ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Γενική απεργία στη Χιλή

Από την απεργία στο αεροδρόμιο του Σαντιάγο
Από την απεργία στο αεροδρόμιο του Σαντιάγο
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Οδοφράγματα, από την έρημο Ατακάμα στο βόρειο άκρο στα σύνορα με τη Βολιβία έως την Πούντα Αρένας στα στενά του Μαγγελάνου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επίθεση των αρχών ασφαλείας. Διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, ακόμη και τις μικρές. Αποκλεισμός βιομηχανικών μονάδων και εργοστασίων για την περιφρούρηση της 48ωρης απεργίας, είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στη Χιλή.

Μια απεργία που έχει διευρύνει πολύ τη βάση της, καθώς περισσότερα από 80 συνδικάτα, φοιτητικές και λαϊκές οργανώσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή, και συνάμα έχει ριζοσπαστικοποιήσει και τα αιτήματά της: απαιτεί την κατάργηση του υπάρχοντος συντάγματος της Χιλής, σύνταγμα που επιβλήθηκε από τη χούντα του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973 - '90), ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του Εργατικού Δικαίου, δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία και θέσπιση νόμων που να κατοχυρώνουν τη λαϊκή βούληση.

Η απεργία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με διαδήλωση μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, που έδωσε - με κύμβαλα και κατσαρόλες, που τις χρησιμοποιούν επίτηδες για να υπενθυμίσουν την ιστορία τους - το σύνθημα έναρξης της 48ως κινητοποίησης. Πρόκειται για μία πραγματική μάχη, δεδομένης της εκδηλωμένης ετοιμότητας της κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ το «νόμο για την ασφάλεια» έναντι της απεργίας και των διαδηλώσεων. Θέση που σημαίνει ένταση της καταστολής, που έτσι κι αλλιώς είναι ο χαρακτηριστικός τρόπος αντιμετώπισης της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα έναντι οποιασδήποτε εργατικής κινητοποίησης και του φοιτητικού κινήματος που εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται στο δρόμο απαιτώντας «δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία». Θέση που καταγγέλθηκε δριμύτατα από το ΚΚ Χιλής, που εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην απεργία, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος και βουλευτής, Γκιγιέρμο Τεϊγιέρ, συνοδεία της ηγεσίας της Εθνικής Ενωσης Δικαστικών Υπαλλήλων (ANEF) εκπροσώπησαν τους εργαζομένους στην προσφυγή της κυβέρνησης να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία και να κατοχυρώσει την επιβολή σειράς μέτρων - αντιποίνων σε όσους συμμετέχουν.

Στο μεταξύ, από τις 6 το πρωί, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, όπου την Κυριακή στο πάρκο Χίγκινς πραγματοποιήθηκε η γιγάντια διαδήλωση, άνω του ενός εκατομμυρίου, οι επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής είναι συνεχείς.

Ιδιοκτήτες ταξί και τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας, από τους ελάχιστους τομείς που δεν συμμετέχουν, επιδεικτικά, στην απεργία προκαλούν, δημιουργώντας μέτωπα με διαδηλωτές και μετά... αναλαμβάνουν οι δυνάμεις καταστολής. Δακρυγόνα και γκλομπς είναι το «όπλο» για τη διάλυση των προσυγκεντρώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ από τα χαράματα οι συλλήψεις είναι συνεχείς, όπως αναφέρει το δίκτυο «Τελεσούρ».

Τέλος, σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα της Βολιβίας, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της στην απεργία και τον αγώνα εργαζομένων και φοιτητών.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επανεμφάνιση αυτονομιστών, μετά τους εκβιασμούς της Γερμανίας...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Νέος «κλώνος» Αλβανών αυτονομιστών του υποτίθεται διαλυμένου «Αλβανικού Εθνικού Στρατού» (ΑΝΑ) εμφανίστηκε χτες στο Κοσσυφοπέδιο, απειλώντας με επιθέσεις τους Σέρβους στο βορρά εάν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη δε συγκροτηθεί κοσσοβάρικος στρατός.

Η συγκεκριμένη απειλή (με ίδιο περιεχόμενο και ύφος) είχε διατυπωθεί πριν λίγες μέρες από εκπρόσωπο του ΑΝΑ, αλλά χτες αναδιατυπώθηκε από εκπρόσωπο της πρωτοεμφανιζόμενης αυτονομιστικής οργάνωσης «FASHE» που σημαίνει «Ενοπλες Δυνάμεις Εθνικής Αλβανίας», κάποιον αυτοαποκαλούμενο Σάζαν Τόπλιτσα, που ισχυρίζεται ότι η οργάνωση FASHE δημιουργήθηκε από την αναδιοργάνωση των αυτονομιστών του «ANA».

Ο υπουργός Εσωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Μπαϊράμ Ρετζέπι προσπάθησε να υποτιμήσει τη βαρύτητα της απειλής, που σημειωτέον επαναδιατυπώνεται μόλις ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανκελα Μέρκελ στο Βελιγράδι. Οπως είπε, η οργάνωση αυτή «υπάρχει μόνον στο Ιντερνετ ή κάπου στην Αλβανία»...

Το ίδιο 24ωρο, βέβαια, Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί έπαιζαν πόλεμο νεύρων με τους Σέρβους του προτεκτοράτου, επιχειρώντας νωρίτερα το πρωί να πλησιάσουν μεθοριακά φυλάκια στο βορρά, εντούτοις, στην πορεία, άλλαξαν κατεύθυνση και επέστρεψαν στη βάση τους περνώντας από δυτικές περιοχές της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, εμφανίστηκε χτες η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, που παρουσιάστηκε σαν ...«ηγέτιδα δύναμη της περιοχής», έχοντας βεβαίως από προχτές εξασφαλίσει τις ευλογίες του Βερολίνου κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Ζάγκρεμπ...

«Στηρίζουμε ό,τι είπε από το Βελιγράδι η Γερμανίδα καγκελάριος και η Κροατία ως ηγέτιδα χώρα στην περιοχή είναι έτοιμη να βοηθήσει να εδραιωθεί ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας», είπε η Κόσορ, παίρνοντας ουσιαστικά θέση απέναντι στη Σερβία, αφού ουσιαστικά η Μέρκελ απαίτησε από τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου εάν επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ. Σε άλλο σημείο, η πρωθυπουργός της Κροατίας υποστήριξε την «εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου», ζητώντας από την Πρίστινα να δει το Ζάγκρεμπ «ως την καλύτερη φίλη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία» του προτεκτοράτου.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς παραδέχθηκε χτες την αντίθεση Βελιγραδίου - Βερολίνου σε σχέση με το μέλλον του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι υπήρξε συμφωνία μόνο στην ανάγκη διαφύλαξης της «ειρήνης και της σταθερότητας» στην περιοχή και στην αποφυγή μονομερών κινήσεων. Εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη δήλωση - «επιθυμία» της Μέρκελ να δει τη Σερβία «στην ΕΕ», συμπλήρωσε, όμως, ότι «τώρα τα πράγματα δεν είναι καθόλου ιδανικά στην Ευρώπη λόγω οικονομικής κρίσης, η οποία δημιουργεί πολιτικά προβλήματα και ένα από αυτά είναι συγκεκριμένος βαθμός επιφύλαξης μέρους της ΕΕ προς τη διεύρυνσή της».

Ολα αυτά προφανώς θα επηρεάσουν την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα φορο-επιδρομή κατά των εργαζομένων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, επικεντρωμένο στο φορολογικό τομέα, το οποίο με «δόλωμα» ορισμένα «ψίχουλα» που καλούνται να συνεισφέρουν τα μεγάλα εισοδήματα, έρχεται και πάλι να σαρώσει το εισόδημα του γαλλικού λαού, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, με στόχο, όπως είπε, να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο Φρανσουά Φιγιόν υποστήριξε ότι τα μέτρα «καθίστανται αναγκαία» καθώς οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αναθεωρούνται προς τα κάτω «λόγω της κρίσης χρέους». Συνολικός στόχος το ένα δισ. ευρώ φέτος και τα 11 δισ. του χρόνου.

Μείωση των φοροαπαλλαγών κατά 10%, αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια εισόδου στα θεματικά πάρκα της χώρας (υπάρχουν πολλά και τα επισκέπτονται και εκατομμύρια τουρίστες) από 5,5% σε 19,6%, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με τα εισοδήματα αλλά και το κεφάλαιο των επιχειρήσεων, επιπλέον 6% αύξηση της φορολογίας στον καπνό, έκτακτη φορολόγηση με 3% των υψηλών εισοδημάτων (ή περιουσίας) αρχής γενομένης από τα 500.000 ευρώ το χρόνο, είναι τα βασικά μέτρα που παρουσίασε ο Φιγιόν. Υποστήριξε ότι αντί για 2% φέτος και 2,25% το 2012, οι προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης της χώρας αναθεωρούνται στο 1,75% για κάθε έτος. Αντίθετα, αναθεωρούνται οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος. Ετσι, στόχος φέτος είναι το έλλειμμα να μειωθεί στο 5,7% του ΑΕΠ έναντι 7,1% που είχε αρχικώς τεθεί.

Των ανακοινώσεων Φιγιόν είχε προηγηθεί μια «ανοιχτή» επιστολή στο περιοδικό «Νουβέλ Ουμπζερβατέρ» 16 κεφαλαιοκρατών που δηλώνουν «έτοιμοι να συνεισφέρουν στο πλαίσιο αλληλεγγύης που θέτει η κυβέρνηση»! Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, η κληρονόμος της L' Oreal, Λιλιάν Μπετενκούρ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ενεργειακού κολοσσού «Total», της αεροπορικής εταιρείας «Air France», της τράπεζας «Societe Generale». Βέβαια, καλούν την κυβέρνηση να μην είναι «ιδιαίτερα αυστηρή με τα υψηλά εισοδήματα» για να μην «καταστεί αναγκαίο να φύγουν κεφάλαια από τη χώρα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ