ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΕ
Ερχονται οι Ευρωπαίοι κατοχικοί...

Γάλλοι φαντάροι στο Λίβανο, προσπαθούν να διακρίνουν τι γίνεται στο βάθος... Οπου να 'ναι έρχονται και οι υπόλοιποι

Associated Press

Γάλλοι φαντάροι στο Λίβανο, προσπαθούν να διακρίνουν τι γίνεται στο βάθος... Οπου να 'ναι έρχονται και οι υπόλοιποι
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΗΡΥΤΟΣ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Τη ραχοκοκαλιά της ενισχυμένης αποστολής του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο θα αποτελέσει η ΕΕ παρά τις αρχικές, υποκριτικές, «επιφυλάξεις» και παλινωδίες. Στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες επισημοποιήθηκε η αποστολή περίπου 7.000 κυανοκράνων, που σύμφωνα με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Ντέρμοτ Αχερν «θα μπορούσαν να φθάσουν και τους 9.000 στρατιώτες»... Τη διοίκησή της θα έχει, σύμφωνα με δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν (που παραβρέθηκε στην έκτακτη συνάντηση των Ευρωενωσιακών υπουργών Εξωτερικών), ο Γάλλος στρατηγός Αλέν Πελεγκρίνι μέχρι το Φλεβάρη του 2007. Από κει και έπειτα η σκυτάλη διοίκησης της UNIFIL θα παραδοθεί σε διοικητή απ' την Ιταλία που αριθμητικά θα έχει και τη μεγαλύτερη συμμετοχή απ' τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οσο για το λόγο που υποτίθεται πως έπεισε τους δήθεν δισταχτικούς αξιωματούχους της ΕΕ να αλλάξουν στάση και να έχουν «γενναιόδωρη» συμμετοχή στην αποστολή κυανοκράνων; Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί έδωσε την ακόλουθη εξήγηση: Ικανοποιήθηκε το αίτημα της Γαλλίας για το σχηματισμό μιας «ζώνης αποκλεισμού όπλων» στο νότιο Λίβανο με στόχο τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ. Οπως είπε συγκεκριμένα ο Ντουστ Μπλαζί: «η καλύτερη λύση αφοπλισμού της Χεζμπολάχ είναι μία ζώνη αποκλεισμού με αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων απ' τη μία πλευρά, και ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού» απ' την άλλη... Ωστόσο, είναι ζήτημα πώς θα καταστεί εφικτή η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων απ' τη στιγμή που και χτες βράδυ Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως ο στρατός του Ισραήλ θα αποχωρήσει απ' το Λίβανο «μόνον όταν αναλάβει τον έλεγχο λιμανιών, αεροδρομίου και συνόρων του Λιβάνου» η «σε πλήρη ανάπτυξη» ενισχυμένη αποστολή των κυανοκράνων και του λιβανέζικου στρατού... Ας σημειωθεί πως η δήλωση του Ισραηλινού αξιωματούχου ήταν απάντηση στην πρότερη «έκκληση» του επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, για άρση του ισραηλινού εναέριου και θαλάσσιου αποκλεισμού του Λιβάνου...

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ οι ενισχύσεις της UNIFIL θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως τους επόμενους «δύο με τρεις μήνες». Ωστόσο, φαίνεται πως στο μεσοδιάστημα το Τελ Αβίβ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία είτε για να επαναλάβει τις επιχειρήσεις του, είτε να εξασφαλίσει πως θα αποτραπεί ο εξοπλισμός των λιβανέζικων δυνάμεων αντίστασης, που ούτως ή άλλως προβλέπεται απ' την αναφορά του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε εμπάργκο όπλων στο νότιο Λίβανο...

Οσο για το εάν οι ενισχύσεις της UNIFIL θα αναπτυχθούν και στη μεθόριο Λιβάνου-Συρίας, που ως γνωστόν έχει χαρακτηριστεί απ' το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ σαν «εχθρική ενέργεια κατά της Δαμασκού και υποβάθμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λιβάνου», την απάντηση έδωσε χτες μάλλον σιβυλλικά ο ΓΓ του ΟΗΕ: Οπως είπε ο Ανάν οι κυανόκρανοι «θα μπορούσαν να αναπτυχθούν» και στη μεθόριο Λιβάνου-Συρίας για να αποτρέψουν τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της Χεζμπολάχ μόνον, όμως στην περίπτωση που της το ζητήσει η λιβανέζικη κυβέρνηση...«Είναι γενικώς αποδεκτό πως ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ δε θα μπορούσε να γίνει διά της βίας» κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Σε άλλο σημείο, ο Ανάν ανέφερε πως θα συμμετέχουν στην UNIFIL και μουσουλμανικές χώρες όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία προσπερνώντας έτσι τις γνωστές απαιτήσεις του Ισραήλ για εξαίρεση όσων χωρών δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της.

Το ίδιο 24ωρο, Συρία και Ιράν αντέδρασαν έμμεσα στις αποφάσεις των Ευρωενωσιακών υπουργών Εξωτερικών. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών αμφοτέρων των χωρών (ο Φαϊσάλ αλ Μικντάντ και ο Μοχάμεντ Ρεζά Μπακίρι) έσπευσαν να εκφράσουν την υπερηφάνεια τους για τη νίκη που κατάφερε η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, αλλά και την υποστήριξή τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και στην ενότητα του Ιράκ...

Εκατοντάδες κατεστραμμένα σχολεία...

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, η ακόλουθη ανακοίνωση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ πέρασε, για τους Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους, απαρατήρητη: στη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών καταστράφηκαν ολοσχερώς 350 σχολεία, ενώ σε δεκάδες άλλα δημιουργήθηκαν πρόσθετα προβλήματα λόγω της στέγασης 150.000 προσφύγων που ως σήμερα δεν έχουν άλλο καταφύγιο πλην του πατώματος μίας αδειανής από θρανία σχολικής αίθουσας. Με δεδομένα αυτά αλλά και τα γενικότερα προβλήματα καταστροφής της χώρας απ' τις ισραηλινές βόμβες, ο Λιβανέζος υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως το νέο σχολικό έτος θ' αρχίσει με καθυστέρηση στις 9 Οκτώβρη...

ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας

Την Τρίτη, 5 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας, την Τρίτη, 5 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα, διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ενάντια στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη κατοχής στο Λίβανο. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ σημειώνει:

«Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει με Ενοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο "ειρηνευτικών πολυεθνικών δυνάμεων" στο Λίβανο μετά από την απόφαση του ΟΗΕ. Η άδικη απόφαση του ΟΗΕ που "χρέωσε" τον πόλεμο στη "Χεζμπολάχ" και αθώωσε το Ισραήλ για τα εγκλήματά του, προσπαθεί τώρα να του δώσει ό,τι δεν μπόρεσε να πετύχει στο στρατιωτικό τομέα. Γι' αυτό και η λεγόμενη ειρηνευτική δύναμη που θα συγκροτηθεί - και με τη συμμετοχή της χώρας μας - θα παίξει ρόλο στρατού κατοχής και εμπλοκής σε πολεμικές εγχειρήσεις προκειμένου να χτυπήσει και να αφοπλίσει τη λιβανέζικη λαϊκή αντίσταση.

Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά αδιαφορώντας πλήρως για τα αντιπολεμικά αισθήματα του ελληνικού λαού, με την πλήρη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς... εισπράττοντας τα εύσημα ως "πρόθυμη σύμμαχος" των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που μαζί με το Ισραήλ αιματοκύλησαν τους λαούς της Μέσης Ανατολής για να επιβάλλουν την κυριαρχία τους και να εκμεταλλευτούν τους ενεργειακούς πόρους (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Η συγκεκριμένη αποστολή έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες "ειρηνευτικές αποστολές" που στα πλαίσια του NATO συμμετέχει η Ελλάδα και κοστίζουν στον ελληνικό λαό 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της και να μη στείλει στο Λίβανο ούτε φρεγάτα, ούτε στρατό, ούτε προσωπικό.

Καλεί επίσης τις Επιτροπές Ειρήνης του Λεκανοπεδίου, τη νεολαία, τους εργαζόμενους και κάθε πολίτη καλής θέλησης να πάρει μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 Σεπτέμβρη, ημέρα Τρίτη και ώρα 7.30 το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Αμυνας, για να διαδηλώσουμε και να απαιτήσουμε:

  • Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στις κατοχικές δυνάμεις στο Λίβανο.
  • Ούτε φρεγάτα, ούτε στρατό, ούτε προσωπικό.
  • Να μην αποσταλούν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο Λίβανο.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.
  • Να γίνει υπόθεση όλων μας η αποχώρηση χωρίς όρους των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων από τα Παλαιστινιακά, Λιβανικά και Συριακά εδάφη».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκλητική υποκρισία οι «φιλειρηνικές» διακηρύξεις της ΕΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την απόφαση της έκτακτης Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με την απόφαση της έκτακτης Συνόδου των υπουργών των Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Ο,τι δεν πέτυχε ο επιδρομέας Ισραήλ κατά της δίκαιης λιβανικής λαϊκής ένοπλης πάλης, επιδιώκουν να το πετύχουν τώρα με τη λεγόμενη "ειρηνευτική δύναμη". Αυτή είναι η σημερινή απόφαση της ΕΕ, να στείλει στο Λίβανο στρατό κατοχής περίπου 9.000 ανδρών.

Οι "φιλειρηνικές" διακηρύξεις των κυβερνήσεων της ΕΕ αποτελούν υποκρισία προκλητική. Αποδεικνύεται, και πάλι ότι η ΕΕ, ως ιμπεριαλιστική δύναμη, είναι συνεργός των ΗΠΑ στην επίθεση κατά των λαών.

Προκλητική είναι και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που προσπάθησε να εμφανιστεί και ως πρωταγωνιστής στη λήψη της αντιλαϊκής απόφασης. Αυτά είναι τα πραγματικά δόντια της ΝΔ.

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ αφορούν στο μερίδιο που θα αποσπάσουν από την "ανοικοδόμηση" του Λιβάνου, από τη βαθύτερη εκμετάλλευση των λαών, που φιλοδοξούν να τους φέρει η από κοινού επιδιωκόμενη "νέα Μέση Ανατολή".

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχουν αναλάβει μαζί με τη Γαλλία οι ηγέτες της Ιταλίας, Πρόντι - Ντ' Αλέμα, φανερώνει και πάλι πόσο χρήσιμοι είναι οι κεντροαριστεροί, ειδικά όταν ο ιμπεριαλισμός αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εφαρμογή των σχεδίων του.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει και να αντιπαλέψει τις επιθετικές αποφάσεις της ΕΕ, καθώς και τη συμμετοχή της Ελλάδας. Καμιά συμμετοχή, με κανέναν τρόπο και μορφή στο στρατό κατοχής στο Λίβανο. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ