ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Στην ουρά ATE και OΠΑΠ

Μέσα στο 2000 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ξεπουλήματος της Αγροτικής Τραπεζας και ΟΠΑΠ , ενώ επιταχύνεται και η παράδοση του  ΟΤΕ σε πολυεθνικά κεφάλαια

Ηπερίοδος που ΑΤΕ, λειτουργούσε σαν τραπεζικός οργανισμός για τη χρηματοδότηση της αγροτικής οικονομίας τελειώνει, οριστικά και αμετάκλητα. Στη νέα περίοδο η ιδιωτικοποιημένη Αγροτική Τράπεζα μετατρέπεται σε μία καθαρά εμπορική τράπεζα, που θα ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες τράπεζες στις πωλήσεις καταναλωτικών δανείων, πράξεων αφορολόγητων Ρέπος κλπ. Αδηλο είναι αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προξενέψει σε κάποιο «ιθαγενή» τραπεζίτη, ή την παραδώσει σε ξένους, όπως προτίθεται να κάνει με την Εμπορική Τράπεζα.

Οι τελικές διαδικασίες - μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ εξετάστηκαν σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Γ. Ανωμερίτη και του διοικητή της Τράπεζας Π.Λάμπρου. Σε δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, ο Γ.Παπαντωνίου αναφέρθηκε και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ μέσα στο 2000, καθώς και στη συνέχεια που θα υπάρξει με τον ΟΤΕ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του «υπάρχει - για τον ΟΤΕ - ουσιαστικό ενδιαφέρον από έναν ικανοποιητικό αριθμό μεγάλων διεθνών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών» για να συμμετάσχουν σαν «στρατηγικοί σύμμαχοι». Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 11 τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, στους οποίους εστάλησαν επιστολές, ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ δήλωσαν 4, οι: telecom Italia, telefonica, shoth bell combany, NTT. Το πρόγραμμα ξεπουλήματος της εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ειδικά για τον ΟΤΕ και «δείχνοντας» προφανώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές αυτή την περίοδο ο υπουργός είπε με νόημα ότι «η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά».

Η ΑΤΕ

Σε ό,τι αφορά την Αγροτική Τράπεζα, ο υπουργός ανέφερε ότι στα εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 5% των μετοχών της ΑΤΕ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και 8% από πώληση υφιστάμενων μετοχών. Συνολικά, δηλαδή, σ' αυτή τη φάση θα διατεθεί σε ιδιώτες το 13% της Τράπεζας. Η πολυμετοχική ΑΤΕ θα διαθέτει 267 εκατ. μετοχές, ενώ στο Χρηματιστήριο θα διοχετευτούν 35 εκατ. μετοχές. Η κυβέρνηση ποντάρει ότι εκείνοι που αγόρασαν αγροτικά προμέτοχα, θα τα ανταλλάξουν με μετοχές της ΑΤΕ. Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι το ενημερωτικό φυλλάδιο θα κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με προοπτική να ολοκληρωθεί η δημόσια εγγραφή εντός του 2000.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο χτεσινός «Ρ», η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να άρει προηγούμενη δέσμευση, σύμφωνα με την οποία κανένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο, δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 3% των μετοχών της ΑΤΕ, με στόχο - υποτίθεται - να διατηρηθεί ο πολυμετοχικός χαρακτήρας της Τράπεζας. Μετά την κατάργηση και του τυπικού αυτού εμποδίου, ανοίγει ο δρόμος να περάσουν μεγάλα «πακέτα» μετοχών της ΑΤΕ σε «θεσμικούς παράγοντες» της αγοράς. Οσο για τις διάφορες φάσεις ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, η κυβέρνηση έχει βάλει τον πήχη στο 49%. Θα μπορεί, δηλαδή, βάσει του νόμου να πωλήσει σε ιδιώτες μέχρι το 49%, ποσοστό το οποίο, όπως γνωρίζουμε είναι πολύ - πολύ προσωρινό.

Περιγράφοντας το μέλλον της νέας ΑΤΕ, ο υπουργός ανέφερε τα εξής κατατοπιστικά. «πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, αλλάζει η ΑΤΕ γίνεται μια εμπορική ανταγωνιστική τράπεζα...» Και σε άλλο σημείο « η αγροτική πολιτική απεμπλέκεται από την Αγροτική Τράπεζα, ασκείται από το υπουργείο γεωργίας, την κυβέρνηση συνολικά...». Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις εντός του 2000 θα πραγματοποιηθεί και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Οπως ανέφερε, «εντός των ημερών κατατίθεται το ενημερωτικό δελτίο στο ΧΑΑ και η δημόσια εγγραφή πραγματοποιείται εντός του 2000.

Ιδιωτικοποίηση σημαίνει αγροτιά ξεκληρισμένη

Σε μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων των αγροτοκτηνοτρόφων προχωρά η ΑΤΕ από την 1η Νοέμβρη

«Πογκρόμ» κατασχέσεων και πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων εξαπολύει από 1/11/2000 η ΑΤΕ, προκειμένου να δείξει «πρόσωπο» στο Χρηματιστήριο και τους ιδιώτες επενδυτές!

Χτες ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, επιδιώκοντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι γίνεται «συμπληρωματική ρύθμιση» για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά χρέη μέχρι και το 1998, δημοσιοποίησε μια απόφαση του ΔΣ της ΑΤΕ στην οποία περιλαμβάνεται και μια εξοντωτική για τους αγροτοκτηνοτρόφους διάταξη, πλήρως εναρμονισμένη με την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, στην απόφαση του ΔΣ της ΑΤΕ αναφέρεται ότι «όσες περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων κριθούν ως μη βιώσιμες και δεν μπορούν να υπαχθούν σε κάποιο από τα ισχύοντα πλαίσια ρύθμισης οφειλών (είτε της ΕΔ 55/99, είτε της ΕΔ 84/2000), θα εξετάζονται από την Υπηρεσία σας και θα παραπέμπονται συνοδευόμενες από ανάλογη εισήγησή σας στη Διεύθυνση Αναδιάρθρωσης Χαρτοφυλακιού - Υποδιεύθυνση Αναγκαστικών Μέτρων - για λήψη των αναγκαίων κατά περίπτωση μέτρων, αρχής γενομένης από την 1/11/2000, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ρευστοποίηση των απαιτήσεων της ΑΤΕ».

Κατά τ' άλλα, όσον αφορά το... συμπληρωματικό πλαίσιο ρύθμισης, που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας, αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η πολιτική εξαπάτησης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Αναφέρεται ότι «παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης και των βραχυπρόθεσμων οφειλών έτους 1998, με απαλλαγή μόνον από τόκους ποινής». Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην τραπεζική ρύθμιση που είχε ανακοινωθεί στις 15/3/1999 γινόταν διαγραφή των τόκων ποινής και του 50% των συμβατικών τόκων μέχρι 31/12/1996. Επίσης, αναφέρεται ότι «παρέχεται η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των τόκων που αναλογούν στο από 1/1/99 μέχρι και 31/12/99 διάστημα του δανείου ρύθμισης και ανάπτυξής του σε εννέα τοκοχρεολυτικές δόσεις με valeur την 1/1/2000 και λήξη της α' δόσης την 31/12/2000, για τους πιστούχους εκείνους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή, μέσα στο 2000, δύο τοκοχρεολυτικών δόσεων». Τέλος, αναφέρεται ότι οι οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση και οι εκμεταλλεύσεις τους κριθούν ως μη βιώσιμες μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια των εξώδικων διακανονισμών.

Αυτό πάντως που φαίνεται από όλα τα παραπάνω είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με «νύχια και με δόντια» να εξυγιάνει το το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, ώστε να πετύχει η «συνταγή» της ιδιωτικοποίησης και της εισαγωγής της τράπεζας στο Χρηματιστήριο. Οσο για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους το σίγουρο είναι ότι θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, αφού θα αρχίσουν μαζικά κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτούς να οδηγηθούν άμεσα στο βίαιο ξεκλήρισμα και την ανεργία.

Από την 1η Νοέμβρη το χειμερινό ωράριο

Από την 1η Νοέμβρη έως και τις 31 Μάρτη θα ισχύει το χειμερινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τη χειμερινή περίοδο δεν μπορεί να υπερβαίνει από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή τις 8 το βράδυ και το Σάββατο τις 6 το απόγευμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ