ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μήνας - «φωτιά» ο Ιούλης για το Ασφαλιστικό

Μπαίνει σε εφαρμογή η πρώτη φουρνιά των μέτρων που ψηφίστηκαν σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Από τη συγκέντρωση συνταξιούχων και εργαζομένων στις 19 Ιούνη, στην Αθήνα, για το Ασφαλιστικό
Από τη συγκέντρωση συνταξιούχων και εργαζομένων στις 19 Ιούνη, στην Αθήνα, για το Ασφαλιστικό
Μήνας - «φωτιά» είναι ο Ιούλης, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή ορισμένα από τα μέτρα για το Ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και πλήττουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα:

1. Μειώνονται κατά 3,9 επιπλέον μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα «τρύπα» στο ΙΚΑ της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Οργανισμών που μεγαλώνουν, χωρίς καμιά ευθύνη των ασφαλισμένων, αξιοποιούνται στη συνέχεια για να νομιμοποιηθούν στις λαϊκές συνειδήσεις οι παραπέρα περικοπές σε συντάξεις και παροχές, η ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει κατά 1,1 μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές. Με τη νέα μείωση, η απαλλαγή που απολαμβάνουν κύρια οι εργοδότες, είναι 5 ολόκληρες μονάδες και το ετήσιο κέρδος για τις επιχειρήσεις 1,3 δισ. ευρώ.

2. Ως αποτέλεσμα της παραπέρα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους. Ηδη τα οικογενειακά επιδόματα μειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα σημαντικά, «αυστηροποιήθηκαν» τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους στην κατεύθυνση μείωσης του αριθμού των δικαιούχων σε όλες τις κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1 μονάδα, οδήγησε στο κλείσιμο της Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας και απάλλαξε τους καπιταλιστές από την καταβολή 250 εκ. ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

3. Μειώνονται κατά 5,2% οι ήδη πενιχρές επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑ σε ένα και πλέον εκατομμύριο δικαιούχους. Από τις αρχές του νέου έτους, η λεγόμενη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, γεγονός που σημαίνει ότι ο «πέλεκυς» των μειώσεων θα γενικευτεί. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι οι μειώσεις σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 5,2% και ενδεχόμενα να φτάσουν και το 15%, καθώς το υπουργείο Εργασίας έκρινε μικρό το ποσοστό της μείωσης που εισηγήθηκε και αποφάσισε την περασμένη βδομάδα το ΔΣ του ΕΤΕΑ. Οπως, εξάλλου, προβλέπεται, οι διοικήσεις των Ταμείων θα κάνουν εκτίμηση της κατάστασης ανά τρίμηνο και ανάλογα θα λαμβάνονται «πρόσθετα» μέτρα στο όνομα της «βιωσιμότητας». Βασικός στόχος παραμένει η συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης, με δραματικές μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων. Μεγάλες, επιπλέον περικοπές αναμένονται και στα εφάπαξ που αποδίδουν τα Ταμεία Πρόνοιας, όπου και εδώ, όπως και στην περίπτωση των επικουρικών, έχουμε την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού τους. Στην στην πραγματικότητα, τα εφάπαξ «εξαερώνονται» και μαζί οι εισφορές των ασφαλισμένων, αφού πρώτα λεηλατήθηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις, που είχαν την πολιτική ευθύνη για τη διαχείρισή τους.

4. Αναμένεται η μελέτη του ΚΕΠΕ για την παραπέρα ενοποίηση των Ταμείων. Στόχος είναι η δημιουργία τριών ασφαλιστικών φορέων, ενώ μέχρι το Νοέμβρη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το «Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων». Οπως έγινε και με προηγούμενες ενοποιήσεις Ταμείων (νόμοι Πετραλιά, Ρέππα, Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), οι παροχές και οι συντάξεις των ασφαλισμένων θα προσαρμοστούν προς τα κάτω, εξέλιξη που αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι οι συντάξεις θα δίνονται πλέον από τον ενιαίο εθνικό φορέα. Οι νέες ενοποιήσεις είναι ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περασμένη κυρίως τετραετία, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος για τρία Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) με ελάχιστες παροχές και με μοναδική «εγγύηση», εκ μέρους του κράτους, τη σύνταξη των 360 ευρώ. Παράλληλα, οι όποιες ομάδες ασφαλισμένων είχαν προσωρινά εξαιρεθεί από τη λαίλαπα που προηγήθηκε, οδηγούνται και αυτοί στο σφαγείο των «αναδιαρθρώσεων».

Πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων

Κινητοποίηση για τα προβλήματα των ανέργων οργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Καλεί τους ανέργους να πάρουν μέρος με προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στη στάση του Μετρό στον Αλιμο. Να διεκδικήσουν: Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για όλους τους άνεργους οικοδόμους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και αύξησή του στα 600 ευρώ. Μείωση των προϋποθέσεων για τη χορήγησή του. Δωρεάν μετακίνηση με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Μέτρα για την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών των ανέργων για δωρεάν κατασκηνώσεις. Να μην αποκλειστεί κανένα παιδί οικοδόμου. Επαναλειτουργία του ΟΕΚ και κατασκευή φτηνών εργατικών κατοικιών.

Το ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, αποτέλεσμα σκληρών συγκρούσεων και αγώνων. Οι ανατροπές στο σύνολο των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αποτελούν διακαή και διαχρονικό πόθο του συστήματος. Αποτέλεσαν ένα από τα βασικά στοιχεία των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούσαν για πολλά χρόνια η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η πολιτική τους στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες, την πλήρη απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεώσεις τους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης επιταχύνθηκαν μέτρα που ήταν στο σχεδιασμό από τις αρχές ακόμα της δεκαετίας του 1990 και έγινε απόπειρα να νομοθετηθούν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ταυτόχρονα, η σύνταξη, η Υγεία, η Πρόνοια χρησιμοποιούνται ως πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσα από την επέκταση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για το ΚΚΕ το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πολιτικό, ταξικό. Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους θέλουν να τελειώνουν με το σημερινό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα καινούριο μοντέλο «κάλυψης» των εργαζομένων από την ιδιωτική ασφάλιση. Για όσους δεν μπορούν να την έχουν, για τους πιο φτωχούς, θα προβλέπεται μια ελάχιστη σύνταξη προνοιακού χαρακτήρα, όπως αυτή των 360 ευρώ, η οποία θα είναι η μόνη που εγγυάται το κράτος. Το ίδιο θα ισχύει και με τις παροχές Υγείας.

Τα μονοπώλια, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, σκόπιμα και αποπροσανατολιστικά, παρουσιάζουν ως «οικονομοτεχνικό» το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μιλάνε για ελλείμματα που πρέπει να εξαλειφθούν, για τη βιωσιμότητα που πρέπει να εξασφαλιστεί. Ομως για τα ελλείμματα των ταμείων δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Ευθύνεται το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αποθεματικά των Ταμείων, τα οποία πήραν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών και τα έδωσαν στους καπιταλιστές, δανεικά και αγύριστα.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν την κυρίαρχη λογική, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στηρίχτηκαν στην τριμερή χρηματοδότηση. Πέρα από το γεγονός ότι και οι δύο πηγές (κρατικός προϋπολογισμός, εισφορά εργοδοσίας) προέρχονται από την υπεραξία που παράγουν οι εργαζόμενοι στις συνθήκες της ταξικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, το σύστημα της τριμερούς χρηματοδότησης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το κράτος ουδέποτε τήρησε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το ίδιο αλλά και η εργοδοσία, σε ένα μεγάλο μέρος, δεν κατέβαλε τα νόμιμα.

Επιπλέον, το αστικό κράτος, με τις συγκεκριμένες επιλογές και πρακτικές, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, λήστεψε και ληστεύει τα ασφαλιστικά ταμεία, χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά τους. Σήμερα, λόγω της ασύγκριτα υψηλότερης παραγωγικότητας σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες να μειωθούν δραστικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο χρόνος εργασίας, να αυξηθούν ταυτόχρονα οι μισθοί, οι συντάξεις, να διευρυνθούν οι παροχές Υγείας, Πρόνοιας, τα κοινωνικά δικαιώματα. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να μη συμβιβαστούν με αυτήν τη μεγάλη και επικίνδυνη οπισθοδρόμηση στο κοινωνικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Το ΚΚΕ παλεύει για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της Υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά. Είναι συνολική ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους. Η πρόληψη, η προστασία της Υγείας και η περίθαλψη είναι υπόθεση ενός αποκλειστικά δημόσιου - δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση των εισφορών του κλάδου Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος και θα παρέχει ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους, στους μισθωτούς, στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες, στους ξένους εργάτες, στους στρατιώτες, στα προστατευόμενα μέλη της λαϊκής οικογένειας.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμπορευτούν στον αγώνα ενάντια στο βασικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, μέσα από ένα ανασυνταγμένο εργατικό κίνημα, με ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, φτωχών αγροτών, που είναι τα θύματα της κυριαρχίας τους και της πολιτικής που τα υπηρετούν. Για την αλλαγή τάξης στην εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα αξιοποιήσει κάθε παραγωγική δυνατότητα της χώρας και με τον κεντρικό σχεδιασμό θα ικανοποιεί τις διευρυμένες σύγχρονες ανάγκες του λαού.


Χ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org