ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
2η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Με νέα πείρα στις δύσκολες μάχες που έρχονται

Με επιτυχία έγιναν την Κυριακή οι εργασίες στην Αθήνα

Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης. Στο βήμα ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης
Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης. Στο βήμα ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης
Πιο ώριμες να αντιμετωπίζουν αδυναμίες στη δράση τους και περισσότερο ικανές να προωθούν τους βασικούς στόχους πάλης, βγαίνουν οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις του χώρου των αυτοαπασχολούμενων, από τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης αποτέλεσαν την κορύφωση μιας διαδικασίας που «αγκάλιασε» όλη την Ελλάδα και συμπύκνωσε την πλούσια δράση του αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Από τις εργασίες αναδείχτηκε νέα Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Βασικό καθήκον, για το επόμενο διάστημα, τίθεται η ανασύνταξη του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων, η ισχυροποίηση του αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ενίσχυση και ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας. Οπως τονίστηκε από την εισήγηση του Μπ. Μαυροθαλασσίτη, μέλους της Πανελλαδικής Γραμματείας, αλλά και από τις ομιλίες των αντιπροσώπων, οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις μπορούν το επόμενο διάστημα, με την παρέμβασή τους, να αγκαλιάσουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, να στρατεύσουν δεκάδες ακόμη Σωματεία και Ενώσεις.

Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, Δήμο Κουμπούρη και Γιώργο Μπουλούγαρη. Εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ χαιρέτισε ο Νίκος Αγγέλου. Ακόμη παραβρέθηκαν και μίλησαν η Μαρία Φιλανταράκη από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και ο Γιάννης Κονταργύρης από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης

Στιγμιότυπο από τις εργασίες
Στιγμιότυπο από τις εργασίες
Αναφορικά με τα βασικά μέτωπα πάλης, εισηγητικά τονίστηκε ότι αυτά θα είναι ο νέος φορολογικός νόμος, τα χαράτσια και οι κατασχέσεις που απειλούν πολλούς αυτοαπασχολούμενους, το ζήτημα του ΟΑΕΕ και γενικότερα της ασφάλισης - περίθαλψης, καθώς και η παροχή νομικής υποστήριξης σε αυτοαπασχολούμενους, για να αντιμετωπίσουν την επίθεση από τράπεζες και κράτος. Οπως τονίστηκε, αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο και το σύνθημα «Δεν φταις εσύ - δεν είσαι μόνος», μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και να ανοίξει το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι μέσα στη χρονιά υπάρχουν αρχαιρεσίες σε εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία και η παρέμβαση σε αυτές αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ΠΑΣΕΒΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, οι Γραμματείες προγραμματίζουν συνεδριάσεις για να παρέμβουν με το αγωνιστικό της πλαίσιο. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη συμβολής της ΠΑΣΕΒΕ στην ανάδειξη γενικότερων ζητημάτων που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους, όπως η Παιδεία και το γυναικείο ζήτημα, σε συνεργασία με το ΜΑΣ και την ΟΓΕ.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης έγινε εκτενής αναφορά για τις εξελίξεις και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη δουλειά και τη ζωή των αυτοαπασχολούμενων. Αρκετές τοποθετήσεις ασχολήθηκαν με τις συνέπειες από την επέλαση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στους κλάδους της οικοδομής, του εμπορίου, της μεταφοράς. Αλλοι αντιπρόσωποι, μετέφεραν την εμπειρία από τις κινητοποιήσεις στα ζητήματα της Ασφάλισης και της φοροληστείας, τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και υπεράσπισης του αγαθού της Υγείας και της Ασφάλισης.

Συζητήθηκαν, επίσης, τα βήματα και οι δυσκολίες που υπήρξαν στη μαζικοποίηση και λειτουργία των σωματείων, η συνεχής «δουλειά μυρμηγκιού» που απαιτείται για την παρεμπόδιση αντιλαϊκών μέτρων, τόσο από την ΕΕ και την κυβέρνηση, όσο και από Δήμους και Περιφέρειες, η ανάγκη να υπάρχει ενασχόληση με κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.

Ο λόγος στους αντιπροσώπους

Αντιπρόσωπος από τη Θεσσαλονίκη είπε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έγινε αισθητή η παρουσία της ΠΑΣΕΒΕ, άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με αρκετά σωματεία, καταξιώθηκε ως δύναμη αγωνιστική, παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες στη λειτουργία της τοπικής Γραμματείας. Ανέφερε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δράση της Λαϊκής Επιτροπής Χαριλάου, όπου συνάδελφος υπεύθυνος για τους ΕΒΕ απέκτησε μόνιμη επαφή μαζί τους στη συγκεκριμένη περιοχή και από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα διοργανώθηκαν εφτά συσκέψεις με μεγάλη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων. «Από αυτό το στοιχείο γίνεται κατανοητό πόσο καλά πρέπει να δέσουμε τη δουλειά μας με τις Λαϊκές Επιτροπές», είπε.

Αντιπρόσωπος από την Κέρκυρα τόνισε ότι η ΠΑΣΕΒΕ, όλα αυτά τα χρόνια, έβαλε τη σφραγίδα της σε κάθε κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων του νησιού, ενώ στη διάδοση των θέσεών της βοήθησε σημαντικά η έκδοση τοπικής εφημερίδας που διακινείται μαζικά.

Μεταφέροντας την πείρα από το Ηράκλειο της Κρήτης, αντιπρόσωπος είπε ότι η δράση των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στην περιοχή ουσιαστικά ξεκίνησε από το μηδέν, αφού στο χώρο αυτό τουλάχιστο για 25 χρόνια δεν υπήρξε οργανωμένη παρέμβαση και κυριαρχούσαν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αρχικά, ξεκινώντας με 3-4 άτομα, η δουλειά φάνταζε «βουνό», αφού μόνο στο χώρο του Εμπορίου υπήρχαν γύρω στις 10.000 μικρέμποροι.

Με «δουλειά μυρμηγκιού» αναδείχτηκαν τα βασικά και κύρια προβλήματα, προτάχθηκαν τα ζητήματα της Ασφάλισης, της βαριάς φορολογίας, της Υγείας, της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, της Παιδείας, των χαρατσιών, αναδείχτηκε η ανάγκη να υπάρξει αλλαγή συσχετισμών παντού. Ετσι προχώρησε η συγκρότηση κλαδικών επιτροπών της ΠΑΣΕΒΕ σε εμπόριο, κατασκευές, συνταξιούχους, ΤΑΞΙ, σε συνοικίες και περιοχές εκτός Ηρακλείου, οργανώθηκαν συσκέψεις και πλέον καταγράφονται σοβαρά βήματα, με κατάκτηση εδρών σε σωματεία και συλλόγους ΕΒΕ του νομού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Αντιπρόσωπος από την Κοζάνη ανέφερε ότι σήμερα η ΠΑΣΕΒΕ στο νομό είναι σε θέση να οργανώνει μόνη της κινητοποιήσεις, έχει αποκτήσει σταθερή επαφή με τοπικούς συλλόγους και σωματεία αυτοαπασχολούμενων. Ανέφερε, ακόμα, ότι μένουν πολλά να γίνουν στο ζήτημα της αλληλεγγύης απέναντι σε μικρούς ΕΒΕ που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Από την Καβάλα, αντιπρόσωπος που πήρε το λόγο είπε ότι η δράση των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια έκαναν την ΠΑΣΕΒΕ γνωστή σε κάθε επαγγελματοβιοτέχνη, έμπορο, και αυτοκινητιστή. Σε κάποιους κλάδους αυτό μεταφράστηκε σε βελτίωση των συσχετισμών, αλλού υποχρέωσε τον ενσωματωμένο συνδικαλισμό σε ελιγμούς και υποχώρηση. Αναφέρθηκαν παραδείγματα από τα ΤΑΞΙ, με την ανάδειξη προέδρου από τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ και αύξηση των δυνάμεών της στον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης. Παρά τα θετικά βήματα, συνέχισε, διατηρούνται αδυναμίες που δεν επιτρέπουν σταθερή διεύρυνση των δυνάμεων και τόνισε πως δεν αρκεί η γενική καταγγελία, αλλά χρειάζεται καλύτερη επεξεργασία της παρέμβασης με στοιχεία και παραδείγματα.

Να βαθύνει η λαϊκή συμμαχία

Σε άλλη τοποθέτηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη μεγαλύτερης επιμονής, ώστε να γίνει πιο καθαρό και να αφομοιωθεί από τις δυνάμεις που συσπειρώνει η ΠΑΣΕΒΕ, αυτό που ορίζεται ως «αντιμονοπωλιακή πάλη». Ο αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας, βιοτέχνης, έμπορος, να καταλάβει ότι βρίσκεται από την από εδώ πλευρά, μαζί με τους εργαζόμενους, κι έχει απέναντί του τα μονοπώλια και την πολιτική τους, που του κατατρώνε τη ζωή.

Επομένως, χρειάζεται δουλειά και πάνω στο ζήτημα της συμμαχίας, ώστε να εξασφαλίζεται ότι σταθερά θα καλύπτεται η απόσταση που πρέπει να διανυθεί ως τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, χωρίς μονοπώλια, με το λαό στην εξουσία. Ο ρόλος της ΠΑΣΕΒΕ σε αυτόν το σκοπό μπορεί, πρέπει να είναι καταλυτικός, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της νέας Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ «η επιτυχία της Συνδιάσκεψης είναι σίγουρο ότι κρίθηκε, μέρες πριν, μέσα στις δεκάδες συσκέψεις που προηγήθηκαν σε κλάδους και πόλεις, εν μέσω αγώνων και αρχαιρεσιών, οι οποίες συμπύκνωσαν την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων από τη μάχη στα Σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές (...) Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε, τίποτα όμως δεν μπορεί να κρύψει ότι η αρχή έχει γίνει...».


Απεργία αύριο στα λιμάνια

Με 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει στους μονοπωλιακούς ομίλους τις λιμενικές υποδομές της χώρας, αρχίζοντας με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Την ημέρα της απεργίας, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα συζητηθεί το σχέδιο προκήρυξης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας, χτες έγιναν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 11 το πρωί. Στον Πειραιά, έγινε συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και χαιρέτησε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ. Επεσήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση προωθείται με βάση την «Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική» και την Εκθεση «Σχετικά με μια Ευρωπαϊκή Πολιτική για τα Λιμάνια», που ψήφισαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) και πρέπει να πάρουν απάντηση στις επικείμενες εκλογές.

Αυτό επιβεβαίωσε στη συνέχεια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη. Μιλώντας στους εργαζόμενους, αφού έβγαλε λάδι την ΕΕ, ανέφερε ότι στην ιδιωτικοποίηση αντιδρούν και άλλες «κοινωνικές ομάδες», όπως οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας(!), καλώντας επί της ουσίας τους εργαζόμενους να ταυτιστούν με τμήματα του κεφαλαίου. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης καλεί η παράταξη Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ