ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάνουμε την αλληλεγγύη πράξη
  • Στην Κούβα βρίσκεται από χτες η πρώτη ομάδα της ΚΝΕ, που συμμετέχει στην μπριγάδα εθελοντικής εργασίας, ως έμπρακτη έκφραση στήριξης στον επαναστατημένο κουβανικό λαό
  • Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα ενταχθεί, από τις 8 μέχρι τις 14 Αυγούστου, σε διεθνή αντιπροσωπεία αλληλεγγύης της ΠΟΔΝ, που θα βρεθεί στο Καράκας, σε μια περίοδο κρίσιμη για το λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας

Η αλληλεγγύη των κομμουνιστών απέναντι στους λαούς που αγωνίζονται για όσα τους ανήκουν, ειδικά σε μια εποχή που οι ιμπεριαλιστές εξαπολύουν όλο και πιο άγριες επιθέσεις, πολιτικές, ιδεολογικές, ακόμα και απειλές για στρατιωτική επέμβαση, ενάντια σε οποιονδήποτε αντιστέκεται στα εγκληματικά τους σχέδια, δεν μπορεί να περιορίζεται σε λόγια. Απλώνεται πολύμορφα και γίνεται πράξη.

Αυτό διαδηλώνει σε όλον τον κόσμο, η παρουσία, από χτες, στην Κούβα της πρώτης ομάδας, με την οποία η ΚΝΕ συμμετέχει στην Μπριγάδα (αποστολή εθελοντικής εργασίας) που διοργανώνουν από κοινού 12 Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης στο Νησί της Επανάστασης, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Αλληλεγγύης 2004, με σύνθημα «Ζήτω η Κούβα».

Η οκταμελής ομάδα μπριγαδιστών της ΚΝΕ θα συμμετάσχει στις εργασίες ανακαίνισης του πανεπιστημίου του Camilo Cienfuegos στην πόλη Ματάνσας. Την ίδια περίοδο, θα βρίσκονται στην Κούβα μπριγάδες με μέλη της ΕΔΟΝ, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας και της Σοσιαλιστικής Εργατικής Νεολαίας Γερμανίας. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει στις 16 Αυγούστου, η δεύτερη (ενδεκαμελής) ομάδα μελών της ΚΝΕ που θα μείνει στο Νησί μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη.

Η αποστολή ομάδων εθελοντικής εργασίας στην επαναστατημένη Κούβα, είναι η κορύφωση μιας ολόκληρης καμπάνιας της ΚΝΕ, στην οποία περιλαμβάνεται η συλλογή χρημάτων που θα κατατεθούν για τις ανάγκες των εργασιών στο Ματάνσας, εκδηλώσεις ενημέρωσης, αποφάσεις φορέων, διεθνείς δραστηριότητες όπως αυτές της ΠΟΔΝ, πρωτοβουλίες κινητοποίησης της νεολαίας και του λαού της Ελλάδας, ώστε να ενισχυθεί η αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα. Αλληλεγγύη που αποτελεί, άλλωστε, πολύτιμο τροφοδότη της σταθερής αντίστασης του κουβανικού λαού, ενάντια στα σχέδια ανατροπής του καθεστώτος, οι οποίες ολοένα και πυκνώνουν, επιφέροντας στη ζωή των Κουβανών, διαρκώς δυσμενέστερες συνθήκες.

Πλούσια η διεθνιστική εμπειρία της ΚΝΕ

Στιγμιότυπα από την μπριγάδα της ΚΝΕ «Χρήστος Μαλτέζος» το 1986
Στιγμιότυπα από την μπριγάδα της ΚΝΕ «Χρήστος Μαλτέζος» το 1986
Δεν είναι η πρώτη φορά που η διεθνιστική αλληλεγγύη της ΚΝΕ απέναντι σε αγωνιζόμενους λαούς παίρνει σάρκα και οστά με την εθελοντική εργασία των νέων κομμουνιστών.

Το δίμηνο Δεκέμβρης 1984 - Γενάρης 1985, η μπριγάδα «Σωτηρία Βασιλακοπούλου» (αποτελούμενη από 15 μέλη της ΚΝΕ) συμμετείχε στη συγκομιδή του καφέ, στις φυτείες της Μανάγκουα, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της επαναστατημένης Νικαράγουας. Σε μια εποχή (και μια περιοχή) μάλιστα, κατά την οποία μαίνονταν οι μάχες ανάμεσα στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο «Σαντινίστας» και τους αντεπαναστάτες «Κόντρας» (οι οποίοι, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τα εδάφη της γειτονικής Ονδούρας, αλλά και με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, οργάνωναν τις επιθέσεις τους ενάντια στον επαναστατημένο νικαραγουανό λαό).

Η ΚΝΕ βρέθηκε και πάλι στη Νικαράγουα το Γενάρη του 1986, με την μπριγάδα «Χρήστος Μαλτέζος», ενώ το ίδιο όνομα είχαν οι μπριγάδες του 1987 (Γενάρης - Μάρτης), του 1988 (Γενάρης - Μάρτης), αλλά και αυτή που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 1988, με προορισμό την ίδια χώρα.

Η Κούβα αποτέλεσε σταθμό με την αποστολή μπριγάδας της ΚΝΕ για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1993. Δώδεκα ΚΝίτες δούλεψαν πλάι - πλάι με τους Κουβανούς σε φυτείες μπανάνας, σε μια εποχή κατά την οποία ο οικονομικός στραγγαλισμός που επέφερε το πολύχρονο εμπάργκο, πολλαπλασίαζε τις δυσκολίες για την επαναστατημένη Κούβα. Ενώ, τον Ιούλη του 1999 η ΚΝίτικη μπριγάδα που βρέθηκε ξανά στην Κούβα, συνέβαλε στην οικοδόμηση του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου του Ματάνσας. Του πανεπιστημίου, για του οποίου την ανακαίνιση θα εργαστεί η φετινή μπριγάδα, μαζί με μέλη άλλων ευρωπαϊκών νεολαιών.

Ο διεθνισμός, βασικό χαρακτηριστικό για τη νεολαία του ΚΚΕ

Από την μπριγάδα της ΚΝΕ στην Κούβα το 1993
Από την μπριγάδα της ΚΝΕ στην Κούβα το 1993
«Ο διεθνισμός και η αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη είναι βασικά χαρακτηριστικά της ΚΝΕ. Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, μια και η ΚΝΕ είναι η νεολαία του ΚΚΕ, μια και η ΚΝΕ δέχτηκε από τα πρώτα της βήματα, στην παρανομία, στη διάρκεια της χούντας, την αλληλεγγύη άλλων κομμουνιστικών και δημοκρατικών, προοδευτικών νεολαιών. Στα 35 χρόνια ζωής και δράσης της, η ΚΝΕ απευθύνει το διεθνισμό της σε λαούς, νεολαίες, οργανώσεις σε όλον τον κόσμο, σταθερά και απλόχερα».

Τα παραπάνω σημειώνει στο «Ρ» ο Αλ. Χαλβατζής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος θα συμμετάσχει στην πρώτη ομάδα της μπριγάδας στην Κούβα, αλλά και στην αντιπροσωπεία που θα επισκεφτεί τη Βενεζουέλα. «Η διεθνιστική αλληλεγγύη της ΚΝΕ δεν έχει να κάνει απλά με κάποια γενικά ανθρωπιστικά αισθήματα. Βασίζεται πάνω στην πραγματικότητα των κοινών συμφερόντων και των κοινών αναγκών του λαού και της νεολαίας σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει.

Οπως εξηγεί το στέλεχος της ΚΝΕ, η Κούβα βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών της ΚΝΕ. «Η Κούβα δεν είναι απλά μια χώρα που δέχεται την επίθεση του ιμπεριαλισμού. Ο λαός της δεν είναι απλά ένας λαός που αγωνίζεται για όλα όσα του ανήκουν. Η Κούβα αυτή τη στιγμή, και με την κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στη διεθνή σκηνή, είναι ένα σημείο αναφοράς για τους λαούς όλου του κόσμου. Είναι μια χώρα που οικοδομεί το σοσιαλισμό. Είναι μια χώρα η οποία βρίσκεται μέσα στο στόμα του λύκου, μέσα στον κόλπο του Μεξικού, και συνεχίζει να αντιστέκεται. Μια χώρα που αποτελεί παράδειγμα, και συγχρόνως ελπίδα, για τους λαούς όλου του κόσμου».

Ξεχωριστή ήταν για την ΚΝΕ η εμπειρία της μπριγάδας που βρέθηκε στην Κούβα, το 1993, σε μια εποχή δύσκολη τόσο για το Νησί της Επανάστασης, όσο και για την οργάνωση. «Η Κούβα προσπαθούσε να ξεπεράσει το σοκ, όταν έχασε τους συμμάχους της σε όλο τον κόσμο, τη Σοβιετική Ενωση, το υπόλοιπο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Την ίδια στιγμή, η ΚΝΕ βρισκόταν στην περίοδο της ανασυγκρότησής της. Είχε δεχτεί και αυτή σκληρό χτύπημα από τις ανατροπές και την κρίση του κινήματος διεθνώς και στην Ελλάδα. Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές, εμείς δώσαμε την αλληλεγγύη μας και πήραμε δύναμη από την παρουσία της μπριγάδας "Σωτηρία Βασιλακοπούλου" στην Κούβα».

Η πετυχημένη προσπάθεια του 1999, όταν - για πρώτη φορά - οργανώθηκε αποστολή εθελοντικής εργασίας με κοινή πρωτοβουλία της ΚΝΕ, της Σοσιαλιστικής Εργατικής Νεολαίας Γερμανίας, της ΕΔΟΝ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας, τροφοδότησε τη φετινή κοινή επιχείρηση αλληλεγγύης 12 ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών.

Η ΚΝΕ συμμετέχει στη δεύτερη και στην τρίτη αποστολή, με 19 συνολικά άτομα. Το πρόγραμμα προβλέπει οκτώ με εννιά ώρες δουλιά τη μέρα, οικοδομικής φύσης. Παράλληλα, όμως, οι μπριγαδίστες θα συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, θα έχουν την ευκαιρία της καθημερινής επαφής με τους Κουβανούς αλλά και τους φοιτητές που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο, (από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, στους οποίους ο λαός της Κούβας προσφέρει δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν τη δυνατότητα να σπουδάσουν).

Γινόμαστε φορείς του τι σημαίνει «ο λαός στην εξουσία»

«Επιστρέφοντας από την μπριγάδα, οι σύντροφοι που θα βρεθούν στην Κούβα, θα μπορούν να γίνουν πραγματικά από τους πιο καλούς φορείς, του τι σημαίνει ο λαός στην εξουσία. Τι σημαίνει ένας λαός που παλεύει να οικοδομήσει το σοσιαλισμό, ένας λαός που έχει τη ζωή του στα χέρια του».

Για τη μεταφορά της πλούσιας εμπειρίας που θα καταγράψουν οι μπριγαδίστες της ΚΝΕ, προβλέπεται η πραγματοποίηση - στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 30ού Φεστιβάλ «ΚΝΕ-Οδηγητή» στην Αθήνα - μιας εκδήλωσης στην οποία θα βρεθούν όλα τα μέλη της μπριγάδας.

«Κάθε μπριγάδα εργασίας δίνει τη δυνατότητα να κάνεις την αλληλεγγύη κάτι χειροπιαστό. Δεν είναι μόνο η αποστολή χρημάτων, όπως θα μπορούσε να στείλει κάποιος μέσα από τις λεγόμενες ΜΚΟ ως ένδειξη φιλανθρωπίας, δεν είναι απλά η εκδήλωση πολιτικής συμπαράστασης. Είναι το να μοιραστείς με ένα λαό τις συνθήκες ζωής του, τις συνθήκες δουλιάς του, να βρεθείς στο πλάι του, να τον γνωρίσεις ουσιαστικά, να σε γνωρίσει αυτός, να νιώσει ότι βρίσκεσαι εκεί, ότι δε στέλνεις απλά ένα τηλεγράφημα. Είτε αυτό το εκεί, είναι η Γιουγκοσλαβία που βομβαρδίζεται, είτε είναι η Παλαιστίνη που βρίσκεται σε κατοχή, είτε είναι η Κούβα η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της ιμπεριαλιστικής επίθεσης», υπογραμμίζει ο Αλ. Χαλβατζής.

Μήνυμα αλληλεγγύης και στη Βενεζουέλα

Την ίδια περίοδο, και εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Τσάβες και του πατριωτικού πόλου στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα βρεθεί στο Καράκας - μετά από πρόσκληση της ΚΝ Βενεζουέλας αλλά και συμμετέχοντας σε διεθνή αντιπροσωπεία αλληλεγγύης της ΠΟΔΝ - μεταφέροντας στην αγωνιζόμενη νεολαία και το λαό της Βενεζουέλας το ηχηρό μήνυμα της διεθνιστικής αλληλεγγύη των νέων κομμουνιστών της Ελλάδας. Παράλληλα, η ΚΝΕ θα λάβει μέρος στις προετοιμασίες για το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που διοργανώνει η ΠΟΔΝ το καλοκαίρι του 2005, στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

«Θα βρεθούμε εκεί, στο πλάι των συντρόφων μας όταν θα δίνουν αυτή τη δύσκολη μάχη. Θα μπορέσουμε ακόμα να μελετήσουμε την πλούσια, και σίγουρα χρήσιμη, εμπειρία της κομμουνιστικής νεολαίας, αλλά και του μετώπου του οποίου ηγείται αυτή τη στιγμή ο Τσάβες», τονίζει ο Αλ. Χαλβατζής.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ