ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Κάλεσμα στον αγώνα!

Πανελλαδική αγροτική σύσκεψη, στις 2 Δεκέμβρη, στη Λάρισα για την προετοιμασία νέων αγροτικών κινητοποιήσεων

Σε νέους αγώνες καλεί η ΠΑΣΥ τους μικρομεσαίους αγρότες, με αφορμή την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που φέρνει νέες δυσμενείς εξελίξεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία

ICON

Σε νέους αγώνες καλεί η ΠΑΣΥ τους μικρομεσαίους αγρότες, με αφορμή την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που φέρνει νέες δυσμενείς εξελίξεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία
Πανελλαδική αγροτική σύσκεψη, οργανώνει, στις 2 Δεκέμβρη, στη Λάρισα, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, όπου θα συζητηθεί η προετοιμασία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων - αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του ερχόμενου Γενάρη - στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της νέας ΚΑΠ και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ έχει εξαγγείλει πλατιά εξόρμηση, σ' όλη την Ελλάδα, με στόχο την πλήρη ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τις νέες δυσμενείς εξελίξεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία, που «φέρνει» η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την αγωνιστική κινητοποίησή του, σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, η ΠΑΣΥ εντείνει την προσπάθεια για την οργανωτική ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, με την προώθηση της ενοποίησης των αγροτικών συλλόγων ανά ευρύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα, στους οποίους θα ενταχθούν όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων. Αμεσα οι επιτροπές της ΠΑΣΥ καλούνται να διαμορφώσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των αγροτικών συλλόγων της περιοχής τους, όπου υπάρχουν και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.

Η ευθύνη σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Οπως τονίστηκε σε συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε, πριν λίγες μέρες στη Λάρισα, για τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους μικρομεσαίους αγρότες με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, οι αποκλειστικές ευθύνες ανήκουν στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν και εφαρμόζουν τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της.

Επισημάνθηκε ότι από κοινού τα δυο κόμματα προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των μικρομεσαίων αγροτών για τη νέα ΚΑΠ, προβάλλοντας τα «αργύρια» των αποσυνδεμένων επιδοτήσεων, που τις έχουν αποδεκατίσει με τις «νόμιμες» και παράνομες παρακρατήσεις, οι οποίες σε ορισμένα προϊόντα φτάνουν στο 20%. Δε λένε, όμως, πως οι επιδοτήσεις αυτές είναι προσωρινά επιδόματα ανεργίας, που σύντομα θα μειωθούν και θα καταργηθούν και ήδη, προτού δοθούν, συζητιέται στα επίσημα όργανα της ΕΕ η δραστική μείωση και η κατάργησή τους, με κυρίαρχη άποψη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση και να εφαρμοστούν οι νέες αποφάσεις από το 2010.

Σημαντικές ευθύνες - υπογραμμίστηκε - φέρουν και οι διοικήσεις των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, που είναι ταυτισμένες με την πολιτική, τους στόχους και τα «επιχειρήματα» της ΕΕ και την αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κι επιπλέον, κάνουν ό,τι μπορούν για να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, λειτουργώντας σαν «Πέμπτη Φάλαγγα» στο αγροτικό κίνημα.

Αλλαγή των συσχετισμών

Για την ΠΑΣΥ - τονίστηκε - η συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας, η παραγωγική αποδιάρθρωση ολόκληρων περιφερειών, η δραστική μείωση παραδοσιακών και δυναμικών καλλιεργειών, ο αποδεκατισμός του αγροτικού εισοδήματος, το κλείσιμο εργοστασίων στην ύπαιθρο και το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει μονόδρομο για τη χώρα μας.

Υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στην ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Θα σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια Υγεία. Θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος, που με την εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, με τη δημιουργία βιομηχανιών παραγωγής αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με κρατικό πιστωτικό σύστημα κ.ά. θα συμβάλλει στη ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής.

Αυτή η διέξοδος που είναι αναγκαία για τους μικρομεσαίους αγρότες και το λαό, είναι αντίθετη στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των πολυεθνικών, των τραπεζιτών και των μεγαλοαγροτών, που υπηρετούν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον ΠΟΕ και την ΚΑΠ.

Γι' αυτό και η εφαρμογή της θα έχει δυσκολίες και προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ενίσχυση της ΠΑΣΥ και όσων πολιτικών δυνάμεων διαφωνούν, αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ, την ΕΕ, την πλουτοκρατία.


Ρεπορτάζ:
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Αγωνιστικές διεκδικήσεις

Παλεύοντας για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ενίσχυση του συνεπούς αγροτικού κινήματος και όσων πολιτικών δυνάμεων διαφωνούν, αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ, την ΕΕ και την πλουτοκρατία, η ΠΑΣΥ διεκδικεί:

  • Την έγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές σχέσεις.
  • Την ανατροπή των κανονισμών που συρρικνώνουν βασικές καλλιέργειες και κλείνουν σημαντικές βιομηχανίες, (Ζάχαρης, Λιπασμάτων κ.ά.)
  • Τη δημιουργία ασφαλών καταφυγίων και σύγχρονων ιχθυοσκαλών, την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, αφορολόγητο πετρέλαιο και χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια.
  • Τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση των συνεταιρισμών, για να περιορίσουν την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να μειώσουν το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.
  • Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη σταθερή χρηματοδότησή του από το κράτος, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και να καταβάλλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις.
  • Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους στο ύψος των ζημιών που προκάλεσε η απειλή της γρίπης των πτηνών.
  • Την αναπροσαρμογή του ποσοστού υπολογισμού της επιστροφής του ΦΠΑ και την καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων στους αγρότες.
  • Την εκτέλεση από το κράτος βασικών έργων υποδομής που μειώνουν, ουσιαστικά, το κόστος της αγροτικής παραγωγής.
  • Την αναβάθμιση των κρατικών ιδρυμάτων έρευνας για να παρέχουν δωρεάν επιστημονικοτεχνική στήριξη στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.
  • Την πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, το σταμάτημα του ξεπουλήματος των εταιρειών μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ στους ιδιώτες, Αγροτική Τράπεζα κρατική, με αναπτυξιακά κοινωνικά κριτήρια.
  • Τον άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, που θα δίνονται στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια, αποκεντρωμένα και αναβαθμισμένα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας και τη δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων στην ύπαιθρο για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της.
  • Το άμεσο σταμάτημα των διώξεων των αγροτών που αγωνίζονται για το δίκιο τους και της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων.
ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφανίζει καλλιέργειες και ξεκληρίζει αγρότες

Στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, η νέα ΚΑΠ προκαλεί δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής και δραματική απώλεια αγροτικού εισοδήματος

Δε χρειάστηκε ούτε ένας χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ για να φανούν οι καταστροφικές συνέπειές της στην αγροτική οικονομία και τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας. Τα πρώτα, άμεσα αποτελέσματα είναι εμφανή «διά γυμνού οφθαλμού», καθώς παρουσιάζεται δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής και δραματική απώλεια αγροτικού εισοδήματος.

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε:

  • Αύξηση του ρυθμού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Αύξηση της ανεργίας, καθώς, εκτός των χιλιάδων αγροτών, χωρίς δουλιά μένουν και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία. (Αγρεργάτες, εργαζόμενοι σε εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, μεταφορείς, εξαγωγείς κ.ά.).
  • Μείωση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει κι άλλο το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου της χώρας μας και να εντείνεται η διατροφική εξάρτηση του λαού μας από τις πολυεθνικές.

Η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, που επέβαλε η νέα ΚΑΠ, ανάγκασε τους παραγωγούς καπνού και δημητριακών να μειώσουν δραστικά τις καλλιέργειες, καθώς διαπιστώνουν ότι οι εμπορικές τιμές των προϊόντων τις καθιστούν εντελώς ασύμφορες.

Στρεμματική μείωση δεν παρατηρείται στο βαμβάκι - οι βαμβακοπαραγωγοί επιμένουν στην καλλιέργεια, παρά τις δυσοίωνες προοπτικές - αλλά και σ' αυτό το προϊόν θα έχουμε, φέτος, μειωμένη παραγωγή (η μείωση υπολογίζεται σε 30%-40%), κυρίως λόγω των καταστροφών από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Τεράστια μείωση έχουμε στην παραγωγή τεύτλων και ζάχαρης, μετά τη νέα ΚΟΑ που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και η οποία προβλέπει μείωση της τιμής 36% κατά μέσο όρο.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς η νέα ΚΑΠ θεσμοθέτησε μέτρα που δεν επιτρέπουν την αύξηση της εμπορικής τιμής του προϊόντος πάνω από ένα όριο και επιτρέπονται αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές λαδιού από τρίτες χώρες. Ηδη οι τιμές έχουν κατρακυλήσει προτού ξεκινήσει η νέα σοδειά.

Πρόσθετο πρόβλημα, φέτος, έχουν δημιουργήσει στην αγροτική παραγωγή οι καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες. Οι βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι ανεμοθύελλες έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στα αμπέλια (στον Τύρναβο μεγάλο μέρος της παραγωγής έμεινε στα «κούτσουρα»), στα μήλα (στην Αγιά της Λάρισας, όπου παράγεται το 30% της συνολικής μηλοπαραγωγής, η καταστροφή σε πολλά δέντρα φτάνει στο 80%), στα ακτινίδια (ιδιαίτερα έχει πληγεί η Δυτική Μακεδονία και η Πιερία, όπου η ζημιά ξεπερνάει το 50%).

Εξαφάνιση του καπνού

Αμεσες και βαριές είναι οι επιπτώσεις στην καλλιέργεια καπνού. Με την έναρξη της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ μειώθηκε κατά 77% η συνολική παραγωγή, καθώς από 112.249 τόνους που ήταν πέρσι, φέτος έφτασε μόνο στους 26.013 τόνους.

Η νέα ΚΑΠ ανάγκασε τους παραγωγούς καπνού να μειώσουν δραστικά τις καλλιέργειες, καθώς οι εμπορικές τιμές τις καθιστούν εντελώς ασύμφορες. Ετσι πολλοί νέοι αγρότες και αγρότισσες θα οδηγηθούν στην ανεργία

ICON

Η νέα ΚΑΠ ανάγκασε τους παραγωγούς καπνού να μειώσουν δραστικά τις καλλιέργειες, καθώς οι εμπορικές τιμές τις καθιστούν εντελώς ασύμφορες. Ετσι πολλοί νέοι αγρότες και αγρότισσες θα οδηγηθούν στην ανεργία
Αυτή η μείωση έχει ως αποτέλεσμα:

  • Την εξαφάνιση πολλών ποικιλιών καπνού.
  • Το «σβήσιμο» της καπνοκαλλιέργειας σε πολλές καπνοπαραγωγικές περιοχές - Αιτωλοακαρνανία, Ελασσόνα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Κιλκίς, Καρδίτσα, Τρίκαλα κ.ά. - και τη συρρίκνωσή της σε άλλες (Ροδόπη, Ξάνθη, Σέρρες, Κατερίνη κ.ά.).
  • Την απώλεια εργασίας για χιλιάδες καπνοπαραγωγούς και εκατοντάδες καπνεργάτες.

Ο πίνακας που παραθέτουμε παρακάτω δείχνει ότι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της ΚΑΠ οδήγησε στην καταστροφή της καπνοκαλλιέργειας.

Περιορισμός των δημητριακών

Μείωση κατά 319.000 (ποσοστό 2,6%) έχουμε στην καλλιέργεια δημητριακών. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται πώς αυτή καταμερίζεται ανά προϊόν, σε στρέμματα και παραγωγή.

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κινήθηκε η παραγωγή σίκαλης, ενώ στο κριθάρι έχουμε αύξηση των στρεμμάτων κατά 12,5% και της παραγωγής κατά 14,5%.

Αδιέξοδο στα τεύτλα

Μείωση των στρεμμάτων από 418.000 πέρσι σε 240.000 φέτος (ποσοστό 57,4%) έχουμε στην τευτλοκαλλιέργεια. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει από την ΕΕ αποποίηση του 50,01% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης, που σημαίνει ότι η παραγωγή στη χώρα μας θα μειωθεί κατά 162.000 τόνους.

Αυτή η εξέλιξη έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς:

  • Πάνω από 20.000 τευτλοπαραγωγοί θα δεχτούν καίριο πλήγμα στα εισοδήματά τους και θ' αναγκαστούν, σε λίγο καιρό, να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.
  • Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στα πέντε εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και εκατοντάδες άλλοι που σχετίζονται με το συγκεκριμένο προϊόν - μεταφορείς, εξαγωγείς, τεχνίτες κ.ά. - κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιά τους. Ηδη, η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Λάρισα και στην Ξάνθη - υπόσχεται ότι θα μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης - κι ανάλογη τύχη περιμένει και τα υπόλοιπα τρία.
Παίρνουν κι άλλα σειρά...

Μείωση κατά 319.000 (ποσοστό 2,6%) έχουμε και στην καλλιέργεια δημητριακών

ICON

Μείωση κατά 319.000 (ποσοστό 2,6%) έχουμε και στην καλλιέργεια δημητριακών
Ανάλογες εξελίξεις και προβλήματα αναμένονται και για άλλα προϊόντα που βρίσκονται στο «στόχαστρο» της νέας ΚΑΠ.

Ο νέος κανονισμός που προτάθηκε από την Κομισιόν για το κρασί προβλέπει απελευθέρωση των εισαγωγών, μαζικές εκριζώσεις αμπελώνων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αμπελουργών και τη συγκέντρωση της αμπελουργίας σε λίγους επιχειρηματίες.

Παρόμοιος κανονισμός ετοιμάζεται και για τα οπωροκηπευτικά (ροδάκινα, εσπεριδοειδή, σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα κ.ά.), στα οποία οι τιμές διαμορφώνονται σε εξευτελιστικά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Αλλά και η κτηνοτροφία δεν αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα. Οι ποσοστώσεις στην παραγωγή που επιβάλλει η ΕΕ, σε συνδυασμό με τις χαμηλές εμπορικές τιμές στο γάλα και τ' άλλα προϊόντα που παράγουν δεν εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και πολλοί εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία, η οποία περνάει στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία πενταετία έχουμε μείωση αγελαδοτρόφων κατά 37,7%, καθώς από 11.047 που ήταν το 2001 σήμερα είναι μόνο 6.887.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ
Αύριο η συγκέντρωση ενάντια στο λουκέτο

Αύριο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, πραγματοποιείται η συγκέντρωση ενάντια στην απόφαση κλεισίματος του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), που έρχεται ως απόρροια της απόφασης της ΕΕ για δραστική μείωση της τιμής των τεύτλων και της ζάχαρης, την οποία εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ. Στη συγκέντρωση, που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο εργοστάσιο και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, καλούνται να συμμετάσχουν εργαζόμενοι, αγρότες και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής με το εξής διεκδικητικό πλαίσιο:

  • Να μην κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης.
  • Εναντίωση στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς Ζάχαρης της ΕΕ.
  • Εθνική ενίσχυση στην τευτλοπαραγωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Απειθαρχία στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ