ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Κεντρική στρατηγική για ώριμες προσωπικότητες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

«Το ΚΚΕ και με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών υψώνει φωνή διαμαρτυρίας, γιατί ενώ το φαινόμενο της εξάρτησης καθημερινά γίνεται και πιο τραγικό, οι θάνατοι και η εξαθλίωση αυξάνονται αλματωδώς, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο», τονίζει το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, αναπτύσσεται ιδεολογική επίθεση για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών και τη χορήγηση ηρωίνης στους τοξικομανείς, γεγονός που σημαίνει διαχείριση και όχι καταπολέμηση του προβλήματος, ενώ εμπεριέχει και τη λογική της αποδοχής του ως αναπόφευκτου λίγο πολύ φαινομένου. Το ΚΚΕ υποστηρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας κεντρικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας, που θα έχει σαν κεντρικό στοιχείο της την πρόληψη και κατά συνέπεια την εξασφάλιση των νομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη διαμόρφωση νέων με ώριμες και αγωνιστικές προσωπικότητες.

Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται:

 • Η δημιουργία δικτύου επιμόρφωσης γονιών, εκπαιδευτικών.
 • Η διαμόρφωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας.
 • Η ύπαρξη ειδικού συμβούλου στήριξης σε όλα τα σχολεία.
 • Η στήριξη και ανάπτυξη, με πολιτική και οικονομική ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς, ολοκληρωμένου δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών.

Είναι ευθύνη του κράτους να παρέχει τη δυνατότητα απεξάρτησης σε όσους αποφασίζουν να απεξαρτηθούν. Αυτό σημαίνει ότι:

 • Το κράτος είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί τόσες θεραπευτικές μονάδες όσες είναι απαραίτητες για να καλύπτουν τη ζήτηση που υπάρχει για θεραπεία.
 • Το κράτος είναι υποχρεωμένο να στηρίζει την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, εξασφαλίζοντάς τους εκπαίδευση και εργασία.

Το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση αποτρεπτικά απέναντι στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

 • Οι ποινές των εμπόρων ναρκωτικών πρέπει να είναι βαριές και εξαιρετικά αυστηρή η δικαστική τους αντιμετώπιση.
 • Να καταργηθούν οι νόμοι 2791/99 και 2161/93 που δίνουν τη δυνατότητα ακόμα και ελεύθερης διακίνησης μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.
 • Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους εξαρτημένους χρήστες:

Να μην κλείνονται οι υπόδικοι για ναρκωτικά χρήστες στις κοινές φυλακές μαζί με ποινικούς κρατούμενους ή σε ψυχιατρεία.

Να διαμορφωθούν ειδικά σωφρονιστικά - θεραπευτικά καταστήματα.

Να δημιουργηθεί ειδικό σώμα δικαστών, κατάλληλα εκπαιδευμένων, για το χειρισμό υποθέσεων χρηστών που παραβαίνουν τους νόμους για τα ναρκωτικά. Αυτοί οι δικαστές θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ειδικές γνώσεις και λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις παραμέτρους (ηλικία, ψυχοσύνθεση, ιδιαίτερα προβλήματα), να μπορούν να διακρίνουν τις περιπτώσεις (απλή χρήση, εξάρτηση, εμπορία) και να επιβάλλουν κατάλληλες ποινές, που στόχο θα έχουν να διευκολύνουν την απεξάρτηση των τοξικομανών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ μπροστά στην τραγική πραγματικότητα που διαμορφώνεται καλεί τον ελληνικό λαό, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να πάρουν μέρος σ' έναν μεγάλο αγώνα για την ανατροπή των αιτιών που παράγουν το πρόβλημα. Να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της εξάρτησης, να μη συμβιβαστούν με το πρόβλημα. Γιατί όπως λέει ο ποιητής: "Ο,τι σώσεις μες την αστραπή, καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει"».

ΚΝΕ
Αγώνας για τη χειραφέτηση της νεολαίας

Ανακοίνωση για τη σημερινή μέρα

«Το μήνυμα της 26ης Ιούνη, Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών, είναι ότι ο αγώνας ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά, την εξάρτηση, τη φυγή, πρέπει να είναι συνεχής και καθημερινός», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Συμβούλιο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

«Είναι, συνεχίζει η ανακοίνωση, αγώνας για τη χειραφέτηση της νεολαίας, ενάντια στις επιδιώξεις της αστικής τάξης, που αξιοποιεί τα ναρκωτικά για να επηρεάζει τη διαμόρφωση των νεανικών συνειδήσεων και να διαδίδει μέσα στους νέους ένα γενικότερο τρόπο ζωής που αφοπλίζει τα νεανικά όνειρα, αμβλύνει συνειδήσεις, περιθωριοποιεί τμήματα νέων. Για την Οργάνωσή μας ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά αποτελεί κύριο μέτωπο της πολιτικής μας δράσης και της δράσης μας στο κίνημα της νεολαίας. Καταθέτουμε καθημερινά τη δική μας συμβολή στη διαμόρφωση ισχυρών προσωπικοτήτων, που δεν έχουν ανάγκη "τεχνητούς παραδείσους" και υποκατάστατα:

 • Με την ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή.
 • Προβάλλοντας τη συλλογικότητα, την αγωνιστική - ανυπότακτη - αισιόδοξη στάση ζωής ενάντια στον ατομικισμό, στα ιλουστρασιόν πρότυπα του καπιταλισμού, στον πολιτισμό γενικότερα ενός συστήματος που σαπίζει και αξιοποιεί τα ναρκωτικά για την κοινωνική και πολιτική απονέκρωση των νεανικών συνειδήσεων.

Τα τελευταία χρόνια όλες οι στατιστικές αναγνωρίζουν τη ραγδαία επέκταση της τοξικομανίας στη χώρας μας και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Σοβαρές ευθύνες για αυτό φέρει η κυβέρνηση της χώρας επειδή:

 • Με την πολιτική της εντείνει τα προβλήματα της νεολαίας και τα αδιέξοδα στη ζωή και το μέλλον της, πολλαπλασιάζοντας με αυτό τον τρόπο την τάση αναζήτηση "τεχνητών παραδείσων".
 • Υποχρηματοδοτεί την πρόληψη, τις θεραπευτικές κοινότητες και τα προγράμματα θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.
 • Με τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια, έχει ουσιαστικά διευκολυνθεί η εμπορία και η διακίνηση των ναρκωτικών.
 • Με τη δημιουργία προγραμμάτων "συντήρησης". Με την προώθηση από επίσημα κυβερνητικά στελέχη, απόψεων "διαχωρισμού" και "νομιμοποίησης", καλλιεργείται η αποδοχή της χρήσης ναρκωτικών και ο συμβιβασμός με το πρόβλημα.

Η πολιτική της κυβέρνησης, η πολιτική που χαράσσεται στις Βρυξέλλες, είναι όχι η αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η αντιμετώπιση των φαινομένων που συνοδεύουν το πρόβλημα των ναρκωτικών. Ο "περιορισμός της βλάβης", όπως οι ίδιοι λένε, που οδηγεί στην εκτίναξη των μεγεθών του προβλήματος».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι πολιτικές προτάσεις που ξαναζεσταμένες πέσανε πρόσφατα στο τραπέζι, δεν κινούνται σε διαφορετικό προσανατολισμό. Το αντίθετο, στα πλαίσια της πολιτικής "περιορισμού της βλάβης", πιέζουν για ακόμα πιο αντιδραστικές, ρατσιστικής έμπνευσης επιλογές. Η πάλη για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, είναι υπόθεση αποκλειστικά του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΚΝΕ θα συνεχίζει να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις».

Υπόθεση του κοινωνικού κινήματος

Εκδήλωση της θεραπευτικής κοινότητας «18 Ανω»

Στιγμιότυπα από την προχτεσινή εκδήλωση του «18 Ανω»
Στιγμιότυπα από την προχτεσινή εκδήλωση του «18 Ανω»
Αντίσταση και ανατροπή, αγώνας και θέληση για ζωή, ήταν τα μηνύματα που έστειλαν εκατοντάδες άνθρωποι, που βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ, στην αίθουσα του Συλλόγου Τράπεζας Ελλάδας, στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Μονάδα Απεξάρτησης ΨΝΑ - 18 ΑΝΩ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών. Ηταν μια εκδήλωση αφιερωμένη σ' αυτούς που δίνουν και κερδίζουν τη μάχη της απεξάρτησης, αλλά και σε εκείνους που την έχασαν, γιατί «και αυτά τα παιδιά δικά μας είναι». Ομως, ήταν και μια πρώτη απάντηση στο νομοσχέδιο, που θέλει να επιβάλει «ανθρώπους σκυμμένους και γιατρούς εμπόρους ναρκωτικών». Η απάντηση δόθηκε από την Μαρία, τον Μπάμπη και δεκάδες άλλα νέα παιδιά: «Θέλω να ζήσω ελεύθερος. Θέλω να ζήσω».

Η Κατερίνα Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ, ανοίγοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε: «Η μάχη κατά των ναρκωτικών πρέπει να γίνει υπόθεση του κοινωνικού κινήματος, όχι μόνο των ειδικών, όχι μόνο των ανθρώπων που δίνουν και κερδίζουν τη μάχη της απεξάρτησης».

Ενώ η Κατερίνα Αποστόλου, πρόεδρος του ΨΝΑ, τόνισε ότι η πρόληψη «πρέπει να αρχίζει από την ώρα που κάποιος άντρας ή γυναίκα αποφασίζει να γίνει γονιός».

Για τα 20 χρόνια αταλάντευτων αγώνων κατά των ναρκωτικών, μίλησε η Ελένη Μωραΐτη, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, η οποία επισήμανε την αντίθεση του ΕΣΥΝ στην αποποινικοποίηση, στο διαχωρισμό «μαλακών» και «σκληρών». «Καταδικάσαμε με κάθε τρόπο το σχέδιο πρότασης του νόμου των "5". Είναι ένα νομοσχέδιο ντροπής για όσους το έγραψαν και για όσους το εισηγούνται. Θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά», είπε.

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών δεν αρκεί μόνο για τη σημερινή ημέρα, είναι μάχη διαρκής και αδιάκοπη», σημείωσε ο Ανδρέας Λεμπέσης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικογενειών του 18 ΑΝΩ και συνέχισε: «Πολύ περισσότερο τώρα, που έχουμε απέναντί μας το νομοσχέδιο κάποιων βουλευτών. Ο Σύλλογος απορρίπτει αυτή την πρόταση νόμου ως άκρως επικίνδυνη για τη ζωή όλων των νέων της Ελλάδας. Οι προτάσεις μας είναι πρόληψη, που σημαίνει αλλαγή κοινωνικής πολιτικής, και περισσότερα στεγνά κέντρα απεξάρτησης με παράλληλη ενδυνάμωση των υπαρχόντων. Οχι στην αναζήτηση σκυφτών ανθρώπων».

Η Μαρία Παναγιωτάκη, απεξαρτημένο μέλος της Κοινωνικής Επανένταξης, είπε χαρακτηριστικά: «Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου οι εξαρτήσεις όπως ο τζόγος και το αλκοόλ είναι κοινωνικά αποδεκτές. Από την άλλη, στην κοινωνία που βρισκόταν έξω από την πόρτα του σπιτιού μου, η φτώχεια, η ανεργία, η μιζέρια, η μοναξιά, το "δήθεν" και το "φαίνεσθαι" ήταν και είναι επικρατούντα. Ενώ ο κόσμος που είχα ονειρευτεί ήταν χωρίς σύνορα και όρια, ο πραγματικός κόσμος ήταν στενός, γεμάτος αδιέξοδα. Επέλεξα να φύγω, όχι να αγωνιστώ. Στα 17 μπήκα στις ουσίες. Ο,τι είχα αρνηθεί με είχε καταβάλει, η μιζέρια, η εξαθλίωση τα έζησα στο πετσί μου. Η απεξάρτηση είναι μια μάχη που δίνεται κάθε μέρα. Είμαι τρία χρόνια καθαρή. Αρχίζοντας από μένα, βλέπω ότι όλα ανατρέπονται».

Η Μαρία Τσιτσοπούλου, ενάμιση χρόνο καθαρή, επισήμανε: «Δεν ξέρω αν ήταν επιλογή μου τα ναρκωτικά γιατί τα ξεκίνησα στα 12, σε μια κοινωνία που μας θέλει πεζούς, ανήμπορους, αποχαυνωμένους. Μετά από 20 χρόνια που περνάω μέσα από τις ουσίες, μέσα στη γυάλινη φυλακή, μπαίνει το "18" μες στη ζωή μου. Εκεί ήταν η παράδοσή μου άνευ όρων. Δεν πίστευα ότι είχα ελπίδα. Δανείστηκα την ελπίδα τους, ότι θα μπορούσα να ζήσω σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Απεξάρτηση είναι αντίσταση, επανάσταση, ανατροπή, αγώνας, αλήθεια, αλλαγή τρόπου, στάσης και σκέψης ζωής. Τώρα πια μπορώ να ζω. Βουτιά στη ζωή».

Με καυστικό χιούμορ μίλησε και ο Μπάμπης, για το νομοσχέδιο των πέντε: «Τελικά, στοιχίζω στο κράτος πολλά λεφτά. Για να φτάσω εδώ, δυο χρόνια καθαρός, στοίχισα ένα θεραπευτή, δύο ομαδικούς ψυχοθεραπευτές, ομαδικούς ψυχοθεραπευτές στην ομάδα τέχνης και έκφρασης. Κοστίζω πολλά λεφτά για να γίνω καλά. Και ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά;».

Αμέσως μετά, ακολούθησε η θεατρική ομάδα του 18 ΑΝΩ, η οποία παρουσίασε το έργο του Ιρβιν Σόου «Θάψτε τους νεκρούς».

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Οικουμενικό πρόβλημα

Η επιβεβαίωση ότι οι εξαρτησιογόνες ουσίες αποτελούν οικουμενικό πρόβλημα, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, είναι η διαπίστωση του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, η οποία επισημαίνει ότι ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών έχει ως σκοπό να νομιμοποιηθούν στις συνειδήσεις των ανθρώπων τα κοινωνικά αίτια που παράγουν, αναπαράγουν και συντηρούν το πρόβλημα των ναρκωτικών. Σήμερα στην απάνθρωπη εποχή της "παγκοσμιοποίησης" και την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων, η λεγόμενη αντιναρκωτική πολιτική της χώρας μας με τις οδηγίες της ΕΕ κινείται στα πλαίσια της αποδοχής του προβλήματος, στη λογική του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας, της παραπλάνησης, της επιλογής ναρκωτικών και της διαχείρισής τους από το κράτος. Αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα, αλλά αντίθετα το όξυνε και το επιδείνωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΕΣΥΝ.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών βρίσκει τη χώρα μας μέσα σε ένα βαρύ κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού. Ενα κλίμα που δημιουργήθηκε έντεχνα και μεθοδευμένα, με την πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών και τις διάφορες εκθέσεις με συνηγόρους μερίδα του Τύπου, της Τηλεόρασης και του Διαδικτύου. Προσπαθούν να κάνουν μια επικίνδυνη εκτίμηση και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, με παραπλανητικές, κοινωνικά επικίνδυνες και ίσως ύποπτες προτάσεις, όπως ο διαχωρισμός, η νομιμοποίηση και η ελεγχόμενη χορήγηση των ναρκωτικών ουσιών, καθώς επίσης και η ιδιωτικοποίηση της πρόληψης και της θεραπείας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Και όλα αυτά «σε μια χρονική περίοδο που συρρικνώνονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Σε μια χρονική περίοδο, όπου η νεολαία μας μαστίζεται από την ανεργία, την ανασφάλεια, την υποκουλτούρα, τον ολοκληρωτικό ευτελισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Το ΕΣΥΝ υποστηρίζει και διεκδικεί για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας μια συγκεκριμένη στρατηγική πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης στο σύνολο του ελλαδικού χώρου με ξεκάθαρους στόχους, που θα παίρνει υπόψη τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στη ζωή του νέου ανθρώπου. Η πρόληψη πρέπει να περάσει μέσα από μια υπεύθυνη Κοινωνική Πολιτική, ώστε οι νέοι να μην αναζητήσουν και καταφύγουν στις ουσίες. Η πρόληψη είναι συγκεκριμένη πολιτική που έχει να κάνει με τα δικαιώματα στην εργασία, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό.

Βήμα στο φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στέλνει σήμερα, απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα, το μήνυμα του αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών. Ετσι, το 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σταθμεύει σήμερα στις παρακάτω περιοχές και πραγματοποιεί πλούσιες σε πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο εκδηλώσεις, αφιερωμένες στο θέμα των ναρκωτικών:

- Στο Ηράκλειο Κρήτης, στη γειτονιά Ατσαλένιο, στις 8 μ.μ.

- Στην Εδεσσα, στις 8.30 μ.μ., στο πάρκο των Μικρών Καταρρακτών.

- Στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, στις 8.30 μ.μ.

- Στον πεζόδρομο της Βέροιας, στις 8.30 μ.μ.

- Στο Κιλκίς, στην Πλατεία Ειρήνης.

- Στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, στις 8.30 μ.μ.

- Στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, στις 8.30 μ.μ.

- Στην Καστοριά, στις 8.30 μ.μ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επαινος στις θεραπευτικές κοινότητες

Το τρίπτυχο πρόληψη, απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη, όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, προέβαλε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, με δηλώσεις, κατά την επίσκεψή του στη θεραπευτική Κοινότητα «Παρέμβαση».

Η πολιτεία πρέπει να είναι αμείλικτη όσον αφορά τους εμπόρους, είπε σε άλλο σημείο ο Κ. Καραμανλής και συγχάρηκε το προσωπικό των κοινοτήτων, γιατί με ανεπαρκή μέσα προσφέρουν ένα τεράστιο έργο.

Η Εθνική Συντονίστρια κατά των Ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση Μ. Γιαννάκου δήλωσε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι μείζον πολιτικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, με το συντονισμό όλων των τομέων δράσης.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί την πολιτεία να δυναμώσει τις προσπάθειες για την ενημέρωση της νεολαίας και την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων πρόληψης και εκφράζει την ετοιμότητά του να βοηθήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Νέο θιασώτη της ελεγχόμενης χορήγησης ναρκωτικών ουσιών απ' το κράτος απόκτησαν οι πέντε βουλευτές που κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου. Πρόκειται για τον βουλευτή της ΝΔ Αρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος, με γραπτή ανακοίνωσή του, τάσσεται υπέρ της χορήγησης ναρκωτικών ουσιών.

Πορείες κατά των ναρκωτικών

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) οργανώνει, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, συγκέντρωση στα Προπύλαια. Ταυτόχρονα, η Ιθάκη διοργανώνει αγώνα δρόμου (Λαϊκό Δρόμο) στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. από το πάρκο δίπλα στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας. Μέλη της «Στροφής» και της «Πλεύσης» θα περπατήσουν στις 4.30 το μεσημέρι ταυτόχρονα από Ομόνοια, πλατεία Κάνιγγος, πλατεία Εξαρχείων και Κοτζιά και θα καταλήξουν στις 6 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Ο Σύλλογος Οικογένειας της «Παρέμβασης» θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Λυκαβηττό στις 9.30 μ.μ. Η «Διάβαση» στήνει Ανοιχτό Καφενείο για τους χρήστες στην Ομόνοια. Το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Προαγωγής της υγείας θα πραγματοποιήσει ανοιχτές εκδηλώσεις στις 6 μ.μ., στην πλατεία Τερζάκη, στα Ιλίσια. Ο Τομέας Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ και η Ενωση Συλλόγων Γονέων Ζεφυρίου διοργανώνουν πολύπλευρες εκδηλώσεις - δραστηριότητες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, από τις 10 π.μ. - 13.30 και από τις 6.30 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ. Το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης των Δήμων Καλλιθέας, Μοσχάτου και Ταύρου «Σταθμός» διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας, στις 8.30 το βράδυ. Αναρρίχηση στο ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Πρόληψης της Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας του Δήμου Αθηναίων, στις 11 το πρωί.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org