ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Ειρήνη» με μηχανική υποστήριξη...

Μπορεί η ηρεμία να διαδέχθηκε τις μάχες, αλλά η φυγή των γυναικοπέδων απο τις επικινδυνες περιοχές συνεχιζεται.

Associated Press

Μπορεί η ηρεμία να διαδέχθηκε τις μάχες, αλλά η φυγή των γυναικοπέδων απο τις επικινδυνες περιοχές συνεχιζεται.
ΣΚΟΠΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Θα κάνουμε το παν για να επιλυθεί η κατάσταση με ειρηνικά μέσα και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στη χρήση βίας»...

Αυτά δήλωνε αργά χτες το βράδυ, δημόσια, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, κάνοντας επίσης λόγο για επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα του και επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δε θα επιτραπεί η «εθνική εκκαθάριση», στην οποία έχουν προχωρήσει οι Αλβανοί εξτρεμιστές κατά του σλαβομακεδονικού πληθυσμού, στην περιοχή του Τέτοβου.

Παρ' όλα αυτά, ο Τραϊκόφσκι επέκρινε τα «έκτροπα» που έλαβαν χώρα το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διαδήλωση των Σλαβομακεδόνων κατοίκων του Τέτοβου, που επιτέθηκαν σε προξενεία και καταστήματα «Μακ Ντόναλντς» και υπογράμμισε ακόμα ότι η διεθνής κοινότητα παίζει θετικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης και κατέληξε λέγοντας: «Εχουμε ανάγκη το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ μας έχει ανάγκη. Είναι καιρός για ενότητα και όχι για αλληλοκατηγορίες».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι χαρακτήρισε σταθερή την κατάσταση στην περιοχή του Τέτοβου. Ωστόσο, τόνισε ότι παραμένει το αίτημα της κυβέρνησης να επιστρέψουν οι Αλβανοί εξτρεμιστές στις θέσεις που κατείχαν πριν από την υπογραφή της συμφωνίας της εκεχειρίας. Κάλεσε δε τους πολίτες της χώρας να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία του υπουργείου του με το ΝΑΤΟ και διαχώρισε τη θέση του από τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος κατηγόρησε σύσσωμη τη Δύση ότι υποστηρίζει τους Αλβανούς εξτρεμιστές.

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένονται στα Σκόπια οι Χαβιέ Σολάνα και Τζορτζ Ρόμπερτσον. Πρόκειται για μια (απέλπιδα) προσπάθειά τους να διασωθεί η «ειρηνευτική διαδικασία», την οποία η ΕΕ και το ΝΑΤΟ «σπονσοράρουν»: Η επίσκεψη, που επρόκειτο να γίνει την περασμένη εβδομάδα αλλά είχε αναβληθεί, έχει κατ' αρχάς στόχο την «επιστροφή στην εκεχειρία και στις πολιτικές διαπραγματεύσεις», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το ίδιο όμως σε χτεσινή ανάλυσή του χαρακτηρίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες «κατακρεουργημένες».

Από τις Βρυξέλλες, ο λόρδος Ρόμπερτσον εκτίμησε πως η κατάσταση είναι «κρίσιμη». Η... φοβερή ανακάλυψη του Βρετανού Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ δεν αφορά βέβαια την έξοδο 8.000 Σλαβομακεδόνων από την περιοχή του Τέτοβου, ούτε τις απειλές διοικητή του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού ότι θα «καταλάβει» την πόλη, αλλά την απόρριψη των αλβανικών αιτημάτων που μετέφερε στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, ο «απεσταλμένος» του ΝΑΤΟ Πίτερ Φέιθ, ο οποίος μετέφερε τις απόψεις του Αλί Αχμέτι του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, που έφυγε από την προχτεσινοβραδινή συνάντηση με άδεια χέρια...

Από τη Λωρίδα της Γάζας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ τήρησε μια στάση «ίσων αποστάσεων»: από τη μια είπε πως η Γερμανία «καταδικάζει» την παραβίαση της εκεχειρίας από «ένοπλους Αλβανούς εξτρεμιστές» στο Τέτοβο, καθώς θεωρεί τους διωγμούς Σλαβομακεδόνων «απολύτως απαράδεκτους», από την άλλη όμως επέκρινε και την κυβέρνηση των Σκοπίων για «δημιουργία κλίματος» που οδήγησε σε επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Γερμανίας, των ΗΠΑ, πρεσβειών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και επιχειρήσεων όπως ένα εστιατόριο της αλυσίδας «Μακ Ντόναλντς» και τα γραφεία της «Μπρίτις Αιργουέις» στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. «Οι κατηγορίες των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ εναντίον διεθνών μεσολαβητών είναι αβάσιμες», ισχυρίζεται ο Φίσερ. Και ο Χαβιέ Σολάνα εμφανίστηκε να παίζει στον ίδιο ρυθμό: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως ΕΕ είναι να βοηθήσουμε τη χώρα, να βοηθήσουμε το λαό της».

Για την ώρα όμως και παρά τις φραστικές και έμπρακτες (σύλληψη μερικών δεκάδων Αλβανών στο Κόσσοβο) προσπάθειές τους να πείσουν για τις «καλές προθέσεις» τους, η Δύση μοιάζει να οδηγεί την ΠΓΔΜ κατευθείαν στην κόλαση του εμφυλίου...

  • Αργά το βράδυ, σύμφωνα με το ΑΠΕ και το βρετανικό BBC ανακοινώθηκε ότι επιτεύχθη συμφωνία μεταξύ Φέιθ και Αχμέτι, και ότι σύμφωνα με αυτήν οι αλβανοί εξτρεμιστές, θα υποχωρήσουν και πάλι πίσω από τα όρια που προβλέπει η συμφωνία της 5ης Ιουλίου.
Δοκιμάζονται οι σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Σλαβομακεδόνες κάτοικοι της ΠΓΔΜ, οδηγούμενοι από αντιδυτικό μένος, επιτέθηκαν στο ελληνικό Γραφείο Τύπου στα Σκόπια

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσπάθησε χτες, με δηλώσεις του εκπροσώπου της, να υποβαθμίσει τα γεγονότα της περασμένης Τρίτης, κατά τη διάρκεια των οποίων οργισμένοι Σλαβομακεδόνες επιτέθηκαν και κατά του ελληνικού Γραφείου Τύπου στα Σκόπια, κατεβάζοντας από τον ιστό της και καίγοντας την ελληνική σημαία.

«Ενέργεια μερικών ηλίθιων, που δεν καταλαβαίνουν ποιος είναι ο εχθρός και ποιος ο φίλος», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσεφσκι το επεισόδιο εις βάρος της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Σε δήλωσή του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μιλόσεφσκι υποστήριξε ότι το κάψιμο της ελληνικής σημαίας έξω από το Γραφείο Τύπου της Ελλάδας, στα Σκόπια, δεν αποτελεί εκδήλωση ανθελληνικού κλίματος και δε συνδέεται με τα αισθήματα που τρέφει η πλειοψηφία του πληθυσμού απέναντι στην Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση της χώρας του πρόκειται να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την προστασία του κτιρίου, ενώ πρότεινε η ελληνική σημαία να τοποθετηθεί σε ψηλότερο σημείο, έτσι ώστε να μην είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε, «ακόμα και με έναν απλό αναπτήρα, να ανάψει φωτιά».

Το επεισόδιο

Ενας από τους περίπου 200 διαδηλωτές, που προέβησαν στις επιθέσεις εναντίον των ξένων πρεσβειών και επιχειρήσεων, αναρριχήθηκε στον περίβολο του κτιρίου, που στεγάζει το Γραφείο Τύπου της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, και προσπάθησε να εισβάλει στο γραφείο. Συνάντησε, όμως, την αντίδραση του συμβούλου Τύπου Γιώργου Κουτσούμη. Οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι συνέχιζαν να λιθοβολούν το γραφείο και, αφού κατέβασαν την ελληνική σημαία από τον ιστό της, την έκαψαν, ενώ η ηρεμία αποκαταστάθηκε μετά από παρέμβαση της αστυνομίας.

Ο Ελληνας επιτετραμμένος στα Σκόπια Γ. Κακλίκης προέβη αμέσως σε έντονο διάβημα στις αρχές των Σκοπίων, ζητώντας τη φύλαξη των γραφείων της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας και την προστασία του προσωπικού της, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά, που εθνικιστές προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες.

Στην Αθήνα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, καθώς, όπως εκτιμούν, εντάσσεται στο γενικό αντιδυτικό και αντιΝΑΤΟικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι το επεισόδιο δεν πρόκειται να επηρεάσει τις καλές διμερείς σχέσεις, κάλεσε, όμως, παράλληλα τις αρχές της γειτονικής χώρας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χώρων της ελληνικής διπλωματικής αποστολής.

Χτες, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας θέλησε να καταδικάσει «τις ενέργειες των εξτρεμιστικών στοιχείων στο κράτος των Σκοπίων, που έσπασαν τη συμφωνία για εκεχειρία».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Δ. Ρέππας συμπλήρωσε ότι «καταδικάζουμε και τις δυνάμεις των διαδηλωτών, που χθες το βράδυ επιτέθηκαν στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους. Το Γραφείο Τύπου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Εχουμε ζητήσει, κατ' επανάληψη, να διατεθούν δυνάμεις προς φύλαξη των γραφείων, ώστε οι Ελληνες πολίτες που εργάζονται εκεί να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, χωρίς να διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Λυπούμαστε, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων σε αυτή την υποχρέωση, να παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους σε μία ελληνική υπηρεσία στο γειτονικό κράτος. Προβληματιζόμαστε γι' αυτήν την καθυστέρηση. Επαναλαμβάνουμε, κατέληξε ο Δ. Ρέππας, για μια ακόμη φορά ότι είμαστε στο πλευρό των δυνάμεων των Σκοπίων και πρώτα και κύρια της κυβέρνησης του γειτονικού κράτους, στην κατεύθυνση της προσπάθειας που κάνουν και εκείνοι να επανέλθει η ομαλότητα στο κράτος αυτό και να αναζητηθεί, με ειρηνικό τρόπο, λύση στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει».

ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Δεν προσυπογράφουν οι ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζοντας ήδη τις ανησυχίες και τις αντιθέσεις της πλειοψηφίας του πλανήτη όσον αφορά στα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα αλλά και τις διεθνείς συνθήκες για τα πυρηνικά όπλα και τον αφοπλισμό, καθώς και την κριτική εκ μέρους κυρίως των Ευρωπαίων συμμάχων τους, όσον αφορά στην άρνησή τους να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο για την εκπομπή διοξειδίων του άνθρακα, καθώς και τη συνθήκη για την απαγόρευση των όπλων μικρού βεληνεκούς, τώρα έδειξαν για άλλη μία φορά τα δόντια τους και τις προθέσεις τους να υπερασπίσουν τα «συμφέροντα των ΗΠΑ», αρνούμενοι να προσυπρογράψουν πρόταση για ένα διεθνές πρόγραμμα που αφορά την απαγόρευση της χρήσης βιολογικών όπλων για τα επόμενα 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, που εκπλήσσονται από τα απανωτά όχι, για μια ακόμη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες κινήθηκαν αντίθετα με τη διεθνή κοινή γνώμη, απορρίπτοντας τη συνθήκη. Βέβαια, ο λόγος για τον οποίο και πάλι οι ΗΠΑ δε συναινούν, είναι ότι η εν λόγω συνθήκη θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις αμερικανικές εταιρίες. Μιλώντας στη σύνοδο της ειδικής επιτροπής στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, πρεσβευτής Ντόναλντ Μάλεϊ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να στηρίξουν την πρόταση, και τόνισε ότι το προσχέδιο του πρωτοκόλλου θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τις απόρρητες επιχειρηματικές πληροφορίες.

Μία πρόταση που είναι αποτέλεσμα σκληρών διεθνών διαβουλεύσεων, οι οποίες διήρκεσαν μια δεκαετία, που επρόκειτο να εγκριθεί από τις 140 χώρες που έχουν υπογράψει τη «Συνθήκη για τα Βιολογικά και τα Τοξικά Οπλα» του 1972, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιβολή των απαγορεύσεων. Σε αντίθεση με άλλες πολυεθνικές συμφωνίες για οπλικά συστήματα, η απαγόρευση της χρήσης βιολογικών όπλων δεν προβλέπει το μηχανισμό με τον οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δε συμμορφώνονται με αυτήν.

Το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ, είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται για τη χρήση των βιολογικών όπλων, του χειρότερου είδους που υπάρχει, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκρέιαμ Πέρσον του βρετανικού πανεπιστημίου Μπράντφορντ, ενώ ως είθισται, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη λύπη τους για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο θα ενδυνάμωνε την υπάρχουσα Συνθήκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ