ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με τα τρακτέρ κατά της ΚΑΠ!

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, με προωθημένες μορφές πάλης και πανελλαδικό συντονισμό

ICON

Σε κλιμάκωση του αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχωρούν, αυτή τη βδομάδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις θα έχουν πιο προωθημένες μορφές πάλης και θα συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο, με κορύφωση τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 18 του Μάρτη.

Τη βδομάδα που πέρασε το αγροτικό κίνημα προχώρησε σε κινητοποίηση αγωνιστικής προετοιμασίας, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις κι άλλες αγωνιστικές κινήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας. Στη Θεσσαλία, τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα βγήκαν στις πλατείες των χωριών και στη Φθιώτιδα πολλά τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο Δομοκό.

Για τις επόμενες μέρες αγωνιστικά ραντεβού έχουν κλειστεί:

  • Σήμερα 25 του Φλεβάρη στην Κέρκυρα (στις 5.30 μ.μ. στους Αγίους Θεοδώρους Λευκίμμης). Οι αγρότες του νησιού θα ξαναβγούν στις 5 του Μάρτη (στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Σαρόκο)
  • Αύριο, 26 του Φλεβάρη, στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και στη Λήμνο
  • Μεθαύριο, 27 του Φλεβάρη, στα Τρίκαλα (στις 12 το μεσημέρι, με παράταξη των τρακτέρ στο Δέλτα Φαρκαδόνας)
  • Στις 28 του Φλεβάρη στην Αιτωλοακαρνανία (στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου) και στην Ηλεία
  • Την 1η του Μάρτη, στην Πρέβεζα (στις 10 π.μ. στο Φόρο)
  • Στις 3 του Μάρτη, στη Θεσσαλονίκη (στις 11 π.μ. στη Χαλκηδόνα)

Η νέα πανελλαδική αγωνιστική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ έρχεται να καταδείξει την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να συγκρουστεί με τη νέα ΚΑΠ, η οποία στόχο έχει το μαζικό ξεκλήρισμά της και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οι μικρομεσαίοι αγρότες είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, καθώς οι καλλιέργειες περικόπηκαν - κάποιες, μάλιστα, όπως ο καπνός και τα τεύτλα, πάνε προς εξαφάνιση -, οι επιδοτήσεις πετσοκόφτηκαν και οι τιμές των προϊόντων μειώθηκαν. Κι ήρθαν και οι καταστροφές από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες - βροχοπτώσεις, πλημμύρες, κ.ά. - να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα.

Αδιάλλακτη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αν και, εμμέσως, αναγνωρίζει ότι το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε, αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Ούτε και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει, επί της ουσίας, αυτό το αίτημα και «περί άλλα τυρβάζει».

Τον «κουφό» προσποιείται η κυβέρνηση και στην απαίτηση των μικρομεσαίων αγροτών για ουσιαστική αποζημίωση των παραγωγών όλων των αγροτικών προϊόντων που επλήγησαν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται ποσοτικά και να υποβαθμίζεται ποιοτικά.

Η κυβερνητική υπόσχεση ότι, γι' αυτές τις καταστροφές, θα «αποζημιωθούν», με ένα πενιχρό «στρεμματικό επίδομα», οι βαμβακοπαραγωγοί και οι τευτλοπαραγωγοί, εκτός από παραπλανητική είναι και άδικη. Οχι μόνο γιατί αυτή η «αποζημίωση» θα είναι η ίδια για όλους τους παραγωγούς, ανεξάρτητα από τις ζημιές που υπέστη ο καθένας - θα πάρει τα ίδια χρήματα κι αυτός που έχασε το σύνολο της παραγωγής κι αυτός που έπαθε μικρή ζημιά - αλλά και διότι δε θα δοθεί και στους παραγωγούς των άλλων αγροτικών προϊόντων που χτυπήθηκαν από τις ίδιες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Και, βεβαίως, αρνητική εμφανίζεται η κυβέρνηση στην ικανοποίηση και των άλλων δίκαιων αγροτικών αιτημάτων που αφορούν στην επιστροφή του συνόλου του ΦΠΑ, στην κατοχύρωση κατώτερων τιμών εγγύησης για όλα τα αγροτικά προϊόντα, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην πλήρη αγροτική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ και σταθερή χρηματοδότησή του από το κράτος, στο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, κ.ά.

Αποφασισμένοι να συγκρουστούν

Η αδιαφορία της κυβέρνησης, που ακολουθεί την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πεισμώνει τους αγρότες, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να εντείνουν την πάλη τους. Η ΠΑΣΥ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας στόχο έχει την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, η οποία θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις. Ετσι θα διασφαλίζεται μόνιμη και σταθερή δουλιά και βιώσιμο εισόδημα για όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και, ταυτόχρονα, θα καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτής της φιλοαγροτικής πολιτικής είναι η αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού δύναμης κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ και την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, που πλουτίζουν κερδοσκοπώντας σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα άμεσα αιτήματα των αγροτών

Τα άμεσα αιτήματα που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με την πανελλαδική κινητοποίησή τους είναι:

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ, από τον κρατικό προϋπολογισμό του εισοδήματος που έχασαν οι αγρότες στην περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, από τον ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς όλων των αγροτικών προϊόντων για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του συνόλου του ΦΠΑ που πλήρωσαν οι αγρότες για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων.

ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ τιμές εγγύησης σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, που θα διασφαλίζουν βιώσιμο αγροτικό εισόδημα.

ΜΕΙΩΣΗ του κόστους παραγωγής με έλεγχο στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και την κατασκευή των έργων αγροτικής υποδομής.

ΠΛΗΡΗΣ ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ, που θα είναι αποκλειστικά δημόσιος και θα επιχορηγείται σταθερά από το κράτος.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Επιχείρηση υπονόμευσης

Κι ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ, κλιμακώνουν την πάλη τους κατά της νέας ΚΑΠ και, γενικότερα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση υπονόμευσης του διεκδικητικού πλαισίου και της προοπτικής των αγροτικών αγώνων. Κύριος στόχος αυτής της επιχείρησης, που οργανώνεται από δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι να παρασυρθούν οι αγωνιζόμενοι αγρότες πίσω από «αιτήματα» τα οποία δεν οδηγούν σε ουσιαστική λύση των προβλημάτων τους και, στην πραγματικότητα, τους εγκλωβίζουν στα αδιέξοδα της νέας ΚΑΠ.

Πρόκειται για «αιτήματα» - όπως νέα ανακατανομή των δικαιωμάτων καλλιέργειας και των επιδοτήσεων υπέρ των «πραγματικών καλλιεργητών», ολική αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή και σε άλλα προϊόντα κλπ - που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και καλλιεργούν τη διαίρεση και τη διχόνοια ανάμεσά τους. Κι αυτό «βολεύει» πολύ τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς αδυνατίζει την ενότητα, υπονομεύει την αποτελεσματικότητα και αποπροσανατολίζει την προοπτική των αγώνων.

Η παραπλανητική και υπονομευτική προσπάθεια απευθύνεται, ιδιαίτερα, προς νέους αγρότες που απέκτησαν δικαιώματα καλλιέργειας - πολλοί έχουν «δεθεί» και σε διάφορα προγράμματα - αλλά είναι μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας», καθώς τα δικαιώματα που έχουν δεν τους αρκούν για να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Ετσι, βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα: Να συνεχίζουν να καλλιεργούν και να μπαίνουν «μέσα», ή να σταματήσουν, οπότε μόνο με την επιδότηση δε θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα και θα κινδυνεύσουν να χάσουν και τα χωράφια τους;

Εκμεταλλευόμενοι την αγωνία τους, οι «επιτήδειοι» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους «ψιθυρίζουν» ότι μόνη διέξοδος είναι να πάρουν κι άλλα καλλιεργητικά δικαιώματα, τα οποία θα αφαιρεθούν από τους μικροκληρούχους αγρότες, οι οποίοι, βλέποντας πως, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και του μεγάλου κόστους παραγωγής, δεν τους συμφέρει η συστηματική καλλιέργεια, έσπειραν τα χωράφια τους απλώς για να πάρουν την επιδότηση. Μ' αυτό τον τρόπο τους στρέφουν ενάντια στους μικρούς αγρότες και τους «τραβάνε» προς τους μεγαλοαγρότες, που προσπαθούν να βάλουν στο χέρι ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων και ν' αποκτήσουν περισσότερη γη.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να καταλάβουν ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο. Αν γίνει νέα ανακατανομή των δικαιωμάτων, αυτοί που θα ωφεληθούν θα είναι οι μεγαλοαγρότες. Οι μικροί και μεσαίοι καλλιεργητές, ακόμα κι αν πάρουν μερικά δικαιώματα και λίγες επιδοτήσεις παραπάνω, πάλι δε θα τους φτάνουν για να εξασφαλίσουν βιώσιμο εισόδημα κι αργά ή γρήγορα θα ξεκληριστούν. Επομένως, η θέση όλων είναι στον αγώνα της ΠΑΣΥ, με το ενωτικό, ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο και την πραγματική προοπτική διεξόδου στους νέους αγρότες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ