ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ - ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Το ξεπούλημα ... συνεχίζεται!

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους ενδιαφερόμενους ότι «οι αποκρατικοποιήσεις είναι κεντρικός άξονας» της οικονομικής της πολιτικής και προαναγγέλλει για το 2008 εμβάθυνσή τους, ενώ αποσιωπά τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά.

Αξίζει να επισημανθεί πως παρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας το κρατικό χρέος αυξάνεται την τελευταία τριετία με ρυθμό πάνω από ...10 δισεκατομμύρια ευρώ! Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει, ως ένα βαθμό, ότι η πολιτική «αποκρατικοποιήσεων» μπορεί να μειώνει - αν το μειώνει - προσωρινά το δημόσιο χρέος και τα κρατικά ελλείμματα αλλά σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση τα διογκώνει

Motion Team

Αξίζει να επισημανθεί πως παρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας το κρατικό χρέος αυξάνεται την τελευταία τριετία με ρυθμό πάνω από ...10 δισεκατομμύρια ευρώ! Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει, ως ένα βαθμό, ότι η πολιτική «αποκρατικοποιήσεων» μπορεί να μειώνει - αν το μειώνει - προσωρινά το δημόσιο χρέος και τα κρατικά ελλείμματα αλλά σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση τα διογκώνει
«Οι αποκρατικοποιήσεις είναι κεντρικός άξονας της οικονομικής πολιτικής», και στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην παραπέρα «απελευθέρωση των αγορών, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και στη μείωση των δαπανών και του δημόσιου χρέους». Αυτά αναφέρει ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης (σελίδα 133 της Εισηγητικής Εκθεσης για τον προϋπολογισμό του 2008), που εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη ομόφωνα από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και την ίδια μέρα κατατέθηκε στη Βουλή και παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους.

Είναι φανερό πως με την αναγόρευση της πολιτικής «αποκρατικοποιήσεων» σε «κεντρικό άξονα της οικονομικής πολιτικής», ο Γ. Αλογοσκούφης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (κινητής και ακίνητης), που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 17, τουλάχιστον, χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ίδιος, στα 4 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ (Μάρτης 2004 μέχρι σήμερα) τα συνολικά έσοδα του κράτους από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ανήλθαν στο ποσό των 6,23 δισ. ευρώ. Τα 1,63 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν το 2007 από την πώληση νέων πακέτων μετοχών του ΟΤΕ (10,7% τον Ιούνη) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (20% τον Ιούλη), προσεγγίζοντας το στόχο της κυβέρνησης (1,7 δισ. ευρώ).

Θεωρώντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ως ...«μεταρρύθμιση» που υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, η κυβέρνηση θέτει στόχο για το 2008 να εισπράξει άλλα 1,7 δισ. ευρώ από την υλοποίηση του προγράμματος «αποκρατικοποιήσεων». Δηλαδή, από την πώληση νέων πακέτων μετοχών επιχειρήσεων που εξακολουθούν να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, των φιλέτων της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου καθώς και την παράδοση της διαχείρισης (συντήρησης και λειτουργίας) δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών (σχολικά κτίρια, νοσοκομεία, πυροσβεστικοί σταθμοί κλπ.) στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Αποκαλύπτοντας κάπως περισσότερο τα σχέδια της κυβέρνησης, ο υπουργός εκτιμά ότι τα 1,7 δισ. ευρώ που προσδοκά να εισπράξει το 2008 από τις «αποκρατικοποιήσεις» θα προέλθουν από:

  • Την πώληση φιλέτων της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου που διαχειρίζεται η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (Μαρίνα Φαλήρου, Καζίνο Κέρκυρας, Γκολφ Αμαράντου Ρόδου, Αλυκές Αναβύσσου, Ξενία Βυτίνας - Θάσου - Σκιάθου και Τσαγκαράδας), την αξιοποίηση των ΣΔΙΤ (πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του δημοσίου σε ιδιώτες)
  • Την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ ΑΕ) με την εισαγωγή μετοχών της στο Χρηματιστήριο
  • Τη «διερεύνηση της περαιτέρω αξιοποίησης της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην Εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», που σημαίνει την πώληση των μετοχών του δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη «Χόχτιφ» ή σε άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες
  • Την πώληση και νέου πακέτου μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής, ενώ δεν αποκλείεται και η παραπέρα μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και σε άλλες πρώην ΔΕΚΟ

Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως παρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας το κρατικό χρέος αυξάνεται την τελευταία τριετία με ρυθμό πάνω από ...10 δισεκατομμύρια ευρώ! Ετσι, το συνολικό δημόσιο χρέος (χρέος Κεντρικής Κυβέρνησης) από 215,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2005, ανέβηκε στα 226,2 δισ. ευρώ πέρσι, «σκαρφάλωσε» στα 238,6 δισ. ευρώ φέτος και προϋπολογίζεται να εκτιναχτεί στα 250,3 δισ. ευρώ το 2008. Δηλαδή, στην 3ετία 2006, 2007 και 2008 (σύγκριση 2008 με το 2005) αυξήθηκε κατά 35 δισ. ευρώ ή 16,2%!

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει, ως ένα βαθμό, ότι η πολιτική «αποκρατικοποιήσεων» μπορεί να μειώνει - αν το μειώνει - προσωρινά το δημόσιο χρέος και τα κρατικά ελλείμματα, αλλά σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση τα διογκώνει. Και τα διογκώνει - μεταξύ άλλων - και επειδή με την πώληση των μετοχών του σε ιδιώτες το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο τα μερίσματα από τα κέρδη των πρώην ΔΕΚΟ, καθώς τώρα πηγαίνουν στα νέα «αφεντικά» τους (τους ιδιώτες μεγαλομετόχους).

Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ

Παραβλέποντας αυτή την «πικρή αλήθεια» για το τελικό αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στις κερδοφόρες κυρίως ΔΕΚΟ και θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος για το ολικό τους ξεπούλημα, καθώς και τη μερική ή ολική εκποίηση των υπόλοιπων ΔΕΚΟ (48 εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου, όπως στον τομέα των Μεταφορών - ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΟΑ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ κλπ. - στην πολεμική βιομηχανία - ΕΑΒ - λιμάνια κλπ.), η κυβέρνηση αποφάσισε για το 2008:

  • Να μειώσει τις επενδύσεις τους κατά 9,3%. Ετσι, από 1.242,3 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι το επενδυτικό πρόγραμμα των 48 ΔΕΚΟ, μειώνεται για το 2008 στα 1.127,3 εκατ. ευρώ
  • Να περιορίσει τη συμμετοχή του ΠΔΕ στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων
  • Να συγκρατήσει το συνολικό τους έλλειμμα στα 1.410,6 εκατ. ευρώ από 1.306,9 εκατ. ευρώ πέρσι (αύξηση 7,9%)
  • Να καθηλώσει μόλις στο 3,98% την ονομαστική αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας τους. Στην ουσία, δηλαδή, προαναγγέλλεται μια ακόμη χρονιά «γενναίας» μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι μόνο για να καλυφθούν ο πληθωρισμός (3%) και η ωρίμανση (αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου κάθε 2 χρόνια), θα έπρεπε (χωρίς καμιά συμμετοχή στην αύξηση του ΑΕΠ) να δοθεί αύξηση πάνω από 4%

Ο προϋπολογισμός του 2008 επιφυλάσσει στα λαϊκά νοικοκυριά και τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (πρώην και υφιστάμενων), με πρόσχημα είτε τη συγκράτηση των ελλειμμάτων τους είτε την κάλυψη της διαφοράς από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, είτε για άλλους λόγους. Ετσι, εκτός από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και άλλων πρώην ΔΕΚΟ (που έχουν νομοθετηθεί απ' όταν άρχισε η ιδιωτικοποίησή τους), θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα η κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» στις διοικήσεις των αντίστοιχων ΔΕΚΟ για αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς (αστικά λεωφορεία, μετρό, ΟΣΕ, ΟΑ, κλπ.). Στα πλαίσια της προετοιμασίας του εδάφους, η ΔΕΗ ζητά από την κυβέρνηση να εγκρίνει αυξήσεις στα τιμολόγια κατά 30%, ενώ εισηγήσεις για αυξήσεις στα τιμολόγιά τους έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν στο επόμενο διάστημα και οι άλλες διοικήσεις των πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.).


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εξευτελιστική χρηματοδότηση και το 2008

Στην κατεύθυνση του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, βρίσκονται οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ - δίνει εξευτελιστικά ποσοστά στους ΟΤΑ και, παράλληλα, προωθεί το νέο «Καποδίστρια», ο οποίος έχει σκοπό την αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου.

Η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους - οι λεγόμενοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) - προϋπολογίζεται να φτάσει το 2008 το εξευτελιστικό ποσοστό του 3,35% του κρατικού προϋπολογισμού. Αν μάλιστα αφαιρεθούν τα ποσά που διατίθενται από την ΤΑ στο πρόγραμμα «Θησέας», τότε το ήδη μικρό ποσοστό μειώνεται κι άλλο, και γίνεται μόλις 2,92%.

Οσον αφορά τα παρακρατηθέντα - τα οποία ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 6.726,61 εκατομμύρια ευρώ σε ονομαστικές τιμές, ενώ σε πραγματικές σημερινές τιμές ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ - προϋπολογίζεται να επιστραφούν μόλις 1.411 εκατ. ευρώ, με σύμφωνη μάλιστα γνώμη της προσκείμενης σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ. Μάλιστα, για το 2008, η κυβέρνηση προγραμματίζει νέα παρακράτηση πόρων που φτάνει τα 244,73 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα και με στοιχεία της ΚΕΔΚΕ, για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες, τα ποσά που αναγκαστικά ξοδεύτηκαν γι' αυτές είναι 1.950 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκαν μόλις 805 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τα έτη 2003-2007 για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα έσοδα της ΤΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μειώθηκαν πρόσθετα κατά 1.145 εκατ. ευρώ.

Εξίσου εξευτελιστικό είναι και το ποσοστό που δίνεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς αγγίζει μόλις το 0,449% του κρατικού προϋπολογισμού. Οι παρακρατημένοι πόροι των νομαρχιών ανέρχονται για τα έτη 2005 - 2008 σε 56,18 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα αυθαίρετα παρακρατημένα για το διάστημα 1999 - 2007 ανέρχονται σε 267,74 εκατ. ευρώ.


Γ.Χ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org