ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Ψηφίστηκε η παραπέρα ιδιωτικοποίηση στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης»

Ψηφίστηκε χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία και διαδικασίες fast track, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για μία ακόμα ρύθμιση με την οποία προωθείται η εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να εξασφαλιστούν νέα κερδοφόρα πεδία στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιωτικοποιούνται λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ορυχεία και κοιτάσματα σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Από τους 275 παρόντες βουλευτές, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 151 και κατά 124.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα επιδόθηκαν σε αντιπαράθεση για το «μοντέλο της ιδιωτικοποίησης» της ΔΕΗ, παρουσιάζοντας αυτήν τη ...διαφωνία ως «σύγκρουση δύο κόσμων». Εξαιτίας αυτής της «διαφωνίας», ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή εξέφρασε αντιρρήσεις και για το «χαμηλό τίμημα».

Την ίδια ώρα, βέβαια, όλοι μαζί υπερασπίστηκαν την πολιτική της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά τους στόχους του κεφαλαίου, όπως για μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», εμφανίζοντας ως μονόδρομο για το λαό τις θυσίες διαρκείας για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, δείχνοντας την ενόχλησή του που ο ΣΥΡΙΖΑ τούς έχει πάρει την «μπουκιά από το στόμα», αφού χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αδίστακτους και δημαγωγούς», μπήκε στο διά ταύτα, λέγοντας για τους άξονες της στρατηγικής της ΝΔ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας: «Πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας». «Δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές».

Μάλιστα, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που προωθεί η κυβέρνηση και τις συμφωνίες για την κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ και IGB, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε ότι «αντιγράψατε τη δική μας δουλειά».

Η απάντηση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη ήταν χαρακτηριστική. «Υπάρχει μια συνέχεια στα μεγάλα ενεργειακά έργα», είπε, αναφερόμενος στις επικρίσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, ωστόσο «υπάρχει και ασυνέχεια», πρόσθεσε. Μάλιστα, ο υπουργός καμάρωσε για τις «επιτυχημένες» ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ και τώρα της ΔΕΗ, δίνοντας έτσι απάντηση και στα περί «ανικανότητας».

Η πάλη των εργαζομένων να στοχεύσει τον πραγματικό αντίπαλο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας τα περί «σύγκρουσης δύο κόσμων», ανέφερε ότι όσο «φιλότιμη προσπάθεια κι αν γίνεται για να εμφανιστούν διαχωριστικές γραμμές», τα στοιχεία που δείχνουν ότι κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα «κινείστε στην ίδια στρατηγική, στις ίδιες ράγες, στις ράγες δηλαδή της πολιτικής που ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου» είναι αδιαμφισβήτητα.

Οπως επισήμανε, όλα τα αστικά κόμματα συμφωνούν ότι η Ενέργεια είναι εμπόρευμα. Προωθούν επίσης από κοινού το στόχο του κεφαλαίου για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, στόχος που «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού για να έχει ενεργειακή ασφάλεια, για να έχει φθηνό ρεύμα, δημιουργεί κινδύνους για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, γιατί οξύνονται οι αντιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, με επίδικο πώς θα μοιραστούν τα ενεργειακά αποθέματα και ποιες διαδρομές θα δημιουργηθούν», με την κυβέρνηση να εμπλέκει τη χώρα «σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, για να υλοποιηθούν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί».

Αλλο στοιχείο που δείχνει ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα δουλεύουν για την κερδοφορία του κεφαλαίου είναι η πλήρης συμφωνία τους «με τη στρατηγική επιλογή ότι πρέπει και στον τομέα της Ενέργειας να προωθηθεί η πολιτική της ΕΕ για "απελευθέρωση" της αγοράς ενέργειας», είπε, συμπληρώνοντας ότι ο καβγάς για τις μορφές ιδιωτικοποίησης αφορά και το «ποια επιμέρους επιχειρηματικά συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν περισσότερο ή λιγότερο από αυτήν την πορεία της "απελευθέρωσης"».

Τα αστικά κόμματα, τόνισε, διαγκωνίζονται «για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής μιας ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και του κεφαλαίου».

Επισήμανε ότι η «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας είναι «στρατηγική επιλογή της ΕΕ» από τη 10ετία του 1990, «γιατί υπήρχαν τεράστια υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και έπρεπε να διαμορφωθούν νέοι τομείς διασφαλισμένης κερδοφορίας για να επενδυθούν». Εκανε επίσης εκτενή αναφορά στις δραματικές επιπτώσεις που είχε αυτή η πολιτική μέχρι τώρα σε βάρος των λαϊκών αναγκών, με τα πανάκριβα τιμολόγια, την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, την ενεργειακή φτώχεια του λαού, το χτύπημα των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ολα αυτά, πρόσθεσε, θα επιδεινωθούν τώρα ακόμα περισσότερο.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η πάλη των εργαζομένων, παράλληλα με την απόκρουση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και «απελευθέρωσης», την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, θα πρέπει «να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή την εξουσία της αστικής τάξης», και ότι «αν δεν στοχεύσουν στους πραγματικούς εχθρούς, δεν πρόκειται να υπάρχει αποτέλεσμα ούτε και στο σημερινό αγώνα».

Ερχονται και νέες ιδιωτικοποιήσεις

Η Δ. Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, προειδοποίησε ότι μετά τα λιγνιτικά εργοστάσια σειρά έχουν τα υδροηλεκτρικά και ότι ήδη «επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγάλοι "παίκτες" του χώρου ετοιμάζονται να εισέλθουν στο επόμενο διάστημα». «Είναι βέβαιο», πρόσθεσε, «ότι εργατική τάξη, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ και μικρομεσαία αγροτιά θα πληρώσουν το τίμημα της προώθησης της παραπέρα "απελευθέρωσης". Γι' αυτό, έχουν κάθε συμφέρον να συνταχθούν με την πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα Ενέργειας, με κοινωνική ιδιοκτησία και εργατικό έλεγχο, γιατί εμείς θεωρούμε την Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, όπου θα πρέπει να έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος, και όχι εμπόρευμα για να κερδίζει ο καπιταλιστής».

Ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, ανέφερε ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης και έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε την «μπουκιά από το στόμα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε ελιγμό από την κυβέρνηση την ισχύ της ΣΣΕ που θα υπογράψει η ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ και τους νέους ιδιοκτήτες, η οποία Σύμβαση άλλωστε δεν εξασφαλίζει θέσεις εργασίας, αφού προβλέπονται οικειοθελείς αποχωρήσεις, ούτε εξασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Πορεία και συγκέντρωση εργαζομένων στη ΔΕΗ

Με δυναμική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή απάντησαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και λίγο μετά τις 11 κατευθύνθηκαν με πορεία, διά μέσου των οδών Πατησίων και Σταδίου, στο Σύνταγμα.

Μαζικό ήταν το μπλοκ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ενώ συμμετείχαν και αντιπροσωπείες των κλαδικών Σωματείων Εργαζομένων στην Ενέργεια από την Αττική, τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο με κεντρικό σύνθημα «Τη ΔΕΗ την χτίσαν με αίμα οι εργάτες, δεν την ξεπουλάμε στους κεφαλαιοκράτες».

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, μίλησε ο Ηλίας Μαστρολέων, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, εκλεγμένος με τις ταξικές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να συγκρούεται συνολικά με την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, να παλέψουν για ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, τονίζοντας ότι η «απελευθέρωση της Ενέργειας» αποδείχτηκε «ανθυγιεινή», και για τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση και για τα λαϊκά νοικοκυριά. Τόνισε ότι αυτή η πολιτική εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις αφού αυτή είναι η στρατηγική του κεφαλαίου. Καταλήγοντας κάλεσε σε πάλη για την αποτροπή των επώδυνων εξελίξεων και της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, πάλη που να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την ΕΕ.

Στη συγκέντρωση δεν έλειψαν και τα κροκοδείλια δάκρυα από εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, στελέχη των αστικών κομμάτων, που χωρίς να διαφωνούν με την ουσία της στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας έκαναν άσφαιρη κριτική υπερασπιζόμενοι έναν δήθεν «δημόσιο» χαρακτήρα της Επιχείρησης.

Οσο για την εξέλιξη της κινητοποίησης, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ανέστειλε τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει, λέγοντας ότι θα συνεδριάσει εκ νέου τις επόμενες μέρες.

ΔΕΗ ΑΕ
«Μπίζνες» στα Βαλκάνια μέσω Σκοπίων

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ψήφιζε το επόμενο βήμα για την περαιτέρω «απελευθέρωση» της Ενέργειας, ως κομμάτι του ίδιου σχεδιασμού του κεφαλαίου ολοκληρωνόταν και τυπικά χτες η εξαγορά της EDS, εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ, από την ΔΕΗ ΑΕ, με την επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας εξαγοράς που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια.

Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 4,8 εκατ. ευρώ και η κίνηση αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό της ΔΕΗ για επέκταση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η EDS έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο, είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX), διαθέτει άδειες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία, ενώ το πελατολόγιό της εντοπίζεται κυρίως σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά άλλωστε είναι και τα όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, ότι η εξαγορά της EDS εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «αποσκοπεί στην ενοποίηση της αγοράς ενέργειας», προσθέτοντας ότι «στο ενδιάμεσο στάδιο οι περιφερειακές αγορές θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Για εμάς περιφερειακή αγορά είναι τα Βαλκάνια και η Ιταλία. Η ΔΕΗ μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί αυτή η αγορά και να λειτουργήσει ομαλά»...

Τέλος, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ο πρόεδρος της ΔΕΗ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ