ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβλήθηκε για τις 27 Ιούνη η δίκη των συλληφθέντων σπουδαστών

Πλήθος εργαζομένων και φοιτητών κινητοποιήθηκαν και χτες ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Από την κινητοποίηση στην Ευελπίδων
Από την κινητοποίηση στην Ευελπίδων
Αναβλήθηκε για την Τετάρτη 27 Ιούνη η προγραμματισμένη για χτες δίκη των δύο σπουδαστών που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης φοιτητών και εργαζομένων ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, τη Δευτέρα 16 Απρίλη. Οι δύο νέοι, Στράτος Καρύδας και Κώστας Φραγκουλόπουλος, είχαν αντιμετωπίσει μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους τη σκληρή και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής, είχαν τραυματιστεί, όπως και άλλοι διαδηλωτές, και στη συνέχεια συνελήφθησαν με ανυπόστατες και αναληθείς κατηγορίες, όπως: Απρόκλητη φθορά αντικειμένου τοποθετημένου από περισσότερους, αντίσταση από περισσότερους, επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκτέλεση βιαιοπραγίας κατά τη διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση από περισσότερους και από πρόσωπο με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Η εκ νέου αναβολή (η πρώτη είχε δοθεί στις 17/4) δόθηκε μετά από αίτημα των συνηγόρων των σπουδαστών, προκειμένου να προσκομιστεί το βιντεοληπτικό υλικό που συνδέεται άμεσα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και αποδεικνύει, όπως τόνισαν, το αβάσιμό τους.

Στο πλευρό των δύο νέων βρέθηκαν και αυτήν τη φορά δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, σωματεία και μαζικοί φορείς, που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», φώναξαν και ξεκαθάρισαν πως «η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι», αλλά περνάει στην αντεπίθεση μαζί με το λαό, παλεύει και διεκδικεί τα δικαιώματά της. Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης είχαν απευθύνει το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ.

Το «έγκλημα» των δύο σπουδαστών ήταν να διαδηλώσουν ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία και να καταγγείλουν την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, τόνισε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, κατά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης. Οπως είπε, «για μας οι συναγωνιστές μας είναι παράδειγμα, γιατί με τη στάση τους αποδείχνουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να σιωπήσουμε, να μας τρομοκρατήσει, δεν πρόκειται να περάσει. Ποιο ήταν το έγκλημά τους και για αυτό δικάζονται; Ηταν ότι τόλμησαν να αμφισβητήσουν την ιερή συμμαχία της κυβέρνησης με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Συρία, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτό».

Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση επιστράτευσε την καταστολή με σκοπό να «υπερασπιστεί» το άγαλμα του μακελάρη των λαών Προέδρου των ΗΠΑ, Χ. Τρούμαν, και να καταθέσει τα διαπιστευτήριά της στο ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε ακόμα περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι, μέχρι οι ανυπόστατες κατηγορίες να πάψουν να τους βαραίνουν», τόνισε.

Το «παρών» στα δικαστήρια έδωσε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο. Επίσης, ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κύμα καταδίκης των απαράδεκτων ποινών σε στρατευμένους

Συνεχίζεται το κύμα καταδίκης των απαράδεκτων ποινών σε στρατευμένους (κατ' εντολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που επιχειρεί να τρομοκρατήσει όσους σηκώνουν κεφάλι ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) για τη συμμετοχή τους σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Με επιστολές τους εκατοντάδες στρατευμένοι από μονάδες όλης της χώρας συνεχίζουν να καταδικάζουν τις ποινές, ενώνοντας τη φωνή τους με τα δεκάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και φορείς που έχουν βγάλει σχετικές ανακοινώσεις.

***

Φαντάροι, που υπηρετούμε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο της Κρήτης, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους στρατιώτες που τιμωρήθηκαν. Στον έναν επειδή μίλησε στην αντιπολεμική συγκέντρωση της 27ης Φλεβάρη και στον άλλο επειδή συμμετείχε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο ενάντια στην επίθεση των ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας στη Συρία.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με τους πολέμους των ιμπεριαλιστών στη γειτονιά μας.

Πρέπει άμεσα να κλείσουν όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Ούτε γη ούτε νερό στους ιμπεριαλιστές, που σκοτώνουν τους λαούς για το μοίρασμα των αγορών.

Το ΝΑΤΟ σημαίνει πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά. Δεν έχουμε καμιά δουλειά σε αυτή τη λυκοσυμμαχία και τα εγκληματικά τους σχέδια. Οπως το πρόσφατο περιστατικό με τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.

  • Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και το λαό μας από οποιοδήποτε απειλή.
  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι υπόλοιπες Αμερικανών και ΝΑΤΟικών.

ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Στρατιώτες της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) Ηρακλείου

***

Φαντάροι από το 747ο Ειδικό Τάγμα Μηχανικού και το Λόχο Διοικήσεως της Σχολής Μηχανικού στο Λουτράκι, που υπηρετούμε τη θητεία μας σε μια περίοδο που ολοένα και πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στη μεγάλη μας γειτονιά, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θέλουμε να καταγγείλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της τιμωρίας συναδέλφων μας, διότι συμμετείχαν σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια στην Αθήνα.

Οι συνάδελφοι με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια υποστήριξαν ότι κάθε στρατιώτης σήμερα οφείλει να υπερασπίζεται τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του, και όχι να γίνεται πιόνι στη σκακιέρα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των σχεδιασμών που υλοποιούν για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των πετρελαιάδων και όχι μόνο! Αυτοί οι σχεδιασμοί είναι που βάζουν συνεχώς «φιτιλιές» στην περιοχή μας, όπως ο πρόσφατος βομβαρδισμός στη Συρία, απειλώντας ακόμα και με γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Δίνει γη και ύδωρ, στηρίζοντας τις αιματοβαμμένες τους αποστολές με υποδομές και έμψυχο δυναμικό, εμπλέκοντας σε μεγάλες περιπέτειες το λαό και όσους υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, τιμωρεί στρατιώτες που, όπως έχουν αναφαίρετο δικαίωμα, εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας σε σχέδια που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την άμυνα της χώρας.

Στρατιώτες του 747ου Ειδικού Τάγματος και του Λόχου Διοικήσεως της Σχολής Μηχανικού, στο Λουτράκι

***

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες ποινές που δέχτηκαν στρατιώτες από τις μονάδες τους, λόγω της συμμετοχής τους σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια στην Αθήνα. Οι στρατευμένοι, παιδιά λαϊκών οικογενειών στην πλειοψηφία τους, έχουμε κάθε δικαίωμα πολιτικής έκφρασης, τόσο μέσα όσο και έξω από τους στρατώνες, για όσα απασχολούν εμάς και τις οικογένειές μας. Εχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε θέση ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην επέμβαση στη Συρία.

Οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ αιματοκυλούν το λαό της Συρίας εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, με τη συμμετοχή και την ευλογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Παράλληλα με την έμπρακτη βοήθεια που δίνει στους ΝΑΤΟικούς (φόρτωσαν τους πυραύλους που έστειλαν στο λαό της Συρίας από τη βάση της Σούδας), σπέρνει τον εφησυχασμό και «ξεπλένει» το ρόλο του ΝΑΤΟ και τα συμφέροντά του στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες, σε μια περίοδο που φουντώνει η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, γιατί κρύβει ότι αυτό έχει να κάνει με συμφέροντα και ανταγωνισμούς στην ίδια περιοχή. Μιλούν για ασφάλεια της χώρας στο ΝΑΤΟ, εμείς όμως δεν ξεχνάμε ότι ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες, πόλεμοι και πνιγμένοι πρόσφυγες στο Αιγαίο.

-- Να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ.

-- Να σταματήσει το αιματοκύλισμα του συριακού λαού για τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων.

-- Να ακυρωθεί η τιμωρία των συναδέλφων μας που παλικαρίσια πήραν θέση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

-- Ούτε γη ούτε νερό στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους.

Φαντάροι από το Τάγμα Εθνοφυλακής Ικαρίας και το Φυλάκιο Φούρνων Ικαρίας

39 οι Οργανώσεις Νεολαίας που καταδικάζουν την καταστολή

Στις 39 έφτασαν οι Οργανώσεις Νεολαίας απ' όλο τον κόσμο που συνυπογράφουν κοινό μήνυμα, με το οποίο καταδικάζουν τη βία, την καταστολή και τις συλλήψεις φοιτητών στην αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Αθήνα στις 16 Απρίλη. «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί, την ίδια ώρα που καταστέλλει τους νέους που αγωνίζονται στην Ελλάδα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προωθεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της, γιατί παραχωρεί το έδαφος της χώρας για παλιές και νέες βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, από όπου εξαπολύονται δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στους λαούς της περιοχής», σημειώνουν μεταξύ άλλων στο μήνυμά τους οι εξής Οργανώσεις:

Κομμουνιστική Νεολαία Αλβανίας «Κεμάλ Στάφα», Κομμουνιστική Νεολαία του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό / JC - PADS, Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας - JCV, Κομμουνιστική Νεολαία Βολιβίας - JCB, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Βραζιλία - UJC, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Γαλλία - UJC, Κομμουνιστική Νεολαία Λυών / Γαλλία, Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία - SDAJ, Κομουνιστική Νεολαία Γουατεμάλας - JCG, Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας- UngKom, Κομμουνιστική Νεολαία Εκουαδόρ - JCE, Ενωση Νέων Κομμουνιστών ΗΠΑ - LYCUSA, Ιορδανική Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας - UJDY, Κομμουνιστική Νεολαία Ιορδανίας, Κίνημα Νεολαίας Connolly, Ιρλανδία - CYM, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας - UJCE, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία - CJC, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία - FGC, Νεολαία Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν, Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας, Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, Κύπρος - ΕΔΟΝ, Ενωση Λιβανέζικης Δημοκρατικής Νεολαίας - ULDY, Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών, Μεξικό - FJC, Ενωση Νεολαίας Μπαγκλαντές - BYU, Νέοι Κομμουνιστές Νορβηγίας, Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ολλανδία - CJB, Κομμουνιστική Νεολαία Πακιστάν, Δημοκρατική Ομοσπονδία Φοιτητών, Πακιστάν - DSF, Νεολαία Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, Περουάνικη Κομμουνιστική Νεολαία - JCP, Νεολαία Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας, Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία - JCP, Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας - LKSM RF, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία - RKSMb, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας, Σερβία - SKOJ, Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας, Σρι Λάνκα - SYU, Συριακή Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Νεολαία Χαλίντ Μπακντάς - SCYU / KBY, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας - KSM, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας - TKG.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ