Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απαίτησε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Εργασίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργάνωσε χτες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απαιτώντας άμεσα μέτρα για τη στήριξη των άνεργων οικοδόμων και των οικογενειών τους.

Στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, το Συνδικάτο κατέθεσε σχετικό υπόμνημα προβάλλοντας τα εξής βασικά αιτήματα: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο καιρό είναι άνεργοι. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου κατά 50%. Καμία διακοπή των παροχών αυτών για όλη την περίοδο της ανεργίας. Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του διαστήματος της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.

Ακόμα, το Συνδικάτο διεκδικεί μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας στον κλάδο, τα οποία ταυτόχρονα απαντούν και σε βασικές λαϊκές ανάγκες. Τέτοια είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων υποδομής, με ευθύνη του κράτους και την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Εργα κατασκευής και συντήρησης (σχολείων, παιδικών σταθμών, νοσοκομείων κ.ά.). Εργα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικής θωράκισης, αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών.

Τέλος, το Συνδικάτο έθεσε ζητήματα που αφορούν στη συνταξιοδότηση, καθώς λόγω και της μεγάλης ανεργίας, παρατηρείται το φαινόμενο οικοδόμοι να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις δυσβάσταχτες προϋποθέσεις για σύνταξη. Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο ζητά την επαναφορά του ορίου ηλικίας στα 58 έτη, την ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, διανομή στους οικοδόμους των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων και άλλα.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Στ. Λίτσας, σημείωσε ότι κι από αυτή τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε «ότι η κυβέρνηση συνεχίζει όπως και οι προηγούμενες στην ίδια αντιλαϊκή ρότα. Πέρα από την μπόλικη συμπάθεια που εισπράξαμε, για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει σάλιο (...) Πρόσφατα είναι που υπογράψανε νέα συμβόλαια με κατασκευαστικές εταιρείες για τους δρόμους, που ψηφίσανε νέους "αναπτυξιακούς" νόμους για νέα προνόμια, με φοροαπαλλαγές, με χρηματοδότηση, με τζάμπα εργασία στους εργοδότες και για τους εργάτες κανένα έλεος. Και από αυτή τη συνάντηση αναδεικνύεται ότι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Ο δρόμος που στο επίκεντρο θα βάζει τις ανάγκες των εργαζομένων και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τα κέρδη των κατασκευαστών».

Σήμερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας με επίκεντρο το πρόβλημα της ανεργίας οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, στις 9.30 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (Β. Ηπείρου 20).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ