ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα στα σωματεία για γενική απεργία στις 24 Νοέμβρη

«Καμία αναμονή, καμία καθυστέρηση. Απαιτούμε δικαιώματα με βάση την εποχή μας, τις ανάγκες μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν απόφαση για γενική απεργία πανελλαδική - πανεργατική σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 24 Νοέμβρη απευθύνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Για τη μέρα εκείνη έχει ήδη κηρυχτεί απεργία στο Δημόσιο. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

***

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! Απαντάμε: 24 Νοέμβρη Γενική Απεργία! Επιστρέφουμε ως απαράδεκτα τα πορίσματά τους, τις συμφωνίες τους. Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας - τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αγρότες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες με τη δουλειά - λάστιχο και τους μισθούς - ψίχουλα, μη δεχτείτε τη νέα βαρβαρότητα!

Το Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάθε Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο, σωματείο, συνολικά τους εργαζόμενους να πάρουν απόφαση για γενική απεργία πανελλαδική - πανεργατική σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 24 Νοέμβρη. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Τέρμα πια στους εκβιασμούς, στα ψέματα και τις απάτες. Ο νέος γύρος επίθεσης που ξεκίνησε, είναι αποφασισμένος εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, ΕΕ και ΔΝΤ, το ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θέλουν με κάθε τρόπο ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια. Θέλουν να καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα.

Η διαπραγμάτευση, που ξεκίνησε στο γνωστό φόντο των εκβιασμών και των απειλών προς τους εργαζόμενους, είτε πάρει ως βάση το πόρισμα της Επιτροπής των «εμπειρογνωμόνων», είτε την «Κοινή Δήλωση» των κοινωνικών εταίρων, είτε τις «ευρωπαϊκές πρακτικές», οδηγεί: Στην εξάπλωση της εργασιακής ζούγκλας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, στις ομαδικές απολύσεις, στον υπο-κατώτατο μισθό, στο λοκ άουτ, στον περιορισμό ή και την απαγόρευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, σε νέους φόρους και χαράτσια, σε πλειστηριασμούς κι ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!

Η ζωή μας κάθε μέρα κάνει άλματα προς τα πίσω, για να αυξάνονται τα κέρδη και τα προνόμια των μονοπωλιακών ομίλων, των λίγων. Οι πάνω από 530 μέχρι σήμερα συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα, που βγήκαν μπροστά και συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και για το οξυμένο πρόβλημα των Συλλογικών Συμβάσεων, δείχνουν το δρόμο της οργάνωσης και της σύγκρουσης που πρέπει να ανοιχτεί μπροστά μας. Κατέθεσαν με τη μορφή πρότασης νόμου στη Βουλή το δικό μας πόρισμα. Το πόρισμα των εργαζομένων.

Απαιτούμε:

 • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων των τελευταίων ετών.
 • Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 • Την κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης στο Δημόσιο, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την κάλυψη των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων.
 • Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
 • Την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
 • Την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
 • Να μπει φρένο στη φορολογία των εργαζομένων.
 • Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι,

Προσπεράστε τις φωνές του συμβιβασμού και της υποταγής, που καλλιεργούν από κοινού κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, τα κόμματα που υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο και οι συμβιβασμένες ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που κάθονται στους στημένους κοινωνικούς διάλογους, υπογράφουν «κοινά πορίσματα» και «κοινές ανακοινώσεις».

Δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από τη «διαπραγμάτευση», από τη «φιλευσπλαχνία» των εργοδοτών που δεν υπάρχει, από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Η «ανάπτυξή» τους θα ποτιστεί με το αίμα των παιδιών της εργατικής τάξης, που καταδικάζονται στην ανεργία, τη φτηνή εργασία και τη δουλειά - λάστιχο! Καμία αναμονή, καμία καθυστέρηση! Απαντάμε: 24 Νοέμβρη Γενική Απεργία!

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Επιστρέφουν τα «ραβασάκια» - πρόκληση στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση την άλλη Πέμπτη από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Τα «ραβασάκια» - πρόκληση που έλαβαν από το υπουργείο, μετά τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, θα επιστρέψουν μαζικά στον αποστολέα τους οι συνταξιούχοι με τη συγκέντρωση που οργανώνουν την Πέμπτη 3/11, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. «Αφαιρούν τις συντάξεις μας, την υγεία, τις κοινωνικές παροχές, μας φορτώνουν με νέα φορολογικά βάρη, μας ρίχνουν στον Καιάδα. Και από πάνω μάς εμπαίζουν με επιστολές κοροϊδία», καταγγέλλουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, που οργανώνουν την κινητοποίηση.

Οι συγκεκριμένες επιστολές που στάλθηκαν στους συνταξιούχους και υπογράφονται από τον υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο, «ενημερώνουν» για το ύψος στο οποίο διαμορφώνεται η επικουρική σύνταξη, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του Ν. 4387/2016. Στην ουσία, απλά επιβεβαίωσαν αυτό που κάθε συνταξιούχος είχε ήδη διαπιστώσει στα ΑΤΜ και τις τράπεζες όταν καταβλήθηκαν οι κουτσουρεμένες συντάξεις. Οσο για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, οι επιστολές δεν δίνουν καμία πληροφορία για το πώς προκύπτουν τα μειωμένα ποσά.

Εκεί όμως που το υπουργείο δεν φείδεται λόγων και αναφορών, είναι τα κατεβατά με τα οποία υπερασπίζεται το «τσεκούρι» στις συντάξεις. Το περιεχόμενο των επιστολών δικαιολογεί πλήρως το χαρακτηρισμό «προπαγανδιστικό κουρελόχαρτο» που τους απέδωσαν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

«Γνωρίζω καλά ότι οι σημερινές συντάξεις - και η δική σας - είναι πολύ μικρές, κατώτερες από τις ανάγκες σας», αναφέρει το κείμενο και παραπέμπει τους συνταξιούχους στην «επερχόμενη άνοδο της οικονομίας» που υποτίθεται πως θα φέρει αύξηση των συντάξεων «ανάλογα με την άνοδο της οικονομίας και τον πληθωρισμό», δηλαδή ακόμα και νέες μειώσεις. «Και, φυσικά, ο νόμος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, παρά τη γενικευμένη περί του αντιθέτου παραπληροφόρηση, δεν προβλέπει νέες μειώσεις, εφόσον ένας από τους σκοπούς της ήταν η αποκατάσταση της ισορροπίας του συστήματος», συνεχίζει η επιστολή και ανακυκλώνει τα γνωστά και προκλητικά επιχειρήματα για «επαναθεμελίωση» του ασφαλιστικού συστήματος «με βάση τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Δεν νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας καμιά περικοπή, διεκδικούμε όσα μας έχουν αφαιρέσει όλες οι κυβερνήσεις, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας. δήμιους δεν επιλέγουμε», είναι η απάντηση των συνταξιουχικών οργανώσεων που καλούν στην κινητοποίηση της άλλης Πέμπτης.

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο την άλλη Τετάρτη

Μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο κατά της ανεργίας και για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος θα γίνει την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 7μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Το συλλαλητήριο οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μαζί με 52 εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, καθώς και τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου έχουν ξεκινήσει, εδώ και μέρες, οι προετοιμασίες σ' όλη τη Θεσσαλία, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σε συνοικίες των πόλεων και στα καφενεία των χωριών. Σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι από 13 συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων της Μαγνησίας, που έχουν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο.

Σε όλους του νομούς της Θεσσαλίας, η ανεργία «τσακίζει κόκαλα». Συνολικά 67.566 είναι οι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ (και χιλιάδες ακόμα οι «άγραφοι»), από τους οποίους κοντά στο 90% δεν δικαιούται ούτε το ισχνό επίδομα ανεργίας των 361 ευρώ. Πολλοί είναι ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρό και φάρμακα και αρκετοί χωρίς φως, νερό, θέρμανση. Σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες στον κάμπο και στις ορεινές περιοχές.

Συσκέψεις και αρχαιρεσίες
 • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου καλεί τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του Δήμου Αγρινίου σε σύσκεψη, την Πέμπτη 27/10, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.
 • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή 30/10, στις 10.30 π.μ., οργανώνει σύσκεψη στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β).
 • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων - Υπαλλήλων Ν. Λάρισας οργανώνει σύσκεψη για τους απολυμένους του κλάδου του Εμπορίου, τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
 • Οι εκλογές του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και γύρω δήμων ξεκινούν στις 30 Οκτώβρη και θα πραγματοποιηθούν με το παρακάτω πρόγραμμα: Καλλιθέα, από Κυριακή 30/10 μέχρι Σάββατο 5/11, 10 π.μ.- 5 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου (Αριστείδου 92). Ταύρος - Μοσχάτο, Κυριακή 30 και Δευτέρα 31/10, 10 π.μ.- 5 μ.μ. στα γραφεία της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων (πλ. Ατταλείας - έναντι πλ. Παναγίτσας). Νέα Σμύρνη, Κυριακή 30 και Δευτέρα 31/10, 10 π.μ.- 5 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Ομηρείου 4, πλ. Τζέμου - έναντι 1ου Λυκείου Ν. Σμύρνης).Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org