ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ρατσιστική υστερία κατά Αφρικανών μεταναστών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε μείζον πολιτικό θέμα εξελίσσεται στο Ισραήλ η παρουσία ολοένα περισσότερων μεταναστών από την υποσαχάρεια Αφρική. Το ζήτημα ήρθε, εκ νέου, βιαίως στην επικαιρότητα μετά τον αυξημένο αριθμό βιασμών γυναικών που καταγγέλλονται με κύριους υπόπτους ή και συλληφθέντες ως δράστες μετανάστες Αφρικανούς. Το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, και καλλιεργούνταν ήδη εδώ και πολύ καιρό από την ακροδεξιάς χροιάς κυβέρνηση Νετανιάχου, είναι εκρηκτικό με μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Ελί Γισάι να χαρακτηρίζει λίγο πολύ όλους τους μετανάστες «εγκληματίες» και τον ίδιο τον Νετανιάχου να θεωρεί ότι «απειλείται η εβραϊκή ταυτότητα του ισραηλινού κράτους».

Εκτός, όμως, από κλίμα πογκρόμ, που έχει, ήδη, οδηγήσει σε εντάσεις και δεν αποκλείονται και τα επεισόδια σε βάρος των μεταναστών από την Αφρική, οι ισραηλινές αρχές, έχοντας υπογράψει τις συνθήκες σχετικά με την παροχή προστασίας και ασύλου στους μετανάστες, είναι αμφίβολο το τι ακριβώς μπορούν να πράξουν επί της ουσίας. Ισραηλινά ΜΜΕ κατηγορούν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι ουσιαστικά καλλιεργεί κλίμα πόλωσης και μισαλλοδοξίας κατά των μεταναστών, «πετώντας» ουσιαστικά το μπαλάκι στους ίδιους τους πολίτες σχεδόν να προχωρήσουν σε «αυτοδικίες», χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο σοβαρής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν φτάσει στο Ισραήλ περισσότεροι από 60.000 Αφρικανοί μετανάστες, κυρίως από την Αιθιοπία και την Ερυθραία, οι οποίοι αξιοποίησαν τα ελλιπή μέτρα ελέγχου στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο. Υπολογίζεται ότι ο ρυθμός άφιξής τους είναι περίπου 1.000 άτομα ανά μήνα. Οι ίδιοι καταγγέλλουν βιαιοπραγίες, κλοπές, κακομεταχείριση, ακόμη και βιασμούς από τους δουλεμπόρους βεδουίνους, κυρίως, που τους περνούν από το Σινά στο Ισραήλ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε χτες στην Τουρκία, έξω από αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Καϊσερί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και ένας από τους δράστες. Ακόμα δεκαεννιά άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά.

ΜΟΣΧΑ.-- Τη Μόσχα επισκέπτεται από χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στις 20 Μάη. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν την εκλογή του και θα μετέβαινε στη ρωσική πρωτεύουσα ως πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος. Ο Πούτιν, μετά την εκλογή του Νίκολιτς, είχε εκφράσει την πεποίθησή του για συνέχιση των αμοιβαίων επωφελών σχέσεων και την προώθηση «μεγάλων επενδυτικών σχεδίων».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Επίσκεψη στη Μιανμάρ πραγματοποιεί την επόμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια, κατά την οποία θα συναντηθεί με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι. Σημειώνεται ότι μετά την εκλογή της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, η οποία είχε στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η ΕΕ ανακοίνωσαν ακύρωση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μιανμάρ.

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Η μείωση της διεθνούς βοήθειας προς την Αϊτή πλήττει την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την επικείμενη περίοδο των καταιγίδων και τη συνεχιζόμενη επιδημία χολέρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν έως και 200.000 νέα κρούσματα χολέρας φέτος, επιδημία που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες Αϊτινούς.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανανέωσε την εντολή της Νάβι Πιλάι για δύο (αντί για τέσσερα) χρόνια προκειμένου να συνεχίσει την παραμονή της στη θέση της Υπάτης Αρμοστού του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η εξέλιξη θεωρήθηκε συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις ΗΠΑ, που φέρονταν δυσαρεστημένες εξαιτίας των επικρίσεων της Πιλάι σε βάρος του Ισραήλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και άλλες χώρες όπως η Ν. Αφρική.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διχάζει η ρωσική γλώσσα

Το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της ρωσικής γλώσσας ως «περιφερειακής γλώσσας», σε 13 από τις 27 περιοχές της Ουκρανίας, εκεί όπου τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού τη θεωρεί ως «μητρική γλώσσα», άναψε τα πνεύματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Οι βουλευτές των εθνικιστικών κομμάτων, πρώτα απ' όλα του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, μπλόκαραν το βήμα του Κοινοβουλίου και ήρθαν στα χέρια με τους βουλευτές του κυβερνώντος «Κόμματος των περιοχών». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που δίνει τη δυνατότητα χρήσης της ρωσικής γλώσσας σε δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια, νοσοκομεία κ.ά. είναι η μερική υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του «Κόμματος των περιοχών», που υποσχόταν την καθιέρωση της ρωσικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας.

Οι βουλευτές των εθνικιστικών κομμάτων θεωρούν το νομοσχέδιο «καταστρεπτικό» για τον ουκρανικό πολιτισμό, που τον συνδέουν με την επικράτηση της ουκρανικής γλώσσας σε όλη τη χώρα.

Τη στήριξή του στην καθιέρωση της ρωσικής γλώσσας ως 2ηςκρατικής έχει δηλώσει το ΚΚ Ουκρανίας.


Ι. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ