ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να ενισχυθεί η μικρή και μεσαία επιχείρηση κτηνοτροφίας στην Ελλάδα

  Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Αγγελου Τζέκη

 

Την πολιτική της κυβέρνησης, που όχι μόνο ασκεί ελάχιστους σε σχέση με τους απαραίτητους ελέγχους στα προς κατανάλωση κρεατικά, αλλά ταυτόχρονα κάθε άλλο παρά ενισχύει την εγχώρια παραγωγή κρέατος, κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησής του για το θέμα προς τον υπουργό Γεωργίας. Από την πλευρά του ο Γιώργος Ανωμερίτης υποστήριξε ότι «πρέπει να καμαρώνουμε» για τη χαμηλή παραγωγή κρεαταλεύρων στη χώρα μας.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τα μέτρα που παίρνει εκείνο το οποίο κάνει είναι να προστατεύσει και να υπερασπίσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης του κρέατος και των βοοειδών. Και παράλληλα βέβαια να ενισχύσει και τις βιομηχανίες παραγωγής των συγκεκριμένων ζωοτροφών. Το ζήτημα για τη χώρα μας είναι ότι ο κ.υπουργός στην πρόσφατη παρέμβαση που έκανε η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να προστατεύσει αυτά τα συμφέροντα. Και το ζήτημα για εμάς είναι συγκεκριμένο: Οτι και μέσα στη χώρα μας δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι». Ενδεικτικά ανέφερε ο Αγγελος Τζέκης ότι τα 2 τελευταία χρόνια «έχουν γίνει στα εξειδικευμένα εργαστήρια μόνο 29 έλεγχοι σε έναν πληθυσμό ζώων περίπου 550 χιλιάδων!». Οπως είπε «αυτό αποδεικνύει και την έλλειψη οργάνωσης των απαραίτητων εργαστηρίων που έχει, κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε και οι υπηρεσίες της κτηνιατρικής ότι δεν έχουν την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, τα ανάλογα τεχνολογικά μέσα, για να μπορέσει να γίνει πραγματικά συστηματικός έλεγχος απέναντι σε αυτή την έξαρση που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη».

Σχολιάζοντας τα ειλημμένα από την κυβέρνηση «προστατευτικά» μέτρα ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν απαγορεύουν την είσοδο του γαλλικού κρέατος στην Ελλάδα. Το ζήτημα ότι απαγορεύουμε να έρθουν οι μπριζόλες των βοοειδών δε σημαίνει και τίποτε από τη στιγμή που επιτρέπουμε στο υπόλοιπο κρέας να έρθει μια και είναι γνωστό ότι το μικρόβιο μέσω του αίματος κυκλοφορεί σε όλο το ζώο».

Καταλήγοντας ο Αγγελος Τζέκης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ λέγοντας ότι «θα πρέπει να ενισχυθεί η μικρή και μεσαία επιχείρηση κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, μέσα από τους συνεταιρισμούς, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα δοθεί και εισόδημα στον Ελληνα κτηνοτρόφο, αλλά θα προστεθεί ταυτόχρονα και η δημόσια υγεία»... Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «είμαστε αυτάρκεις μόνο στο 30%. Το υπόλοιπο 70% το εισάγουμε και μάλιστα πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ενωση μας έβαλε πρόστιμο, γιατί ξεπεράσαμε τον αριθμό όσον αφορά τα αρσενικά μοσχάρια».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, σημείωσε ότι στην Ελλάδα «καταναλώνουμε 6,5 εκατομμύρια τόνους ζωοτροφών και τα κρεατάλευρα είναι μόνο 40 χιλιάδες τόνοι. Πρέπει να καμαρώνουμε γι' αυτό. Πρέπει να βλέπουμε τη συνολική παραγωγή πώς είναι και πώς διατρέφουμε αυτά τα ζώα». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «σε εμάς ο μέσος όρος σφαγής και κατανάλωσης των ζώων είναι 17 μήνες. Γι' αυτό και κάνουμε λίγους ελέγχους. Εμείς δεν κάνουμε ελέγχους σε όλα τα ζώα. Δεν είναι 500 χιλιάδες αυτά που σφάζουμε είναι 220 χιλιάδες. Εμείς κάνουμε ελέγχους σε αυτά που έχουν συμπτώματα και είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι έλεγχοι».


«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Επικίνδυνο αλαλούμ

Ο υπουργός Γεωργίας επιμένει καθησυχαστικά... από κοντά και ο πρόεδρος των κτηνιάτρων του Δημοσίου 

Με έωλες δηλώσεις σπεύδει για άλλη μια φορά ο υπουργός Γεωργίας να «κρύψει» τη γύμνια των ελέγχων που γίνονται στην Ελλάδα και να «επουλώσει» τις πληγές από τα ενδοκοινοτικά μαχαιρώματα της ...κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Χτες σε μερίδα του Τύπου δημοσιεύτηκαν δηλώσεις του επιτρόπου Υγείας της ΕΕ Ντ. Μπερν, όπου αναφερόταν ότι η Ελλάδα δε συνεργάζεται με την ΕΕ στο θέμα των «τρελών αγελάδων» και πως θα αποσταλούν ειδικοί ελεγκτές για να ασκήσουν ελέγχους στην εφαρμογή των κοινοτικών αποφάσεων. Ο Ντ. Μπερν φέρεται να δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν απέστειλε στοιχεία για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, ενώ όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ το έπραξαν. Το δημοσιεύματα αυτά φαίνεται πως προβλημάτισαν τον υπουργό Γεωργίας και χτες το μεσημέρι κάλεσε εκτάκτως δημοσιογράφους και κάμερες για να κάνει δηλώσεις. Και αντί να δώσει πειστικές διευκρινίσεις, πρόταξε το επιχείρημα... ότι πρόκειται για δήθεν δηλώσεις του επιτρόπου Υγείας, γιατί δεν υπάρχει τίποτα επίσημο. Ομως, σε πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ με ημερομηνία 6/7/2000, αναφέρεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες υψηλού κινδύνου και ο επίτροπος Υγείας κάτι είχε υπόψη του...

Κατά την προσφιλή του τακτική, ο υπουργός Γεωργίας, για να γίνει «πειστικός», άρχισε πάλι να απαριθμεί τις ενέργειες... που υποτίθεται ότι γίνονται στη χώρα για το θέμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Ομως, η εμφανής κυβερνητική αναλγησία δίνει κάθε δικαίωμα στα βρώμικα κερδοσκοπικά συμφέροντα της ΕΕ να κατηγορούν και να εκθέτουν τη χώρα μας. Ομως, εκτός αυτών, τίθεται και ένα εύλογο ερώτημα: Μπορεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα «τρελών αγελάδων» στην Ελλάδα και μπορεί να υποστηρίξει με σοβαρά στοιχεία και όχι στα λόγια ότι γίνονται όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι; Ακόμα και αυτοί οι ψευτοέλεγχοι, που επιβάλλει η ΕΕ; Η πραγματικότητα, πάντως, λέει όχι και με ψέματα δεν αλλάζει τίποτα.

Οι κτηνίατροι του Δημοσίου

Μέσα σε όλα αυτά, βγήκε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), Σ. Δελέπογλου, να κάνει πλάτες, όπως φαίνεται, στην πολιτική καθησυχαστικής κοροϊδίας... της κυβέρνησης. Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει για λογαριασμό της ΠΕΚΔΥ, συνιστά στο καταναλωτικό κοινό να μην ανησυχεί, διότι όλα ελέγχονται λεπτομερώς από τους κτηνιάτρους. Αυτό μάλλον αποτελεί ανεύθυνη στάση απέναντι στους καταναλωτές, γιατί οι έλεγχοι που γίνονται επαφίονται μόνο στο φιλότιμο των κτηνιάτρων και όχι σε μια σοβαρή κυβερνητική πολιτική στήριξης και ενίσχυσης αυτού του έργου. Αλλωστε, και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία κτηνιατρική υπηρεσία και να προσληφθεί επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό για τον καλύτερο έλεγχο από το στάβλο μέχρι το ράφι. Ομως, εδώ δημιουργείται ένα ερώτημα: Με τις δραματικές ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα, μπορούν να γίνονται λεπτομερείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ;

Οι κρεοπώλες

Εκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιούν αύριο στις 12 το βράδυ, στην αγορά του Ρέντη, οι Ενώσεις Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Ολοι οι κρεοπώλες του Νομού Αττικής θεωρούμε εμπαιγμό του καταναλωτή και του κλάδου των παραδοσιακών κρεοπωλών, τη στάση των συναρμόδιων υπουργείων, για το θέμα των "τρελών αγελάδων"». Τα θέματα που θα τεθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση είναι:

  • Το σταμάτημα της διακίνησης από τα καταστήματα των ενώσεων λιανοπωλητών μοσχαρίσιου κρέατος.
  • Το μπλοκάρισμα των αυτοκινήτων ψυγείων που μεταφέρουν κρέατα από χώρες της ΕΕ που προορίζονται για τα τραστ του λιανικού εμπορίου, αλλά και τα σούπερ - μάρκετ.
  • Το κλείσιμο των καταστημάτων, λίγο πριν την περίοδο των εορτών.
Και νέα κρούσματα

Χτες, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της ασθένειας των «τρελών αγελάδων» στη Γερμανία και, συγκεκριμένα, στο κρατίδια Σλέσβιχ - Χολστάιν. Στην Πορτογαλία, επίσης, θανατώθηκε ολόκληρο κοπάδι, στο οποίο εντοπίστηκαν κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτούν τα ζωικά άλευρα και η κυβέρνηση της Ισπανίας ότι θα επεκταθούν οι έλεγχοι, ενέργειες, βέβαια, που εντάσσονται στα πλαίσια των ψευτο-αποφάσεων που πάρθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Στη Γαλλία, επίσης, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτηρίζουν ανεπαρκή και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Πάντως, χτες το πρωί Γάλλοι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή Νάντης - Ανζέρ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org