ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
Σελ. /40
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επαγρύπνηση απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις και τον εφησυχασμό

Ο εφησυχασμός γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, που καλλιεργούσε η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των προσφύγων από τη συνοριογραμμή του Εβρου και κάποια σχετική, τις προηγούμενες βδομάδες, αποκλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο, ελέω κορονοϊού, ξεφουσκώνει τις τελευταίες μέρες, τόσο από δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν ότι θα υπερασπιστούν με όλα τα μέσα τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και από συγκεκριμένες ενέργειες επί του πεδίου για τη δημιουργία τετελεσμένων, όπως η αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και οι συνεχείς υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Αλλωστε, όλοι οι παράγοντες παραπέρα όξυνσης αλλά και των επικίνδυνων «διευθετήσεων» και σχεδίων «συνδιαχείρισης» υπό ευρωατλαντική ομπρέλα, που αποτελούν την άλλη τους όψη, όχι μόνο παραμένουν «ενεργοποιημένοι» αλλά σε αυτούς προστίθεται και η επερχόμενη καπιταλιστική κρίση που λειτουργεί ως θρυαλλίδα έντασης των ανταγωνισμών.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «ζεσταίνουν την πλάτη»...

Οι εξελίξεις άλλωστε επιβεβαιώνουν πως το βασικό στοιχείο και αυτό που δίνει «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας - ξεγυμνώνοντας ξανά και τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά παραμύθια που διακινούν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα - δεν είναι άλλο από τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που ως βασική προϋπόθεση έχει τη ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή, με τα ανάλογα ανταλλάγματα στην Τουρκία.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αρχές της βδομάδας που πέρασε, ο Ντ. Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, όπου σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο συζητήθηκαν «τα κρίσιμα περιφερειακά αλλά και διμερή ζητήματα».

Λίγες μέρες μετά, την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, απαντώντας σε ερώτηση για την εμφάνιση του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, χαρακτήρισε ξανά τα κυπριακά ύδατα «περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», αφήνοντας διάπλατες τις πόρτες στο «γκριζάρισμα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Κύπρου. Επιπλέον, στη γνωστή λογική των «ίσων αποστάσεων», προέτρεψε «όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», δίνοντας σήμα όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς όλες τις άλλες πλευρές (όπως και η Ελλάδα) για την «προαγωγή της συνεργασίας», των κάθε λογής δηλαδή σχεδίων συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης, με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα.

Οπως άλλωστε επισήμανε, «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», με βάση πάντα τον ευρωατλαντικό ενεργειακό σχεδιασμό απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Από κοντά και η ΕΕ, με χαρακτηριστικά όσα έγιναν στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών την Τετάρτη, οπότε Αθήνα και Λευκωσία εισέπραξαν ξανά «τσάι και συμπάθεια» απέναντι στις νέες προκλητικές κινήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Οπως δήλωσε με το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο προεδρεύων, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, συζητώντας στην τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί το θέμα, «εκφράσαμε αλληλεγγύη και στήριξη σε Κύπρο και Ελλάδα, και θα συνεχίσουμε τη διπλωματική μας εμπλοκή με την Τουρκία ώστε να προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε τη σχέση μας σε μια συνεργατική και εποικοδομητική προσέγγιση».

«Προσεκτικός» απέναντι στην Τουρκία ήταν και στο θέμα της Λιβύης, που επίσης συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη, λέγοντας ότι «δυστυχώς η κατάσταση στη χώρα δεν βελτιώνεται», αποφεύγοντας να θίξει τη δράση Τούρκων παραστρατιωτικών στη χώρα, τη μεταφορά εκεί όπλων από την Τουρκία, με συνεχείς πτήσεις αεροσκαφών cargo από τουρκικά αεροδρόμια στην Τρίπολη.

Ολα αυτά στο φως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΝΑΤΟ για άπλωμα και ενίσχυση των δυνάμεών του στη Μ. Ανατολή - μεταξύ άλλων και με ενεργότερη στήριξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία - στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη Βόρεια Αφρική, όπως αποφασίστηκε διαδοχικά στις τηλεδιασκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, αρχές και μέσα Απρίλη αντίστοιχα, του ΝΑΤΟ, με τις προειδοποιήσεις πως τα ιμπεριαλιστικά σχέδια παραμένουν ενεργά και «δεν θα αφήσουν μια υγειονομική κρίση να γίνει κρίση ασφάλειας».

Αλλωστε, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθούν τα διαδοχικά επαινετικά σχόλια, ειδικά για την Αγκυρα, του γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τη συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με προσφορά υγειονομικού υλικού σε χώρες των Βαλκανίων, την ώρα που έκανε ξανά «γαργάρα» τις προκλητικές κινήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

...της τουρκικής επιθετικότητας

Πάνω σ' αυτό το έδαφος η τουρκική επιθετικότητα, οι πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης ξεδιπλώνονται βήμα βήμα με την ανοχή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενισχύοντας τα σενάρια για συμβιβασμούς, που ακουμπούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι οι θεωρίες που είδαν ξανά το φως πως η Τουρκία επιχειρεί απλά για «επικοινωνιακούς λόγους» και λόγω της πανδημίας, να «εξαγάγει» την κρίση της πανδημίας.

«Σήμερα απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν οι μαξιμαλιστικές συμπεριφορές Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που στρέφονται κατά των συμβιβασμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, επικρίνοντας τις αντιδράσεις Κύπρου και Ελλάδας για τις κινήσεις του «Γιαβούζ» και επαναλαμβάνοντας τις πάγιες διεκδικήσεις της αστικής τάξης της χώρας του είπε πως «η Τουρκία έχει έννομα και κυρίαρχα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», ενώ το ίδιο επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι «επικεντρωμένη (...) σε ζητήματα όπως η Συρία, η Λιβύη και το Αιγαίο», ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν, προειδοποίησε ότι η Αγκυρα θα εξακολουθήσει να «χαλάει όλα τα παιχνίδια που παίζονται» στην περιοχή χωρίς τη συμμετοχή της.

Στο ίδιο πλαίσιο, για την «υπεράσπιση» των απαράδεκτων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας πραγματοποιεί συνεχώς υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Υπολογίζεται ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν γίνει περίπου 240 υπερπτήσεις, αριθμός σχεδόν διπλάσιος όσων έγιναν όλο το 2019.

Σε νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε ο εν ενεργεία αντιναύαρχος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και εκ των βασικών δημιουργών της συμφωνίας Αγκυρας - Τρίπολης, Τζιχάτ Γιαϊτζί, επαναφέρει διεκδικήσεις της Αγκυρας ακόμα και για μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, όπως η Λέσβος, ενώ ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων και επομένως «ακυρώνεται» η «μεταφορά» των συγκεκριμένων νησιών στην Ελλάδα.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Τουρκία αναθερμαίνει και τις διεκδικήσεις της νότια και ανατολικά της Κρήτης. Χαρακτηριστικά, τη Μεγάλη Παρασκευή - αγνοώντας για άλλη μια φορά τα πολυδιαφημισμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τα μορατόριουμ πτήσεων και ασκήσεων εν μέσω σημαντικών εορτών - τουρκικά μαχητικά «F-16», ιπτάμενα τάνκερ «KC-135R», ιπτάμενο ραντάρ «Ε-7Τ» αλλά πιθανότατα και μεταγωγικά «C-130» πέταξαν νότια της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος, ακριβώς στη ζώνη που ορίζει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, όπου η Τουρκία διατηρεί εδώ και δύο μήνες αρμάδα πέντε φρεγατών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε συνεννοήσεις με την κυβέρνηση της Τυνησίας για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ελλιμενισμού τους, αποκτώντας έτσι μια άτυπη βάση για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στη Βόρεια Αφρική.

Βαριές ευθύνες για την πολιτική της εμπλοκής

Ολα τα παραπάνω δείχνουν για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική της ακόμα ενεργότερης εμπλοκής στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, για να αναβαθμίσει τη θέση της αστικής τάξης στην περιοχή, όχι μόνο δεν αποτελεί ασπίδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, όπως λέει το ευρωατλαντικό «αφήγημα» που επανέλαβαν ξανά μέσα στη βδομάδα τα κυβερνητικά στελέχη ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά επιδρά καθοριστικά και σε αρνητική κατεύθυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανοίγει παραπέρα τον «ασκό του Αιόλου» για το λαό μας.

Χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγμα, το πώς η κυβέρνηση παρουσιάζει ως απάντηση στις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή και στα όσα ορίζει το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, τον κεντρικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στην ευρωενωσιακή ναυτική επιχείρηση «IRINI», για την επιτήρηση των θαλάσσιων δρόμων ανοιχτά της Λιβύης, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό πολεμικό πλοίο και τη βάση της Σούδας, αλλά και ρόλο «κόμβου» για τους μετανάστες που θα περισυλλέγονται στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής επιχείρησης.

Ενώ με τον μανδύα της «αναβάθμισης» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που τάχα προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλεια της χώρας, στην πραγματικότητα τα υπονομεύει, ντύνονται και οι άλλες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο, για την αποστολή συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, τη συμμετοχή σε γαλλικές αρμάδες στη Μεσόγειο (μαζί με τη συμμετοχή σε αντίστοιχες ΝΑΤΟικές και αμερικανικές), αλλά ακόμα και η αποστολή πολιτικού προσωπικού σε ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ στο Ιράκ και την Κεντρική Αφρική, με τις σχετικές προκηρύξεις για ...κάλυψη θέσεων να εκδίδονται από το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών!

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους η κυβέρνηση δηλώνει προσηλωμένη στη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, που προϋποθέτει την παραμονή της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο «πάση θυσία», για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ απέναντι στο σχεδιασμό Κίνας και Ρωσίας, παίρνοντας και τα σχετικά συγχαρητήρια των Ευρωατλαντικών. Αυτή η «προσήλωση» στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ανοίγει το δρόμο και για παραπέρα όξυνση και για επικίνδυνες «διευθετήσεις» που βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, απαιτώντας αυξημένη επαγρύπνηση και εγρήγορση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ