ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ομοψυχία του λαού να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την 25η Μαρτίου:

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν έχει θέση μια "εθνική ομοψυχία" εθνικιστικού ή κοσμοπολίτικου τύπου. Η ομοψυχία του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό στον τομέα της Υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Γιατί τίποτα δεν αλλάζει στην κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, υλοποιώντας τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ανατροπές».

Ο γιορτασμός της 25ης Μαρτίου

Νωρίτερα χτες ο Δ. Κουτσούμπας παρευρέθηκε στην κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στο πλαίσιο λιτής τελετής προς τιμήν της 25ης Μαρτίου 1821, που πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Βουλής.

Ο γιορτασμός έγινε χωρίς παρελάσεις ή άλλες εκδηλώσεις, λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό του κορονοϊού. Στεφάνι κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, πάνω από την πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε διέλευση μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Ζεύγη μαχητικών πραγματοποίησαν διελεύσεις και πάνω από άλλες πόλεις και νησιά της χώρας.

ΕΕ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διαδοχικές παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου

Στον «αφρό» και οι μεγάλες αντιθέσεις

Eurokinissi

Η δυνατότητα ενεργοποίησης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης συζητήθηκε στην προχτεσινή τηλεσυνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό χρηματοδότησης με φόντο την αντιμετώπιση των κλυδωνισμών στην οικονομική δραστηριότητα, ενόψει και της «βύθισης» του παραγόμενου ΑΕΠ στους επόμενους μήνες. Ο επικεφαλής του ESM, M. Σεντένο, δήλωσε σχετικά ότι «το μέγεθος των διαθέσιμων μέσων μπορεί να είναι εντός της κλίμακας του 2% του ΑΕΠ των κρατών - μελών ως σημείο αναφοράς», προσθέτοντας πως υπήρχε ευρεία στήριξη ανάμεσα στα μέλη για αυτά τα στοιχεία.

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η δυνατότητα χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 4 δισ. ευρώ, ενώ θυμίζουμε ότι η «προληπτική γραμμή» βρισκόταν στα σενάρια που εξετάζονταν στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής εποπτείας».

Τα μέτρα αυτά πάντως φέρνουν στην επιφάνεια και τις μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης γύρω από τους τρόπους και τις μορφές των κρατικών διασώσεων σε ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους και τον διαμοιρασμό της χασούρας, ενώ σε κάθε περίπτωση τα σπασμένα θα φορτωθούν και πάλι στις λαϊκές πλάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας θέτουν ζήτημα πρόσκαιρης αποδέσμευσης του συγκεκριμένου μηχανισμού χρηματοδότησης από τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται, ενώ οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας κ.ά. εστιάζουν στο ότι δεν μπορούν να χορηγούνται δάνεια χωρίς όρους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, με επιστολή τους που απέστειλαν χτες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και οι ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Λουξεμβούργου και Σλοβενίας σημειώνουν «την ανάγκη αποφασιστικής δράσης για να στηρίξουμε τώρα τις οικονομίες μας. Ωστε να τις διατηρήσουμε σήμερα στην καλύτερη κατάσταση και να τις οδηγήσουμε αύριο σε μία γρήγορη ανάκαμψη. Κάτι που απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων των υφιστάμενων κοινών δημοσιονομικών μέσων για την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών. Αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής αλληλεγγύης - ιδίως εντός της Ευρωζώνης» και ζητάνε «να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί "Ομόλογο-Corona" και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ», με αποστολή τη «συγκέντρωση κεφαλαίων - στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων».

Παράλληλα ζητάνε «να διερευνήσουμε τη χρήση και άλλων εργαλείων. Οπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία, τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021», πέρα από όσα ήδη ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν, και δείχνοντας προς τη θωράκιση των ευρωενωσιακών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό σημειώνουν πως «θα χρειαστεί επίσης να προετοιμάσουμε από κοινού την "επόμενη μέρα" και να οργανώσουμε ξανά τις οικονομίες μας. Και μαζί τους τις νέες παγκόσμιες "αλυσίδες αξίας", τους στρατηγικούς τομείς, τα εθνικά συστήματα Υγείας και το ευρωπαϊκά σχέδια των επόμενων δεκαετιών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μετά την ολοκλήρωση του προχτεσινού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι «η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική. Ωστόσο, η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική και θα διευρυνθεί».

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έκανε λόγο για ποσά ύψους 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, πάνω από το μέσο όρο (2%) στην ΕΕ, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζονται οι αστρονομικές παρεμβάσεις (π.χ. κρατικές εγγυήσεις, νομισματική πολιτική κ.ά.), που κλιμακώνονται με άξονα τη διάσωση και τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευκαιρία για νέα μέτρα με το «λογαριασμό» στο λαό

Για νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κορονοϊού προετοίμασε χτες στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο πρωθυπουργός, προσαρμόζοντας, μάλιστα, κατά το δοκούν και την ιστορική αλήθεια στα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ετοιμάζοντας νέα βάρη για το λαό, είπε ότι «η πανδημία θα μας κοστίσει» και «η οικονομία μας θα υποφέρει. Αλλά χρέος μας είναι να περιορίσουμε τον πόνο στο ελάχιστο. Και να επιμερίσουμε το κόστος της προσαρμογής στην νέα οικονομική πραγματικότητα με τρόπο δίκαιο», πρόσθεσε, προκαλώντας το λαό, που καλείται και πάλι να πληρώσει το μάρμαρο για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στο ίδιο μοτίβο, έβαλε το ...«ζητούμενο μιας νέας Ευρώπης. Αυτής που δεν θα περιοριστεί στην κοινή υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης. Αλλά, κυρίως, θα στηρίξει την οικονομική αναγέννηση μετά από αυτήν», με νέες χρηματοδοτικές ροές για τα μονοπώλια.

Στο μεταξύ, ενώ η κυβέρνηση έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την αντεργατική επέλαση στους χώρους δουλειάς, ο πρωθυπουργός επανέλαβε προκλητικά τον ισχυρισμό πως «όλοι είμαστε ίσοι σε τούτη τη μάχη».

Υποστήριξε ακόμα ότι «η φροντίδα της πολιτείας απευθύνεται στον κάθε πολίτη. Κι αυτός, με τη σειρά του, αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο προσφοράς (...) στον πόλεμο εναντίον της κοινής απειλής», με όλους τάχα να μάχονται «από την ίδια θέση, στην πρώτη γραμμή», επιχειρώντας να κρύψει ξανά πίσω από την ατομική ευθύνη τις μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες και την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα σε ό,τι αφορά την αποφασιστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας, όπως ζητάνε γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς.

Επέμεινε άλλωστε στα περί «αμοιβαίας ευθύνης» και στα «μένουμε σπίτι», ικανοποιημένος που «με πειθαρχία στεκόμαστε δίπλα στην πολιτεία».

Εξάλλου, χαρακτηριστική για το πώς σκέφτονται να την αξιοποιήσουν για την επόμενη μέρα είναι και η αποστροφή πως «η δοκιμασία που βιώνουμε απελευθερώνει ήδη δυνάμεις του λαού μας που βρίσκονταν σε λήθαργο. Μέσα στην κρίση οι δομές μας εκσυγχρονίζονται. Η τεχνολογία ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας τον τρόπο που εργαζόμαστε. Αλλά και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Ο εθελοντισμός ριζώνει. Εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε, πλέον, πιο ομαδικά και πειθαρχημένα». Ο,τι ζητά το κεφάλαιο σε αυτήν τη νέα φάση, για ένταση της εκμετάλλευσης με τηλεργασία, τζάμπα εργατικό δυναμικό και «εθελοντισμό» αντί για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού, σιωπή νεκροταφείου στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, και «εκσυγχρονισμό» στο αστικό κράτος με ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή στα ζητούμενά του. «Ολα αυτά θα είναι τα όπλα μας για την επόμενη μέρα», πρόσθεσε, σηματοδοτώντας ότι θέλουν να αξιοποιήσουν σε όφελός τους την κατάσταση και για μετά.

ΣΥΡΙΖΑ
«Σημαιοφόρος» του κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών σχεδίων

Ευκαιρία για να σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τη «σημαία» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και αυτών του κεφαλαίου βρήκε στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας «αποθεώνει» την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία ισχυριζόμενος ότι η ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών μάς γλίτωσε από ...εντάσεις στα βόρεια σύνορά μας. Αντιπαραβάλλει προς τούτο την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, την οποία και αξιοποιεί για να «ξεπλύνει» την ΕΕ, καλώντας την ιμπεριαλιστική ένωση που πρωτοστατεί στα παζάρια με την Τουρκία να... στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι μονομερείς ενέργειες θα επιφέρουν κυρώσεις. Καλεί παράλληλα την κυβέρνηση «να ασκήσει τα δικαιώματά της για την κατάθεση συντεταγμένων».

Την ίδια ώρα, με αφορμή την πανδημία, ο Αλ. Τσίπρας καλεί το λαό σε ένα «μέτωπο ζωής (...) Για την υγεία όλων, και για την κοινωνική συνοχή», όπως αναφέρει, συστήνοντας στο λαό να καθίσει φρόνιμα «για να μην επιστρέψουμε στις άδικες πολιτικές που οδήγησαν στην πρόσφατη οδυνηρή οικονομική κρίση», ενώ προτρέπει την κυβέρνηση να διεκδικήσει στην ΕΕ άφθονο «ζεστό» χρήμα για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ