ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες «ριπές» ΝΑΤΟικού αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας

Copyright 2022 The Associated

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» ήταν για μια ακόμα φορά οι απαντήσεις που δόθηκαν χθες από το ΝΑΤΟ - διά στόματος Mircea Geoana, αναπληρωτή γενικού γραμματέα της λυκοσυμμαχίας - σε επισημάνσεις περί της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με νέο κάλεσμα σε «διάλογο» προς τις δύο πλευρές.

Ο υψηλόβαθμος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος παρενέβη (μέσω βιντεοκλήσης) σε φόρουμ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη). Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι αμφότεροι «στρατηγικοί εταίροι - κλειδιά» για το ΝΑΤΟ, η «δουλειά» του οποίου, όπως ισχυρίστηκε, είναι «να τους φέρνει κοντά», εξ ου και καταβάλλει όλες τις δυνατές «διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για να βοηθήσουμε τους συμμάχους να αντιμετωπίσουν τα όποια θέματα και να διαχειριστούν τις κρίσεις», όπως είπε. Διαστρέβλωσε έτσι την πραγματικότητα, καθώς δεν προκύπτουν από μόνα τους «θέματα» και «κρίσεις» αλλά απαράδεκτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από μέρους της τουρκικής αστικής τάξης, με την πλάτη της ζεσταμένη εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, με τοποθετήσεις όπως η χθεσινή.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν όταν θύμισε τη «δύσκολη κατάσταση πριν ενάμιση χρόνο, με το πρόβλημα με την Ενέργεια και τα χωρικά ύδατα», επιμένοντας ότι στο ΝΑΤΟ «δεν λαμβάνουμε θέση, αλλά ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης» στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας, παραπέμποντας εκεί για διάλογο μεταξύ των δύο μερών και επιμένοντας ότι υπάρχει «ανάγκη για ενότητα πάνω σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα» («τη ρωσική επιθετικότητα»), στον βωμό της οποίας τίθενται υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ώστε να μείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του και στο ερώτημα που του τέθηκε τι μέτρα θα παρθούν από πλευράς ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις. «Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα για να προσπαθήσουν να βρουν αρμονία και πνεύμα σύμπνοιας και ενότητας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι η απάντηση σε όλα αυτά τα θέματα, αλλά καλό είναι οι διαφορές να αντιμετωπιστούν μέσω διπλωματίας και όχι μέσω κλιμάκωσης. Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές σε αυτήν την κατεύθυνση», είπε, σε ένα ρεσιτάλ τσουβαλιάσματος, ίσων αποστάσεων και - στην πράξη - αβάντας στην τουρκική προκλητικότητα.

Επισημάνσεις για τη «δυναμική» της Ανατολικής Μεσογείου και από τη Γερμανία

Με τη σειρά του δε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Βερολίνο και δείχνοντας προς τα σχέδια διευθετήσεων, σημείωσε: «Οι θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν σημαντική δυναμική και οι ευκαιρίες για περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία είναι καλές. Επομένως, θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων χωρών να καλλιεργήσουν σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Μεσογείου».

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Σολτς ευχήθηκε «η αδιέξοδη διαπραγματευτική διαδικασία να αποκτήσει νέα δυναμική», ενώ πρόσθεσε ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Εθνη, αν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό».

Σημειωτέον, ο Σολτς απέφυγε να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα γερμανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου «Leopard» που η Τουρκία φέρεται να έχει μεταφέρει στα Κατεχόμενα, όπως φαίνεται ότι προκύπτει και από πρόσφατα επίσημα στοιχεία του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ολα αυτά ενώ χτες η Αγκυρα επανέφερε τα σχέδιά της για νέες γεωτρήσεις στην περιοχή. Ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, δήλωσε ότι το πλοίο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησής του, θα πραγματοποιήσει νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Το ίδιο 24ωρο η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 91 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Από αυτές οι 6 ήταν υπερπτήσεις πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, ενώ ακολούθησαν και 7 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η Ελλάδα «δίνει το παράδειγμα» στην εμπλοκή!

Παραπέρα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία στην Ουκρανία προανήγγειλε ο αναπλ. γγ του ΝΑΤΟ Mircea Geoana, παρεμβαίνοντας (μέσω βιντεοκλήσης), σε φόρουμ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η ελληνική αστική τάξη δίνει το «παράδειγμα» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προταγμάτων της λυκοσυμμαχίας.

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι η συμμαχία δεν εξεπλάγη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντιθέτως «το NATO ήταν έτοιμο» και οι ουκρανικές δυνάμεις «ήταν καλύτερα προετοιμασμένες και καλύτερα εξοπλισμένες για να αντισταθούν στη ρωσική επίθεση χάρη στη σημαντική υποστήριξη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια, από την παράνομη κατοχή της Κριμαίας το 2014. Και βλέπουμε ότι αυτό το είδος εκπαίδευσης και της μαζικής υποστήριξης που δίνουμε στην Ουκρανία κάνει τη διαφορά κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης», τόνισε αποκαλύπτοντας ότι η απαράδεκτη ρωσική εισβολή κάθε άλλο παρά «ουρανοκατέβατη» ήταν, όπως και η άμεση εμπλοκή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ. Διαβεβαίωσε άλλωστε ότι «το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και θα υπερασπιστεί κάθε συμμαχική ίντσα εδάφους. Και φυσικά, ανυπομονούμε να δεχτούμε, ελπίζουμε πολύ σύντομα, Φινλανδία και Σουηδία ως τα νεότερα μέλη της συμμαχίας μας. Εκείνη τη στιγμή, το 94% του πληθυσμού της ΕΕ θα ζει σε χώρες του ΝΑΤΟ», είπε σε άλλη μια επιβεβαίωση των σχέσεων των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα.

Τόνισε, εξάλλου, ότι «το ΝΑΤΟ κάνει πολύ περισσότερα σε όλους τους τομείς (...) Από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Και με τη Σουηδία και τη Φιλανδία, από τον Βορρά στη Βαλτική έως τη Μαύρη και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρόκειται λοιπόν για μια ανατολική πτέρυγα σημαντικού μήκους και βάθους. Και νομίζω ότι αυτό είναι καλό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της».

Στην παράταξη αυτή δυνάμεων, έσπευσε να αναγνωρίσει το ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αποτελεί κλειδί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και επίσης στη Μεσόγειο. Οι ναυτικές σας δυνάμεις ενισχύουν την παράταξη δυνάμεών μας. Τα μαχητικά κρατούν ασφαλή τον ουρανό πάνω από το Μαυροβούνιο (σ.σ. λόγω ένδειας δικών του μέσων, το αυτό κάνουν επίσης στους εναέριους χώρους Αλβανίας και Β. Μακεδονίας) και συμβάλλετε στις αποστολές μας σε Ιράκ και Κοσσυφοπέδιο». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δίνει το «παράδειγμα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, επενδύοντας το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα», όπως προβλέπει η σχετική ΝΑΤΟική νόρμα, την οποία τα τελευταία χρόνια οι κυβερνώντες έχουν σχεδόν διπλασιάσει, σε εξοπλισμούς προσαρμοσμένους στις ανάγκες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε - δίνοντας τους πυλώνες της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, το νέο δόγμα πολέμου της λυκοσυμμαχίας: «Προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο αυξημένου παγκόσμιου ανταγωνισμού και αστάθειας. Βλέπουμε τη Ρωσία, αλλά και τους τρομοκράτες, ως κύριες απειλές για την ασφάλειά μας. Εξετάζουμε επίσης τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας και τον τρόπο με τον οποίο αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα Δυτικά Βαλκάνια τα οποία χαρακτήρισε «μια μισοτελειωμένη δουλειά για την ΕΕ», προαναγγέλοντας ότι την ερχόμενη βδομάδα στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, θα προσκαλέσουν να συμμετάσχουν, για πρώτη φορά, τους ομολόγους τους από Μολδαβία, Γεωργία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Συναινέσεις» για «πράσινο ντιλ» και διευθετήσεις

Ανακύκλωση αυταπατών για το υποτιθέμενο όφελος της «πράσινης ανάπτυξης», η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής φτώχειας που βιώνει ο λαός, έκανε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Circle The Med Forum 2022».

Αφού έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, κρύβοντας ότι πίσω απ' αυτές βρίσκεται ένα σύστημα που δεν ορρωδεί προ ουδενός όταν πρόκειται για τα κέρδη του, υποστήριξε ότι είναι δυνατόν, χωρίς να πειραχτεί ούτε «τρίχα» απ' τα «μαλλιά» του, να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες και κατ' επέκταση να προστατευτεί το περιβάλλον.

Ο Αλ. Τσίπρας επαναβεβαίωσε την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην «πράσινη μετάβαση», που ευθύνεται για τα δεινά του λαού, την ακρίβεια και τη φτώχεια. Οπως είπε, «η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ενεργειακή μετάβαση, στην οποία όλοι συμφωνούμε, κοστίζει. Κοστίζει ακριβά και κάποιος πρέπει να την πληρώσει. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα την πληρώσει». Τα λέει αυτά ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι το ποιος θα πληρώσει είναι προκαθορισμένο, και είναι ο λαός. Το γνώριζε όταν έφερνε στη Βουλή το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όταν προχωρούσε το σχέδιο για απολιγνιτοποίηση, όταν προχωρούσε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Και το γνωρίζει και τώρα, αφού όλα αυτά και ακόμα περισσότερα περιλαμβάνονται στις προτάσεις διακυβέρνησης που καταθέτει.

Περαιτέρω, από τη σκοπιά των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας αξίωσε να μην πληρώνουν μόνο οι χώρες του νότου, αλλά να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι πλούσιες του βορρά, καθώς «μόνο με συμπεριληπτικές πολιτικές εντός των κρατών και με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μπορούν να χτιστούν οι απαραίτητες συναινέσεις για να σωθεί ο πλανήτης (...) Πρέπει να πούμε την αλήθεια: Η μετάβαση έχει κόστος. Το κόστος της ενεργειακής μετάβασης πρέπει να επιμεριστεί δίκαια μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών».

Τέλος, σε αναφορά του στα της Μεσογείου, όπου οι ανταγωνισμοί μαίνονται, ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε το μάτι στις επικίνδυνες διευθετήσεις, παραπέμποντας σε συνεκμετάλλευση ενεργειακών πόρων: «Η Ανατολική Μεσόγειος και όλες οι χώρες της Μεσογείου έχουν ένα πάρα πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πέρα από την ομορφιά τους, που προσελκύει τουρισμό: Το εξαιρετικό δυναμικό σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον άνεμο και τον ήλιο, που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Είναι ο πλούτος μας. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, λοιπόν, πρέπει να μπούμε σε μια άλλη λογική, συνεργασίας και όχι μόνο ανταγωνισμού. Οι χώρες της Μεσογείου έχουν κάθε λόγο να συνεργαστούν μεταξύ τους, να επενδύσουν στην πράσινη μετάβαση και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Αθλιότητες Καιρίδη

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν ΚΑΤΑ της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου που καταδικάζει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο». Αυτά ανέφερε σε ανάρτησή του στο «twitter» ο καθηγητής και βουλευτής της ΝΔ Καιρίδης... Για δες που ο καθηγητής της ψευδολογίας πάει να βγει κι από πάνω... Λες και δεν ξέρει ότι το ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα - ξέπλυμα στο σημερινό χάρβαλο της Λιβύης, που οδήγησε στο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα είναι όλη δημιούργημα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που βομβάρδισαν και διαμέλισαν τη Λιβύη, φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή και στήριξη της ΝΔ! Λες και δεν ξέρει ότι το ψήφισμα ήταν ενιαίο και δεν επέτρεπε ξεχωριστή ψήφο για το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, ενώ γνωρίζουν και οι πέτρες ότι το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή ψηφίζει υπέρ στην καταδίκη του. Μαζέψτε τον...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ