ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις για τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης

Copyright 2020 The Associated

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εντείνονται οι αντιδράσεις μπροστά στις «φωτιές» που έχουν ανάψει στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης τα επικείμενα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για πιθανή προσάρτηση από την 1η Ιούλη. Σε προχτεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προσάρτηση περίπου του 30% της Δυτικής Οχθης, προειδοποιώντας πως θα συνιστά «σαφή και σοβαρή» παραβίαση του καταρρακωμένου λεγόμενου... «Διεθνούς Δικαίου», που μπορεί να βλάψει σοβαρά τις προοπτικές για εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών. Κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την ΕΕ και άλλες χώρες να αναλάβουν άμεσα «μεσολαβητικό ρόλο μαζί με τον ΟΗΕ», στο πλαίσιο του λεγόμενου κουαρτέτου για το Παλαιστινιακό, και να συμβάλουν στην εξεύρεση «ενός αμοιβαία συμφωνημένου πλαισίου» που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τις αντιτιθέμενες πλευρές «χωρίς προϋποθέσεις». Απηύθυνε έκκληση στις ηγεσίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων να ξαναρχίσουν «ουσιαστικό διάλογο».

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, προειδοποίησε ότι «θα τυλιχθεί στις φλόγες της έντασης» όλη η Δυτική Οχθη. Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε προηγουμένως στείλει επιστολή στο ΣΑ του ΟΗΕ, τονίζοντας πως «μονομερείς ενέργειες» από τη μεριά του Ισραήλ «αναπόφευκτα θα προκαλέσουν νομικές συνέπειες» στις σχέσεις της «διεθνούς κοινότητας με το Ισραήλ». Βέβαια, στην πράξη η ΕΕ σιγοντάρει την ισραηλινή επιθετικότητα, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις της με το κράτος - δολοφόνο σε όλα τα επίπεδα, όπως π.χ. με την πρόσφατη συμφωνία για τις αεροπορικές μεταφορές.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, προειδοποίησε επίσης για τις δυσμενείς επιπτώσεις, ενώ ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Μάλκι, προειδοποίησε πως με το που θα ανακοινωθεί προσάρτηση Παλαιστινιακών εδαφών, η Παλαιστινιακή Αρχή θα σταματήσει «κάθε δράση», αναθέτοντας στο Ισραήλ, ως κατοχική αρχή, να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες της Γενεύης και να διαχειριστεί τις υπηρεσίες και τις ευθύνες για την τύχη 4,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης. Παρ' όλα αυτά εξέφρασε την ελπίδα πως έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εμποδίσει τους σχεδιασμούς προσάρτησης.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, υποστήριξε τα σχέδια πιθανής προσάρτησης, λέγοντας πως εάν και όταν τεθούν σε εφαρμογή θα αφορούν τάχα περιοχές «με ιστορικά και νόμιμα δικαιώματα» του Ισραήλ.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, κατέγραψε την «ανησυχία πολλών χωρών» για τα σχέδια προσάρτησης και, εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα, ζήτησε να αναγορευτεί η Παλαιστινιακή Αρχή υπεύθυνη για τις ενέργειες που της αναλογούν. Λίγες ώρες αργότερα, η στενή σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου στον Λευκό Οίκο Κέλιαν Κόνγουεϊ ανακοίνωσε πως «τις επόμενες» λίγες μέρες ο Πρόεδρος Τραμπ θα κάνει «σημαντικές ανακοινώσεις» αναφορικά με τα σχέδια προσάρτησης περιοχών της Δυτικής Οχθης, ενώ μία μέρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε ουσιαστικά ανάψει «πράσινο φως».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταθερά αλληλέγγυο στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Συνάντηση χτες του Παλαιστίνιου πρέσβη Μ. Τουμπάσι με τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Σε δελτίο Τύπου του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος με αντιπροσωπεία της πρεσβείας του κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Πρέσβη κ. Μαρουάν Τουμπάσι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο παλαιστινιακό πρόβλημα και οι βαριές συνέπειες που θα προκαλέσει η επικίνδυνη απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει σε προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στην Κοιλάδα του Ιορδάνη - Δυτική Οχθη, που έχει αναγγελθεί για την 1η Ιούλη.

Ο Γιώργος Μαρίνος εξέφρασε τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής κατοχής, ενημέρωσε τον κ. Πρέσβη για τις πρόσφατες Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή και την Ευρωβουλή και τη συνέχιση της πάλης του Κόμματος ενάντια στην κατοχή, τις προσαρτήσεις και τη λεγόμενη συμφωνία του αιώνα, που προωθεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός σε συνεργασία με το ισραηλινό κράτος. Αναφέρθηκε στις συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στη βάση των ορίων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΕΕΔΥΕ
Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη!

Παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία την Τετάρτη 1η Ιούλη στις 7 μ.μ.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα σχέδια του κράτους - δολοφόνου, Ισραήλ, για την προσάρτηση στην επικράτειά του, από 1η Ιούλη, παλαιστινιακών εδαφών.

«Είναι κίνηση ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - και όχι μόνο - στη Μέση Ανατολή, με στόχο την ενίσχυση της θέσης τους έναντι των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων», τονίζει η ΕΕΔΥΕ σε ανακοίνωσή της.

Στηλιτεύει τις «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τις "πλάτες" στο κράτος - δολοφόνο και τη μη υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής (Δεκέμβρης 2015) για αναγνώριση του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης. Δεν αναιρείται από την όποια υποκριτική δήλωση "συμπάθειας" στο λαό της Παλαιστίνης».

Υπογραμμίζει επίσης ότι τάσσεται σταθερά στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης και σημαίνει συναγερμό ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί σε μαζική - μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, την Τετάρτη 1η Ιούλη στις 7 μ.μ.

«Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να δείξουν έμπρακτα την καταδίκη τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που ρίχνουν λάδι σε φωτιά που ήδη καίει στην περιοχή. Καλούμε τους αγωνιστές, τις αγωνίστριες του λαϊκού κινήματος σε δράση ενάντια στα σχέδια Ισραήλ - ΗΠΑ και μαχητική συμπαράσταση στο λαό της Παλαιστίνης και στα δίκαια αιτήματά του για άμεσο τερματισμό της κατοχής, κατάργηση των εποικισμών, δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, απελευθέρωση των αγωνιστών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967. Να σταματήσει τώρα κάθε κίνηση προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών στο κράτος του Ισραήλ. Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Αμεση υλοποίηση της απόφασης της Βουλής. Αναγνώριση του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΔ
Αφόρητη υποκρισία στο Παλαιστινιακό

Επίσκεψη στα γραφεία της ΝΔ πραγματοποίησε χτες ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι.

Οπως διαχέεται από τη ΝΔ στη συζήτηση με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Γ. Στεργίου, και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ, Τ. Χατζηβασιλείου, «επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της ΝΔ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη λύση των δύο κρατών που θα συμβιώνουν ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». «Πρόκειται για τη μόνη επιλογή, η οποία μπορεί να απαντήσει ικανοποιητικά στα διαχρονικά αιτήματα των Παλαιστινίων για κράτος και του Ισραήλ για ασφάλεια», καταλήγουν από τη ΝΔ σε ένα όργιο υποκρισίας.

Αλλωστε, την προηγούμενη βδομάδα, ο πρόεδρός τους, Κυρ. Μητσοτάκης, και πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης, στην επίσκεψή τους στο Ισραήλ διεύρυναν σε όλα τα επίπεδα τη «στρατηγική συνεργασία» με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, στα βήματα και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Μεντεσές» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών η κυβέρνηση

Σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετείχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με την κυβέρνηση να πασχίζει για άλλη μια φορά να αναδειχτεί σε «μεντεσέ» υλοποίησης ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Στο σχήμα συμμετέχουν οι Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο και Κόσοβο, ενώ στο πλαίσιό του λειτουργεί και το λεγόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας (Regional Cooperation Council - RCC) με ξεκάθαρο στόχο «την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης» της ΝΑ Ευρώπης.

Σε αυτήν τη βάση, η συζήτηση χτες στράφηκε γύρω από θέματα «κοινού περιφερειακού ενδιαφέροντος», π.χ. η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας της περιοχής και η αντιμετώπιση των «πολιτικών και οικονομικών συνεπειών» της πανδημίας, «ιδιαίτερα σε τομείς όπου η περιοχή παρουσιάζει αδυναμίες, όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια τροφίμων», σύμφωνα με όσα είπε κατόπιν ο Ν. Δένδιας, με φανερή την ανησυχία των Ευρωατλαντικών μήπως αυτές οι ελλείψεις αφήσουν «κενό» για την παρέμβαση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως η Ρωσία και η Κίνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ