ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχεί για τις δυσκολίες δανεισμού και τις αντιδράσεις των αγορών

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού από την Κομισιόν

ΡΩΜΗ.--

«Αν το σπρεντ (σ.σ. το επιτόκιο δανεισμού) ανέβει κι άλλο ή μείνει στο σημερινό επίπεδο, σίγουρα αποτελεί πρόβλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, αναγνωρίζοντας την πρόσθετη πίεση αλλά και τον προβληματισμό που προκαλεί η απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού από την Κομισιόν. Μιλώντας στις εφημερίδες «Λα Στάμπα» και «Λα Ρεπούμπλικα», ο Κόντε εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υποχωρήσει (το σπρεντ)» και συμπλήρωσε: «Ας δουλέψουμε ως ομάδα ώστε να το καταφέρουμε. Θέλουμε και πρέπει να μεταφέρουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης».

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, είχε πει ότι «η χώρα δεν μπορεί να αντέξει για πολύ καιρό ένα σπρεντ στις 320 μονάδες βάσης» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν βασικοί λόγοι» για τέτοια επίπεδα, αφού «οι βάσεις της Ιταλίας είναι στέρεες». Την ίδια στιγμή, ο Τρία είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ζητά την αλλαγή του προϋπολογισμού μας. Εμείς πιστεύουμε ότι έχει συνταχθεί σωστά και προς το παρόν δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν λόγοι για να τον αναθεωρήσουμε». Πρόσθεσε μάλιστα πως «ίσως η απάντηση της Κομισιόν να γράφτηκε λίγο βιαστικά», ενώ σχετικά με τη στάση της Ρώμης είπε: «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β'. Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και θα αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε, βάσει μιας ορθολογικής ανάλυσης της οικονομικής κατάστασης...».

Στο μεταξύ, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας - αλλά και ηγέτης του συγκυβερνώντος «Κινήματος 5 Αστέρων» - Λουίτζι ντι Μάγιο επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να φύγει από το ευρώ αλλά και ότι δεν θα αλλάξει το στόχο για 2,4% στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ για το 2019. Κατά τ' άλλα, υποστήριξε ότι «οι αγορές δεν ανησυχούν για τη μη τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ από την Ιταλία».

Την ίδια στιγμή, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, επιβεβαίωσε ότι η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες συνδέεται με τις ευρύτερες διεργασίες για την ΕΕ ενώ προχτές το βράδυ επανέφερε το ενδεχόμενο η Ρώμη να μπλοκάρει την έγκριση του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ. Δήλωσε λοιπόν ότι για την ιταλική κυβέρνηση είναι καθαρή θέση «η προσεκτική ανάλυση του επόμενου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού» και ότι δεν θα τον εγκρίνει αν υπάρξουν περικοπές σε επενδύσεις, θέματα ασφάλειας κ.τ.λ., λέγοντας «"όχι" σε νέους ευρωπαϊκούς φόρους που βαραίνουν πολίτες και εταιρείες...».

Και η Ιταλία στον «Turk Stream»;

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να σημειωθεί ότι η Ρώμη προχωρά ολοταχώς σε σχέδια ενίσχυσης της συνεργασίας με τη Ρωσία. Ετσι, από τη Μόσχα όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, ο Κόντε ανακοίνωσε μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σειρά διμερών συμφωνιών, επενδυτικών κ.ά.

Ειδικά στον τομέα της Ενέργειας, οι δύο πλευρές «εξετάζουν και όλες τις δυνατότητες συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης της Ιταλίας με τον αγωγό "Turk Stream", μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Ελλάδας», όπως είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για τον αγωγό που ξεκίνησε ως συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας για να μεταφέρει αέριο από την πρώτη προς τη δεύτερη αλλά και μετά προς τη Δύση και πλέον φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω διεύρυνση όσων συμμετέχουν στο έργο.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες απειλές για το καραβάνι μεταναστών

Το καραβάνι των απελπισμένων που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ

Copyright 2018 The Associated

Το καραβάνι των απελπισμένων που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ
Καθώς το καραβάνι των φτωχών μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, που έχει ξεπεράσει τους 7.000, διασχίζει το Μεξικό και κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, εντείνονται οι απειλές από την πλευρά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε προχωρήσει σε διακοπή της «οικονομικής βοήθειας» στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα γιατί δεν σταμάτησαν το μεταναστευτικό ρεύμα και απειλεί και το Μεξικό, για κυρώσεις εφόσον τουλάχιστον δεν περιορίσει το κύμα των οικονομικών μεταναστών. Εως χτες, όπως έγινε γνωστό, 3 τουλάχιστον άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια της επίπονης πορείας.

Χτες επίσης διαρρεόταν ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, αναμενόταν να δώσει εντολή για την αποστολή 800 στρατιωτών στα σύνορα με το Μεξικό, όπου υπάρχουν ήδη 2.000 μέλη της λεγόμενης Εθνοφρουράς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι είναι αυτή που χρηματοδοτεί το καραβάνι για να αποσταθεροποιήσει τις ΗΠΑ, ενώ και ο Τραμπ σημείωσε ότι στέλνονται και πολλά εγκληματικά στοιχεία αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανάμεσά τους είναι και τζιχαντιστές. Προφανώς και το ζήτημα του μεταναστευτικού μπαίνει στο μύλο της αντιπαράθεσης μπροστά στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοέμβρη.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, χαρακτήρισε «παρανοϊκές» τις δηλώσεις Πενς, λέγοντας ότι «δεν έχει σταματήσει να επιδιώκει την ανατροπή της Βενεζουέλας, αλλά δεν θα το πετύχει».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Υστατο «κάλεσμα» του Λούλα

Δύο μέρες πριν από την κάλπη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, ο πρώην Πρόεδρός της Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, που βρίσκεται 7 μήνες φυλακισμένος για σκάνδαλο διαφθοράς, απηύθυνε την Τετάρτη το βράδυ (Πέμπτη ώρα Ελλάδας) έκκληση σε όσους υπερασπίζονται τη δημοκρατία να ενωθούν για να νικηθεί ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐρ Μπολσονάρο, δηλαδή να υποστηριχτεί ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών (PT) Φερνάντο Χαντάτ.

Ο Λούλα λέει χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας διατρέχει τον κίνδυνο να "κυλήσει" σε μια φασιστική περιπέτεια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Βραζιλία να βυθιστεί στην απελπισία». Επίσης, εκθειάζει τη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση που στήριξε την καπιταλιστική κερδοφορία παρά κάποια μέτρα περιορισμού της ακραίας φτώχειας.

Το κλίμα, πάντως, στη Βραζιλία είναι ιδιαίτερα πολωμένο και ο προπορευόμενος στις δημοσκοπήσεις, με 57%, Μπολσονάρο, νοσταλγός της δικτατορίας, έχει ξεσαλώσει σε αντικομμουνιστικές κορόνες και απειλές. Ωστόσο, το «ρεύμα» που έχει με τη στήριξη μερίδας της αστικής τάξης «πατάει» στη λαϊκή δυσφορία από τα σκάνδαλα διαφθοράς της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, που ο Μπολσονάρο εμφανίζει ως «σοσιαλισμό».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ άκουσε ηχογράφηση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία αυτήν τη βδομάδα, δήλωσαν χτες «αμερικανικές πηγές» που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Το πρώτο μέρος συγκρότησης της νέας του κυβέρνησης, έξι μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Μάη, παρουσίασε χτες ο Ιρακινός εντολοδόχος πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί. Ωστόσο, υπολείπεται η πλήρωση άλλων οκτώ σημαντικών υπουργικών θέσεων όπως αυτές των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Ο 53χρονος Πρόεδρος της Λιβερίας (πρώην διάσημος διεθνής ποδοσφαιριστής) Ζορζ Γουεά ανακοίνωσε τον τερματισμό της καταβολής διδάκτρων σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια, υλοποιώντας προεκλογική του υπόσχεση.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προγραμματίσει για σήμερα μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις επισφαλείς συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών το Δεκέμβρη με νέα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας, χωρίς να αποτρέπονται ενδεχόμενα ηλεκτρονικής νοθείας της διαδικασίας.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας

Το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε χτες τον προϋπολογισμό για το 2019, που πρότεινε η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι και περιλαμβάνει νέες αντιλαϊκές περικοπές σε μια σειρά από τομείς, στο πλαίσιο της λεγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας και των γενικότερων μέτρων που συναποφάσισε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο λεγόμενο «πρόγραμμα διάσωσης». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δάνειο 57,1 δισ. δολαρίων που θα πληρώσει ο λαός για να ωφεληθεί με ζεστό χρήμα το κεφάλαιο ώστε να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 138 υπέρ, 103 κατά και 8 αποχές και την επόμενη βδομάδα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία.

Ολες αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις από χιλιάδες εργαζόμενους, από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχους, μαθητές και φοιτητές, ενώ δεν έλειψαν και τα προβοκατόρικα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής για να γενικεύσουν την επίθεση ενάντια στους εργαζομένους. Χρησιμοποίησε και πλαστικές σφαίρες, εκτός από δακρυγόνα και αντλίες νερού, και υπήρξαν τραυματισμοί διαδηλωτών.

Οι εξελίξεις σε αυτήν τη χώρα, 3η οικονομία στη Λατινική Αμερική, επιβεβαιώνουν ότι είτε με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, όπως αυτή από το 2001 έως το 2015 των Νέστορ Κίρσνερ και Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, που ενίσχυε το κεφάλαιο, είτε με τη νεοφιλελεύθερη του Μάκρι που τη διαδέχτηκε, οι καπιταλιστές στηρίζουν πάντα την ανάκαμψή τους από την κυκλική κρίση του συστήματος στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι και αυτό μια απόδειξη για τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας το 2015, που εκθείαζε την «αριστερή κυβέρνηση Κίρσνερ», η οποία ουσιαστικά θωράκιζε την καπιταλιστική κερδοφορία και με τα φούμαρα του «ανθρώπινου καπιταλισμού» καλλιεργούσε ευρέως την ταξική συνεργασία και αφόπλιζε το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ετσι ήρθε και η σημερινή νέα αντιλαϊκή επίθεση.

ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι αποστολές «ύποπτων δεμάτων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο εντοπισμός νέων «ύποπτων δεμάτων» σε πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ και στα γραφεία εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών του γνωστού ηθοποιού Ρόμπερτ ντε Νίρο στη Ν. Υόρκη τροφοδοτεί με επιπλέον ένταση το προεκλογικό κλίμα στη χώρα μερικές μέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις 6 Νοέμβρη.

Χτες, εντοπίστηκαν ύποπτα δέματα σε 10 πρώην αξιωματούχους και στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και στον ηθοποιό Ρόμπερτ ντε Νίρο που τον περασμένο Ιούνη στην απονομή βραβείων ΤΟΝΙ κατακεραύνωσε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς τον Πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ. Κανείς από τους δέκα επιβεβαιωμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς δεν εξερράγη.

Οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν τις απειλές «σύμπτωμα» της πολεμικής ρητορικής που προωθεί ο Τραμπ εναντίον τους και σε βάρος ορισμένων αντικυβερνητικών ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα διεξαγάγει «επιθετική έρευνα» ενάντια «σε οποιαδήποτε ενέργεια ή απειλή πολιτικής βίας συνιστά επίθεση εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας μας». Ευχήθηκε τα πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ να εκφράζονται «με ειρήνη και αρμονία», καλώντας τα αμερικανικά ΜΜΕ να υιοθετήσουν «πολιτισμένο τόνο», να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς τέλος», τις «συνεχείς επιθέσεις και τον αρνητισμό» και τη μετάδοση «συχνά ψευδών» ειδήσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ