ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Πεδία αντιπαράθεσης

Το Ισραήλ δεν παρουσίασε καμία απόδειξη σχετικά με τη χρησιμοποίηση από τη «Χεζμπολάχ» αντιαρματικών όπλων «Κορνέτ» ρωσικής κατασκευής, δήλωσε από την περιοχή του Μαγκαντάν, όπου βρίσκεται, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας κι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, σύμφωνα με τους οποίους τα όπλα που πουλά η Ρωσία σε χώρες της Μέσης Ανατολής (και συγκεκριμένα στη Συρία και το Ιράν) μπορούν να καταλήξουν σε χέρια «τρομοκρατών». «Αυτές οι κατηγορίες αντανακλούν τα εσωπολιτικά προβλήματα στο Ισραήλ», σημείωσε ο Σ. Ιβανόφ.

Ταυτόχρονα, ο Σ. Ιβανόφ αναφέρθηκε και στη στάση της Ρωσίας απέναντι στην απάντηση που έδωσε η Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Λόγος δεν μπορεί να γίνει τώρα για κυρώσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο και άστοχο», είπε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να τοποθετούμαστε υπέρ της πολιτικής, διπλωματικής διευθέτησης, υποστηρίζοντας αυστηρά και το καθεστώς της μη διάδοσης».

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μ. Καμίνιν.

Το ζήτημα που αναμένεται να συγκεντρώσει τη διεθνή προσοχή το επόμενο διάστημα, ήδη απασχολεί τα ρωσικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικός του τρόπου που προσεγγίζονται πλέον τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής από την καπιταλιστική Ρωσία είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», που γράφει: «Προσπαθούν να στερήσουν τη Ρωσία από 8 δισεκατομμύρια δολάρια», όσα δηλαδή προβλέπεται να κερδίσουν ρωσικές εταιρίες από διάφορες πλευρές της ρωσο-ιρανικής συνεργασίας στον τομέα της ατομικής ενέργειας, του διαστήματος, του φυσικού αερίου και άλλων κατευθύνσεών της.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην ιρανο-κινεζική συνεργασία και καταλήγει στο συμπέρασμα πως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαμορφώνονται δύο «μπλοκ» αντιμετώπισης της απάντησης στο Ιράν. Το πρώτο αποτελούν Ρωσία και Κίνα, που επιμένουν στη συνέχιση των διαβουλεύσεων και το δεύτερο οι ΗΠΑ με τις χώρες της ΕΕ, που κινούνται στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων, αρχικά οικονομικού χαρακτήρα, κατά του Ιράν.


Ι.Π.

ΙΡΑΚ
Κατά φαντασίαν πρόοδος

Κατοχικοί στρατιώτες περιπολούν σε σημείο έκρηξης

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες περιπολούν σε σημείο έκρηξης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλλα επτά θύματα αναφέρθηκαν χτες σε συγκρούσεις στο Ιράκ, με τις περισσότερες απώλειες να καταγράφονται στην επαρχία Ντιγιάλα και την πρωτεύουσά της, Μπακούμπα. Στο μεταξύ, και παρά το ότι το επίπεδο της ένοπλης βίας στη χώρα είναι υψηλότερο απ' ό,τι την εποχή του τακτικού πολέμου, ο στρατηγός Τζον Αμπιτζάιντ, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ισχυριζόταν ότι «σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στη Βαγδάτη», ενώ είπε πως οι ενδομουσουλμανικές συγκρούσεις καταδεικνύουν μια «απειλή» εμφυλίου. «Απειλή»; Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αφήνουν τις εμφύλιες συγκρούσεις αυτές να εξελίσσονται σημαίνει πιθανότατα ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να προωθεί το σενάριο της εμφύλιας σύγκρουσης.

Στο μεταξύ, ο «πρωθυπουργός» του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, απαγόρευσε χτες ρητώς στα τηλεοπτικά κανάλια να μεταδίδουν εικόνες από την αιματοχυσία στη χώρα - όπως είπε, όποιος μεταδίδει «εικόνες αίματος και δολοφονιών που μεγιστοποιούν τη φρίκη» θα αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις. Αξιωματούχος του δοσιλογικού στρατού έκανε ακόμη πιο σαφή την οδηγία: Η τηλεόραση, είπε, δεν μπορεί να κατηγορεί την αστυνομία διότι επιτέθηκε σε ένα μουσουλμανικό τέμενος, όπου «τρομοκράτες έκρυβαν όπλα, όπως ρουκετοβόλα και εκρηκτικά».

Στη Βρετανία, σάλο προκάλεσε χτες η αυτοκτονία ενός 19χρονου στρατιώτη από το Ουίγκαν του Ευρύτερου Μάντσεστερ, του Τζέισον Τσέλσι, για να μην πάει να υπηρετήσει στο Ιράκ. Ο Τσέλσι προέβη στο απονενοημένο διάβημα διότι, όπως είπε στη μητέρα του, δεν ήθελε να αναγκαστεί «να ανοίξει πυρ εναντίον ακόμη και δίχρονων παιδιών, αν αυτά θεωρούνταν βομβιστές αυτοκτονίας», όπως τον είχαν διατάξει ανώτεροί του (!). Ο 19χρονος πήρε υπερβολική δόση παρακεταμίνης και άνοιξε τις φλέβες του. Ταυτόχρονα, έρευνα του υπουργείου Αμυνας έδειξε ότι 1.541 Βρετανοί στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Ιράκ πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Συνολικά, 5 Βρετανοί έχουν αυτοκτονήσει για να μην πάνε στο Ιράκ ή υπηρετώντας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ»: Οι Γκάρι Μπόσγουελ, στρατιώτης, 20 ετών, Ντενίζ Ρόουζ, επιλοχίας, 34, Πολ Κονόλι, λοχίας, 33, Κεν Μάστερς, λοχαγός, 40, Μαρκ Κριτζ, δεκανέας, 25.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Αχός πολύς για την απόπειρα

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τάκσιν Σιναουάτρα δήλωσε χτες το προφανές: ότι κάποιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι «σχεδιάζουν τη δολοφονία του». Μία ημέρα μετά την εξεύρεση ενός οχήματος με εκρηκτικά κοντά στο σπίτι του, η δήλωση δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αποκάλυψη». Μάλιστα, η έκταση που πήρε το συμβάν, μετά τη σύλληψη ενός πρώην αξιωματικού του στρατού, οδήγησε πολέμιους του επιχειρηματία - πολιτικού να εικάσουν ότι ίσως να πρόκειται για μπλόφα του ιδίου, ώστε να αυξήσει τη δημοτικότητά του ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του Οκτώβρη.

Ωστόσο, η Ταϊλάνδη έχει μια μακρά ιστορία πραξικοπημάτων και αποπειρών πραξικοπημάτων, παρά το ότι ο στρατός έχει «παραμείνει εκτός πολιτικής» τα τελευταία 14 χρόνια.

Ο συλληφθείς οδηγός του αυτοκινήτου που περιείχε τα εκρηκτικά είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, εργαζόμενος του στρατηγού Πάνλοπ Πινμανί, υπαρχηγού της πανίσχυρης Διοίκησης Επιχειρήσεων Εσωτερικής Ασφαλείας. Ο Πάνλοπ - ο οποίος καθαιρέθηκε αυθημερόν - αρνήθηκε κάθε ανάμειξή του στο περιστατικό με το εξής φοβερό επιχείρημα: «αν είχα αναμειχθεί, σας εγγυώμαι ότι ο πρωθυπουργός δε θα ζούσε σήμερα... πρόκειται για μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να κερδίσει πολιτικούς πόντους κατηγορώντας εμένα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες επί μαχών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες εκρήξεις βομβών που είχαν τοποθετηθεί σε δρόμους τραυμάτισαν χτες Παρασκευή τέσσερις στρατιώτες της κατοχικής «συμμαχίας» στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Στο μεταξύ, ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι διέταξε τη διεξαγωγή «έρευνας» για τους θανάτους οκτώ αμάχων -περιλαμβανομένου ενός παιδιού - από αμερικανικό βομβαρδισμό στην επαρχία Κουνάρ, μετά τον οποίο εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής δήλωσε ότι τα θύματα ήταν «μέλη της αλ Κάιντα».

Σε άλλη μια εξέλιξη στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν διέψευσαν χτες ότι πραγματοποιούν μυστικά συνομιλίες με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και το ΝΑΤΟ για να σταματήσουν την εξέγερσή τους στο νότο.

Στον Καναδά, ένας ισλαμιστής, πρώην πληροφοριοδότης και πράκτορας της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (RCMP, CSIS) δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να καταλάβει το Αφγανιστάν» και πρόσθεσε ότι οι Καναδοί στρατιώτες «χάνουν τη ζωή τους άδικα» εκεί (οι Καναδοί νεκροί είναι 25). «Ξέρετε, το Αφγανιστάν είναι μια χώρα που είχε προσπαθήσει να καταλάβει κι ο Μέγας Αλέξανδρος», είπε σκωπτικά ο Καναδός υπήκοος.

Παρ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, κατά πληροφορίες καναδικών ΜΜΕ, να αποστείλει άρματα μάχης «Λέοπαρντ» στο Αφγανιστάν. Ο στρατός το διέψευσε.

ΠΓΔΜ
Φιλόδοξες οι προγραμματικές δηλώσεις του Γκρούεφσκι...

Η χώρα βυθίστηκε ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια την τελευταία 15ετία και αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή κοινωνικής και πολιτικής ασφάλειας, υποστήριξε χτες μεταξύ άλλων στη Βουλή ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ο Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε πως θα τονώσει την οικονομία - κυρίως με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων - θα βελτιώσει το οικονομικό επίπεδο του λαού, θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, θα δώσει βάρος στη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στους «ευρωατλαντικούς θεσμούς»... Ωστόσο, παρόμοιες δηλώσεις είχαν κάνει τα τελευταία χρόνια, δίχως αποτέλεσμα, αρκετοί προκάτοχοί του...

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση συνασπισμού του Γκρούεφσκι με το δεύτερο σε δύναμη αλβανικό κόμμα (Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών) συνεχίζει να προκαλεί τις αντιδράσεις του κόμματος των πρώην αυτονομιστών Αλβανών του Αλί Αχμέτι, που πήρε στις γενικές εκλογές της 5ης Ιούλη το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων απ' όλα τα κόμματα της αλβανικής κοινότητας. Περίπου 3.000 υποστηριχτές του κόμματος του Αχμέτι («Ενωση για τη Δημοκρατική Ολοκλήρωση» - DUI) διαδήλωσαν το απόγευμα έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για την απουσία του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Μάλιστα, ο Αχμέτι σε ομιλία του προς το πλήθος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τον κυβερνητικό αποκλεισμό του DUI «καταπατά τη βούληση της πλειοψηφίας της αλβανικής μειονότητας και οξύνει τις διεθνοτικές εντάσεις»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ