ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα στιγμιότυπο...

Συζήτηση με επισκέπτες. (Στο βάθος φαίνεται το ένα από τα δύο κλειστά προπονητήρια)
Συζήτηση με επισκέπτες. (Στο βάθος φαίνεται το ένα από τα δύο κλειστά προπονητήρια)
Ενα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την προχτεσινή περιοδεία. Μία παλιά αθλήτρια σφαιροβολίας βρισκόταν στο Αθλητικό Κέντρο με την κόρη της που την προπονεί στο ίδιο άθλημα. Και λέει: «Εάν το κλείσουν μάς κόβουν την προπόνηση. Μάς πετάνε έξω. Δεν θα έχουμε πού να πάμε. Δεν αποτελεί λύση η μετεγκατάσταση. Οι εγκαταστάσεις πρέπει να ανήκουν στο λαό και η πολιτεία δεν πρέπει να αδιαφορεί για την άθληση των νέων. Το λέω και δε με νοιάζει. Αθλητισμός και οργάνωση πραγματική για όλο το λαό υπήρχαν μόνο στα σοσιαλιστικά κράτη. Ηδη, έχουμε πολλά προβλήματα και χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για μετακινήσεις. Πόσο μάλλον εάν γίνει μεταφορά σε άλλη περιοχή».

Το ιστορικό της εγκατάλειψης και τα σημερινά δεδομένα

Τα γήπεδα μπάσκετ
Τα γήπεδα μπάσκετ
Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε για χρήση στο κοινό τον Ιούλη του 1961. Το 1984 έγινε η πρώτη αναβάθμιση με την κατασκευή, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, του συγκροτήματος των κολυμβητηρίων με 3 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ανάπτυξης των αθλημάτων του υγρού στίβου (κολύμβηση, υδατοσφαίριση).

Η δεύτερη σημαντική αναβάθμιση συντελέστηκε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οπότε μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο που φιλοξενεί και παρέχει δυνατότητες προπόνησης ακόμα σε αθλητές και αθλήτριες υψηλού αγωνιστικού επιπέδου. Από τότε πήρε τη μορφή που έχει μέχρι σήμερα, με τις εγκαταστάσεις να περιλαμβάνουν επτά (7) κλειστά προπονητήρια (Καλαθοσφαίρισης, Πάλης, Πυγμαχίας, Τζούντο, Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, Στίβου και Αρσης Βαρών), τρία (3) ανοικτά προπονητήρια (γήπεδο Χόκεϊ, γήπεδο Στίβου και γήπεδο Ρίψεων), 2 γήπεδα ποδοσφαίρου με προβολείς και ένα κλειστό καταδυτήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες της πλειονότητας των αθλητών και εθνικών ομάδων.

Στο συγκρότημα υπαγόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια και το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας που κατασκευάστηκε πλησίον των εγκαταστάσεων (από τη μεριά της θάλασσας). Επίσης, δημιουργήθηκαν 60 καινούργιοι ξενώνες δυναμικότητας 100 κλινών, ενώ ανακατασκευάστηκαν πλήρως τα υπάρχοντα δωμάτια των ξενώνων, δημιουργώντας ένα συγκρότημα κατοικιών από 98 δίκλινα δωμάτια και 13 σουίτες. Το συνολικό εμβαδόν των παραπάνω εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 14.000 τ.μ.

Ωστόσο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αρκετές από τις εγκαταστάσεις αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και άλλες έπεσαν θύματα κλοπών και λεηλασιών. Αντίθετα, κάποιες εγκαταστάσεις που θεωρήθηκαν... φιλέτα πέρασαν στη δικαιοδοσία της εταρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» και πουλήθηκαν σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως έγινε με το Κέντρο Ιστιοπλοΐας που μετατράπηκε σε μαρίνα για 370 σκάφη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καμία μετεγκατάσταση - καμία ιδιωτικοποίηση

Μετά το τέλος της περιοδείας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, τόνισε:

«Η παρουσία μας εδώ εκφράζει την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, ευρύτερα ο λαός της περιοχής, έτσι ώστε να μην γίνει καμιά μετεγκατάσταση, να μην γίνει καμιά ιδιωτικοποίηση. Να αξιοποιηθεί, να χρηματοδοτηθεί, να αναπτυχθεί και με προσλήψεις σε προσωπικό, σε εργατικό δυναμικό, γιατί αποτελεί πραγματικά μια ανάσα ζωής, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, για τη νεολαία μας.

Είναι μια ανάσα αναψυχής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τεράστιες εγκαταστάσεις, με τεράστιες εκτάσεις, με υποδομές και κυρίως με έμψυχο, έμπειρο δυναμικό, που μπορεί να αξιοποιήσει και να μεγαλουργήσει εδώ αυτός ο τόπος.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης - ξεπουλήματος όλης της περιοχής. Θα πρέπει να επανασχεδιαστεί συνολικά και το ζήτημα με το αεροδρόμιο του Ελληνικού και η πρώην αμερικάνικη βάση, σε συνδυασμό όλη η παραλία να μην πάει στους ιδιώτες. Πρέπει να είναι δημόσια περιουσία όλη αυτή η περιοχή, όλο αυτό το φιλέτο -έτσι όπως το λένε- και βεβαίως να αναπτυχθεί προς το συμφέρον του λαού μας, της νεολαίας μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ