ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ
Ανοίγουν δρόμους στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου

Μετά τις φωτιές έρχονται οι κερδοσκόποι

Eurokinissi

Μετά τις φωτιές έρχονται οι κερδοσκόποι
Οι δύο μεγάλοι οδικοί αυτοκινητόδρομοι θα αποτελέσουν τη βάση του κυβερνητικού σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ανασυγκρότηση που υπηρετεί πρώτα απ' όλα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή διυπουργική σύσκεψη, που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, επιβεβαιώνοντας απόλυτα την πρόβλεψη του ΚΚΕ ότι η αποκαλούμενη από την κυβέρνηση ως «ανασυγκρότηση» δε σημαίνει παρά: Και ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και επιδείνωση της κατάστασης για τους εργαζομένους και τα μικρομεσαία στρώματα των περιοχών, καθώς και τη ριζική αλλαγή στο περιβάλλον, καθώς οι παραδοσιακές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν από το λεγόμενο αγροτουρισμό και την κερδοσκοπική δράση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσίασε σε αδρές γραμμές ο Γ. Σουφλιάς μετά τη διυπουργική σύσκεψη. «Πιστεύω ότι με τους δύο μεγάλους δρόμους που γίνονται - αυτούς που ονομάζουμε και «Δρόμους Ανάπτυξης» - η περιοχή θα έχει πολύ καλύτερες συνθήκες στο μέλλον για ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, εννοώντας τούς υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους «Ελευσίνα - Πάτρα - Πύργος -Τσακώνα», που αποτελεί προέκταση της «Ιόνιας Οδού» και «Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη». Ο υπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα μέτρα που θα ληφθούν «για την τόνωση της οικονομίας και της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών» θα γίνουν με βάση αυτούς τους άξονες.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των πληγέντων περιοχών φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση είναι ακόμα ανέτοιμη και κινείται ακόμα σε επίπεδο μελετών και κατευθύνσεων, δίχως να αποσαφηνίζει ακόμα τις πηγές και το ύψος της χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Ο επικεφαλής του ειδικού ταμείου Π. Μολυβιάτης περιορίστηκε να αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 149,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το κτίσιμο των καμένων σπιτιών.

Οπως διευκρίνισε ο Γ. Σουφλιάς, πρόκειται για 1.100 σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και περίπου 800 που έχουν καταστραφεί μερικώς σε Πελοπόννησο, Εύβοια και Αττική. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατασκευή των σπιτιών δε θα ανατεθεί σε κατασκευαστικές εταιρείες, θα δοθούν τα χρήματα σε κάθε έναν πυρόπληκτο χωριστά, αλλά η κυβέρνηση θα θέσει ορισμένες προδιαγραφές, οι οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί πλήρως ακόμα. Μακρύς είναι ο δρόμος για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Για το τελευταίο, ο Γ. Σουφλιάς είπε ότι η μελέτη αναδάσωσης δεν έχει καν ξεκινήσει, αφού δεν έγινε η αεροφωτογράφιση διότι «υπήρχε κάποια ζημιά στο σύστημα αεροφωτογράφισης που έχει η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού». Υποσχέθηκε όμως ότι θα αρχίσει από σήμερα, ώστε οι μελέτες της αναδάσωσης να τελειώσουν τον Οκτώβρη -Νοέμβρη...

Γενικότερα, πάντως, ο υπουργός εκτίμησε ότι «έχουμε δρόμο μακρύ μπροστά μας», καθώς από τη συζήτηση που έγινε χτες προέκυψε ότι «τα άμεσα μέτρα που χρειάζονταν πάρθηκαν αμέσως, εφαρμόστηκαν αρκετά καλά, αλλά, βεβαίως, από εκεί και πέρα, έχουμε μακρύ δρόμο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και για την ανασύνταξη όλης αυτής της περιοχής και περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά»...

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ
Επαφές για μπίζνες στα καμένα

Μέσα στο Νοέμβρη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Νότια Κορέα με πολυεθνικό όμιλο, με αντικείμενο την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή

Το ενδιαφέρον των ξένων πολυεθνικών ομίλων, που είχαν βάλει στο μάτι τις δημόσιες δασικές εκτάσεις της Ηλείας, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δε σταμάτησε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά έγινε ακόμη πιο έντονο.

Αυτό αποδεικνύει πρόσκληση προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Αγγελο Αγγελόπουλο, που έχει απευθύνει ο πολυεθνικός επιχειρηματικός όμιλος «World Trade Center Group», για μια επίσκεψη στην έδρα του στη Σεούλ της Νότιας Κορέας τον προσεχή Νοέμβρη, εκτιμώντας προφανώς τη στάση απόλυτης συμφωνίας που έχει τηρήσει σε σχέση με τις προθέσεις του ομίλου για κολοσσιαίες επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου πολυεθνικού ομίλου λίγες μέρες πριν οι καταστροφικές φλόγες ξεκινήσουν να καίνε τα δάση και τα χωριά της Ηλείας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην περιοχή, έπειτα από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας. Ο όμιλος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, εκπροσωπήθηκε σε υψηλότατο επίπεδο, από τον αντιπρόεδρό του, David H. Lee, ενώ συνοδευόταν από τον Γ. Ταμπάκη, γενικό διευθυντή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στις ΗΠΑ, τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου Κορέας και μια σειρά εκπροσώπους κατασκευαστικών ομίλων, με κατεύθυνση τις ξενοδοχειακές υποδομές.

Οι ξένοι επενδυτές κατά τη διήμερη επίσκεψή τους (22 και 23 Αυγούστου) επισκέφτηκαν το λιμάνι του Κατάκολου, τη λίμνη Καϊάφα, την αρχαία Ηλιδα, την Αρχαία Ολυμπία και πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τον υφυπουργό τότε Οικονομικών Χρ. Φώλια (τώρα υπουργός Ανάπτυξης) κ.ά.

Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Κατάκολου, ώστε να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες ελλιμενισμού πλοίων, το στήσιμο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή, ακόμη και την κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην αρχαία Ολυμπία καθώς και θεματικού πάρκου.

Πυρκαγιές σε Αρκαδία και Αττική

Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι μεταξύ των χωριών Τζίβα, Δεμίρη και Στρίγκου, έξω από την Τρίπολη. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα, τα οποία κατάφεραν να την περιορίσουν πριν πλησιάσει επικίνδυνα τις κατοικημένες περιοχές.

Υπό έλεγχο, λίγο μετά την εκδήλωσή της, τέθηκε η φωτιά στη Λ. Λαυρίου 83, στα Γλυκά Νερά. Οι φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους σε περιφραγμένη έκταση, αλλά χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών και των ελικοπτέρων, δεν επεκτάθηκαν στο πολύπαθο βουνό του Υμηττού.

Τάξη και ασφάλεια...

«Τάξη και ασφάλεια» ζήτησαν χτες από τους στρατηγούς της Αστυνομίας ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Π. Χηνοφώτης. Κατά τη διάρκεια της τακτικής τετραμηνιαίας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της Αστυνομίας, ανάμεσα στα άλλα δόθηκαν και «ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση βίαιων ενεργειών τόσο σε ανοιχτούς χώρους, δηλαδή, σε συναθροίσεις και συγκεντρώσεις, όσο και σε αθλητικούς χώρους». «Οδηγίες» που εφαρμόστηκαν το περασμένο χρονικό διάστημα με τον περιορισμό των διαδηλώσεων σε... λωρίδες κυκλοφορίας, την επέλαση των ΜΑΤ στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, αλλά και την ίδρυση υπηρεσιών που θα φακελώνουν στους αθλητικούς χώρους.

Κατά τον υπουργό, η συνένωση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης «στην ουσία συνιστά αναβάθμιση όλων των Σωμάτων Ασφαλείας», τα οποία θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα υπόλοιπα τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ιδίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συμβολικός αποκλεισμός της Θηβών

Συμβολικό αποκλεισμό της οδού Θηβών στο ύψος του ΤΕΙ Πειραιά πραγματοποιούν σήμερα στις 11 π.μ. οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Αιγάλεω. Το ειδικό σχολείο δεν έχει λειτουργήσει, αφού αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τετραήμερες εκδηλώσεις τιμής, για ένατη χρονιά, διοργανώνουν οι αντιστασιακοί στην Αιδηψό Εύβοιας για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ στις 27.9.1941. Θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη με έκθεση αντιστασιακού βιβλίου κλπ., στη «βουλή» της Αιδηψού και θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή 30.9.2007, ενώ το Σάββατο 29.9, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με ομιλίες κλπ.
  • Την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη και ώρα 11 το πρωί, στις Καρυές Λακωνίας πραγματοποιείται εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (1940-1949). Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ