ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μόνο η οικογένεια έμαθε έγκαιρα το θάνατό του...

Ενας εργάτης τσακίστηκε σε βιομηχανία μαρμάρων στις 30 Οκτώβρη, πέθανε στις 3 Νοέμβρη, αλλά μόλις χτες οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν το γεγονός μετά από έρευνα του «Ρ»

Ηταν «απρόσεχτος» και τον έλιωσαν πλάκες μαρμάρων όταν τον παρέσυρε η γερανογέφυρα την οποία χειριζότανε... ανειδίκευτος. Αυτό, ισχυρίζονται ανερυθρίαστα οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ότι συνέβη στον 46χρονο τεχνίτη μαρμάρων Βασίλη Αρβανιτίδη στην επιχείρηση «ΙΚΤΙΝΟΣ», που στις 30 Οκτώβρη δε γύρισε σπίτι του και στα δύο του παιδιά, μετά από τη μάχη για το μεροκάματο. Το γεγονός έγινε γνωστό μόνο μετά από ανώνυμη καταγγελία στο «Ριζοσπάστη», κι όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε για το θάνατο, που μέχρι εκείνη την ώρα κρατούσαν κρυφό εργοδοσία και κυβέρνηση, πήραμε την παραπάνω απαράδεκτη απάντηση ως αιτιολογία θανάτου. Η ίδια η Επιθεώρηση Εργασίας ενημερώθηκε μετά από τέσσερις ολόκληρες μέρες κι αυτό είναι χαρακτηριστικό για την ασυδοσία που επικρατεί στους χώρους εργασίας, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να προπαγανδίσει τον «οργασμό» ελέγχων που κάνει.

Συγκεκριμένα, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε στις 30 Οκτώβρη στις δύο παρά δέκα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΙΚΤΙΝΟΣ» στη Μεταμόρφωση (Λυκόβρυσης 10) όταν ο εργαζόμενος παρασύρθηκε από τη γερανογέφυρα που μεταφέρει τις πλάκες, με αποτέλεσμα να τον στριμώξει και να τον λιώσει πάνω σε τοποθετημένες στο έδαφος πλάκες μαρμάρου. Ο 46χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με κατάγματα στα πλευρά και τη λεκάνη, όπου άφησε τελικά την τελευταία του πνοή στις 3 Νοέμβρη. Μόνο τότε όμως ενημερώθηκε από τον εργοδότη η αστυνομία η οποία ειδοποίησε και την Επιθεώρηση Εργασίας για να πάει να κάνει αυτοψία στο χώρο. Αρκετός χρόνος βέβαια για να αλλοιωθεί κάθε στοιχείο και να υποστηριχτεί ότι ο εργαζόμενος ήταν «απρόσεχτος». Την ίδια στιγμή όμως, όπως αποκαλύπτει η αναγγελία του ατυχήματος της Επιθεώρησης Εργασίας ο χειριστής της γερανογέφυρας δεν είχε άδεια. Κάτι το οποίο προφανώς θεωρείται λεπτομέρεια, αφού όπως πάντα φταίει μόνο ο εργαζόμενος και ποτέ ο εργοδότης που χρησιμοποιεί ανειδίκευτους εργάτες σε μηχανήματα για να αυξήσει τα κέρδη του.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που τους εξαθλιώνει

Αύριο, Τετάρτη, η πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνουν οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες

Στους δρόμους με μαζικούς, ενωτικούς, αγώνες θα απαντήσουν οι συνταξιούχοι της χώρας στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται από την πολιτική της κυβέρνησης και επιβάλλει συντάξεις πείνας, ακρίβεια, διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, εμπορευματοποιεί την υγεία και πρόνοια. Αυτή την απόφαση των συνταξιούχων κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας τις αγωνιστικές περιφερειακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν αύριο Τετάρτη σε όλη τη χώρα. Ο αγώνας αυτός όμως, σημείωσαν, πρέπει να δοθεί και στη μάχη των εκλογών, καταδικάζοντας και τα δύο μεγάλα κόμματα και τη σκληρή βάρβαρη ταξική πολιτική που εφαρμόζουν και έχουν φέρει στην ανέχεια τα περήφανα γηρατειά. Ετσι αύριο θα γίνουν οι παρακάτω περιφερειακές συγκεντρώσεις: Αθήνα στα Προπύλαια στις 10 το πρωί (Αττική), Θεσσαλονίκη 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Κεντρική - Δυτική Μακεδονία), Κομοτηνή 10 π.μ. στο ΕΚ (Ανατολική Μακεδονία - Θράκη), Λάρισα 10 π.μ. στο ΕΚ (Θεσσαλία), Αρτα 10 π.μ. στο ΕΚ (Ηπειρος) και Πάτρα στις 10 π.μ. στο ΕΚ (Πελοπόννησος).

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα των συνταξιούχων, όπως η ακρίβεια που καλπάζει και η ταυτόχρονη αύξηση των φαρμάκων την ώρα που όπως σημείωσε οι αυξήσεις στις συντάξεις που υπόσχεται η κυβέρνηση μέσω της «Χάρτας Σύγκλισης» είναι ψίχουλα και δεν υπερβαίνουν τις 250 δραχμές την ημέρα και του ΕΚΑΣ το 1 ευρώ την ημέρα. Η κυβέρνηση, σημείωσε, εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΕΕ και της Λισαβόνας και μειώνει την κρατική συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση, ενώ με τις ενοποιήσεις των ταμείων συσσωρεύει όλα τα προβλήματα στο ΙΚΑ.

Ο Χ. Τριάντης, πρόεδρος των συνταξιούχων ΤΕΒΕ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι για προεκλογικούς λόγους σκορπάει κάποια ψίχουλα, που ούτε καν προσεγγίζουν τα προβλήματα των συνταξιούχων και ανέφερε χαρακτηριστικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που μιλούν για 2.100.000 συνταξιούχους και εργαζόμενους να ζουν στο «γύψο» του κοινωνικού αποκλεισμού. Μιλώντας ειδικότερα για την υγεία, επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ολοκληρώνει την εμπορευματοποίηση και ανέφερε σαν παράδειγμα τα απογευματινά ιατρεία, στα οποία ο τζίρος έφτασε για το 2002 τα 4 δισ. 700 εκατομμύρια δραχμές.

Στα ειδικότερα προβλήματα των κλάδων τους, που απορρέουν όμως από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αναφέρθηκαν επίσης ο ο Γ. Βαβούγιος, από τους συνταξιούχους του Δημοσίου, ο Γ. Λορέτζος από τα ΕΛΤΑ, ο Ν. Δενδρινός από τους ΟΤΑ, ο Κ. Ποταμιανός από το ΤΣΑ και ο Ν. Τριανταφύλλου από τους Εμπόρους.

27ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Μειώθηκαν και πάλι οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ

Απώλεια δυνάμεων υπέστη και πάλι η ΠΑΣΚΕ στο 27ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), που έληξε την προηγούμενη Κυριακή, με την ανάδειξη του νέου 75μελούς Γενικού Συμβουλίου. Η ΕΣΑΚ διατήρησε τις δυνάμεις της, όπως και οι περισσότερες των υπολοίπων παρατάξεων. Η απώλεια ψήφων και εδρών της ΠΑΣΚΕ, για δεύτερο συνεχόμενο συνέδριο, σηματοδοτεί την αντίθεση των εργαζομένων στην τακτική του συμβιβασμού και της υποταγής. Μια αντίθεση, όμως, που για να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, επιβάλλεται η ένταση των προσπαθειών των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, με στόχο την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων που θα αμφισβητούν και θα συγκρούονται με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και όσους τη στηρίζουν (κυβέρνηση, ΝΔ, ΣΥΝ).

Να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο φάνηκαν οι δύο κύριες γραμμές που επικρατούν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια η γραμμή της ταξικής πάλης που εξέφρασε η ΕΣΑΚ, αναδεικνύοντας την ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στα όσα υφίστανται από την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο των τραπεζών. Από την άλλη, τη γραμμή του συμβιβασμού εξέφρασαν τόσο το μπλοκ του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, όσο και το ΔΙΚΤΥΟ, που στο Συνέδριο προώθησε τη «λογική της συνεννόησης» με την εργοδοσία.

Στις εκλογές για το νέο 75μελές Γενικό Συμβούλιο, η ΕΣΑΚ έλαβε 34 ψήφους από 32 και εξέλεξε 4 συμβούλους, όπως και την προηγούμενη φορά. Η ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) έλαβε 229 ψήφους από 242 και έβγαλε 28 συμβούλους από 30 που είχε. Η ΔΑΚΕ πήρε 115 ψήφους από 92 και έβγαλε 14 συμβούλους από 11 και η ΑΣΚΕ 116 ψήφους από 115 βγάζοντας και πάλι 14 συμβούλους.

Το ΔΙΚΤΥΟ, που αποτελείται από τις παλαιότερες παρατάξεις ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, ΟΠΑ και άλλες δυνάμεις, πήρε 76 ψήφους και 9 έδρες στο ΓΣ. Ενώ η ΕΝΟΤΗΤΑ που προήλθε από την κοινή κάθοδο των παλαιότερων παρατάξεων ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ και ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ πήρε 31 ψήφους και 3 έδρες. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ πήρε, όπως και πριν, 9 ψήφους και μία έδρα και οι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ 15 από 9 ψήφους και μία έδρα ξανά. Τέλος, η ΔΑΚΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ πήρε 14 ψήφους και μία έδρα.

Για τη ΓΣΕΕ η ΠΑΣΚΕ πήρε 17 έδρες από 19 που είχε, η ΕΣΑΚ πήρε ξανά 3 έδρες, η ΑΣΚΕ 9 έδρες από 8, η ΔΑΚΕ 9 έδρες από 7, το ΔΙΚΤΥΟ 6 έδρες, η ΕΝΟΤΗΤΑ 2 έδρες και οι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ μία έδρα.

Σύσκεψη για αγωνιστικό γιορτασμό

Πλατιά σύσκεψη φορέων και συνδικαλιστών του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος, εργατικών συνδικάτων και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, με σκοπό τη συγκρότηση επιτροπής για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη, Παγκόσμιας Μέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, διοργανώνει για αύριο Τετάρτη η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, στις 2 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ενωσης Τυφλών (οδός Πειραιώς 4, 5ος όροφος).

«Οι ανάπηροι, υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ, ξέρουν καλά ότι μόνο με τον αγώνα τους, χέρι - χέρι με τους εργαζόμενους, κατέκτησαν ό,τι έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα. Την 3η του Δεκέμβρη δε θα είναι το ντεκόρ στις διάφορες προεκλογικές φιέστες της κυβέρνησης και των ομογάλακτών της, της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Θα είναι στους δρόμους μαζί με τις αγωνιστικές λαϊκές δυνάμεις, παλεύοντας για τα δικαιώματά τους».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org