ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Κόβουν μια ανάσα ζωής για τη νεολαία και τις λαϊκές οικογένειες

Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και συνάντηση με διοίκηση, εργαζόμενους και αθλούμενους

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΑΚ
Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΑΚ
Tην αντίθεση του ΚΚΕ στο ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά σε επιχειρηματικά συμφέροντα εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια περιοδείας που έγινε την Κυριακή το πρωί στο χώρο του Αθλητικού Κέντρου.

Μαζί του στο χώρο βρέθηκαν ο Κώστας Ζιώγας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιώργος Μαυρίκος υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε το κτίριο της Διοίκησης του Αθλητικού Κέντρου, όπου και συναντήθηκε με μέλη της διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου, εκπροσώπους σωματείων που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων και εκπροσώπους των εργαζομένων στο χώρο. Ενημερώθηκε για τα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν το ξήλωμα σχεδόν όλου του συγκροτήματος στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για παραχώρηση του νότιου παραλιακού μετώπου της Αττικής, σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη συνάντηση, έγινε λόγος και για το σχέδιο πιθανής μετεγκατάστασης του κέντρου - σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα - σε έκταση στον Κορυδαλλό. Τα μέλη της διοίκησης εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος της διοίκησης του ΕΑΚ Κώστας Πρίφτης ανέλυσε την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το ΕΑΚ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Και σημείωσε ότι, παρά το γεγονός ότι ανακαινίστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού για τις ανάγκες των Αγώνων, στη συνέχεια αφέθηκε στη μοίρα του μέχρι το 2008, όταν και υπήρξε νέα αναβάθμιση. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των σωματείων παρουσίασαν στον Δ. Κουτσούμπα το ρόλο που παίζει στην άθληση του λαού το Αθλητικό Κέντρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μόνο τα Σαββατοκύριακα η προσέλευση του κόσμου μπορεί να φθάσει και 2.000 με 3.000 άτομα.

Από την ξενάγηση στους χώρους
Από την ξενάγηση στους χώρους
Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε ξενάγηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τον πρόεδρο της διοίκησης του ΕΑΚ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο το γεγονός ότι εκείνη την ώρα πλήθος κόσμου βρισκόταν εκεί είτε για την άθλησή του είτε για έναν κυριακάτικο περίπατο. Η παρουσία του κλιμακίου του ΚΚΕ κέντρισε το ενδιαφέρον και πολλοί ακολούθησαν και συζήτησαν με τον Δ. Κουτσούμπα, συζητώντας μαζί του και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην καταστροφή του Κέντρου.

Αναγκαία η ύπαρξη του Αθλητικού Κέντρου

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της διοίκησης του ΕΑΚ χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ιδιαίτερα εποικοδομητική, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εξηγήσαμε στον κ. Κουτσούμπα την αναγκαιότητα της ύπαρξης του αθλητικού αυτού χώρου. Και ο ίδιος είδε από μόνος του την ανάγκη ύπαρξης των εγκαταστάσεων. Μας διαβεβαίωσε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσει να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε για να μείνει αυτός ο χώρος εδώ».

Από την πλευρά του, ο έφορος των εγκαταστάσεων Γρηγόρης Δέδες χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στο χώρο και ανέφερε: «Ηθελα κατ' αρχάς να ευχαριστήσω τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού αυτή η κίνηση του ίδιου και του Κόμματος είναι πολύ σημαντική για όλη την περιοχή. Πρέπει το Κέντρο να μείνει εδώ. Οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να αθληθούν. Είναι ένα στολίδι όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 Αθλητικές Ομοσπονδίες που εξυπηρετούνται στο χώρο, ενώ σε αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο απλός κόσμος που έρχεται εδώ από όλους του Δήμους της Αττικής και τα σχολεία».

Εκατοντάδες μικρά παιδιά με τις οικογένειές τους αθλούνται στις εγκαταστάσεις (φωτ. από το γήπεδο ποδοσφαίρου)
Εκατοντάδες μικρά παιδιά με τις οικογένειές τους αθλούνται στις εγκαταστάσεις (φωτ. από το γήπεδο ποδοσφαίρου)
Ο Μηνάς Χατζηαντωνίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΕΑΚ, αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, και στα λειτουργικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους. «Είναι ένας χώρος - είπε - που εάν δεν τον είχαμε θα ονειρευόμαστε να τον κάνουμε. Τώρα που τον έχουμε θέλουμε να τον καταστρέψουμε. Δεν μπορώ να το καταλάβω, είναι τρελό. Αρκεί να σκεφθεί κάποιος ότι το κόστος καταστροφής και κατασκευής κάποιου άλλου χώρου, είναι πολύ περισσότερο απ' το να συνεχίσουν να υπάρχουν οι εγκαταστάσεις. Σε μόνιμη βάση το χώρο επισκέπτονται τουλάχιστον 3 με 4 σχολεία την ημέρα. Σήμερα ο κόσμος δεν μπορεί πάει να βγει εκτός Αθηνών το Σαββατοκύριακα, εξαιτίας του κόστους για βενζίνη, διόδια κ.τ.λ. Αυτό οδηγεί πολλές οικογένειες να επιλέγουν τις εγκαταστάσεις του για τον αθλητισμό τους ή την αναψυχή τους στα Σαββατοκύριακα. Επίσης, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στα άτομα που δουλεύουν εδώ. Το οργανόγραμμα προβλέπει 120 εργαζομένους και εδώ υπάρχουν μόλις 45».


Η είσοδος του Αθλητικού Κέντρου
Η είσοδος του Αθλητικού Κέντρου

Στο στόχαστρο όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής

Η έκταση του πρώην αεροδρομίου, η παραλία του Ελληνικού, οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και η Μαρίνα.
Η έκταση του πρώην αεροδρομίου, η παραλία του Ελληνικού, οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και η Μαρίνα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο παράδοσης σε επιχειρηματικά συμφέροντα, μεγάλες ελληνικές και ξένες πολυεθνικές εταιρείες, των «φιλέτων», όπως χαρακτηρίζονται, της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού. Ενα από τα σημαντικότερα τμήματα της παραλιακής ζώνης είναι και το κομμάτι που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης. Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου, η παραλία, οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Κέντρου Ιστιοπλοΐας αλλά και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, έχουν μπει στο στόχαστρο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Τις επόμενες μέρες μέχρι τα τέλη του μήνα, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να γίνουν γνωστές προσφορές των ενδιαφερομένων για την έκταση του πρώην αεροδρομίου. Η διαδικασία αφορά στην εξαγορά της εταιρείας που έχει συσταθεί με την επωνυμία «Ελληνικό ΑΕ», η οποία θα έχει στην κατοχή της το 70% της συνολικής έκτασης με τη μορφή μίσθωσης για 99 χρόνια και στην πλήρη κατοχή της το υπόλοιπο 30% στο οποίο αναμένεται να κτισθούν κατοικίες που στη συνέχεια θα πουληθούν.

Το σχέδιο για το αεροδρόμιο και την ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης περίπου 6.205 στρεμμάτων που εκτείνεται επί 3,5 χιλιόμετρα κατά μήκος της Αθηναϊκής ακτογραμμής, (σ.σ. τα παρακάτω έχουν ενταχθεί και στις προτάσεις των επενδυτών) προβλέπει:

Πολεοδόμηση εκτεταμένων περιοχών και οικοδόμηση οικιστικών ενοτήτων με αμιγή και γενική κατοικία, καθώς και πολεοδομικά κέντρα γειτονιών. Ζώνες με τουριστικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, εμπορικές χρήσεις μεγάλης κλίμακας (mall), λιμενικές εγκαταστάσεις, θεματικά πάρκα, καζίνο, κατοικίες, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και κέντρα διασκέδασης. Ανέγερση πολυόροφων κτηρίων, μεγάλες παρεμβάσεις στην παραλία. Υψηλοί συντελεστές δόμησης έως και 2,2.

Μέχρι σήμερα, ανάλογα επενδυτικά σχέδια έχουν προχωρήσει στο Φλοίσβο με την κατασκευή Μαρίνας για πολυτελή σκάφη, αλλά και με την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης σε τουρκο-αραβική κοινοπραξία. Παρεμβάσεις που δεν είναι άσχετες μεταξύ τους. Θυμίζουμε επίσης ότι στην παραλιακή ζώνη υπάρχει έντονη κινητικότητα σχετικά με τις ιδιοκτησίες της Εκκλησίας. Ηδη έχει συσταθεί ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας» από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ενώ παράλληλα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η καταγραφή της περιουσίας της από μεγάλο χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Θεωρείται ότι οι εκτάσεις της Εκκλησίας που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» είναι τα 83 στρέμματα στη Βουλιαγμένη που βρίσκονται δίπλα στον Αστέρα και για το οποίο στο παρελθόν υπήρχε πρόθεση για από κοινού αξιοποίηση. Επιπλέον, υπάρχουν και τα 1.200 στρέμματα στην περιοχή της Φασκομηλιάς, σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη Λίμνη της Βουλιαγμένης μέχρι τη Βάρκιζα.

Η δυνατότητα αλλαγής του καθεστώτος στις χρήσεις γης για την ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού έχει δοθεί με το νόμο 4062/2012. Καθόλου άσχετο με τις παραπάνω εξελίξεις δεν είναι και το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ιδιωτική πολεοδόμηση. Με αυτό δίνεται η δυνατότητα αλλαγής χρήσεων γης σε κύριες αρτηρίες γειτονικών με το Ελληνικό δήμων (Γλυφάδα, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη κλπ) και επιτρέπει την κατασκευή πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων, κέντρων διασκέδασης κ.ά.

Τέλος, πληροφορίες που συνηγορούν στο ότι οι παρεμβάσεις του κεφαλαίου κατά μήκος της παραλιακής ζώνης έχουν ενιαίο χαρακτήρα, παρά τις κόντρες που εκδηλώνονται για το μοίρασμα της πίτας, αναφέρουν ότι μεγάλες εταιρίες real estate εμφανίζονται να βολιδοσκοπούν ιδιοκτήτες για την αγορά ακόμα και μικρών ακινήτων από το Ελληνικό μέχρι και τη Βάρκιζα, με στόχο να αποκτήσουν για λογαριασμό των επίδοξων επενδυτών ιδιοκτησίες και να μην συναντήσουν εμπόδια στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει φέρει κατ' επανάληψη το θέμα της παράδοσης σε επιχειρηματίες της παραλιακής ζώνης στη Βουλή, με Ερωτήσεις για το αεροδρόμιο, το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά, τον Αστέρα Βουλιαγμένης κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ