ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι συζητούν και αναδεικνύουν τους αντιπροσώπους τους

Γενικές συνελεύσεις αυτές τις μέρες σε κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία

Από τη μαζική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού
Από τη μαζική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού
Εκατοντάδες εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία, τον Επισιτισμό και τα τουριστικά γραφεία συμμετείχαν τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», υπερψηφίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία το πλαίσιο πάλης και επιβεβαιώνοντας τη συσπείρωση του Συνδικάτου στο ΠΑΜΕ.

Η Γενική Συνέλευση ανέδειξε επίσης τους αντιπροσώπους του Συνδικάτου για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, που θα γίνει στις 19 - 20 Νοέμβρη στο ΣΕΦ.

Στη συζήτηση μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τη δράση του Συνδικάτου και από την πρόσφατη κλαδική απεργία. Αναδείχτηκε η ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το σωματείο με νέες εγγραφές, να βοηθήσει για να στηθούν νέα επιχειρησιακά σωματεία σε μεγάλους χώρους, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν ανοργάνωτοι, να δυναμώσουν περισσότερο τα επιχειρησιακά σωματεία που ήδη υπάρχουν.

Σημαντική πείρα μεταφέρθηκε από τη διαπάλη με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και από τη δράση των δυνάμεων του Συνδικάτου εκεί που μειοψηφούν. Πείρα που επιβεβαιώνει ότι οι αγώνες, για να έχουν αποτελεσματικότητα και προοπτική, χρειάζεται να απομονώνουν τις δυνάμεις της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας, τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που έχουν ταχθεί με τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Ενότητα του κλάδου σε ταξική γραμμή

Συμπεράσματα βγαίνουν, επίσης, από τη δουλειά του Συνδικάτου για τη σφυρηλάτηση της ενότητας του κλάδου, για τον κοινό αγώνα των εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας, την ηλικία, τις πολιτικές πεποιθήσεις, την καταγωγή. Τέλος, προτάθηκε και αποφασίστηκε η συμμετοχή του κλάδου σε πανεργατική πανελλαδική απεργία το δεύτερο 15θήμερο του Νοέμβρη, σε συντονισμό με τα άλλα ταξικά συνδικάτα.

Σημαντική συμβολή στη συζήτηση είχαν οι εργαζόμενοι από το «Ledra», που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις το τελευταίο εξάμηνο. Μετέφεραν στη συζήτηση τη δουλειά που προηγήθηκε από τις ταξικές δυνάμεις και το πόσο αναγκαίο είναι οι πρωτοπόροι εργάτες να εργάζονται ακούραστα για το δυνάμωμα του Σωματείου. Ανέδειξαν, επίσης, την αναντικατάστατη συμβολή του ΠΑΜΕ στον αγώνα τους.

Στη συνέλευση παρέμβαση έκανε και η παράταξη της «ΛΑΝΤΖΑ» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ), οι εκπρόσωποί της οποίας αναλώθηκαν σε αναμασήματα για το «περιχαρακωμένο ΠΑΜΕ» και πρότειναν «απεργίες διαρκείας».

Στο δια ταύτα, υπερασπίστηκαν τη θέση τους για μια «άλλη» τάχα διαχείριση, από μια «αριστερή» κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ, θα διαγράψει το χρέος και θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες, προδίδοντας την προσπάθεια που κάνουν να σύρουν τους εργαζόμενους στις ίδιες αυταπάτες που μοίραζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, δεν πέρασε πολύς καιρός απ' όταν η ίδια παράταξη, από το ίδιο βήμα, υποδεχόταν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αριστερή κυβέρνηση» και «νέα σελίδα».

Σε Ιδιωτικούς Υπαλλήλους και ΟΤΑ

Τη συμμετοχή του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ συζήτησε και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στη Γενική του Συνέλευση, που έγινε το περασμένο Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η Συνέλευση επιβεβαίωσε ομόφωνα τη συσπείρωση του σωματείου στο ΠΑΜΕ, ενώ αναδείχτηκαν και οι αντιπρόσωποι που θα πάρουν μέρος στη Συνδιάσκεψη.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Χαρβαλιάς, υπενθύμισε πως το σωματείο υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ, τον Απρίλη του 1999, με απόφαση και τότε της Γενικής του Συνέλευσης. Για την απόφαση αυτή, τόνισε, σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να αισθάνονται περήφανοι και δικαιωμένοι. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν εργαζόμενοι και αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα, όπως η απλήρωτη δουλειά και οι απολύσεις, αλλά και στη δράση του σωματείου, των Σωματειακών Επιτροπών.

Οπως τονίστηκε από πολλούς, στόχος του σωματείου δεν είναι να επιβεβαιώσει απλώς τυπικά τη συμμετοχή του στο ΠΑΜΕ, αλλά να γίνεται καθημερινά καλύτερο στη δράση του, ώστε στην πράξη να συμβάλει στο δυνάμωμα του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα.

«Σήμερα γράφτηκα στο σωματείο, αλλά το ΠΑΜΕ το γνωρίζω», είπε ένας νέος εργαζόμενος και εξήγησε πώς η στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς έδωσε και στον ίδιο το έναυσμα να οργανωθεί στο σωματείο του. «Το σωματείο είναι το μόνο που μπορεί να σταθεί δίπλα μας», ανέφερε άλλη εργαζόμενη που ήρθε σε επαφή με το σωματείο προκειμένου να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της. «Θέλουμε σωματείο σε αυτή την κατεύθυνση και μέσα στο ΠΑΜΕ», κατέληξε.

Τέλος, μαζική συνέλευση των συμβασιούχων στους Δήμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις νομού Θεσσαλονίκης. Η συνέλευση οργανώθηκε ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στο Σωματείο στις 23 Νοέμβρη και για το συντονισμό της δράσης μετά την παράταση που δόθηκε από την κυβέρνηση για την παραμονή τους στην εργασία. Μέσα από τη συνέλευση, μετά από πρόταση του Σωματείου, αναδείχθηκαν τέσσερις συμβασιούχοι εργαζόμενοι για να συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ.

Νέες συνελεύσεις από σήμερα

Τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται επίσης οι εξής Γενικές Συνελεύσεις σωματείων, όπου θα συζητηθεί και η εκπροσώπησή τους στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ: Σήμερα, Τετάρτη, από το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «360 Connect ΑΕ» (όμιλος «Vodafone»), στις 4 μ.μ., στο κτίριο της Πειραιώς. Από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ιωαννίνων, την Κυριακή 30/10, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Επίσης, από το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων Αττικής, τη Δευτέρα 31/10, στις 5 μ.μ., στο ΕΚΑ. Από την Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου, την Πέμπτη 3/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 6/11, στις 9 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42). Από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), τη Δευτέρα 7/11, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απαίτησε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Εργασίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργάνωσε χτες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απαιτώντας άμεσα μέτρα για τη στήριξη των άνεργων οικοδόμων και των οικογενειών τους.

Στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, το Συνδικάτο κατέθεσε σχετικό υπόμνημα προβάλλοντας τα εξής βασικά αιτήματα: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο καιρό είναι άνεργοι. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου κατά 50%. Καμία διακοπή των παροχών αυτών για όλη την περίοδο της ανεργίας. Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του διαστήματος της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.

Ακόμα, το Συνδικάτο διεκδικεί μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας στον κλάδο, τα οποία ταυτόχρονα απαντούν και σε βασικές λαϊκές ανάγκες. Τέτοια είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων υποδομής, με ευθύνη του κράτους και την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Εργα κατασκευής και συντήρησης (σχολείων, παιδικών σταθμών, νοσοκομείων κ.ά.). Εργα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικής θωράκισης, αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών.

Τέλος, το Συνδικάτο έθεσε ζητήματα που αφορούν στη συνταξιοδότηση, καθώς λόγω και της μεγάλης ανεργίας, παρατηρείται το φαινόμενο οικοδόμοι να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις δυσβάσταχτες προϋποθέσεις για σύνταξη. Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο ζητά την επαναφορά του ορίου ηλικίας στα 58 έτη, την ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, διανομή στους οικοδόμους των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων και άλλα.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Στ. Λίτσας, σημείωσε ότι κι από αυτή τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε «ότι η κυβέρνηση συνεχίζει όπως και οι προηγούμενες στην ίδια αντιλαϊκή ρότα. Πέρα από την μπόλικη συμπάθεια που εισπράξαμε, για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει σάλιο (...) Πρόσφατα είναι που υπογράψανε νέα συμβόλαια με κατασκευαστικές εταιρείες για τους δρόμους, που ψηφίσανε νέους "αναπτυξιακούς" νόμους για νέα προνόμια, με φοροαπαλλαγές, με χρηματοδότηση, με τζάμπα εργασία στους εργοδότες και για τους εργάτες κανένα έλεος. Και από αυτή τη συνάντηση αναδεικνύεται ότι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Ο δρόμος που στο επίκεντρο θα βάζει τις ανάγκες των εργαζομένων και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τα κέρδη των κατασκευαστών».

Σήμερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας με επίκεντρο το πρόβλημα της ανεργίας οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, στις 9.30 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (Β. Ηπείρου 20).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org