Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Με «αποστολές» και στο Κόσοβο και «πρότυπο» τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών

Το ρόλο που παίζει η κυβέρνηση και στις υπόλοιπες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στα Βαλκάνια, με πρότυπο τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, περιέγραψε ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, επισκεπτόμενος χτες την Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ), στην Πρίστινα.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής δύναμης στο προτεκτοράτο, λέγοντας ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, σε αυτήν την περιοχή, κάνουν ακόμα πιο σοβαρή την ανάγκη της παρουσίας της Δύναμης του Κοσόβου», ενώ αποτυπώνοντας τους ρόλους σημαιοφόρου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που διεκδικεί η κυβέρνηση στην περιοχή, για λογαριασμό του κεφαλαίου, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πλέον δεν είναι ένα κράτος που λειτουργεί παθητικά, περιμένοντας στην Αθήνα να δημιουργηθούν οι εξελίξεις και οι προοπτικές μόνες τους. Εχει πάρει τα ηνία στα χέρια της, έχει μια διεθνή παρουσία και έχει μια πολύ σοβαρή παρέμβαση και συνέργεια στα δρώμενα της διεθνούς πολιτικής, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δίνει άλλες προοπτικές, ακόμα και σε αυτήν εδώ τη χώρα, γιατί μπαίνει μια καινούργια προοπτική και δίνονται ελπίδες ότι προβλήματα τα οποία διαιωνίζονται για πάρα πολλά χρόνια, υπάρχουν τρόποι για να επιλυθούν και δεν είναι πάντα ο τρόπος οι στρατιωτικές επιχειρήσεις». Τοποθέτηση που συνδέεται και με άλλες προηγούμενες «νουθεσίες» από άλλους ΕυρωΝΑΤΟτικούς, Βελιγράδι και Πρίστινα να καταλήξουν σε κάποιον συμβιβασμό, με πρότυπο το πώς τα «βρήκαν» προηγούμενα Αθήνα και Σκόπια.

Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία, πρόσθεσε ότι ως κυβέρνηση και υπουργείο Αμυνας «κινούμαστε στην κατεύθυνση να αναλάβουμε οτιδήποτε χρειάζεται από πλευράς στρατιωτικής υποστήριξης, στη νέα χώρα» καθώς και ότι «εκτοπίσαμε ένα πολύ μεγάλο μέρος από δραστηριότητες γειτόνων, οι οποίοι είχαν αναλάβει αυτό το έργο», δείχνοντας ξανά προς τη μεριά της Τουρκίας.

Τόνισε, μάλιστα, δείχνοντας και μια ακόμα πλευρά των επικίνδυνων στρατιωτικών σχεδιασμών ότι «η στρατιωτική διπλωματία, τα τελευταία χρόνια, είναι στην πρώτη γραμμή, ανοίγει δρόμο. (...) καλλιεργούμε ευκολότερα το έδαφος για τους διπλωμάτες και την υπόλοιπη εξέλιξη των σχέσεων», ενώ και αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε εκ νέου ότι οι υπηρετούντες στην ΕΛΔΥΚΟ «προσφέρουν στην Ελλάδα την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συμμετέχει και να λαμβάνει μέρος στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, που η υπόθεση του Κοσόβου βγαίνει στο προσκήνιο». Αλλη μια επισήμανση ότι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για τα Βαλκάνια έχουν μπει ήδη στην επόμενη φάση τους με την «πρωταγωνιστική συμμετοχή» και της κυβέρνησης.

Επανέλαβε, ακόμα, ότι «η Ελλάδα πλέον έχει έναν πολύ σοβαρό διεθνή ρόλο, ενεργό, μάχεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, με όλους τους τρόπους. Με τις ειρηνευτικές αποστολές, με τις ΝΑΤΟικές αποστολές και με τις συνέργειες με τα κράτη που συνεργαζόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Μια παραπομπή π.χ. στην αποστολή που έχει αναλάβει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στον καταμερισμό του ΝΑΤΟ, να αστυνομεύει τους εναέριους χώρους Αλβανίας, Μαυροβουνίου και μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, και του βόρειου γείτονα, λόγω ένδειας δικών τους μέσων. `Η στις πολυδιαφημισμένες συνεκπαιδεύσεις, όπου οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παίζουν ρόλο εκπαιδευτή άλλων ΝΑΤΟικών - βαλκανικών χωρών στα πρότυπα και προτάγματα της λυκοσυμμαχίας. Χαρακτηριστικά, την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων της 1ης Μεραρχίας Πεζικού και αντίστοιχου τμήματος του Μαυροβουνίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, πέρα από τον διοικητή και το προσωπικό της ΕΛΔΥΚΟ, ο υπουργός συνάντησε επίσης την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Πρίστινας (λειτουργεί αντί πρεσβείας, καθώς η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το προτεκτοράτο), πρέσβειρα Χρυσούλα Αλειφέρη, την επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (European Union Rule of Law Mission-EULEX in Kosovo), πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον διοικητή της Kosovo Force (KFOR), Ιταλό Lorenzo D' Addario. Να καταγραφεί, τέλος, ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2018, τον περασμένο Δεκέμβρη η ΕΛΔΥΚΟ αριθμούσε 109 Ελληνες στρατιωτικούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπραγματεύσεις για «αποκλιμάκωση» με νέες δημοτικές εκλογές(2023-06-08 00:00:00.0)
Πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσει το ΝΑΤΟ(2023-05-31 00:00:00.0)
Νέα ένταση στο βόρειο Κόσοβο(2023-04-12 00:00:00.0)
Να αποχωρήσουν τώρα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟική δύναμη στο Κόσοβο(2022-12-30 00:00:00.0)
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «έχουν ακόμη πολλή δουλειά» απέναντι στους «γεωπολιτικούς ανταγωνιστές»(2021-07-02 00:00:00.0)
«Επένδυση» η ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων(2021-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ