«Σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε η απαγόρευση ενός κομμουνιστικού κόμματος σε μια προσχωρούσα χώρα αιτία ιδιαίτερου προβληματισμού ή επικρίσεων»!! Τάδε έφη Ρομάνο Πρόντι. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήρε θέση. Τα «φίδια» του αντικομμουνισμού στους κόλπους της «δημοκρατικής» Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι πολλά και επικίνδυνα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, θέλησε να απαντήσει στην επιστολή διαμαρτυρίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Στράτη Κόρακα, ο οποίος κατήγγειλε την πλήρως αντιδημοκρατική στάση και τοποθέτηση του αρμόδιου Επιτρόπου για τα θέματα της Διεύρυνσης Γκ. Φερχόιγκεν που στις 30/9/2003, απαντώντας στην τοποθέτηση του Στρ. Κόρακα, που έθιξε μεταξύ πολλών άλλων και την απαγόρευση λειτουργίας Κομμουνιστικών Κομμάτων σε αρκετές υπό ένταξη χώρες, δήλωνε: «Παίρνοντας υπόψη το τι υπέφεραν οι λαοί αυτοί από τον κομμουνισμό, αν ήμουν πολίτης των χωρών αυτών θα ζητούσα εγώ ο ίδιος την απαγόρευση των Κομμουνιστικών Κομμάτων»! Εκείνη τη μέρα, ο Γκ. Φερχόιγκεν, βγάζοντας όλο το αντικομμουνιστικό του «δηλητήριο», στη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την προενταξιακή πρόοδο των υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, κάλυπτε πλήρως τη στάση των κυβερνήσεων των υπό ένταξη Βαλτικών χωρών, στις οποίες τα κομμουνιστικά κόμματα είναι απαγορευμένα και οι οπαδοί τους διώκονται.
Η κάλυψη που πρόσφερε ο Ρ. Πρόντι, στον αρμόδιο επίτροπο, με την απάντηση που έδωσε στην επιστολή που έστειλε προς τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στις 30/10/2003, φανερώνουν τις πραγματικές διαθέσεις των αξιωματούχων της ΕΕ. Η απαγόρευση ενός Κομμουνιστικού Κόμματος δεν αποτελεί ούτε αιτία προβληματισμού, πόσο μάλλον επικρίσεων για τα φίδια του αντικομμουνισμού. Για τους «σοσιαλιστές» τύπου Πρόντι, προφανώς αποτελεί και διαπιστευτήριο ένταξης η... καθυπόταξη με όποιο μέσο από τις «υπό ένταξη κυβερνήσεις» των κομμουνιστών! Οι ηγήτορες της ΕΕ είναι επικίνδυνοι, γιατί χωρίς κανένα πολιτικό δισταγμό, προκλητικά και ξεδιάντροπα φανερώνουν το είδος της ευρωπαϊκής ενοποίησης που οραματίζονται...
Σ' αυτό το σημείο πρέπει να θυμίσουμε ότι στα μέσα Σεπτέμβρη το Γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε αποδεχτεί το απαράδεκτο κείμενο του επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων, Ολλανδού βουλευτή Βαν Ντερ Λίντεν, για την καταδίκη του «ολοκληρωτικού κομμουνισμού».
Καλύπτει απόλυτα το φασιστικό - αντικομμουνιστικό παραλήρημα του επιτρόπου Φερχόιγκεν σε παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα
Eurokinissi |
Ρομάνο Πρόντι |
Ο Στρατής Κόρακας είχε αποστείλει την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι.
«Προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι
Βρυξέλλες 2.10.2003
Κύριε Πρόεδρε,
Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας καταγγείλω την πλήρως αντιδημοκρατική στάση και τοποθέτηση του κ. Φερχόιγκεν, αρμόδιου Επιτρόπου για τα θέματα της Διεύρυνσης, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής στις 30/9/03.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης έθεσα στον κ. Φερχόιγκεν δύο θέματα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών σε κάποιες από τις χώρες της Διεύρυνσης. Μία σχετικά με την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, μεταξύ άλλων και τη μη απόδοση ιθαγένειας και κατά συνέπεια την ουσιαστική απαγόρευση συμμετοχής τους στο δημόσιο βίο, σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως Ρωσόφωνους, που ζουν εδώ και πολλές δεκαετίες στις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και αποτελούν σημαντικό κομμάτι του συνολικού πληθυσμού. Και μία δεύτερη σχετικά με τις απαγορεύσεις σε πολλές από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σύστασης και λειτουργίας κομμουνιστικών κομμάτων, χρήσης των κομμουνιστικών συμβόλων, καθώς και διώξεις ή περιορισμούς που υπόκεινται πολίτες των χωρών αυτών για πολιτικούς λόγους.
Στρατής Κόρακας |
Μπορεί, και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Φερχόιγκεν, να ασπάζεται άλλες πολιτικές ιδεολογικές αντιλήψεις, να διαφωνεί και να αντιμάχεται τους κομμουνιστές. Δεν του επιτρέπεται όμως, όταν εκφράζεται ως Επίτροπος ενώπιον Σώματος αιρετών, να διατυπώνει θέσεις με αυτόν τον ανιστόρητο και απαράδεκτο τρόπο που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, στη μαύρη περίοδο των πολιτικών απαγορεύσεων και διώξεων. Δίνει έτσι άλλοθι και πολιτική κάλυψη σε διώξεις που γίνονται στις παραπάνω χώρες με καθαρά πολιτικά κίνητρα, αλλά και διευκολύνει την επέκτασή τους και στις χώρες - μέλη ή υποψήφια μέλη της ΕΕ όπου υπάρχουν και δρουν κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα με σημαντικό λαϊκό έρεισμα.
Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την καταδίκη και την αποφυγή επανάληψης τέτοιων συμβάντων, που θεωρώ ότι προσβάλλουν όχι μόνο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Σώμα στο σύνολό του, καθώς και το βασικό δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης.
Μετά τιμής
Ευστράτιος Κόρακας».
Αποκαλυπτικός ο Ρ. Πρόντι, απαντώντας στον Στρ. Κόρακα, σημειώνει στην επιστολή του: «Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 1ης Οκτωβρίου 2003, στην οποία εκφράζετε τον προβληματισμό σας σχετικά με την παρέμβαση του Επιτρόπου κ. Φερχόιγκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής στις 30 Σεπτεμβρίου 2003, και ιδίως σχετικά με την απάντησή του όσον αφορά τα δικαιώματα του ανθρώπου και την πολιτική ελευθερία σε ορισμένες προσχωρούσες χώρες».
Στη συνέχεια παρέχοντας πλήρη κάλυψη στις απαράδεκτες δηλώσεις του Γκ. Φερχόιγκεν, αναφέρει: «Υποστηρίζω απόλυτα τη δήλωση του Επιτρόπου κ. Φερχόιγκεν ότι οι προσχωρούσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, συμμορφώνονται πλήρως στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία είναι ο σεβασμός της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα του ανθρώπου και η προστασία των μειονοτήτων. Την άποψη αυτή συμμερίζονται διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, και την έχουν προσυπογράψει τα κράτη - μέλη της ΕΕ, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διεύρυνσης».
Μάλιστα, θέλοντας να στηρίξει τον ισχυρισμό του, σημειώνει: «Σας διαβεβαιώ ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα της ενσωμάτωσης των μειονοτήτων, ιδίως στη Λετονία και στην Εσθονία. Ενθαρρύνουμε αυτές τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε αυτόν τον τομέα, μεταξύ άλλων, με τη λήψη περαιτέρω μέτρων εθελοντικού χαρακτήρα για την αύξηση του αριθμού πολιτογραφήσεων. Εξάλλου, η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει βοήθεια στον τομέα αυτό μέσω των προγραμμάτων Phare (2,5 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της Λετονίας και 3,3 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της Εσθονίας το 2003 και ενδεχομένως με περαιτέρω βοήθεια στο πλαίσιο της μεταβατικής χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης)».
Και κλείνοντας το κείμενό του, σε μια δήλωση άκρατου αντικομμουνισμού και απύθμενης υποκρισίας, υποστηρίζει: «Τέλος, τα κριτήρια για την καταχώριση πολιτικού κόμματος ή την απαγόρευσή του καθορίζονται με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις καθενός από τα σημερινά και μελλοντικά κράτη - μέλη της ΕΕ. Σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε η απαγόρευση ενός κομμουνιστικού κόμματος σε μια προσχωρούσα χώρα αιτία ιδιαίτερου προβληματισμού ή επικρίσεων στο πλαίσιο των πολιτικών κριτηρίων που αναφέρονται παραπάνω».
Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, επαναφέρουμε την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, στη συζήτηση, που είχε πραγματοποιηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία ο υπεύθυνος για τη διεύρυνση επίτροπος, κ. Φερχόιγκεν, είχε ενημερώσει σχετικά με την «προενταξιακή πρόοδο», που σημείωσαν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Σημειώνουμε ακόμη και την απαράδεκτη απάντηση του εν λόγω επιτρόπου, απάντηση που προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και την αποστολή, από μέρους του, επιστολής προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είχε επισημάνει:
«Ακουσα με έκπληξη τον κ. Φερχόιγκεν να μας λέει ότι στις Βαλτικές, όπως και στις άλλες υπό άμεση ένταξη χώρες, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης ότι τα πράγματα βαίνουν γενικά καλώς και στις Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά και στην Τουρκία σε μεγάλο βαθμό. Θα ήθελα, λοιπόν, να τον ρωτήσω:
- Σε ό,τι αφορά στις Βαλτικές Χώρες δε διαπίστωσε, κατά τις επανειλημμένες επισκέψεις του εκεί, ότι υπάρχουν τρομερές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων γενικά, αλλά ιδιαίτερα της ρωσόφωνης μειονότητας, που αποτελεί το 40% του πληθυσμού της Λετονίας, το 25% της Εσθονίας και ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Λιθουανίας;
- Δεν έχει υπόψη του ότι τα κομμουνιστικά κόμματα στις χώρες αυτές είναι απαγορευμένα και οι οπαδοί τους διώκονται;
- Δεν έμαθε ότι στη Λετονία, την οποία είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ αρχές Αυγούστου, 100.000 περίπου κάτοικοι στερούνται παντελώς ή έχουν περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα, επειδή δεν εγκατέλειψαν το ΚΚ Λετονίας οκτώ μήνες πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης; (!!!)
- Δεν του είπαν, τέλος, για να μην αναφερθώ σε άλλες από τις πολλές ακόμα παραβιάσεις, ότι βετεράνοι του αντιφασιστικού - αντιναζιστικού αγώνα βρίσκονται στις φυλακές, ακριβώς γιατί πολέμησαν τους ναζί και μάλιστα ότι στην Εσθονία την ίδια στιγμή αποκαθίστανται σαν "ήρωες" οι συνεργάτες των ναζί κατακτητών;
- Δεν ενημερώθηκε ότι στην Πολωνία το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι απαγορευμένο και διώκεται οποιαδήποτε προβολή της κομμουνιστικής ιδεολογίας;
- Δεν έχει υπόψη του ότι στην Ουγγαρία απαγορεύεται η χρήση των συμβόλων του κομμουνιστικού κινήματος και ότι ο αντιπρόεδρος του νόμιμου Εργατικού Κόμματος είναι υπόδικος, γιατί έβαλε στο πέτο του κόκκινο αστέρι;
- Ξέρει ο κ. Φερχόιγκεν ότι στη Ρουμανία αυθαίρετα διαγράφηκε από τα μητρώα των κομμάτων το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας, που έχει 113.000 μέλη;!!!
- Πως σοβαρές, επίσης, παραβιάσεις, κυρίως κατά των κομμουνιστών, έχουμε και στην Τσεχία και Σλοβακία;
Είναι, επίσης, γνωστό ότι στην Τουρκία είχαμε και πρόσφατα συλλήψεις πολιτικών ηγετών, όπως του προέδρου του DEHAP και καλλιτεχνών, μόνο και μόνο γιατί πήραν μέρος σε κουρδικό πολιτιστικό φεστιβάλ στη Γερμανία. Επίσης, είναι γνωστό ότι και οι όποιες σημαντικές αλλαγές έγιναν στην τουρκική νομοθεσία προς δημοκρατική κατεύθυνση, κατά κανόνα, δεν εφαρμόζονται στην πράξη και ότι συνεχίζεται η καταπίεση του κουρδικού και τουρκικού λαού, με χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους. Θα ήθελα, επιπλέον, να μας ξεκαθαρίσει τι εννοεί ο κ. Φερχόιγκεν, όταν λέει ότι βρίσκει ενδιαφέρουσα την πρόσκληση του Ραούφ Ντενκτάς από κάποια "thing tank" στις Βρυξέλλες. Εχει υπόψη του ότι καλείται ως "πρόεδρος της Βορειοκυπριακής Δημοκρατίας"; Αυτή είναι η άποψη του κ. Φερχόιγκεν και της Κομισιόν για τον Ντενκτάς;».
Απαντώντας στις παρατηρήσεις του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις(!!!) σε βάρος των Ρώσων των Βαλτικών Χωρών, υπάρχει μόνο θέμα της υπηκοότητας, επειδή οι Ρωσόφωνοι δε θέλουν την υπηκοότητα των χωρών, στις οποίες ζουν και ότι το όποιο θέμα δε θα υπάρχει σε 15 χρόνια, αφού οι νέοι το αντιμετωπίζουν με άλλο πνεύμα. Ετσι, ο κ. Φερχόιγκεν καλύπτει ουσιαστικά την άγρια καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Βαλτικές Χώρες. Για το θέμα της απαγόρευσης της λειτουργίας των κομμουνιστικών κομμάτων, ο κ. Φερχόιγκεν είπε: «Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων, είναι κάτι που δεν είναι της ευθύνης μου, αλλά πρέπει να πω ότι, παίρνοντας υπόψη το τι υπέφεραν οι λαοί αυτοί από τον κομμουνισμό, αν ήμουν πολίτης των χωρών αυτών, θα ζητούσα εγώ ο ίδιος την απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων».
Απέδειξε έτσι ο υπεύθυνος για τη διεύρυνση επίτροπος ότι αυτό που τον ενδιαφέρει, κατά κύριο λόγο, είναι να απαλλάξει το πολυεθνικό κεφάλαιο της ΕΕ, αλλά και τους μαφιόζους που κυβερνούν στις περισσότερες υπό ένταξη, πρώην σοσιαλιστικές χώρες, από τους πρωτοπόρους αγωνιστές για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά και των λαών γενικότερα των χωρών αυτών.
Η απαράδεκτη αυτή δήλωση του κ. Φερχόιγκεν προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος είπε: «Κύριε πρόεδρε, καταγγέλλω με τον πιο έντονο τρόπο την επαίσχυντη αυτή δήλωση του κυρίου αυτού, που βρίσκεται εδώ όχι με προσωπική ευθύνη, αλλά ως επίτροπος και εκπρόσωπος της Επιτροπής».