ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Ξανά σε δίκη σέρνεται ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης

Αυτή τη φορά κατηγορείται επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην εργασία

Στα δικαστήρια σέρνεται ξανά ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αυτή τη φορά γιατί υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων του δήμου, το δικαίωμά τους στην εργασία, ένα δικαίωμα που το κατηγορητήριο βαφτίζει «παράνομο όφελος». Η δίκη του κομμουνιστή δημάρχου έχει οριστεί για την Πέμπτη 27 Απρίλη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου:

«Την Πέμπτη 27/4 δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Κατηγορείται γιατί υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων του δήμου, το δικαίωμά τους στην εργασία. Δικαίωμα που το κατηγορητήριο βαφτίζει "παράνομο όφελος".

Με σχετικό νόμο, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, μέσω του προσχηματικού ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, με την 405/24-9-2014 απόφασή του, σημείωνε: "(...) κανένα στοιχείο και φάκελοι εργαζομένων να μη δοθούν με οποιοδήποτε τρόπο και να μην αποσταλούν ώστε να διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις (...) στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων (...)".

Στο υπόμνημά του προς τον ανακριτή, ο δήμαρχος, τον Οκτώβρη 2014, ανέφερε: "(...) Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στο δήμο Πατρέων έχουμε 324 εργαζόμενους ΙΔΑΧ που μονιμοποιήθηκαν μέσω της διαδικασίας ΑΣΕΠ καθόλα νόμιμα. Θέμα ανοχής ή συγκάλυψης πλαστών δικαιολογητικών δεν υφίσταται (...) Δεν καλύπτουμε διαδικασίες με πλαστά δικαιολογητικά σε καμία περίπτωση. (...) Με βάση τα παραπάνω αρνηθήκαμε ως δημοτική αρχή να δώσουμε τους ατομικούς φακέλους για επανέλεγχο, δίνοντας αντίστοιχες εντολές στις Διοικητικές Υπηρεσίες του δήμου (...)".

Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε νέες αντιλαϊκές εξελίξεις, που αφορούν το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω της λεγόμενης "αξιολόγησης", ανοίγει το δρόμο για νέες απολύσεις και τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα.

Δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, που ψήφισαν ενιαία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι - Λεβέντης και που καθορίζουν τα ανώτατα όρια για τις μισθολογικές αποδοχές και τα επίπεδα απασχόλησης σε δημόσιο τομέα και δήμους, με διασφάλιση φθίνουσας πορείας όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες.

Απαίτηση δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) και ΣΕΒ για να διευκολυνθεί η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.

Η δημοτική αρχή δεν θα συμμορφωθεί με τις αντιλαϊκές υποδείξεις των κυβερνήσεων, θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα που πλήττονται ανελέητα από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Θα αντιμετωπίσουμε τις διώξεις μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημότες του δήμου μας».

Νέα σύσκεψη για τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου
Από πρόσφατη κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου
Νέα σύσκεψη για το ζήτημα των σκουπιδιών που πνίγουν τους δρόμους της πόλης και των χωριών της Ζακύνθου, εδώ και πάνω από έξι μήνες, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, οπότε και αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος και την τελική λύση. Σε κάθε περίπτωση, κάτοικοι και φορείς είναι σε επιφυλακή, καθώς οι κατά καιρούς «λύσεις» που προτείνονται, από τον Οκτώβρη του προηγούμενου έτους οπότε και ξεκίνησε το πρόβλημα, εντείνουν την ανησυχία τους. Η ανησυχία αυτή έχει καταγραφεί και στους αγώνες που έχουν δοθεί στο νησί, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το οποίο διεκδικεί άμεση λύση, επιστημονικά ορθή, με σαφή κατεύθυνση ενάντια στην οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση και την παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, θα επισπευσθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την προσωρινή εγκατάσταση δεματοποίησης σε προβλεπόμενο χώρο, ιδιοκτησίας του δήμου, και συγκεκριμένα στο ΧΥΤΑ Σκοπού, ο οποίος θυμίζουμε ότι έκλεισε τον περασμένο Οκτώβρη καθώς είχε κορεστεί, με κίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι χαρακτηρισμένη θαλάσσιο πάρκο. Επίσης, αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) της οριστικής λύσης (ΧΥΤΥ) στη διαχείριση των απορριμμάτων, στη θέση Λίβας.

Τις επόμενες μέρες, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, θα μεταβεί στο νησί προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα με τους εμπλεκόμενους φορείς και να διευκρινισθούν το χρονοδιάγραμμα, οι επόμενες ενέργειες και οι φορείς υλοποίησής τους.

Να σημειώσουμε ότι το Εργατικό Κέντρο έχει καλέσει τους φορείς και συλλόγους του νησιού σε συντονισμό και δράση ώστε να διεκδικήσουν από κοινού την απαλλαγή των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου από τα τέλη καθαριότητας για όσο διάστημα είναι τα σκουπίδια στους δρόμους. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να απαιτήσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει σχετική απόφαση ως «δίκαιη και σωστή».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέντευξη Τύπου για το νέο κτίριο της Περιφέρειας

Συνέντευξη Τύπου για την πρόθεση της περιφερειακής αρχής να αγοράσει νέο κτίριο που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ, θα παραχωρήσει αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του (Συγγρού 80-88, 7ος όροφος - στάση μετρό «ΦΙΞ»), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ).

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΠΑ, «η περιφερειακή αρχή Αττικής των ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ ετοιμάζεται να δώσει 20.000.000 ευρώ για να αγοράσει ένα εντελώς ακατάλληλο κτίριο προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες της. Το κτίριο βρίσκεται στο Περιστέρι, είκοσι λεπτά μακριά από το σταθμό του μετρό. Εκεί θέλει η περιφερειακή αρχή να αναγκάσει τους περίπου 800 υπαλλήλους της να πάνε. Εκεί θέλει να σύρει τους εκατοντάδες πολίτες που καθημερινά συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες της. Και όλα αυτά όταν υπάρχουν ήδη δημόσια κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Η περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλογή της κάνει το άσπρο μαύρο, φτάνοντας στο σημείο να "βαφτίσει" το Περιστέρι Αθήνα! Ισχυρίζεται ακόμα πως το κτίριο είναι προσβάσιμο όταν είσαι αναγκασμένος - εργαζόμενος σε αυτό ή πολίτης - να προχωράς 20 λεπτά από το μετρό για να το βρεις, να περνάς μέσα από παρτέρια και πυλωτές για να περπατήσεις μόνο τα 1.200 μέτρα, που ορίζει η διακήρυξη!».

Στη συνέντευξη θα παραβρεθούν και ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γεώργιος Σαρηγιάννης και ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Τσακίρης, που θα συνεισφέρουν στη συζήτηση με την επιστημονική τους προσέγγιση.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Περιβαλλοντικές δράσεις στο Ποικίλο Ορος

Ο Δήμος Πετρούπολης πραγματοποιεί την «1η Εκθεση Ανθοκομίας», από τις 28 Απρίλη έως τις 7 Μάη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου: «Η διοργάνωση αυτή γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας, αποκλειστικά σε συνεργασία με τα οκτώ τοπικά καταστήματα της πόλης, και αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς δράσεων που προωθούν την αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον, με πιο επίκαιρη αυτή του "Διημέρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Δενδροφυτεύσεων στο Ποικίλο Ορος", το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη.

Η έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ηρώ, θα ανοίξει επίσημα τις πύλες της την Παρασκευή 28 Απρίλη, ενώ θα πλαισιωθεί με πολιτιστικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική και τα τμήματα παραδοσιακών χωρών του δήμου στις 29/4 και 6/5 αντίστοιχα. Μέσα από την προβολή και προώθηση των ανθοκομικών προϊόντων σκοπός μας, ως δημοτική αρχή, είναι να προωθήσουμε την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης, να γνωρίσουν οι πολίτες περισσότερες ποικιλίες και είδη φυτών, να απολαύσουν τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών και να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο περιβάλλον.

Επιδιώκουμε να καλλιεργηθεί η ευαισθησία για την προστασία της περιοχής από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τα επικίνδυνα σχέδια όσων θέλουν να καταπατήσουν τον πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας και ταυτόχρονα να σηματοδοτηθεί η εκστρατεία για την αύξηση του πρασίνου στην πόλη μας».

Αντιστασιακή εκδήλωση στον Καράλακα

Εκδήλωση στην τοποθεσία Καράλακα «Κουταμάνη», για να τιμηθούν οι μαχητές και οι μαχήτριες που πολέμησαν εκεί τους ναζί, οργανώνει το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 11 π.μ. Η αναχώρηση λεωφορείων για τον τόπο της εκδήλωσης θα γίνει στις 9.30 π.μ., από την πλατεία Εβραίων, και δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται στα γραφεία του Παραρτήματος και στο τηλέφωνο 2410-252611, από 9 π.μ. έως 12.30 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ