ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών

Πραγματοποιήθηκαν χτες οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές σε όλη τη χώρα, οι οποίες και ανέδειξαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Από νωρίς το πρωί, τα μέλη της ΚΝΕ, οι εκατοντάδες υποψήφιοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ και αγωνιστές φοιτητές έδωσαν τη μάχη για να μη χαθεί καμία ψήφος. Εδωσαν τη μάχη ώστε το αποτέλεσμα των εκλογών να σημάνει μήνυμα αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους από την επόμενη μέρα κιόλας των εκλογών. Χιλιάδες φοιτητές στήριξαν και ενίσχυσαν το ψηφοδέλτιο με το γαρύφαλλο, το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, γιατί ο παλμός και η ελπίδα είναι στον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που τους αξίζουν.

Σύμφωνα με τη ροή των αποτελεσμάτων μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδεικνύεται στην αγωνιστική, ανυπόταχτη φωνή, δεύτερη δύναμη πανελλαδικά. Πολλές είναι οι σχολές, μάλιστα, που για πρώτη φορά η ΠΚΣ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, ενώ σε κάποιες από αυτές είναι και αυτοδύναμη στα ΔΣ.

Να σημειωθεί ότι στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα φέτος όλα τα σχήματα της ΔΑΠ καταγράφονται ενιαία, ενώ πέρσι κάποια από αυτά ζήτησαν να καταγραφούν χωριστά. Στους διπλανούς πίνακες η σύγκριση γίνεται με τους αντίστοιχους ακριβώς συλλόγους και στη ΔΑΠ καταγράφονται ενιαία τα περσινά της ποσοστά (μαζί δηλαδή και αυτά των σχημάτων που πέρσι είχαν ζητήσει χωριστή καταγραφή).

Αντίστοιχα, η «Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία» (ΑΑΣ) φέτος εκφράζει κατά κύριο λόγο τις δυνάμεις της ΛΑΕ.

Η νέα κυβερνητική παράταξη που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ πέρσι με το όνομα «Μπλόκο» καταγράφεται και φέτος με τα μηδαμινά ποσοστά της και ακόμα καταγράφονται οι παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ σε σύγκριση με τα περσινά τους ποσοστά στις ίδιες ακριβώς σχολές.

Από τα πρώτα κιόλας χτεσινά αποτελέσματα, η ΠΚΣ κατέκτησε την πρωτιά σε μια σειρά από Συλλόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Αυτοδύναμη αναδείχτηκε σε: Νηπιαγωγούς ΕΚΠΑ, Δασκάλους ΕΚΠΑ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Ειδικής Αγωγής ΑΕΙ Θεσσαλίας, Φυτικής Παραγωγής ΑΕΙ Θεσσαλίας, Πληροφορικής ΑΕΙ Ιονίου, Νηπιαγωγοί ΑΕΙ Ιωαννίνων, ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Πρώτη αναδείχτηκε σε: Φυσικομαθηματική Σχολή ΕΚΠΑ, Νοσηλευτική ΕΚΠΑ, Θέατρο ΑΕΙ Πατρών. Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ekloges-spoudastes.gr


Ενέργειες που αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση των αγώνων των φοιτητών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Για τις ενέργειες ολιγομελών ομάδων σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που αλλού επιχείρησαν να επιτεθούν και να διακόψουν τις εκλογές κι αλλού να δημιουργήσουν κλίμα έντασης με επιθέσεις σε φοιτητές, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Καταγγέλλουμε τις ολιγομελείς ομάδες κουκουλοφόρων, που επιτέθηκαν σε φοιτητές σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και - ως σύγχρονοι ΕΚΟΦίτες - προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών και τη συμμετοχή των φοιτητών σ' αυτές. Κι όλα αυτά τη στιγμή που είναι αναγκαίο οι φοιτητές και σπουδαστές μαζικά να στείλουν μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που επιτίθεται στα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.

Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες των φοιτητών και των σπουδαστών, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται για τη συκοφάντησή τους. Γι' αυτό και πρέπει - όπως και γίνεται από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες - να απομονωθούν και να καταδικαστούν. Μοναδικό συμφέρον των φοιτητών και των σπουδαστών είναι να δυναμώσουν τους συλλόγους και την πάλη τους, τη γραμμή της αντεπίθεσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου».

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης

Δήλωση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών

Σε δήλωσή του, χτες βράδυ, για τα αποτελέσματα των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σημείωσε:

«Με βάση τη μέχρι τώρα ροή των αποτελεσμάτων η Πανσπουδαστική ΚΣ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, είναι η μαχητική φωνή διεκδίκησης ως 2η δύναμη πανελλαδικά. Χιλιάδες ήταν και φέτος οι νέοι και οι νέες που στήριξαν και συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά της, ενώ σε δεκάδες Συλλόγους, περισσότερους από τα προηγούμενα χρόνια, η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδεικνύεται 1η δύναμη.

Το γεγονός αυτό γεμίζει με ευθύνη τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ ώστε να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, το ζωντάνεμα των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, κάτι που φαίνεται και από τη χαμηλή συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές.

Από αύριο κιόλας το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου, που τσακίζει τις σπουδές και τη ζωή χιλιάδων σπουδαστών και φοιτητών. Για την παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ριζοσπαστικής συσπείρωσης Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, Επιτροπών Ετών, χιλιάδων φοιτητών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό κίνημα, για να δυναμώσει το αντίπαλο δέος στο καπιταλιστικό σύστημα, στην εξουσία των εκμεταλλευτών.

Η μάχη θα είναι διαρκής. Η νεολαία έχει μπροστά της μία ολόκληρη ζωή να κερδίσει, με τον αγώνα της μαζί με το λαό. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ