ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανέκοψαν το δρόμο των ΝΑΤΟικών τρομοκρατών

Στιγμές αντιπολεμικού αγωνιστικού πάθους έζησε και πάλι η Θεσσαλονίκη τις πρωινές ώρες της Κυριακής όταν οι φιλειρηνικές δυνάμεις της πόλης, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής, απέκλεισαν την πύλη 14 του λιμανιού και κατόρθωσαν να αποτρέψουν για πάνω από μία ώρα την έξοδο ΝΑΤΟικής φάλαγγας οχημάτων με προορισμό τα Σκόπια.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής επιχείρησε έξοδο από την πύλη 14 ιταλική φάλαγγα με 150 στρατιωτικά οχήματα όλων των τύπων με προορισμό τα Σκόπια, στα πλαίσια της νέας επέμβασης που προετοιμάζουν στην περιοχή οι δυνάμεις της «νέας τάξης», με στόχο αυτή τη φορά τη διάλυση της ΠΓΔΜ και τη γενικότερη αλλαγή των συνόρων.

Στην έξοδο της πύλης τη ΝΑΤΟική φάλαγγα ανέμεναν οι διαδηλωτές της ειρήνης που σχημάτισαν ανθρώπινο τείχος, ανέκοψαν το δρόμο των μισθοφόρων διεθνών τρομοκρατών και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν πίσω στο χώρο του λιμανιού, κάτω από τα βροντερά συνθήματα «killers go home», «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες πολέμοι τρομοκρατία», «Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος».

Μόνο μετά την επέμβαση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, που κατάφεραν μετά από πολλή ώρα να απωθήσουν τους διαδηλωτές σε κάποια απόσταση από την πύλη, έγινε δυνατή η αναχώρηση της φάλαγγας, που και τότε όμως δεν απέφυγε την οργισμένη αντίδραση των διαδηλωτών οι οποίοι υποδέχονταν τα οχήματα με καταιγισμό από πέτρες και αντιπολεμικά συνθήματα.

Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν, ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού αποκαλούσε την επίσκεψη στο λιμάνι της πόλης πολεμικών ΝΑΤΟικών πλοίων «εθιμοτυπική», και την προηγούμενη μόνο μέρα ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης διαβεβαίωνε ότι στο λιμάνι υπήρχε «περιορισμένη κινητικότητα» ΝΑΤΟικών.

Αν αυτή η «περιορισμένη κινητικότητα» κατέληξε στην αποβίβαση και νυχτερινή έξοδο ολόκληρης φάλαγγας 150 οχημάτων, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί όταν η κινητικότητα κλιμακωθεί μιας που η κυβέρνηση έχει και πάλι αποφασίσει να δώσει «γην και ύδωρ» στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους που επιχειρούν την επιβολή της Pax Americana στα Βαλκάνια και το νέο αιματοκύλισμα των λαών.

Φιλειρηνική εκδήλωση στη Λαμία

Μαζική ήταν η προσέλευση των κατοίκων στην αντιπολεμική εκδήλωση που οργάνωσαν στη Λαμία, η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Ηταν εκεί όσοι ήθελαν να δουν, ν' ακούσουν και να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στα ερωτήματα για ό,τι γίνεται στα Βαλκάνια, κι ενώ ο πόλεμος έφτασε στη γειτονιά μας.

Η έκθεση φωτογραφίας από τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία και την απάντηση του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα από τη μια, καθώς και το βίντεο - ντοκουμέντο που προβλήθηκε για τις αγριότητες που διέπραξαν ιμπεριαλιστές των ΕΕ και ΗΠΑ με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, κράτησαν το ενδιαφέρον του κόσμου σ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αμέσως μετά την προβολή του βίντεο, που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή, το λόγο πήρε ο Α. Κακαράς, αντιπλοίαρχος ε.α., που αναφέρθηκε σ' όλα τα πιθανά σενάρια που αφορούν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, για τους κινδύνους που διατρέχουμε από πιθανή αλλαγή συνόρων και κατάληψη ξένων εδαφών, που δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό σε κανένα κράτος της περιοχής. Ο ομιλητής εξήγησε, επίσης, το σημαντικό ρόλο που παίζει η δημιουργία μισθοφορικών στρατών στην πραγματοποίηση αποσταθεροποιητικών σχεδίων που επεξεργάζονται και προωθούν οι ιμπεριαλιστές, για να υπογραμμίσει, στο τέλος, την ανάγκη συνεργασίας και συσπείρωσης των βαλκανικών λαών για την απόκρουση των σχεδίων αυτών και τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Καταγγέλλουν το συνεχιζόμενο έγκλημα στα Βαλκάνια

Τη συνεχιζόμενη προσπάθεια αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια και την πολιτική υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να συμμετέχει στη δήθεν ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης του 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.

«Το έγκλημα που διαπράττεται στα Βαλκάνια», τονίζει η ανακοίνωση, «δεν έχει τελειώσει. Οι δήθεν προστάτες των λαών ετοιμάζονται πάλι να επέμβουν στα Βαλκάνια και στόχος τους αυτή τη φορά είναι η ΠΓΔΜ... Ετοιμάζονται να στείλουν 3.000 στρατιώτες, που "θα διαφυλάξουν την ειρήνη στην περιοχή", ενώ στην πραγματικότητα θα ελέγχουν και θα διαφυλάττουν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή».

Η Επιτροπή Ειρήνης του 5ου Διαμερίσματος καταγγέλλει τη διέλευση από την πόλη, για μια ακόμα φορά, ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που αποτελεί καταστρατήγηση του Συντάγματος της χώρας και καλεί όλους τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα να αντιδράσουν με κάθε μέσο στη συνεχιζόμενη καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται στα Βαλκάνια. «Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να γίνει ο προστάτης μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής. «Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες».

Η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ

Να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, να αντισταθεί στις δραματικές εξελίξεις που έρχονται, να απαιτήσει να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιώτες από Κόσσοβο και Βοσνία, καλεί το λαό του νομού η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ. Παράλληλα, ζητά να πάρουν δημόσια θέση για τις εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας μας στο νέο έγκλημα που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, τους βουλευτές του νομού, το νομάρχη, τους δημάρχους, τα Επιμελητήρια, τη Διοίκηση του ΤΕΙ, την εκπαιδευτική κοινότητα, το Εργατικό Κέντρο, τους φορείς των εργαζομένων, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση πως εμφανίστηκε ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών και όχι απλά συμφώνησε, αλλά πρωτοστατεί στα σχέδια επέμβασης στην ΠΓΔΜ. «Πρώτος έσπευσε να ανακοινώσει τη διαδικασία επέμβασης ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Γκέτεμποργκ», σημειώνει χαρακτηριστικά και καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική δύναμη στην ΠΓΔΜ. «Ο ελληνικός στρατός δεν έχει καμία δουλιά έξω από τα σύνορα. Είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται μόνο τα σύνορα της χώρας και την ακεραιότητά της», υπογραμμίζει η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ και προειδοποιεί πως «οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν πρόκειται να σταματήσουν το καταστροφικό τους έργο στην περιοχή, αν η συντονισμένη αντίδραση των λαών δεν μπει φραγμός στα σχέδιά τους».

Συντονίζονται στη Θεσσαλία

Ο συντονισμός της αντιιμπεριαλιστικής δράσης των φιλειρηνιστών της Θεσσαλίας θα συζητηθεί σε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αντιπολεμικών επιτροπών και των Επιτροπών Ειρήνης της περιοχής, που συγκαλεί η Συντονιστική Γραμματεία της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου σήμερα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας. Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, η Συντονιστική Γραμματεία της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου επισημαίνει ότι ο λαός δεν πρέπει μόνο να ανησυχεί, αλλά να αντιδράσει, να ξεσηκωθεί και να απαιτήσει να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να μην πάρει μέρος η χώρα μας στο νέο έγκλημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να γυρίσει αμέσως ο ελληνικός στρατός από το Κόσσοβο και τη Βοσνία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ