ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
Εγκώμιο ενάντια στην ταξική ενότητα

Πολύ μελάνι έχει χυθεί τις τελευταίες μέρες και ακόμα περισσότερα λόγια έχουν ειπωθεί για να κολακέψουν τη νεολαία και να παρουσιάσουν τις κινητοποιήσεις ως ένα «νέο ιδιότυπο κίνημα» των νέων, ως μια «εξέγερση» που αποτελεί απόδειξη ότι η νεολαία είναι μια συνεκτική ομάδα στην «πρωτοπορία» της κοινωνίας.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται με μεγαλύτερη ένταση μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου, πρωταγωνιστές στην κατάρτιση του υμνολογίου της νεολαίας - όχι για πρώτη φορά - είναι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ομάδες που πορεύονται μαζί τους καθώς και μερίδα του Τύπου.

Κοινή συνιστώσα των παραπάνω παρεμβάσεων είναι να εμφανίσουν ως υποκείμενο της λαϊκής πάλης για κοινωνικές αλλαγές ένα κίνημα νέων που ως υπόβαθρο μπορεί να έχει τα προβλήματα που βιώνουν, που αναζητεί θολά μια καλύτερη κοινωνία, αλλά που αντικειμενικά δεν ξεπερνά τα όρια αυτής της κοινωνίας. Αντικειμενικά επίσης, στέκεται απέναντι στο εργατικό κίνημα, στην επαναστατική πάλη για την αντικατάσταση του καπιταλισμού από το σοσιαλισμό, απέναντι στην εργατική τάξη, που από τη θέση της ως η τάξη που την εκμεταλλεύεται η κυρίαρχη, που δεν έχει καμιά ιδιοκτησία σε μέσα παραγωγής, είναι η τάξη που μπορεί να κινήσει με την πάλη της τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπρος.

Ολο αυτό το υμνολόγιο της νεολαίας ως διαταξικής κοινωνικής κατηγορίας δεν έχει τη βάση του στην αγωνία για ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας ή για ωρίμανση των αιτημάτων και των στόχων πάλης των νέων σε ριζοσπαστική κατεύθυνση. Αντίθετα, στοχεύει στον αποπροσανατολισμό και την αποδυνάμωση των αγώνων, στη διαμόρφωση ενός κλίματος αποστεωμένου από την ταξική πάλη, έτσι ώστε η νεολαία που ανήκει στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα - που δίκαια αγωνίζεται και κινητοποιείται - να μη διακρίνει ως ένοχο απέναντί της την πολιτική των μονοπωλίων.

Στόχος του κανακέματος είναι η νεολαία να αντιδρά γενικόλογα στο γεγονός ότι σήμερα βγαίνει στην παραγωγή με δυσμενέστερους όρους από τις προηγούμενες γενιές ως αποτέλεσμα ακριβώς της αυξανόμενης επιθετικότητας του κεφαλαίου.

Ετσι, «καταργούνται» από το λεξιλόγιο οι τάξεις, η ταξική πάλη, η εξουσία των μονοπωλίων.

Ταυτόχρονα, ως «εχθρός» παρουσιάζονται οι «μεγάλοι» που «έχουν ευθύνες» για τα προβλήματα της νεολαίας, είτε αυτοί είναι γονείς, εργαζόμενοι, είτε εργοδότες και πολιτικοί εκπρόσωποι της εξουσίας των μονοπωλίων... Ολοι στο ίδιο τσουβάλι...

Απώτερος στόχος του «εγκωμίου στη νεολαία» είναι να την απομακρύνει την εργατική και εργαζόμενη νεολαία, τα παιδιά του λαού, από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να αποδυναμωθεί η προοπτική της ταξικής πάλης, ακριβώς γιατί είναι αυτή η πάλη που είναι επικίνδυνη για την κυριαρχία των μονοπωλίων.

Ωστόσο, η νεολαία ως ηλικιακή ομάδα μπορεί να έχει κοινά χαρακτηριστικά που απορρέουν ακριβώς από την ηλικία, αλλά δεν αποτελεί τάξη για να καθορίζεται από ενιαία και κοινά συμφέροντα.

Οι νέοι άνθρωποι, κατά κανόνα, θα ανήκουν στην τάξη από την οποία προέρχονται, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας προορίζεται για την εργατική τάξη. Και αυτό αφορά τους μαθητές, τους φοιτητές - σπουδαστές, τους νέους εργαζόμενους.

Είναι αυτήν ακριβώς την ενότητα των συμφερόντων της πλειοψηφίας της νεολαίας με την εργατική τάξη που επιδιώκουν να αποδομήσουν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου.

Γιατί η νεολαία μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνη όχι αν σπάσει τη μία ή την άλλη τζαμαρία, αλλά αν συνενωθεί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε ένα ριζοσπαστικό ποτάμι αγανάκτησης, με αιτήματα και στόχους που ανταποκρίνονται στα δικά τους συμφέροντα.

Για να γκρεμίσουν όχι συμβολικά τη βιτρίνα, αλλά την ίδια τη σχέση παραγωγής που βασίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Για να χτίσουν με αιτήματα και στόχους κόντρα στην εξουσία των μονοπωλίων, εκείνο το μέτωπο που θα ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας.

Ασχετο: Εσπευσαν σαν έτοιμοι από καιρό οι διάφοροι αναλυτές και οι ειδικοί ρεπόρτερ, άλλος για να διαπιστώσει «έλλειψη ενημέρωσης», άλλος να προλάβει τις «θεωρίες συνωμοσίας», άλλος να προειδοποιήσει κι όλοι μαζί να υπονοήσουν - πόσο πιο ανοιχτά; - «τα κεφάλια μέσα». Πειράζει που η προβοκάτσια κάνει «μπαμ»; Κι ότι το λαϊκό κίνημα έχει πλέον αρκετή εμπειρία και για να επαγρυπνεί και για να αντιμετωπίσει σχέδια που κεντρικό στόχο έχουν να υπονομεύσουν τους αγώνες του;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Ε. Χ. - Θ. Λ.


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΑΠΟΡΟΥΝΤΕΣ: «Ποιους σκοπούς μπορεί να εξυπηρετεί μια τέτοια επίθεση; Δύσκολο να δοθεί απάντηση πόσο μάλλον που όπως καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε ξεκάθαρη ούτε ακριβής ενημέρωση (...) Ολα αυτά μοιραία προκαλούν σύγχυση και προσβάλλουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Μήπως οι κυβερνητικοί μηχανισμοί γνωρίζουν κάτι παραπάνω απ' όσα δημοσιοποιούνται και συσκοτίζοντας παραπλανούν την κοινή γνώμη για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ: «Θα πρέπει να σημειώσουμε πως δυστυχώς υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στην Ελλάδα του 2008 οι οποίοι κυκλοφορούν βλακώδη σενάρια εμπλέκοντας ξένες δυνάμεις στην κρίση που βιώνουμε αυτές τις μέρες (...) Οταν η "17 Νοέμβρη" βρισκόταν στο απόγειό της ανθούσαν δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας (...) Επρόκειτο για παρακρατικό παρακλάδι της "Κόκκινης Προβιάς", ειδική ομάδα με αμερικανούς πράκτορες κλπ. κλπ (...) Στο τέλος της ιστορίας δεν υπήρχε καμιά μεγάλη συνωμοσία, αλλά απλή ανικανότητα πολιτικών αλλά και κρατικών λειτουργών (...) Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται (...) Θα ήταν κρίμα να γυρίσουμε στη δεκαετία του '80 αναζητώντας πάλι προβοκάτορες και ξένες δυνάμεις σε ένα εγχώριο πρόβλημα προκειμένου να δικαιολογήσουμε τις δικές μας αδυναμίες» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ: «Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εκφράστηκε σοβαρή ανησυχία για φαινόμενα βίας και κυρίως για τον πυροβολισμό του μαθητή στο Περιστέρι, αλλά και τις βολές κατά δυνάμεων των ΜΑΤ. Την ευθύνη για όλη την κατάσταση αποδίδει ο ΣΥΝ στην κυβέρνηση η οποία όπως λέει πρέπει να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες εκτόνωσης της κρίσης» (το ρεπορτάζ για τον ΣΥΝ στο ΕΘΝΟΣ).

Η ΒΟΛΙΚΗ «ΦΩΤΙΑ»: «Κάποιοι έχουν στα χέρια τους Καλάσνικοφ - κατά πάσα πιθανότητα και άλλον οπλισμό (...) Ελπίζω ότι ακόμη και οι πιο ανεγκέφαλοι μπορούν να καταλάβουν πως περνάμε σε άλλης τάξεως πρόβλημα και σε άλλης τάξεως σύγκρουση (...) Τα εύφλεκτα υλικά έχουν πολλαπλασιαστεί» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΔΗΛΑΔΗ; «Αν συνεχιστούν τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά και οι αστυνομικοί αισθανθούν ότι είναι κινούμενοι "στόχοι" και πως κινδυνεύει η ζωή τους, τότε θα έχουμε βροχή από "αποκλίνουσες" και μη σφαίρες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό» (ο Γ. Τράγκας στη ΧΩΡΑ).

ΤΙ ΔΕ ΘΥΜΑΤΑΙ; «Θυμάμαι τότε που πήγαμε στην Αλβανία εμένα μου πουλάγανε τανκς» (ο Π. Σόμπολος χτες το πρωί στο MEGA).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ σε βάρος εμποροϋπαλλήλων και μικρεμπόρων

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΒΕΙ φωτιές η Κυριακή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Με 70.000 απολύσεις χτυπά η κρίση το 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΧΡΩΣΤΑΜΕ δύο φορές το ΑΕΠ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΟΛΕΜΟΣ» στην αγορά

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ναυάγιο με Ολυμπιακή και λιμάνια

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ - ΟΑΣΗ για την Ολυμπιακή

Η ΝΙΚΗ: Θολώνουν τα νερά με συγκυβέρνηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανησυχητικό κτύπημα σε λεωφορείο των ΜΑΤ

ΤΑ ΝΕΑ: Με Καλάσνικοφ έστειλαν μήνυμα στα ΜΑΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 7 σφαίρες με πολλά ερωτήματα

Η ΑΥΓΗ: Πυροβολούν το άσυλο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Τρομοκρατική επίθεση σε 23 αστυνομικούς

Η ΧΩΡΑ: Πού το πάνε

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΑΖΩΣΑΝ ΜΕ ΚΑΛΑΣΝΙΚΩΦ ΚΛΟΥΒΑ ΤΩΝ ΜΑΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΚΟΛΛΗΣΕ» ΣΤΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 33.500 ευκαιρίες απασχόλησης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οργανωμένο το «αυθόρμητο»;

«Στις μέρες μας τα ΜΜΕ έχουν κάνει όλη τη Γη ένα μικρό χωριό. Η παραμικρή ειδησούλα από την άλλη άκρη της Γης φτάνει σε μας - με εικόνα - σε μερικά λεπτά. Θα ήταν αφελές, βέβαια, να πιστέψει κανείς ότι αυτή η είδηση και η εικόνα φτάνει σε εμάς αυθόρμητα, χωρίς να επιλεγεί ή να μονταριστεί. Από ποιον; Από τα κέντρα αποφάσεων - πολυεθνικές, καπιταλιστικά κέντρα, πολιτικές εξουσίες - που αποφασίζουν τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε, τι θα πιστέψουμε. Αυτήν την κατασκευασμένη "αλήθεια του ψέματος" τη ζούμε και με πολλά από αυτά που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ για τη δολοφονία του Αλέξη και τους κουκουλοφόρους» (ο Παύλος Κάγιος στα ΝΕΑ).

Βρήκαν τον ένοχο

«Ας μην κοροϊδευόμαστε: Χιλιάδες είναι οι χαμένες ώρες διδασκαλίας από τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών. Το χειρότερο είναι ότι οι στρατιές των ανέργων, υποαπασχολουμένων πτυχιούχων κανέναν δεν προβληματίζει. Ούτε την ακαδημαϊκή κοινότητα ούτε την κυβέρνηση. Η οποία αντί για αναβάθμιση της εκπαίδευσης περιορίζεται απλώς στην αύξηση για μικροκομματικούς σκοπούς του αριθμού των εισακτέων» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Ενα «τυχαίο» γεγονός

«Πλέον αξιωματικοί της Ασφάλειας αποδίδουν το περιστατικό σε τυχαίο γεγονός» (για τη σφαίρα στον 16χρονο μαθητή στο Περιστέρι / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ