ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγωνιστικά ραντεβού σε δεκάδες πόλεις

Την πρώτη απάντησή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για το Λύκειο δίνουν τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη οι μαθητές, προβάλλοντας παράλληλα τις δικές τους ανάγκες. Στην Αθήνα προχωρούν σε συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν την ίδια μέρα σε δεκάδες ακόμα πόλεις.

Μαθητικά αγωνιστικά ραντεβού έχουν δοθεί επίσης σε:

Θεσσαλονίκη: 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα: 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο: 11 π.μ., στην πλατεία Δημάδη

Αλεξανδρούπολη: 12 το μεσημέρι, στον Πλάτανο

Αρτα: 10 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς

Βέροια: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου

Βόλος: 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα: 10.30 π.μ., στην Ακαδημία

Γιαννιτσά: 11.30, στην πλατεία Μάγγου

Δράμα: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία

Ηράκλειο: 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Καρδίτσα: 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Κατερίνη: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία

Κέρκυρα: 12 το μεσημέρι, στα Γενικά Λύκεια

Κιλκίς: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη: 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Λαμία: 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Πάρκου

Λάρισα: 12.30, στην κεντρική πλατεία

Μουδανιά: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία

Ξάνθη: 12 το μεσημέρι, στο Ρολόι

Πολύγυρος: 12 το μεσημέρι, στο δημαρχείο

Πρέβεζα: 10 π.μ., στον Φόρο

Πύργος: 10 π.μ., στην πλατεία ΟΤΕ

Ρέθυμνο: 10 π.μ., στο δημαρχείο

Σέρρες: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

Φλώρινα: 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Χαλκίδα: 12 το μεσημέρι, στο Στρογγυλό Παραλίας

Χανιά: 10 π.μ., στην πλατεία Αγοράς

Στο πλευρό των μαθητών θα βρεθούν και καθηγητές. Αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής στην κινητοποίηση της Αθήνας με τρίωρη στάση εργασίας έχουν πάρει οι: Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ' Δυτικής Αττικής, Ζ' ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Πειραιά, Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

Τη στήριξή της στις μαθητικές κινητοποιήσεις εκφράζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), δηλώνοντας ότι «είμαστε μαζί με τα παιδιά μας στον αγώνα τους για ένα σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει» και καλώντας τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες Γονέων να συμπορευτούν με τους μαθητές στο δίκαιο αγώνα τους για το σχολείο που τους αξίζει και για ζωή με δικαιώματα. Ανταποκρινόμενη σε αυτό το κάλεσμα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής αποφάσισε να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Δευτέρας, στα Προπύλαια. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει κρούσματα αυταρχισμού σε βάρος μαθητών

Κρούσματα αυταρχισμού σε βάρος μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή της σχολιάζει σχετικά:

«Στο πνεύμα της αμφισβήτησης, από το υπουργείο Παιδείας, της νομιμότητας της οργάνωσης του αγώνα των μαθητών, διευθυντές βάζουν εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες του μαθητικού κινήματος, αρνούνται την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων, απειλούν με ποινές σε περίπτωση κινητοποιήσεων, ενώ αλλού εξαντλούν την αυστηρότητα των ποινών με πολυήμερες αποβολές ή/και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος με διάφορες αφορμές, στοχεύοντας στην τρομοκράτηση.

Ιδιαίτερα καταγγέλλουμε τις περιπτώσεις που η αστυνομία καλείται να κρίνει τη νομιμότητα των μαθητικών κινητοποιήσεων καθώς και τις προληπτικές προσαγωγές μαθητών και ιδιαίτερα εκλεγμένων εκπρόσωπων τους, όπως π.χ. στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού.

Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι τυχαία, λίγες μέρες πριν τις μαθητικές κινητοποιήσεις στις 29 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα και στο Ηράκλειο! Μόλις προχτές ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Γαβρόγλου, εφευρίσκοντας "υποκινητές" και ακολουθώντας πιστά την αυταρχική πρακτική "νόμος και τάξη" των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των κινητοποιήσεων των μαθητών που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.

"Νομιμότητα" όμως στον αγώνα των μαθητών δίνουν τα δίκαια αιτήματά τους για σχολείο και ζωή με δικαιώματα, τα 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια που συζητούν και κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κάνει ακόμα πιο εξοντωτικό εξεταστικό κέντρο το Λύκειο, χτυπώντας τα όποια μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών είχαν απομείνει.

Καλούμε τα σωματεία και τους συλλόγους των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών και των γονιών να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους μαθητές που κινητοποιούνται!

Κάτω τα χέρια από τον δίκαιο οργανωμένο αγώνα των μαθητών! Να σταματήσει τώρα η τρομοκρατία!».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Πρωτοβουλία για τα ζητήματα της Παιδείας

Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών στις 29 Οκτώβρη και διοργανώνουν συγκέντρωση στις 2 Νοέμβρη

Σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης λύσεων για τα προβλήματα στα σχολεία και γενικότερα στο χώρο της Παιδείας προχωρούν φορείς στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, με πρώτο σταθμό τη συγκέντρωση που διοργανώνουν την Παρασκευή 2 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων. Οπως δηλώνουν, θα είναι η πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλίες που θα παρθούν το επόμενο διάστημα για το ζήτημα της Παιδείας.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη μετά από κάλεσμα του Πανδημοτικού Συλλόγου Γυναικών Αγίων Αναργύρων - Καματερού, του Παραρτήματος Ιλίου - Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων/Καματερού του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ανω Λιοσίων - Καματερού - Ζεφυρίου - Φυλής.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος γονείς, εκπρόσωποι του συλλόγου ΕΒΕ της περιοχής και σωματείων δασκάλων και καθηγητών. Μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν στις σχολικές υποδομές του δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, η έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών, η απουσία αντισεισμικού ελέγχου, καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται τα παλιά και υποσυντηρημένα κτίρια του 1ου ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων, του 1ου ΓΕΛ Καματερού (το οποίο πλημμυρίζει στην πρώτη βροχή), του 5ου και 10ου Δημοτικού Αγίων Αναργύρων και πολλά άλλα. Οπως επισημαίνουν οι φορείς, από τα σχολεία του δήμου εξακολουθούν να λείπουν ειδικότητες καθηγητών, όπως βιολόγοι, μαθηματικοί κ.ά., ενώ δεκάδες βρέφη μένουν κάθε χρόνο έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς λόγω έλλειψης προσωπικού και κτιριακών υποδομών.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν επίσης οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει και στην Παιδεία από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα των αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στο Λύκειο, και εκφράστηκε η στήριξη στην κινητοποίηση των μαθητών στις 29 Οκτώβρη. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι ευθύνες της δημοτικής αρχής (ΝΔ - ΚΙΝΑΛ), που στηρίζει αυτήν την πολιτική και πήρε τα εύσημα από τον υπουργό Παιδείας στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Τιμά τον παιδαγωγό Κώστα Καλαντζή

Ο δήμος Καισαριανής, σε συνεργασία με την Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι, διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο παιδαγωγό, πρωτεργάτη της Ειδικής Αγωγής και αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, Κώστα Καλαντζή, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του.

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Σάββατο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 & Κλαζομενών). Ωρα προσέλευσης: 6.30 μ.μ. Ωρα έναρξης: 7 μ.μ.

ΧΑΝΙΑ
Εκδήλωση για την Προσχολική Αγωγή

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για «την Προσχολική Αγωγή των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδρομή στα Ανώγεια με αφορμή την 28η Οκτωβρίου

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και της κατοπινής πάλης του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, που αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης οργανώνουν αύριο Σάββατο 27 Οκτώβρη μονοήμερη εκδρομή στα Ανώγεια στο Ρέθυμνο.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει:

Αναχώρηση: Από το Ηράκλειο στις 9 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου και από το Ρέθυμνο στις 8.30 π.μ., από τον Δημοτικό Κήπο.

10 π.μ. - Ελεύθερη ώρα για καφέ και βόλτα στο κέντρο του χωριού.

12 το μεσημέρι - Κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Αρμί στο άγαλμα του Αγνωστου Στρατιώτη, αφιερωμένο στους πεσόντες των τριών ολοκαυτωμάτων των Ανωγείων. Ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει τα ονόματά τους και τη διαταγή του Γερμανού στρατηγού φρουράρχου Κρήτης X. Μίλερ για την ισοπέδωση των Ανωγείων το 1944.

12.30 μ.μ. - Συζήτηση με βάση την έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940 - '41», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Υγείας Ανωγείων.

2 μ.μ. - Ανωγειανό φαγητό και κρασί σε τοπικό μιτάτο.

6 μ.μ. - Επιστροφή σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Συμμετοχές μπορούν να δηλώνονται στα τηλέφωνα: 695.9135.838 για το Ηράκλειο και 694.8362.077 για το Ρέθυμνο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org