ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Με «αποστολές» και στο Κόσοβο και «πρότυπο» τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών

Το ρόλο που παίζει η κυβέρνηση και στις υπόλοιπες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στα Βαλκάνια, με πρότυπο τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, περιέγραψε ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, επισκεπτόμενος χτες την Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ), στην Πρίστινα.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής δύναμης στο προτεκτοράτο, λέγοντας ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, σε αυτήν την περιοχή, κάνουν ακόμα πιο σοβαρή την ανάγκη της παρουσίας της Δύναμης του Κοσόβου», ενώ αποτυπώνοντας τους ρόλους σημαιοφόρου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που διεκδικεί η κυβέρνηση στην περιοχή, για λογαριασμό του κεφαλαίου, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πλέον δεν είναι ένα κράτος που λειτουργεί παθητικά, περιμένοντας στην Αθήνα να δημιουργηθούν οι εξελίξεις και οι προοπτικές μόνες τους. Εχει πάρει τα ηνία στα χέρια της, έχει μια διεθνή παρουσία και έχει μια πολύ σοβαρή παρέμβαση και συνέργεια στα δρώμενα της διεθνούς πολιτικής, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δίνει άλλες προοπτικές, ακόμα και σε αυτήν εδώ τη χώρα, γιατί μπαίνει μια καινούργια προοπτική και δίνονται ελπίδες ότι προβλήματα τα οποία διαιωνίζονται για πάρα πολλά χρόνια, υπάρχουν τρόποι για να επιλυθούν και δεν είναι πάντα ο τρόπος οι στρατιωτικές επιχειρήσεις». Τοποθέτηση που συνδέεται και με άλλες προηγούμενες «νουθεσίες» από άλλους ΕυρωΝΑΤΟτικούς, Βελιγράδι και Πρίστινα να καταλήξουν σε κάποιον συμβιβασμό, με πρότυπο το πώς τα «βρήκαν» προηγούμενα Αθήνα και Σκόπια.

Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία, πρόσθεσε ότι ως κυβέρνηση και υπουργείο Αμυνας «κινούμαστε στην κατεύθυνση να αναλάβουμε οτιδήποτε χρειάζεται από πλευράς στρατιωτικής υποστήριξης, στη νέα χώρα» καθώς και ότι «εκτοπίσαμε ένα πολύ μεγάλο μέρος από δραστηριότητες γειτόνων, οι οποίοι είχαν αναλάβει αυτό το έργο», δείχνοντας ξανά προς τη μεριά της Τουρκίας.

Τόνισε, μάλιστα, δείχνοντας και μια ακόμα πλευρά των επικίνδυνων στρατιωτικών σχεδιασμών ότι «η στρατιωτική διπλωματία, τα τελευταία χρόνια, είναι στην πρώτη γραμμή, ανοίγει δρόμο. (...) καλλιεργούμε ευκολότερα το έδαφος για τους διπλωμάτες και την υπόλοιπη εξέλιξη των σχέσεων», ενώ και αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε εκ νέου ότι οι υπηρετούντες στην ΕΛΔΥΚΟ «προσφέρουν στην Ελλάδα την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συμμετέχει και να λαμβάνει μέρος στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, που η υπόθεση του Κοσόβου βγαίνει στο προσκήνιο». Αλλη μια επισήμανση ότι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για τα Βαλκάνια έχουν μπει ήδη στην επόμενη φάση τους με την «πρωταγωνιστική συμμετοχή» και της κυβέρνησης.

Επανέλαβε, ακόμα, ότι «η Ελλάδα πλέον έχει έναν πολύ σοβαρό διεθνή ρόλο, ενεργό, μάχεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, με όλους τους τρόπους. Με τις ειρηνευτικές αποστολές, με τις ΝΑΤΟικές αποστολές και με τις συνέργειες με τα κράτη που συνεργαζόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Μια παραπομπή π.χ. στην αποστολή που έχει αναλάβει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στον καταμερισμό του ΝΑΤΟ, να αστυνομεύει τους εναέριους χώρους Αλβανίας, Μαυροβουνίου και μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, και του βόρειου γείτονα, λόγω ένδειας δικών τους μέσων. `Η στις πολυδιαφημισμένες συνεκπαιδεύσεις, όπου οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παίζουν ρόλο εκπαιδευτή άλλων ΝΑΤΟικών - βαλκανικών χωρών στα πρότυπα και προτάγματα της λυκοσυμμαχίας. Χαρακτηριστικά, την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων της 1ης Μεραρχίας Πεζικού και αντίστοιχου τμήματος του Μαυροβουνίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, πέρα από τον διοικητή και το προσωπικό της ΕΛΔΥΚΟ, ο υπουργός συνάντησε επίσης την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Πρίστινας (λειτουργεί αντί πρεσβείας, καθώς η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το προτεκτοράτο), πρέσβειρα Χρυσούλα Αλειφέρη, την επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (European Union Rule of Law Mission-EULEX in Kosovo), πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον διοικητή της Kosovo Force (KFOR), Ιταλό Lorenzo D' Addario. Να καταγραφεί, τέλος, ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2018, τον περασμένο Δεκέμβρη η ΕΛΔΥΚΟ αριθμούσε 109 Ελληνες στρατιωτικούς.

Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για το «Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας»

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έως τις 7/5 έθεσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Εξωτερικής Πολιτικής: Οργανισμός Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλες διατάξεις».

Σε αυτό περιλαμβάνονται η ίδρυση του λεγόμενου «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας» καθώς και ο λεγόμενος «εκσυγχρονισμός» του Οργανισμού του ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά το «Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας», προβλέπεται ότι αυτό θα έχει «χαρακτήρα συμβουλευτικού οργάνου του πρωθυπουργού ως προς τη χάραξη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και στρατηγικής» και «συμπληρώνει το ρόλο του ΚΥΣΕΑ, το οποίο παραμένει το βασικό κυβερνητικό όργανο λήψης τακτικών αποφάσεων και έγκρισης πολιτικών στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

Στο πολυνομοσχέδιο, στο άρθρο 154 ορίζεται ότι το νέο αυτό όργανο θα είναι «υπαγόμενο απευθείας στον πρωθυπουργό», με «σκοπό το σχεδιασμό ενός συγκροτημένου και λειτουργικού συστήματος στρατηγικής ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την υποστήριξη του συντονισμού των συνδεόμενων με την εθνική ασφάλεια κυβερνητικών δράσεων και συναφών πολιτικών», καθώς και ότι θα «μεριμνά για την έγκαιρη διάγνωση των απειλών για την ασφάλεια της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και την αξιολόγηση και ιεράρχηση των στόχων που η χώρα επιδιώκει να επιτύχει μέσω της βέλτιστης επιλογής και αξιοποίησης των διαθεσίμων μέσων».

Στο αμέσως επόμενο άρθρο, το 155, το νομοσχέδιο σπεύδει να δώσει και την «έννοια της εθνικής ασφάλειας», στην οποία φανερή είναι η ακόμα στενότερη σύνδεση της εξωτερικής πολιτικής με την εσωτερική - κατά τα «δόγματα» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - όπως επίσης και η... ελαστικότητά της, αφού όπως σημειώνεται η έννοια της «εθνικής» ασφάλειας περιλαμβάνει θέματα που αφορούν: «α) Στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας, της ασφάλειας και των θεμελιωδών αξιών και συμφερόντων της χώρας, β) στην έγκαιρη και αποτελεσματική διάγνωση και αντιμετώπιση παραδοσιακών και σύγχρονων απειλών, προκλήσεων, κινδύνων και δυνητικών προβλημάτων ασφάλειας, γ) στην πρόληψη και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή καθώς και κάθε άλλης μείζονος απειλής έναντι της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, δ) στην αντιμετώπιση απειλών κατά του συνταγματικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων κυβερνο-ασφάλειας».

Το άρθρο 156 ορίζει ότι το ΣΕΑ προετοιμάζει και υποβάλλει στον πρωθυπουργό ετήσια έκθεση στρατηγικού σχεδιασμού με την ονομασία «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας», το 157 ότι δημιουργείται θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας που ορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού για τετραετή θητεία, θα είναι τακτικό μέλος του ΚΥΣΕΑ και μεταξύ άλλων θα «υποβάλλει στον πρωθυπουργό ετήσια απόρρητη έκθεση με παρουσίαση, ανάλυση και αξιολόγηση των κρίσιμων ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, καθώς και την υποβολή προτάσεων σχεδίου αντιμετώπισής τους, στην οποία περιλαμβάνεται επίσης ετήσια ανάλυση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της χώρας».

Στο άρθρο 158 ορίζεται ότι οι εργασίες του ΣΕΑ είναι απόρρητες και ότι στη βασική σύνθεσή του συμμετέχουν: Ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος, οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του Κοινοβουλίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ, ο υπηρεσιακός γγ του ΥΠΕΞ, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ως βασικός εισηγητής. «Εκτός των ανωτέρω, στη σύνθεση των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι δυνατόν να καλούνται με απόφαση του πρωθυπουργού και άλλοι, κατά περίπτωση, αρμόδιοι υπουργοί, στελέχη της διοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων ή ειδικοί εμπειρογνώμονες», σημειώνεται.

Για το θεαθήναι υπάρχει και μια πρόβλεψη ότι «στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΣΕΑ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου επί ζητημάτων αρμοδιότητας του οργάνου». Τέλος, παρουσιάζει την ετήσια έκθεση «Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας» σε ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά το νέο σχέδιο του Οργανισμού του ΥΠΕΞ, συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει (στο άρθρο 1) ως αποστολή του ΥΠΕΞ την «αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της χώρας στο διεθνές σύστημα, τη συμβολή στην εμπέδωση της διεθνούς νομιμότητας, την προαγωγή των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της χώρας» κ.ά., ορίζει (στο άρθρο 4) θέση υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, ως επικεφαλής της υπηρεσιακής ιεραρχίας του υπουργείου, με απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

Επίσης ορίζει (στο άρθρο 28) τριμελή «Επιτροπή Ειδικών Δαπανών», που μεταξύ άλλων έχει λόγο για τις «Δαπάνες απορρήτων εθνικών αναγκών» που ορίζονται στο άρθρο 147, όπου ορίζεται: «Ως τέτοιες ανάγκες θεωρούνται αυτές που αποβλέπουν σε εξυπηρέτηση, αμέσως ή εμμέσως, της εξωτερικής πολιτικής του κράτους και δεν μπορούν να γίνουν γνωστές χωρίς ζημία των συμφερόντων της χώρας. Για τις δαπάνες αυτές δεν αποδίδεται λογαριασμός», καθώς και ότι η πίστωση αυτή «διατίθεται για δαπάνες τόσο στο εσωτερικό όσο και στην αλλοδαπή», με «απόφαση του υπουργού Εξωτερικών και μετά από γνώμη της Επιτροπής Ειδικών Δαπανών».

Σε ανάλογο μήκος κινείται και το άρθρο 79 για τις «Ειδικές Αποστολές», όπου προβλέπεται ότι «με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών μπορεί να ανατίθενται, για υπηρεσιακούς λόγους που δεν μπορούν να καλυφθούν με άλλο τρόπο, ειδικές αποστολές σε υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, στο εσωτερικό ή εξωτερικό, για διάστημα έως δύο (2) ετών».

Παραπέρα με το πολυνομοσχέδιο, «ανασυγκροτείται το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, με καταστατικές αρχές την αυτοοργάνωση των Ελλήνων του εξωτερικού».

Συναντήσεις με Ενώσεις Στρατιωτικών

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του ΚΚΕ με Ενώσεις Στρατιωτικών, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μιχάλη Σοφικίτη, ταξίαρχο (ΠΖ) ε.α. και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και τον Νίκο Παπαναστάση αντισυνταγματάρχη ε.α., συναντήθηκε με τις Ενώσεις Στρατιωτικών Καστοριάς και Φθιώτιδας.

Στις συναντήσεις, οι αντιπρόσωποι των ενώσεων έθεσαν προβλήματα που τους απασχολούν στην υπηρεσία, όπως μετακινήσεις - μεταθέσεις, οικονομικά - μισθολογικά, προβλήματα που απασχολούν τις οικογένειες των στρατιωτικών και είναι απόρροια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τόνισαν ότι η ψήφιση της τροπολογίας που πρότεινε το ΚΚΕ για τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις και έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, δημιουργεί νέες ευνοϊκές συνθήκες για τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των στρατιωτικών.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επεσήμανε ότι το Κόμμα θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στη Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το επόμενο διάστημα, το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις συναντήσεις και με άλλες Ενώσεις Στρατιωτικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ