ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παραβιάζει πάλι το Ισραήλ την εύθραυστη εκεχειρία

Θύμα της επίθεσης των Ισραηλινών στη Ράφα
Θύμα της επίθεσης των Ισραηλινών στη Ράφα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σείεται, εκ νέου, η άτυπη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μετά από τη δολοφονία στρατιωτικού ηγέτη της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, νωρίς χτες το πρωί. Ο 34χρονος Ισμαήλ αλ Ισμάρ, ένας από τους διοικητές των «Ταξιαρχιών αλ Κουντς», του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης, έγινε στόχος ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, στην πόλη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η οργάνωση απάντησε με όλμους κατά του ισραηλινού εδάφους που έπληξαν κυρίως την περιοχή κοντά στη μεθόριο Κισουφίμ. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέο μπαράζ πυρών, αυτή τη φορά, κοντά στην περιοχή της πόλης Ντάιρ αλ Μπάλαχ, όπου τραυματίστηκαν άλλα δύο μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης και σκοτώθηκε ένας πολίτης. Η κυβέρνηση της «Χαμάς» υπογράμμισε ότι η ισραηλινή επίθεση αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να τηρήσει καμία συμφωνία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο αλ Ισμάρ εμπλεκόταν στη μεταφορά όπλων στη χερσόνησο του Σινά, όπου την περασμένη Πέμπτη, άγνωστοι πραγματοποίησαν συγχρονισμένες επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έξι πολίτες και δύο στρατιώτες, ανεβάζοντας «στο κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης, στην ισραηλινο-παλαιστινιακή αλλά, το πιο σοβαρό, στην ισραηλινο-αιγυπτιακή μεθόριο, μετά από πολλά χρόνια ηρεμίας. Μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας σκοτώθηκαν 15 Παλαιστίνιοι, επτά από τους δράστες της επίθεσης, ένας Ισραηλινός ακόμη αλλά και πέντε Αιγύπτιοι συνοριοφύλακες.

  • Αναβάλλονται, για πολλοστή φορά, οι τοπικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος «μέχρις ότου επιτευχθεί συμφιλίωση και κατάλληλες συνθήκες». Είχαν προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου.
ΣΥΡΙΑ
Νέος γύρος κυρώσεων και καταγγελιών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέες κυρώσεις σε βάρος του συριακού καθεστώτος αποφάσισε, χτες, η ΕΕ, ενώ μαζί με τις ΗΠΑ, κατέθεσαν ένα ακόμη σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πιέζοντας για περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης απέναντι στη Δαμασκό. Οι Βρυξέλλες, με τη χτεσινή τους απόφαση, διεύρυναν κατά τουλάχιστον άλλα 15 ονόματα και οργανισμούς, τη λίστα όσων οι λογαριασμοί στο εξωτερικό «παγώνουν» μέχρι νεοτέρας.

Μεταξύ των νέων ονομάτων, συγκαταλέγονται συνεργάτες του αδελφού του Προέδρου Ασαντ, Μάχερ, που θεωρείται επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων που καταστέλλουν τις διαδηλώσεις, αλλά και η επίλεκτη δύναμη «αλ Κουντς», του παραστρατιωτικού ιρανικού σώματος «Φρουροί της Επανάστασης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δύναμη εξοπλίζει και εκπαιδεύει τις συριακές δυνάμεις, ενώ εκτιμάται ότι η Τεχεράνη έχει, ήδη, χορηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε βοήθεια προς τη Δαμασκό, προκειμένου να ισοσκελιστούν οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες διέρρεαν ότι συζητείται και η επιβολή εμπάργκο στο συριακό πετρέλαιο, ενώ περαιτέρω κυρώσεις και εμπάργκο όπλων είναι το περιεχόμενο και του ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ και ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ρωσία και Κίνα, πάντως, αναμένεται να επιμείνουν στην άρνησή τους να στηρίξουν μια σκληρότερη θέση απέναντι στη Συρία.

Εντός Συρίας, πάντως, αντικαθεστωτικές οργανώσεις και ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωναν, και χτες, εννιά νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τουλάχιστον 150 συλληφθέντες σε πολλές πόλεις, όπως οι Χαράστα, Χομς, Ταλμπισέχ, Ντάιρ αλ Τζουρ. Μεταξύ των νεκρών, συγκαταλέγεται ένας 28χρονος συλληφθείς, την περασμένη βδομάδα, ο οποίος φέρεται να πέθανε από βασανιστήρια. Τανκς και ισχυρές δυνάμεις του στρατού αναφέρεται ότι αναπτύχθηκαν και στις πόλεις Μαγιαντίν και αλ Μπουρχάμαχ, στα σύνορα με το Ιράκ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

MOΣΧΑ.-- Το σχέδιο κατασκευής ενός δικτύου αγωγών φυσικού αερίου από τη ρωσική Απω Ανατολή στη ΛΔ Κορέας και από κει στη Νότια Κορέα, μήκους 1.700 χλμ συζήτησαν χτες ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ κατά τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πόλη Ουλάν Ούντε της ανατολικής Σιβηρίας.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Σημαντικές συμφωνίες και επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 4,1 δισ. δολαρίων υπέγραψε χτες στο Καζακστάν ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων την ανάληψη κατασκευής ενός μεγάλου πετροχημικού συγκροτήματος από κονσόρτσιουμ νοτιοκορεατικών επιχειρηματικών κολοσσών.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής ξεκίνησε χτες η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης των Κρατών της Νοτίου Αμερικής-UNASUR με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

MOΣΧΑ.-- Τη σύλληψη του ε.α. αντισυνταγματάρχη της Αστυνομίας της Μόσχας, Ντμίτρι Παβλιουτσένκοφ, ως ανθρώπου που οργάνωσε, έναντι αμοιβής, τη δολοφονία της γνωστής αντιπολιτευόμενης δημοσιογράφου Αννα Πολιτόφσκαγια τον Οκτώβρη του 2006 επιβεβαίωσαν χτες οι ρωσικές αρχές.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Εντεκα άτομα, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, κάηκαν χτες ζωντανοί από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους νότια του Μπρίσμπαν στην Αυστραλία. Στη διώροφη κατοικία ζούσαν συνολικά 13 άτομα και από τον πύρινο όλεθρο κατόρθωσαν να διασωθούν μόνο δύο ενήλικες.

ΧΑΓΗ.-- Ο Γκόραν Χάτζιτς, πρώην επικεφαλής των Σέρβων της Κροατίας, δήλωσε χτες αθώος για τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι αρχές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Η οργάνωση «Δορυφορικό Πρόγραμμα Σέντινελ» που υποστηρίζεται από το Αμερικανό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ ανακοίνωσε χτες πως εντόπισε δύο ακόμη μαζικούς τάφους στην περιοχή Κάντουγλι της σουδανικής επαρχίας του Νότιου Κορντοφάν, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα του Σουδάν με το ανεξάρτητο πλέον Νότιο Σουδάν.

ΠΝΟΜ ΠΕΧΝ.- Το θάνατο 6χρονου κοριτσιού στην Καμπότζη από ιό της γρίπης των «πτηνών» τύπου Η5Ν1 επιβεβαίωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πεδίο μαχών και ελιγμών

ΠΕΚΙΝΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχώς μπερδεύεται και γίνεται συνάμα πιο επικίνδυνη η πολεμική σκακιέρα του μετώπου Αφγανιστάν - Πακιστάν. Μετά από μπαράζ επιθέσεων, εδώ και εβδομάδες, οι Ταλιμπάν φέρεται να «σιγούν». Προς το παρόν.

Πάντως, η εφημερίδα «Times of India», ανέφερε ότι μαχητές των Ταλιμπάν, με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν ένα ΝΑΤΟικό μεταγωγικό αεροπλάνο, δίχως ωστόσο να διευκρινίζουν τον τόπο, το χρόνο της επίθεσης καθώς και τον αριθμό των θυμάτων, ενώ η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί. Παράλληλα, μάχες φέρονται να σημειώνονται στις Χοστ, Σάουπολ και Γκερίσκ, όπου τουλάχιστον έξι Αφγανοί αστυνομικοί και δύο τοπικοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν. Επίσης, το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο Γερμανοί «ειδικοί» αγνοούνται σε «ζώνη στα βόρεια της Καμπούλ».

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Χίνα Ραμπανί Χαρ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό της Γιανγκ Τζιετζί αλλά και τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο. Στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η διαβεβαίωση ότι το Πακιστάν «δεν επιθυμεί να χρησιμοποιείται το έδαφος της χώρας ως βάση ένοπλων ομάδων». Οι εξηγήσεις κρίθηκαν αναγκαίες μετά την επίσημη ανακοίνωση της Κίνας ότι «βλέπει» μουσουλμάνους τρομοκράτες εκπαιδευμένους στο Πακιστάν πίσω από τα πρόσφατα επεισόδια που κόστισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους το Σαββατοκύριακο στην πόλη Κασγκάρ στην επαρχία Σιντζγιάνγκ.

Σταδιακή απομάκρυνση τουλάχιστον 200 ανώτερων διπλωματικών υπαλλήλων φέρεται να ζήτησε με διπλωματική νότα η κυβέρνηση του Πακιστάν από την αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, ανέφερε το περιοδικό «The Nation» επικαλούμενο ρεπορτάζ ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου. Ωστόσο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας απέρριψε το δημοσίευμα «ως αναληθές».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ