ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Παρών και ο Αλβέρτης

Υψηλούς στόχους για την εθνική ομάδα θέτει ο Κώστας Πετρόπουλος

Sportidea

Υψηλούς στόχους για την εθνική ομάδα θέτει ο Κώστας Πετρόπουλος
Με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη στη σύνθεσή της που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, η Εθνική ομάδα δίνει σήμερα έναν ακόμη αγώνα της για την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2001 κόντρα στην Τσεχία εκτός έδρας (18.00 ΕΤ-1). Μπορεί η πρόκριση ουσιαστικά να έχει επιτευχθεί (αν νικήσει σήμερα την κατοχυρώνει και μαθηματικά) όχι όμως και ο αντικειμενικός στόχος που είναι το αήττητο κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης. Αλλωστε από την αρχή ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πετρόπουλος είχε θέσει υψηλότερες προσδοκίες από μία απλή πρόκριση. «Είναι σημαντικές οι νίκες, όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο ικανό να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο ευρωμπάσκετ. Δουλεύουμε από τώρα προκειμένου να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την ομάδα που θα μας αντιπροσωπεύσει στην Ολυμπιάδα του 2004. Θέλουμε τα νέα παιδιά να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Προς το παρόν το... λίφτινγκ που έκανε ο Ελληνας τεχνικός στην ομάδα δείχνει να αποδίδει καρπούς. Τα νέα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα και παράλληλα απέδειξαν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος των περιστάσεων. Τι λένε οι ίδιοι όμως. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς δήλωσε ότι είναι τιμή του να συμμετέχει στην Εθνική «αισθάνομαι μεγάλη τιμή, που συμμετέχω στην ομάδα. Ολοι οι νέοι παίκτες έχουμε συναντήσει ιδανική αντιμετώπιση από τους παλαιότερους. Ελπίζω να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες. Αυτό που κερδίζουμε στις αναμετρήσεις των προκριματικών είναι εμπειρίες».

Ενας εκ των παλιών, ο Νίκος Οικονόμου συνιστά προσοχή, ενώ επισημαίνει ότι η Εθνική οφείλει να κερδίσει όλους τους αγώνες. Για το σημερινό παιχνίδι με την Τσεχία δήλωσε: «Οι Τσέχοι είναι επικίνδυνοι. Αλλωστε μην ξεχνάμε πέρυσι το Ευρωμπάσκετ. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να δείξουμε τις πραγματικές δυνατότητές μας. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε σε καμία περίπτωση».

Στην αντίπερα όχθη η αναπάντεχη ήττα από τη Λευκορωσία την προηγούμενη αγωνιστική έφερε σε δύσκολη μοίρα του Τσέχους. Σήμερα κόντρα στην Εθνική μας παίζουν το τελευταίο τους χαρτί όσον αφορά την πρόκριση στην τελική φάση της Τουρκίας.

ΓΓΑ
Σε επικίνδυνα μονοπάτια

Σ' επικίνδυνες και ολισθηρές ατραπούς μπαίνει η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των φαινομένων βίας. Με υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε χτες, αναθέτει την «τήρηση της τάξης» στους αθλητικούς χώρους στις εταιρίες ασφαλείας (σεκιούριτι), αλλιώς ιδιωτικούς στρατούς. Μέσω ενός δηλαδή ακόμα δρόμου θεσμοθετεί και νομιμοποιεί την ύπαρξη και το ρόλο των παρα-αστυνομικών ομάδων. Ετσι κρατάει επίσημες δυνάμεις για να τις χρησιμοποιεί ως κατασταλτικούς μηχανισμούς κατά του λαϊκού κινήματος, αφού τις αποδεσμεύει όταν τον έλεγχο άλλων τομέων αναλαμβάνουν οι ιδιώτες. Ας μην ξεχνάμε ακόμα ότι οι αστυνομικοί παραμένουν υπό τον (όποιο) έλεγχο της πολιτείας, σε αντίθεση με τους ιδιώτες...

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2, «η ανάθεση γίνεται με γραπτή σύμβαση, της οποίας η διάρκεια είναι ως δύο χρόνια. Στη σύμβαση περιγράφονται επακριβώς τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις κάθε συμβαλλομένου μέρους». Θέλοντας να «χρυσώσει το χάπι», στο εδάφιο β αναφέρεται ότι η εταιρία σεκιούριτι «κατά την εκτέλεση των συμβατικών της υποχρεώσεων ακολουθεί τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας) και τελεί υπό τις εντολές της αστυνομικής αρχής.

Στο άρθρο 3 προβλέπεται ότι η σύμβαση «ελέγχεται ως προς την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα όρια δικαιοδοσίας και το ρόλο της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό, εγκρίνεται δε με κοινή υπουργική απόφαση». Μάλιστα, επιβάλλει για την τρέχουσα περίοδο η κατάρτιση της σύμβασης να γίνει εντός δύο μηνών.

Κατά τ' άλλα, αναβαθμίζει πολύ το ρόλο της ΔΕΑΒ, αν και ακόμα δεν έχει καταρτιστεί ο κανονισμός λειτουργίας της... Η επιτροπή αποχτάει ουσιαστική δικαιοδοσία και σε κάποιους τομείς υποκαθιστά τη διοργανώτρια. Θα 'χει, μεταξύ άλλων, πρωτεύοντα λόγο στον αριθμό και τρόπο διανομής των εισιτηρίων, στη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών, ενώ μετά από εισήγησή της απαγορεύεται πλέον η μετακίνηση οργανωμένων από πόλη σε πόλη πλην εξαιρέσεων (π.χ. τελικός Κυπέλλου) και ονομαστικοποιούνται τα εισιτήρια. Ετσι, τόσο ο κάτοχος όσο και η ομάδα αποκτούν αστικές ευθύνες. Εισιτήρια θα παίρνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι (βάσει του νόμου) σύνδεσμοι και δημιουργείται Εθελοντικό Σώμα Περιφρούρησης (ΕΣΩΠ) που θα το αποτελούν στελέχη των ομάδων ή φίλαθλοι. Οι ποινές για τους παραβάτες, κατά περίπτωση, ξεκινούν από τριήμερη απαγόρευση συμμετοχής (αθλητές) ή εισόδου (προπονητές, διοίκηση) και φτάνουν σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Και στο... βάθος Φερναντέζ

Ενας Γάλλος στο λιμάνι; Στην αρχή μπορεί να θεωρούνται κακόγουστα σχόλια. Μετέπειτα έγιναν φήμες. Μετά την ήττα από τη Λίβερπουλ όμως μοιάζει με πιθανό σενάριο. Ο Γάλλος τεχνικός Λουίς Φερναντέζ, όπως δείχνουν τα πράγματα, φέρεται να είναι ο βασικός υποψήφιος για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού στη θέση του Γιάννη Ματζουράκη. Μάλιστα ο ίδιος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού με δηλώσεις του στο γαλλικό περιοδικό «France Football». Ο Γάλλος τεχνικός υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια του εντυπωσιακή προσφορά από τον πρόεδρο της ελληνικής ομάδας Σωκράτη Κόκκαλη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο γαλλικό περιοδικό, ο Φερναντέζ αναμενόταν να έρθει στην Αθήνα χτες, ώστε να συζητήσει την προσφορά που του έκανε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες, ο Γάλλος τεχνικός απέρριψε την πρόταση της Μαρσέιγ, αφού δε δέχτηκε ούτε να συζητήσει καν με τους εκπροσώπους της ομάδας της Μασσαλίας το ενδεχόμενο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία. Στις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γάλλου τεχνικού είναι ότι την περίοδο 1993-94 οδήγησε την Αθλέτικο Μπιλμπάο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ δυο χρόνια αργότερα (1996) κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων με την Παρί Σεν Ζερμέν. Από τον επίσημο Ολυμπιακό, βέβαια, τα σενάρια για Φερναντέζ ούτε επιβεβαιώνονται αλλά, βέβαια, ούτε διαψεύδονται.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, στο στρατόπεδο των «πρωταθλητών» το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ μετά την ισοπαλία με τη Λίβερπουλ, αλλά και τις αποδοκιμασίες του κόσμου προς τον Γιάννη Ματζουράκη και την πλειοψηφία των παικτών. Φήμες φέρνουν τη διοίκηση της ομάδας να ανακοινώνει από μέρα σε μέρα την απόλυση του Γιάννη Ματζουράκη. Μάλιστα πολλοί κάνουν λόγο ότι ο Ελληνας τεχνικός δε θα προλάβει καν να πάει στην Τούμπα για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ τη Δευτέρα.

ΒΟΛΕΪ
Τα βλέμματα στην Ορεστιάδα

Με τον αέρα του πρωτοπόρου και μέχρι στιγμής αήττητου στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών, ο Ολυμπιακός βρίσκεται σήμερα στην Ορεστιάδα, όπου καλείται να ριχτεί στο μεγάλο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής με αντίπαλο την ομώνυμη ακριτική ομάδα. Ο αγώνας ο οποίος θα ξεκινήσει στις 20.30 (ΕΤ-3) αναμένεται να καθηλώσει τους θεατές, καθώς -όπως είναι γνωστό από το παρελθόν- η κόντρα των δύο ομάδων, πάντα καταλήγει σε θρίλερ. Βέβαια, η Ορεστιάδα μπορεί να έχει το προσόν της πάντα καυτής της έδρας, όμως οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν να μην πτοούνται αφού καμία μέχρι στιγμής ομάδα είτε εντός είτε εκτός έδρας δεν έχει ταράξει την ηρεμία τους στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Σπουδαία όμως αναμέτρηση έχουμε και στον «Τάφο του Ινδού», όπου ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ακολουθεί ανοδική πορεία στο πρωτάθλημα, υποδέχεται τον Αρη Θεσσαλονίκης (19.00). Σε άλλο παιχνίδι, ο Ιωνικός Νικαίας αναμένεται να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στο κλειστό του «Καραμπίνη» κόντρα στην ΕΑ Πατρών (19.00), καθώς οι Πατρινοί βρίσκονται προ των πυλών της διάλυσης και οδεύουν προς τον υποβιβασμό. Χωρίς άγχος, παράλληλα, ταξίδεψε και ο Ηρακλής στην Πάτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τοπική Ολυμπιάδα, κόντρα στην οποία αναμένεται να μην δυσκολευτεί να πάρει τη νίκη. Ο αγώνας του Πανελληνίου με την ΑΕΚ δε θα πραγματοποιηθεί σήμερα λόγω των υποχρεώσεων της ομάδας της Κυψέλης στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας.

  • Για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών διεξάγονται οι εξής αναμετρήσεις: Σήμερα: Φιλαθλητικός - Αρης (Πυλαίας, 17.30), Αίας Ευόσμου - Ηλιούπολη (Ευόσμου, 19.30), αύριο: Βύρωνας/Αγ. Σώστης - Παναθηναϊκός (12.00), ΖΑΟΝ - Πανελλήνιος (16.00, ΤV Μακεδονία).
ΠΟΛΟ

Κουτσουρεμένη είναι η πρεμιέρα του 15ου πρωταθλήματος της Α1 ανδρών στο πόλο, αφού, εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυπέλλων, μόνο δυο παιχνίδια θα γίνουν στη σημερινή πρώτη αγωνιστική. Συγκεκριμένα, η αυλαία θα ανοίξει στο ΟΑΚΑ, όπου στις 15.15 ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τον Αρη Νικαίας, ενώ η Χίος φιλοξενεί στην έδρα της (19.30) την Πάτρα. Εξαιτίας των ευρωπαϊκών συμμετοχών του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, του Εθνικού στο Κυπελλούχων και της Βουλιαγμένης με τα Χανιά στο ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ, με αντιπάλους τη Γλυφάδα, τη Χαλκίδα, τον Αρη Θεσσαλονίκης και τον ΠΑΟΚ.

Ο Γιατζόγλου στον Αρη

Οι επικίνδυνες αποστολές αρέσουν στον Στηβ Γιατζόγλου, όπως δείχνει το παρελθόν, ο οποίος είναι έτοιμος να αναλάβει άλλη μια. Οπως όλα δείχνουν, ο Αρης βρήκε τον αντικαταστάτη του Ντράγκαν Σάκοτα στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που δεν τον τρομάζουν τα δύσκολα. Ο Στηβ Γιατζόγλου αναμένεται να πάρει το χρίσμα του προπονητή των «κιτρίνων» για δεύτερη φορά στα τελευταία επτά χρόνια. Χτες το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Γιάννη Καρακίτσο, και το στενό συνεργάτη του τελευταίου, Σταύρο Σερμπάνο. Η συνάντηση έληξε με προφορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Γιατζόγλου ζήτησε (εύλογα) εγγυήσεις από τη διοίκηση. «Οι παίκτες πρέπει να πληρώνονται... κάθε 12 του μήνα», ήταν το μήνυμά του προς τον Γ. Καρακίτσο, ο οποίος συμφώνησε μαζί του. Βέβαια, ένας από τους βασικότερους όρους που έθεσε ο Γιατζόγλου είναι η επιστροφή όλων των παικτών, όσων έχουν πάρει άδεια να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, εκμεταλλευόμενοι τη διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος. Γιατί ποιο το νόημα να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Αρη, αν δεν υπάρχουν παίκτες να κατέβουν στην προπόνηση;

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
«Σκόπελος» η Σλοβακία

Τον πρώτο αγώνα της για την προ-προκριματική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος γυναικών δίνει η Εθνική μας ομάδα απέναντι στη Σλοβακία. Το παιχνίδι, που θα γίνει στην Αρτα και θα ξεκινήσει στις 18.00, είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς - όπως τόνισε και ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Βαρελτζής: «Ξέρουμε ότι το παιχνίδι είναι δύσκολο. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό». Ο επαναληπτικός θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στην πόλη Μιχάλοφτσε της Σλοβακίας.

Στους άνδρες τώρα συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Α1 με την 7η αγωνιστική. Ο πρωτοπόρος Φίλιππος υποδέχεται τον Αθηναϊκό στη Βέροια και αναμένεται να περάσει ένα ήρεμο απόγευμα. Ο Δούκας με τη σειρά του, φιλοξενεί τις Σχ. Ξυνή στο Ζηρίνειο. Ο ΣΑΚΑ αντιμετωπίζει τον νταμπλούχο Πανελλήνιο, ενώ το Κιλκίς «κοντράρεται» με την ομάδα - έκπληξη φέτος των Βριλησσίων ενώ ο Αρχέλαος φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη από το ΒΑΟ. Τέλος, στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται και ο Ιωνικός, όπου θα αντιμετωπίσει αύριο τον φιλόδοξο νεοφώτιστο ΠΑΟΚ, ένα παιχνίδι που θα μεταδώσει «απευθείας» η ΕΤ-3.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org