεγόμενους αιώνιους σπουδαστές. Βεβαίως, άμεση ήταν η απάντηση των εκπροσώπων της Πανσπουδαστικής, που ήταν εκεί, οι οποίοι τόνισαν ότι η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της απειθαρχίας, της ανυπακοής και των αγώνων, όταν αυτό το επιτάσσουν τα λαϊκά συμφέροντα. Και κάλεσαν τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς του ιδρύματος να παλέψουν για να μην περάσει ο αντιδραστικός νόμος.

Εκδήλωση για την επέτειο του ΕΑΜ

Διοργανώνεται από την ΠΟΑΟ, αύριο Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη, στα Προπύλαια

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) διοργανώνει, αύριο Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη και ώρα 6 μμ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής για την 66η επέτειο της Ιδρυσης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) στις 27.9.1941.

Καλούνται όλοι οι αγωνιστές και οι απόγονοί τους και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι νεολαίοι της ΚΝΕ και μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος να πάρουν, μαζικά, μέρος στην εκδήλωση, όπου θα υπάρξει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Παραμένει χρέος η διδασκαλία της ιστορικής αλήθειας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιό του για την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού δε σημαίνει και σταμάτημα των προσπαθειών εκείνων που στοχεύουν στην αναπροσαρμογή του περιεχομένου των βιβλίων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προς αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική, φιλοϊμπεριαλιστική κατεύθυνση. Αλλωστε, και οι παρατηρήσεις στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού που έγιναν από την Ακαδημία Αθηνών δεν αφορούσαν στην κατεύθυνση, αλλά σε επιμέρους ζητήματα, στο πλαίσιο της αντίθεσης εθνικιστών και κοσμοπολιτών για την ιστορία που θα διδάσκεται. Μία αντίθεση αποπροσανατολιστική και επιζήμια για τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, όπως είχε επισημάνει εξαρχής το ΚΚΕ.

Η διδασκαλία της ιστορικής αλήθειας παραμένει χρέος των κομμουνιστών και των άλλων εκπαιδευτικών που σέβονται την επιστήμη και νοιάζονται για το τι γνώση αποκτούν οι νέες γενιές.

Το καθήκον αυτό θα έχει διάρκεια και προοπτική και πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση και γενικότερα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ