Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ρατσιστική υστερία κατά Αφρικανών μεταναστών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε μείζον πολιτικό θέμα εξελίσσεται στο Ισραήλ η παρουσία ολοένα περισσότερων μεταναστών από την υποσαχάρεια Αφρική. Το ζήτημα ήρθε, εκ νέου, βιαίως στην επικαιρότητα μετά τον αυξημένο αριθμό βιασμών γυναικών που καταγγέλλονται με κύριους υπόπτους ή και συλληφθέντες ως δράστες μετανάστες Αφρικανούς. Το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, και καλλιεργούνταν ήδη εδώ και πολύ καιρό από την ακροδεξιάς χροιάς κυβέρνηση Νετανιάχου, είναι εκρηκτικό με μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Ελί Γισάι να χαρακτηρίζει λίγο πολύ όλους τους μετανάστες «εγκληματίες» και τον ίδιο τον Νετανιάχου να θεωρεί ότι «απειλείται η εβραϊκή ταυτότητα του ισραηλινού κράτους».

Εκτός, όμως, από κλίμα πογκρόμ, που έχει, ήδη, οδηγήσει σε εντάσεις και δεν αποκλείονται και τα επεισόδια σε βάρος των μεταναστών από την Αφρική, οι ισραηλινές αρχές, έχοντας υπογράψει τις συνθήκες σχετικά με την παροχή προστασίας και ασύλου στους μετανάστες, είναι αμφίβολο το τι ακριβώς μπορούν να πράξουν επί της ουσίας. Ισραηλινά ΜΜΕ κατηγορούν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι ουσιαστικά καλλιεργεί κλίμα πόλωσης και μισαλλοδοξίας κατά των μεταναστών, «πετώντας» ουσιαστικά το μπαλάκι στους ίδιους τους πολίτες σχεδόν να προχωρήσουν σε «αυτοδικίες», χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο σοβαρής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν φτάσει στο Ισραήλ περισσότεροι από 60.000 Αφρικανοί μετανάστες, κυρίως από την Αιθιοπία και την Ερυθραία, οι οποίοι αξιοποίησαν τα ελλιπή μέτρα ελέγχου στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο. Υπολογίζεται ότι ο ρυθμός άφιξής τους είναι περίπου 1.000 άτομα ανά μήνα. Οι ίδιοι καταγγέλλουν βιαιοπραγίες, κλοπές, κακομεταχείριση, ακόμη και βιασμούς από τους δουλεμπόρους βεδουίνους, κυρίως, που τους περνούν από το Σινά στο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org