ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη η ευθύνη ΕΕ - κυβερνήσεων για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και τις συνέπειές της

Ερώτηση προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ

Τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τη Λιβύη, την ανάπτυξη ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με ενίσχυση της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας και τον επικίνδυνο ρόλο της στρατιωτικής επιχείρησης «Ιrini» από την ΕΕ αναδεικνύει με Ερώτησή της στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, στην Ερώτηση που κατέθεσε, αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Με τη στήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεών της συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη που έχουν κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, έχουν οδηγήσει στην προσφυγιά ακόμα περισσότερους. Το ανυπόστατο σύμφωνο που προωθεί τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, συνυπογράφεται από την κυβέρνηση Ερντογάν, όπως και τη δοτή κυβέρνηση Σάρατζ που στηρίζεται από την ΕΕ.

Η δε επιχείρηση της ΕΕ με το ψευδεπίγραφο όνομα "Irini" και με την ενεργή συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης νομιμοποιεί και με την παρουσία της δίνει "πράσινο φως" στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, τη μεταφορά όπλων στην ευρύτερη περιοχή, την κλιμάκωση των ανταγωνισμών με επίδικο τον έλεγχο των πηγών της Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Το πρόσφατο περιστατικό της εντολής διακοπής ελέγχου ύποπτου πλοίου που συνοδευόταν από τουρκικές φρεγάτες από τον διοικητή της επιχείρησης επιβεβαιώνει τη στήριξη που παρέχουν ΕΕ και ΗΠΑ στην επέμβαση της Τουρκίας τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία, θεωρώντας την άλλωστε "στρατηγικό εταίρο".

Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι η συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους για τους λαούς ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και η γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης θα βάλουν φρένο στις τουρκικές αξιώσεις και αφήνει έκθετους όσους καλλιεργούν τον εφησυχασμό. Αποδεικνύει ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ κάνουν συστηματικά τις πλάτες στην Τουρκία, προκειμένου με ανταλλάγματα επώδυνα για τους λαούς, όπως ανατροπές σε σύνορα, κυριαρχικά δικαιώματα και πολεμική εμπλοκή, να την αποσπάσουν από την επιρροή της Ρωσίας.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής στο ότι με μεγάλη ευθύνη της ΕΕ και των κυβερνήσεών της:

-- Συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Λιβύη σε βάρος του λαού της και των λαών των γύρω περιοχών;

-- Η Τουρκία που έχει υπογράψει το αυθαίρετο τουρκολιβυκό σύμφωνο θεωρείται "στρατηγικός εταίρος" της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα εντείνει την επιθετικότητά της και τις κάθε είδους παραβιάσεις μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ;

-- Η λεγόμενη επιχείρηση "Irini", που δραστηριοποιείται με πρόσχημα το εμπάργκο διακίνησης όπλων στη Λιβύη και υποτίθεται ότι θα συνέβαλλε στον τερματισμό των επιχειρήσεων, αποδεικνύεται ότι υποδαυλίζει τη διαιώνιση των πολεμικών συγκρούσεων;».

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον Γιώργο Καταπόδη, πρόεδρο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), τη Δευτέρα 29 Ιούνη στη 1 μ.μ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Ομιλία στην εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Φύλλο Πορείας»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τη Δευτέρα 29 Ιούνη και ώρα 8 μ.μ. θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης «ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ - Οι Ενοπλες Δυνάμεις, η στρατιωτική θητεία και οι νέοι», που διοργανώνουν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και το βιβλιοπωλείο «Ιανός». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πρώην κτίριο του ΕΑΤ - ΕΣΑ (Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»). Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org