ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Μόνη λύση ο αγώνας των φαντάρων και του λαού

Συνομιλία με στρατευμένο που υπηρετεί στο Καστελόριζο

Ο «Ριζοσπάστης» επικοινώνησε με φαντάρο που υπηρετεί στο Καστελόριζο και συνομίλησε για τη θητεία του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ειδικά μετά την έξαρση του κορονοϊού. Η συνομιλία έχει ως εξής:

-- Πόσο καιρό είσαι στη μονάδα αυτή και ποια είναι τα βασικά προβλήματα για έναν φαντάρο που υπηρετεί στο Καστελόριζο;

-- Οπως οι περισσότεροι φαντάροι της 2020/ Α' ΕΣΣΟ που υπηρετούν στο νησί, έτσι κι εγώ πέρασα πρώτα από τη Ρόδο και στη συνέχεια ήρθα εδώ πριν από δυο μήνες περίπου. Βασικό πρόβλημα για κάθε φαντάρο που υπηρετεί στο Καστελόριζο είναι τα μεγάλα έξοδα για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να έρθει κάποιος εδώ, με δεδομένο μάλιστα ότι οι περισσότεροι είμαστε από μακρινές περιοχές της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή κιόλας της θητείας αυτό που απασχολεί όλους είναι τα σημαντικά έξοδα που έχει κανείς για ολόκληρο το 9μηνο, αλλά και η προοπτική που θα έχει μετά το τέλος της θητείας του. Οι περισσότεροι τα βγάζουμε πέρα είτε με τα λίγα που έχουμε μαζέψει στην άκρη από πριν, είτε με όσα μπορούν κάθε φορά να στέλνουν οι γονείς μας, που έτσι κι αλλιώς τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

Σήμερα αυτή η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, με δεδομένο ότι το εισόδημα που μπαίνει στα σπίτια μας ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι ακόμα μικρότερο, αφού λιγότεροι δουλεύουν σε κάθε σπίτι και το έκτακτο επίδομα που δίνεται από την κυβέρνηση (για όσους το δικαιούνται) δεν αρκεί.

Τα όποια μέτρα πάρθηκαν μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των φαντάρων

-- Ποια είναι η κατάσταση στη μονάδα σου μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού;

-- Από τα μέσα Μάρτη και μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε όλη τη χώρα είχαμε και στη μονάδα μας αρκετές αλλαγές σε σχέση με πριν. Οι κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΣΥ - που δίνουν ταυτόχρονα μια τιτάνια μάχη - των συνδικάτων με συνεχείς δράσεις, οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή αλλά κι έξω από στρατόπεδα με πανό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη λήψη μέτρων και στις μονάδες. Επιπλέον, έπειτα από τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των φαντάρων και εδώ στη μονάδα μου είδαμε κάποια αποτελέσματα.

Αρχικά πάρθηκαν αυξημένα σε σχέση με πριν μέτρα υγιεινής, που σε ένα σημαντικό βαθμό υλοποιήθηκαν το μεγαλύτερο διάστημα που μας πέρασε. Επιβλήθηκε καραντίνα σε όσους έρχονταν στο νησί (φαντάροι και στελέχη) και προηγούμενα βρίσκονταν σε άδεια, αυξήθηκαν οι καθαριότητες σε όλο το στρατόπεδο, τηρήθηκαν κάποια μέτρα αποσυμφόρησης κοινόχρηστων χώρων (ΚΨΜ - εστιατόριο).

Εγινε ανακατανομή των θαλαμιζομένων στους θαλάμους, χωρίς όμως αυτό να προχωρήσει σύμφωνα με την οδηγία για 10 άτομα ανά θάλαμο. Το βασικό πρόβλημα του συνωστισμού των φαντάρων, που αντιμετωπίζουν κι άλλα στρατόπεδα, υπάρχει κι εδώ.

Τις πρώτες μέρες εφαρμογής εμφανίστηκαν ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά (καθαριστικά, γάντια κ.λπ.), που στο τέλος της μέρας καλύπτονταν χάρη στο φιλότιμο ορισμένων στελεχών, που αρκετές φορές έβαζαν ακόμα και λεφτά από την τσέπη τους για την κάλυψη των κενών.

Βασικό ζήτημα αποτελεί πλέον μετά από έναν και πλέον μήνα χωρίς εξόδους το ζήτημα της δημιουργικής αξιοποίησης του έστω και περιορισμένου ελεύθερου χρόνου των στρατιωτών. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η αλήθεια είναι ότι παρά τα αιτήματα για αθλητικά τουρνουά και οργανωμένους περιπάτους εκτός στρατοπέδου δεν έχουν παρθεί ακόμα συγκεκριμένα μέτρα, γεγονός που δεν διευκολύνει την καθημερινότητα μέσα.

-- Υπηρετείς σ' ένα νησί που έχει ιδιαίτερη σημασία και βρίσκεται στο στόχαστρο των τουρκικών επιδιώξεων στο Αιγαίο. Προβληματίζει αυτό τους φαντάρους που υπηρετούν στο νησί;

-- Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και, όπως είναι φυσικό, απασχόλησαν σε καθημερινή βάση τους φαντάρους και στη δική μας μονάδα. Και λόγω της ιδιαίτερης θέσης του νησιού που υπηρετούμε τη θητεία μας και αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της χώρας, το προηγούμενο διάστημα οι εξελίξεις γύρω από την κόντρα Τουρκίας - ΕΕ κυριάρχησαν στην καθημερινή συζήτηση, ενώ διαμορφώθηκαν αρκετοί προβληματισμοί γύρω από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την αντιπαράθεση και την πολιτική που αυτή ακολουθεί για τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας σε αυτές τις συνθήκες.

Ανοιξε η συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και αν αυτή μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή αν τελικά είναι παράγοντας αστάθειας στην περιοχή και αμφισβήτησης των συνόρων.

Ενώ «έτρεχαν» αυτές οι εξελίξεις με το Προσφυγικό, ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της αρχικής μας εκπαίδευσης και ορισμένα αλυτρωτικά και εθνικιστικά συνθήματα, που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το αγνό πατριωτικό αίσθημα των στρατιωτών για να προωθήσουν απόψεις επικίνδυνες για τον λαό μας. Πολλοί συνάδελφοι διαφώνησαν με αυτά τα συνθήματα.

Παρουσιάστηκα στην αναφορά και αυτό βοήθησε να συζητηθεί ακόμα περισσότερο το περιεχόμενό τους, περισσότεροι να καταλάβουν ότι οι εθνικιστικές φωνές καμιά σχέση δεν έχουν με τον αληθινό πατριωτισμό. Μετά την αναφορά και στελέχη τα καταδίκασαν ως απαράδεκτα, τα συνθήματα σταμάτησαν αμέσως. Οι φαντάροι έχουν γνώμη και πρέπει να κατακτούν το δικαίωμα να την εκφράζουν στην αναφορά.


Νέο Κέντρο ΝΑΤΟικής Αριστείας στη Σούδα

Στα στρατηγεία σχεδιασμού των πολεμικών επιχειρήσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις, δεν κάνουν κανένα διάλειμμα λόγω πανδημίας του κορονοϊού, απεναντίας, δουλεύουν πυρετωδώς για την πιστή τήρηση των σχεδίων εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Ετσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το ΓΕΕΘΑ, την Τετάρτη 8 Απρίλη έλαβε χώρα στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (ACT) στο Νόρφολκ των ΗΠΑ η τελετή υπογραφής Μνημονίων Κατανόησης του λεγόμενου Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (Integrated Air and Missile Defense - IAMD Center of Excellence), με έδρα τη Σούδα στην Κρήτη. Εκτός της Ελλάδας - ως «επικεφαλής έθνος» - συμμετέχουν και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία, αλλά και η Τουρκία, ως «υποστηρίζοντα έθνη».

Με αφορμή λοιπόν την παραπάνω εξέλιξη, πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για άλλη μια υπόθεση που ο ΣΥΡΙΖΑ την ξεκίνησε το Νοέμβρη 2018 στο πλαίσιο του περίφημου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, ως πρόταση συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, και που η ΝΔ τη συνέχισε απρόσκοπτα και την ολοκλήρωσε με περισσή σπουδή και συνέπεια. Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το ελληνικό αστικό κράτος, όπου θέλει, και συνέχεια έχει και αποτελεσματικότητα και ας εναλλάσσονται στα κυβερνητικά έδρανα δεξιά, σοσιαλδημοκρατικά, φιλελεύθερα έως δήθεν αριστερά κόμματα, αρκεί να προωθούνται τα συμφέροντα των «φίλων» μας, των ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ στην περιοχή μας.

Η δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ότι «το όραμα της Ελλάδας για το εν λόγω Κέντρο είναι να δράσει ως καταλύτης για τη βελτίωση των υφισταμένων και μελλοντικών ικανοτήτων της Συμμαχίας στον τομέα της εξειδίκευσής του, υποστηρίζοντας τόσο τις δράσεις μετασχηματισμού όσο και τις επιχειρήσεις» είναι αποκαλυπτική και ξεκάθαρη για το ποιους σκοπούς εξυπηρετεί.

Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στο άρμα των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ έχει συνέπεια να δαπανώνται αδρά από το υστέρημα του λαού κοντά στα 4,5 δισ. για αυτήν την πολύτιμη υπηρεσία που απολαμβάνουμε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Είναι καιρός πια, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αλλά και ο λαός γενικότερα να δουν καθαρά, γνήσια πατριωτικά, μακριά από αγκυλώσεις και συναισθηματισμούς του παρελθόντος, τι καλό έχουμε δει από τους κατ' όνομα συμμάχους μας όλα αυτά τα χρόνια.

Ακόμη και στραβωμένοι από το πάθος υποστήριξης των ταξικών τους συμφερόντων ή λόγω των ιδεολογικών γυαλιών τους, έχουν βγει μπροστά την τελευταία περίοδο και διαλαλούν δημόσια - για τους δικούς του ο καθένας λόγους - όπως οι δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών, υπουργών, αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά. περί εγκατάλειψης της χώρας μας από τους συμμάχους στα δύσκολα και κρίσιμα.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η πλειονότητα των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε είναι εν ενεργεία είτε εν αποστρατεία, ότι στα δύσκολα θα είμαστε μόνοι μας και μάλιστα απόλυτα προσδεδεμένοι από τα μονοπώλια παραγωγής πολεμικών υλικών, τα οποία θα ανοίγουν και θα κλείνουν τη στρόφιγγα κατ' εντολή των αφεντικών τους και αναλόγως του τι επιβάλλουν τη δεδομένη στιγμή τα συμφέροντά τους.

Ετσι, αυτό που ακόμη μια φορά αναδεικνύεται με την τελευταία εξέλιξη είναι ότι η χρησιμότητα της βάσης της Σούδας στις δολοφονικές και ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΝΑΤΟικών «συμμάχων» μας είναι πολύ σημαντική για τα δικά τους συμφέροντα. Τίποτα καλό όμως δεν προμηνύει για την ακεραιότητα των συνόρων και την ασφάλεια του λαού της χώρας μας. Οπου οι «σύμμαχοι» πάτησαν το πόδι τους, είτε ως αυτόκλητοι «ειρηνοποιοί» είτε ως δήθεν προσκεκλημένοι επιδιαιτητές, το αποτέλεσμα για τους λαούς και τις χώρες αυτές ήταν το ίδιο και απαράλλακτο, πόλεμος, πείνα, φτώχεια, προσφυγιά.

Η κατάσταση όμως αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζεται η χώρα μας να αποδεσμευτεί από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Ο λαός μας χρειάζεται να οργανώσει τον αγώνα του, για να πάρει στα χέρια του το σχεδιασμό της οικονομίας με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, που πλήρωσε αδρά στην οικονομική κρίση και θα πληρώσει πάλι τις συνέπειες από την πανδημία.


Γρηγόρης ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Αντισμήναρχος ε.α.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org