Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2019 - αριθ. φύλλου: 13236

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗ 2019
«Δυνατό εργαλείο» για τους εργαζόμενους και το λαό ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού!

Καθημερινές περιοδείες σε χώρους δουλειάς από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του Κόμματος


ΣΕΛ.  7

Δωρεάν διόδια και μειωμένα εισιτήρια απαιτεί το ΚΚΕ

Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για δωρεάν διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων και για μείωση του κόστους μετακίνησης με πλοία, ΚΤΕΛ και σιδηροδρόμους κατά 50%, μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα

  • Στην πανάκριβη βενζίνη, που για τα κέρδη των διυλιστηρίων τραβάει την ανηφόρα, με «καπέλο» τη ληστρική κρατική φορολογία, προστίθενται τα τσουχτερά διόδια. Για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη μετ' επιστροφής, μια οικογένεια θα καταβάλει χαράτσι 62,50 ευρώ στις εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητόδρομων.
  • Νέες αυξήσεις μέχρι και 7,5% βλέπουν οι ταξιδιώτες στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Με την κοροϊδία του «μεταφορικού ισοδύναμου» προσπαθεί η κυβέρνηση να κουκουλώσει την πολιτική στήριξης των εφοπλιστών.
  • Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων αυτές τις γιορτινές μέρες.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Απελευθερωμένο» ξεσάλωμα

Οι προχτεσινές ανακοινώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, που καταγράφουν τις τεράστιες ζημιές της Επιχείρησης, την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα - εμπόρευμα και βλέπουν την ενεργειακή τους φτώχεια διαρκώς να μεγαλώνει, αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο για το τι σημαίνει η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που από κοινού προώθησαν και προωθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η πραγματικότητα αυτή, με την οποία έρχονται και θα έρθουν αντιμέτωπα το επόμενο διάστημα όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά, αποτελεί την «άλλη όψη» των αμύθητων κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και οι οποίοι έχουν στήσει ένα μεγάλο φαγοπότι κερδοφορίας, στο έδαφος που τους στρώνουν εναλλάξ όλες οι κυβερνήσεις, με την «αμέριστη συμβολή», τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Είναι το αποτέλεσμα των περιβόητων ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών Ενέργειας, με τις οποίες οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο, για τη θωράκιση πάντα της «ανταγωνιστικότητας» του κλάδου και το «άνοιγμα» της αγοράς, βάζουν στο χέρι πάμφθηνη Ενέργεια, πιο χαμηλά και από το κόστος της, για να το εξάγουν στη συνέχεια σε τιμές πολλαπλάσιες, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι την ίδια ώρα που η εγχώρια ζήτηση από τα λαϊκά στρώματα μειωνόταν - όχι βέβαια επειδή μειώνονταν οι λαϊκές ανάγκες σε ρεύμα - οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 75%.

Είναι το αποτέλεσμα των υποτιθέμενων «περιβαλλοντικών όρων» και των χαρατσιών για τους ρύπους που η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και η επιχείρηση φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και «εγγυημένη» από το αστικό κράτος.

Το αποτέλεσμα της υποχρεωτικής μεταφοράς πελατών στους «εναλλακτικούς παρόχους», της πώλησης των «φιλέτων» της επιχείρησης, της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης, που ανεξάρτητα από τους ψευτοτσακωμούς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την προώθησή της, καταλήγει πάντα στα ίδια για το λαό αδιέξοδα, φτάνοντας μάλιστα, εν έτει 2019, να θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Τώρα, με μαθηματική ακρίβεια η κακή αυτή εικόνα της ΔΕΗ θα αξιοποιηθεί για να προχωρήσουν παραπέρα τα σχέδια διάσπασής της, αλλά και για να εξαπολυθεί ένα «πογκρόμ» κατά των λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, με πιέσεις, εκβιασμούς και κομμένο ρεύμα προκειμένου «να προσέλθουν στο ταμείο».

Ολα τα παραπάνω είναι ταυτόχρονα και μια πολύ αποκαλυπτική εικόνα για το τι έχει να περιμένει ο λαός από τους στόχους της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», στόχο που με συνέπεια υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους για τη «διασύνδεση» των ενεργειακών δικτύων στα Βαλκάνια και τη σύνδεση με την «ενιαία αγορά ηλεκτρισμού» της ΕΕ, πρωτοστατεί στα ενεργειακά και άλλα «πρότζεκτ» των ΗΠΑ και της ΕΕ, μπαίνει μπροστά για να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί αυτοί στην περιοχή.

Τα σχέδια του κεφαλαίου και εδώ όχι μόνο δεν χωράνε τις λαϊκές ανάγκες, αλλά σηματοδοτούν γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα, σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων και ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους στον κλάδο και βέβαια πολύ μεγάλους κινδύνους για το λαό από την ένταση των ανταγωνισμών τους οποίους «ηλεκτρίζουν» τα τεράστια περιθώρια κερδοφορίας και τα αμύθητα κέρδη.

Ο λαός να μη μείνει θεατής των εξελίξεων. Να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού, για να περάσει στην αντεπίθεση απέναντι στην πολιτική της «απελευθέρωσης», ΕΕ, κυβερνήσεων και κεφαλαίου, διεκδικώντας φτηνό ρεύμα για τις δικές του ανάγκες.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την απεργία της Πρωτομαγιάς
  • Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
  • Κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις από ΠΑΣΕΒΕ και Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

ΣΕΛ.  10   -   11


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Σταθερά στο στόχαστρο τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά

ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Ζητάει και τα ρέστα ο θρασύς υπουργός Παιδείας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  13
ΗΠΑ
Προαναγγέλλουν ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα

ΣΕΛ.  4
ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Στόχος το ΚΚΕ, ο πραγματικός αντίπαλος όσων πρεσβεύουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  4


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org