ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Πράσινες» μπίζνες με «διαβατήριο» την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί από χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, διερευνώντας νέα πεδία για μπίζνες των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή και ευρύτερα, με «εισιτήριο» και τις διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδίων που έχουν στείλει εδώ και ένα μήνα ελληνική πυροβολαρχία πυραύλων «Patriot» στη χώρα.

Χτες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της «πράσινης πρωτοβουλίας Μ. Ανατολής» («Middle East Green Initiative»), όπου απηύθυνε ομιλία στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ακολούθως παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε στους συμμετέχοντες ηγέτες ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ενώ προηγουμένως συναντήθηκε με τον Τζόν Κέρι, ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα.

Τόσο στις παρεμβάσεις του στη Σύνοδο όσο και στις επαφές του με τον Κέρι, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε τον στόχο της αστικής τάξης να γίνει η Ελλάδα κόμβος Ενέργειας για το LNG, αλλά και για το «πράσινο υδρογόνο» (όπου η Σ. Αραβία επενδύει σημαντικά κεφάλαια, αξιοποιώντας και τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που κατέχει), παρουσιάζοντας το «συγκριτικό πλεονέκτημα» που προσφέρει η χώρα μας λόγω της θέσης της, «που μπορεί να την καταστήσει κόμβο περιφερειακής συνεργασίας για την πράσινη Ενέργεια, αλλά και βασικό παράγοντα στη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας», απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ενημέρωσε δε για την πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, «για την ενεργειακή και γεωπολιτική της σημασία».

Θύμισε ακόμα ότι το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι «η ηγετική δύναμη της ναυτιλίας της ΕΕ», της οποίας «κατέχει το 50% του στόλου», ενώ αναφέρθηκε και στις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της ναυτιλίας, με νέα τεράστια πακέτα στους εφοπλιστές, όπως και τα σχέδια για «κλιματικά ουδέτερα νησιά».

Ενόψει της συμμετοχής τους στην επικείμενη Σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη, ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Κέρι για τις «πρωτοβουλίες» που ανέλαβε η κυβέρνηση για την «πράσινη» μετάβαση και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2030, ώστε να ανοίξουν τα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας.

Σημειωτέον, με αυτόν τον μπούσουλα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη Γλασκόβη βασικές πτυχές του νέου κλιματικού νόμου της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων θα προβλέπουν εφαρμογή συστήματος ετήσιου «επιτρεπτού προϋπολογισμού εκπομπών αερίων θερμοκηπίου» (για το τι μπορεί να εκπέμψει κάθε χρόνο η χώρα, θα κατατίθεται μαζί με τον οικονομικό προϋπολογισμό), συγκεκριμένο προϋπολογισμό «υποστήριξης επίτευξης των στόχων» κ.ά.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά που γνώρισε ποτέ ο κόσμος»

Αξίζει να σημειώσουμε τα όσα είπε ο Κέρι, σε μια γεύση για το τι «παίζεται» στις ιμπεριαλιστικές κόντρες. Κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, σημείωσε με νόημα ότι «υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στα οποία θέλω να δώσω έμφαση: Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία της αγοράς που γνωρίσαμε ποτέ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά που γνώρισε ποτέ ο κόσμος» και έκανε λόγο για μια «τρομακτική οικονομική ευκαιρία», μια αγορά ήδη πολλών τρισ. που αφορά 4,5 - 5 δισ. ανθρώπους. Παρουσίασε δε στοιχεία όπως ότι «65% του παγκόσμιου ΑΕΠ» είναι δεσμευμένο σε σχέδια που αφορούν την «πράσινη» ανάκαμψη, καθώς και τη «δέσμευση» των έξι μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ να «επενδύσουν» τουλάχιστον 4,6 τρισ. δολάρια στην «πράσινη» μετάβαση την επόμενη δεκαετία.

Ενώ, κατά την κυβέρνηση, στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη εστίασε στην ανάπτυξη του «πράσινου υδρογόνου», λέγοντας ότι η Ελλάδα «είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούσατε να αποτελέσετε έναν από τους διαμετακομιστικούς σταθμούς του περάσματος από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη».

Σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Μπιν Σαλμάν, ενώ στη συνέχεια θα λάβει μέρος στις εργασίες του επενδυτικού και οικονομικού φόρουμ «Future Investment Initiative», όπου θα έχει συζήτηση με τον δημοσιογράφο John Defterios.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αλλη μια ψηφίδα στο παζλ της εμπλοκής

«Μνημόνιο Κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου» υπέγραψε χτες στο Λονδίνο, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με την Βρετανίδα ομόλογό του Ελίζαμπεθ Τρους, σε συνέχεια των συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία, πυκνώνοντας τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Ετοιμάζεται, άλλωστε, και επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Νοέμβρη, ενόψει καθιέρωσης «ετήσιου διαλόγου», όπου εκπρόσωποι των δυο κυβερνήσεων «θα αξιολογούν την πρόοδο, θα προτείνουν νέες πρωτοβουλίες και θα εξετάζουν τις δυνατότητες για περαιτέρω διάλογο και συνεργασία».

Στο κείμενο τονίζεται χαρακτηριστικά ότι τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την «κοινή προσήλωσή» τους στην «ευρωατλαντική ασφάλεια». Βάζουν ως τομείς συνεργασίας τη «συνεργασία για τη μείωση κινδύνων και την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε παγκόσμια κλίμακα, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων, των περιοχών των Δυτικών Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Ξεχωρίζουν ως τομέα συνεργασίας τη Διμερή Αμυντική Συνεργασία, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει «Δήλωση για το Κοινό Οραμα» ως «θεμέλιο» της «από κοινού Αμυντικής Δραστηριότητας», που «θα υπογραφεί με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία». Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται η «στενή συνεργασία ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ για να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωατλαντικής ασφάλειας».

Σε εμπόριο και επενδύσεις μπαίνουν στόχοι η «δημιουργία βέλτιστου περιβάλλοντος» και η «διασφάλιση των καλύτερων δυνατών επιχειρηματικών σχέσεων», επίσης η «διεύρυνση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ναυτιλιακά θέματα».

Ως ξεχωριστός τομέας συνεργασίας κατονομάζεται η «Επιβολή του Νόμου», με έμφαση μάλιστα στα Δυτικά Βαλκάνια, «για την αντιμετώπιση του Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης, της διαφθοράς και των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών».

Επίσης, βάζουν στόχο για «επέκταση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για τη μετανάστευση» με «ανταλλαγή πληροφοριών», «εξάρθρωση δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών» και «ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων».

Σε δήλωσή του μετά τις υπογραφές, ο Ν. Δένδιας επεσήμανε ότι η συμφωνία «καλύπτει το σύνολο των τομέων, άμυνα, εμπόριο, μορφωτικές σχέσεις, οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είναι ενδιαφέρον για τις δύο χώρες». Τόνισε, εξάλλου, ότι με την Βρετανίδα ομόλογό του είχε «μια εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην άμυνα αλλά και ευρύτερα, την κατάσταση στα Βαλκάνια (...) γενικά το συνολικό εύρος των ελληνο-βρετανικών σχέσεων». Πρόσθεσε ότι είδαν «από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας».

Από την πλευρά της, η Τρους είπε: «Το πλαίσιο που υπογράψαμε με την Ελλάδα θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για εμπόριο και επενδύσεις και στις δύο χώρες, επιτρέποντας καλύτερη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, επενδυτών και βιομηχανίας, και βασίζεται σε ισχυρή συνεργασία ασφάλειας και άμυνας, καθώς προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε κακόβουλους παράγοντες που απειλούν να διαταράξουν τις ελευθερίες και τον τρόπο ζωής μας», συνδέοντας ευθέως τις μπίζνες με την πολεμική προπαρασκευή.

Στα καλύτερά τους

Ούτε... μία στους 32. Τόση είναι η αναλογία των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας, που παρεμπιπτόντως έχει βασιλιά - μονάρχη, κληρονομικώ δικαίω - ενώ για πρώτη φορά επιτράπηκε στις γυναίκες να ψηφίσουν για Δημοτικά Συμβούλια το... 2015. Εκεί βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργός, χωρίς πάντως τα κυβερνητικά επιτελεία να δείχνουν την ίδια ευαισθησία, όπως έδειχναν, για παράδειγμα, προ εβδομάδων για την παρομοίως τραγική κατάσταση των γυναικών και των δικαιωμάτων τους στο Αφγανιστάν. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι με τη Σαουδική Αραβία, όπου πριν από έναν περίπου μήνα στάλθηκε και μια ελληνική συστοιχία «Πάτριοτ», τα πράγματα είναι... τελείως αλλιώς: Μαζί της, και παρέα με μερικές ακόμα πετρελαιομοναρχίες της περιοχής, το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν τη δέσμευσή τους να ...πολεμήσουν για την «ελευθερία», τη «δημοκρατία» και τις «κοινές αξίες» που τους ενώνουν, ενάντια στον... σκοταδισμό, στον απολυταρχισμό και την καταπίεση. Η υποκρισία και τα προσχήματα που πάντα συνοδεύουν «σαν τη σκιά» τα ιμπεριαλιστικά σχέδια... στα καλύτερά τους.

Υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Σε νέες προκλήσεις στο Αιγαίο προχώρησε χτες η τουρκική αστική τάξη, πάντα εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, και λίγες μόνο μέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στην έδρα της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών «F-16» πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι. Στη συνέχεια, δεύτερο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε ξανά υπερπτήσεις πάνω από τα δύο νησιά.

Συνολικά χτες καταγράφηκαν 38 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ