ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Προετοιμασίες για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Θα γίνει στις 5 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Από το περσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με αφορμή τη ΔΕΘ
Από το περσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με αφορμή τη ΔΕΘ
Στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, μπήκαν οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη.

Αυτές τις μέρες συνεδριάζουν τα ΔΣ των Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενώ προγραμματίζονται και Γενικές Συνελεύσεις. Ταυτόχρονα, οι ταξικές δυνάμεις προγραμματίζουν περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, προκειμένου το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους να δώσουν μαζική, μαχητική απάντηση στη νέα σφαγή της ζωής τους. Να μη χάσουν στιγμή, να μη δείξουν ανοχή. Στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων να απαντήσουν με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά.

Να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές. «Η προοπτική βρίσκεται στους ισχυρούς ταξικούς αγώνες και σε μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία που θα διεκδικήσει ο λαός μας να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει, απαλλαγμένος από την ΕΕ και τους καπιταλιστές που τον εκμεταλλεύονται.

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στο νέο μνημόνιο - λαιμητόμο, με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενόψει της ΔΕΘ. Δεν δίνουμε καμία συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα, οργανώνουμε την πάλη για να ακυρωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της δράσης για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης θα κάνει εξορμήσεις σήμερα, Τρίτη, σε «Praktiker», «Leroy Merlin», HONDOS Απολλώνια, αύριο Τετάρτη σε NOTOS, «Attika» (κέντρο), καταστήματα Βασιλίσσης Ολγας και την Πέμπτη 27/8 στα εμπορικά κέντρα COSMOS και «One Salonica».

ΛΕΣΒΟΣ
Προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των αγροτών

Στο πλευρό τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος

Από την κινητοποίηση για την οποία κατηγορούνται οι αγρότες της Λέσβου
Από την κινητοποίηση για την οποία κατηγορούνται οι αγρότες της Λέσβου
Σε απολογία καλούνται αγρότες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου επειδή συμμετείχαν στο παναγροτικό συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΠΑΣΥ τον Οκτώβρη του 2014 με αφορμή τον καταρροϊκό πυρετό, που είχε «θερίσει» τα κοπάδια τους, διεκδικώντας μέτρα πρόληψης και αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα, στις 9 Οκτώβρη 2014 αγρότες του νησιού συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Λάρσου, όπου μοίραζαν ανακοινώσεις στους διερχόμενους. Στη συνέχεια έκαναν αυτοκινητοπομπή στην πόλη της Μυτιλήνης και κατέληξαν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου μάλιστα πέταξαν συμβολικά στην είσοδο νεκρά πρόβατα.

Η Αστυνομία κατέγραψε τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων τους και πριν από λίγες μέρες αγρότες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση άρχισαν να καλούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, όπου ανακρίνονται για να σχηματιστεί δικογραφία με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Χτες, εκπρόσωποι της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου έκαναν παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση απαιτώντας να διακοπεί η διαδικασία, που στόχο έχει να τρομοκρατηθεί η αγροτιά μπροστά στα νέα μέτρα που την τσακίζουν. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, ο οποίος δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Η παραιτηθείσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφάρμοσε πιστά την αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ως τελικό στόχο έχει την εξόντωση της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Τώρα, και σε προεκλογική περίοδο, επιχειρείται να τρομοκρατηθούν οι αγρότες.

Οι αγρότες και ειδικά η φτωχή αγροτιά πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να αγνοήσουν τις απειλές και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που είναι σταθερά στο πλευρό τους. Για να μην περάσει το 3ο, πιο βάρβαρο και αγροτοκτόνο μνημόνιο. Για να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών της τελευταίας 5ετίας και να συμβάλουν στη δημιουργία της κοινωνικής συμμαχίας, που θα ανοίξει το δρόμο για να πάρει ο λαός την εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τη γη και τα μέσα παραγωγής, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΑΛΙΕΣ - ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Απλήρωτη δουλειά με το μανδύα του «εθελοντισμού»

Σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΚΚΙ), οι εργαζόμενοι στα σπήλαια και τις παραλίες, η εκμετάλλευση των οποίων ανήκει στο Δήμο Κεφαλονιάς, παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι για όλη τη σεζόν. Μάλιστα, ο δήμος τούς εμφανίζει ως «εθελοντές» (!) που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη λειτουργία των εν λόγω χώρων.

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, η δημοτική αρχή (ΝΔ) κατέληξε στην επιλογή ιδιώτη για την πρόσληψη του προσωπικού και τη λειτουργία σπηλαίων και παραλιών (καντίνες, ξαπλώστρες, κυλικεία, έκδοση εισιτήριων, περιήγηση, καθαριότητα, φύλαξη), αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών (ή της απευθείας ανάθεσης), οι εργαζόμενοι εμφανίζεται να δουλεύουν ως «εθελοντές».

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Πλατιού Γιαλού και του Μύρτου, οι εργαζόμενοι ήταν «εθελοντές» για το διάστημα από τέλος Απρίλη μέχρι 15 Αυγούστου, οπότε προσλήφθηκαν από τον ιδιώτη, ενώ οι εργαζόμενοι στα σπήλαια συνεχίζουν να είναι μέχρι και σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουν τον πραγματικό τους εργοδότη και δουλεύουν χωρίς καμιά ασφάλιση και αμοιβή. Είναι αδήλωτοι στην Επιθεώρηση Εργασίας και τελείως ξεκρέμαστοι.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, η λειτουργία σπηλαίων και παραλιών αποφέρει στο Δήμο Κεφαλονιάς, σε ετήσια βάση, 2 - 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τα μεγάλα έσοδα, υπάρχει όχι μόνο απλήρωτη εργασία, αλλά και εγκατάλειψη σε ό,τι αφορά τη συντήρηση, την αναβάθμιση και ανανέωση των υποδομών, αλλά και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου.

Το ΔΣ του ΕΚΚΙ διεκδικεί την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για όλο το διάστημα της εργασίας τους. Να καταργηθούν οι εργασιακές σχέσεις ομηρίας της δήθεν «επαγγελματικής δαπάνης» και του δήθεν «εθελοντισμού». Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στα σπήλαια και τις παραλίες. Δωρεάν πρόσβαση στο λαό σε παραλίες και περιοχές φυσικού κάλλους. Μέτρα για την προστασία τους. Καμιά ιδιωτικοποίηση ή ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των λειτουργιών τους.

Καταγγελία για τους εργολάβους καθαριότητας

Με 17 απολύσεις, που βαφτίστηκαν «οικειοθελείς αποχωρήσεις», και εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εναπομείναντες εργαζόμενους, σφραγίστηκε η μετάβαση της καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας από τη μια εργολαβική εταιρεία στην άλλη. Συγκεκριμένα, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει ότι στις 14/8 το νοσοκομείο διέκοψε τη σύμβαση με την προηγούμενη εταιρεία και από τις 15/8 την ανέθεσε σε μια άλλη.

Την περασμένη Πέμπτη, αντιπροσωπεία του Σωματείου και της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου, διεκδικώντας την ανάκληση των «οικειοθελών» απολύσεων, εκφράζοντας γενικότερα την αντίθεσή τους στη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στον τομέα της καθαριότητας του νοσοκομείου και απαιτώντας προσλήψεις με σχέση μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Στη μετάβαση από τη μία εταιρεία στην άλλη από τους 60 περίπου εργαζόμενους εξαναγκάστηκαν σε "οικειοθελή αποχώρηση" 17, οι οποίοι έχασαν τα ψίχουλα της αποζημίωσης και οδηγούνται στην ανεργία χωρίς καν να μπορούν να πάρουν επίδομα. Στο εξής οι εργαζόμενοι που απέμειναν θα πρέπει να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς, πράγμα που θα έχει επιπτώσεις στην υγεία τους αλλά και στη δημόσια υγεία αφού η καθαριότητα αναγκαστικά θα γίνεται πλημμελώς διότι δεν προβλέπεται αντικατάσταση αυτών που αποχώρησαν».

Καταστροφές σε καλλιέργειες

Καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες του Δήμου Κιλελέρ Λάρισας προκάλεσαν η ανεμοθύελλα και η έντονη βροχόπτωση που έπληξαν την περιοχή στις 22 Αυγούστου. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στα χωριά Αγιοι Ανάργυροι, Κυπάρισσο, Δίλοφο, Ζάππειο, Νέες Καρυές, Χαρά και Νέα Λεύκη. Οι αγρότες που πλήγηκαν ζητούν να γίνουν άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν έγκαιρα αποζημιώσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ