ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το πράσινο σκουλήκι αφανίζει το βαμβάκι!

Γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ζητά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει το πράσινο σκουλήκι στη Θεσσαλία, καθώς πλήττει για τρίτη συνεχή χρονιά τα βαμβακοχώραφα της περιοχής, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην παραγωγή.

Στο μέγα αυτό πρόβλημα αναφέρθηκαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), σημειώνοντας ότι υπάρχουν χωράφια στα οποία η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που δε συμφέρει στους παραγωγούς να συλλέξουν την εναπομείνασα παραγωγή και υπογραμμίζοντας ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και αφανισμού της βαμβακοκαλλιέργειας στην Καρδίτσα, όπως έγινε, πριν χρόνια, στη Λήμνο, όπου το ρόδινο σκουλήκι «έσβησε» τη βαμβακοκαλλιέργεια του νησιού.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Β. Μπούτας, κατήγγειλε την κυβέρνηση για την άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών, που ζητούν:

-- Αμεσες εκτιμήσεις των ζημιών στα χωράφια και δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή.

-- Καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς που, λόγω των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, δε θα καλύψουν το πλαφόν στρεμματικής παραγωγής που έχει τεθεί, με βάση τις εκτιμήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

Τόνισε, δε, ότι αποτελεί αισχρή κοροϊδία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών η θέση της κυβέρνησης πως θα δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ, καθώς είναι γνωστό ότι αυτές σημαίνουν, κυριολεκτικά, ψίχουλα, τα οποία, μάλιστα, καθυστερούν πάρα πολύ να φτάσουν στους παραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ζημιές που έγιναν το 2010 οι παραγωγοί δεν ξέρουν ακόμα αν και πόσα θα εισπράξουν ως αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, αφού τα χαρτιά πηγαινοέρχονται, συνεχώς, μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, χωρίς να λαμβάνεται συγκεκριμένη απόφαση. Να σημειώσουμε, επιπλέον, ότι οι παραγωγοί που η ζημιά στα χωράφια τους θα εκτιμηθεί λιγότερη από το 30% δε δικαιούνται ούτε και τα ψίχουλα των ΠΣΕΑ και να επισημάνουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος, έσπευσε να «εκτιμήσει» πως η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι, φέτος, θα είναι μικρότερη από τις άλλες χρονιές, προδικάζοντας έτσι την κυβερνητική απόφαση να μη δοθούν, επί της ουσίας, αποζημιώσεις στους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς.

Ο Β. Μπούτας χαρακτήρισε υποκριτικό το «ενδιαφέρον» για τους βαμβακοπαραγωγούς που δείχνουν οι δήμαρχοι και οι τοπικοί βουλευτές, επισημαίνοντας ότι, ουσιαστικά, στρέφονται ενάντιά τους, καθώς στηρίζουν την κυβερνητική θέση για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ και όχι το αίτημα του συνεπούς αγροτικού κινήματος για ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο, με επαρκή κρατική επιχορήγηση, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, από κάθε φυσικό κίνδυνο και νόσο.

Τέλος, κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να διεκδικήσουν, αγωνιστικά, ό,τι δικαιούνται, μη υποτασσόμενοι «στο μοιραίο» της χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος όπου τους οδηγεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων κι αρνούμενοι να πιστέψουν σε ψεύτικες υποσχέσεις των κάθε λογής πολιτικάντηδων...

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Κουκούλα σε όλα τα σκάνδαλα

Επιβεβαίωση της συμφωνίας με το γερμανικό μονοπώλιο, ενόψει της επίσημης διαβούλευσης με την κυβέρνηση της Γερμανίας

Την κουκούλα σε όλα τα σκάνδαλα που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές μπίζνες του γερμανικού μονοπωλίου της Ζίμενς στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε χτες η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ). Η συμφωνία «εξωδικαστικού συμβιβασμού» που ψηφίστηκε από την προηγούμενη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, προσυπογράφηκε και από το σημερινό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, σε μια ενέργεια που αναμφίβολα έχει να κάνει με τα παζάρια και τις άλλες συνεννοήσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά κατά τη σημερινή επίσκεψη στη Γερμανία.

Ολοφάνερα προκύπτει και το γεγονός ότι η κάθε κυβέρνηση στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ αποτελεί την ασπίδα κρατικής προστασίας για τα μονοπώλια που στηρίζει και εκπροσωπεί. Με την επιβεβαίωση της μεταξύ τους συμφωνίας, διαγράφουν μονοκονδυλιά τα κάθε είδους σκάνδαλα και ταυτόχρονα προχωρούν σε νέες κολεγιές και συμφωνίες με το μονοπώλιο της «Ζήμενς».

Συγκεκριμένα:

  • Συμψηφισμό απαιτήσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ.
  • Παροχή από τη «Ζήμενς» ποσού ύψους 90 εκατ. ευρώ, υποτίθεται για τη «χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του ελληνικού δημοσίου».
  • «Επένδυση» μέσα στο 2012 ύψους 100 εκατ. ευρώ στη θυγατρική τους «Ζήμενς Ελλάς».
  • Η «Ζήμενς» δηλώνει ότι «εμπιστεύεται τη δυναμική και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας» ότι θα «ενθαρρύνει θερμά μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην οικονομική αναζωογόνηση της Ελλάδας».
  • Η «Ζήμενς» «εξετάζει επένδυση κατασκευής νέου εργοστασίου στην Ελλάδα», προϋπολογισμού ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι:

  • Αναγνωρίζει τη «συνεργασία στη διερεύνηση των υποθέσεων που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή παράνομες δραστηριότητες».
  • Το ελληνικό δημόσιο «παραιτείται από τις αστικές και διοικητικές αξιώσεις και πρόστιμα κατά της "Ζήμενς"».

Δηλώνει, τέλος, ότι η «Ζήμενς αποτελεί σήμερα αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση», ώστε να «αίρονται εμπόδια συμμετοχής της εταιρείας σε δημόσιους διαγωνισμούς».

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός

Tην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση της εταιρείας στην οποία θα αναθέσει η κυβέρνηση τη διενέργεια γεωφυσικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των οκτώ εταιρειών που είχαν υποβάλλει προσφορές στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού και ήταν οι: TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, DOLPHIN GEOPHYSICAL, ION GEOPHYSICAL CORPORATION, SPEC PARTNERS LTD, CGGVERITAS, PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), SPECTRUM GEO LIMITED, FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS. Ακολούθησαν οι διαβουλεύσεις με τις τέσσερις εταιρείες που προκρίθηκαν και ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από την αρμόδια επιτροπή.

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Σε ρότα ραγδαίας υποχώρησης

Στις 5.800 υποχώρησε στο β' τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των αγοροπωλησιών κατοικιών στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδας και τα οποία αφορούν συναλλαγές που έγιναν με τη διαμεσολάβηση των τραπεζών (δάνεια κ.ά). Ο αριθμός των μεταβιβάσεων που έγιναν πέρσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν 6.100.

Στο ίδιο διάστημα οι τιμές εμφανίζονται να έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο σε ποσοστό 10,1% (10,8% για τις νέες κατοικίες μέχρι 5 έτη και 9,7% για τις παλαιότερης κατασκευής).

Οι εξελίξεις στον κλάδο ενδιαφέρουν τις τράπεζες, ιδιαίτερα στη σημερινή φάση της καπιταλιστικής κρίσης και για το ενδεχόμενο απότομης πτώσης των τιμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται γα τις εμπράγματες διασφαλίσεις και υποθήκες με τις οποίες έχουν δέσει τα δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι πελάτες των εταιρειών που έκλεισαν

Νέα σύμβαση με προμηθευτή ρεύματος θα πρέπει να έχουν συνάψει μετά τις 31 Αυγούστου οι πρώην πελάτες των εταιρειών «Hellas Power AE» και «Energa Power Trading ΑΕ» καθώς και οι πρώην πελάτες των εταιρειών «Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή ΑΕ» και «Revmaena ΜΕΠΕ», που παραμένουν στις υπηρεσίες της ΔΕΗ ως «προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου».

Σε αντίθετη περίπτωση, ενημερώνει η ΔΕΗ, η Επιχείρηση θα τιμολογεί το ρεύμα στους συγκεκριμένους καταναλωτές με προσαύξηση 7% επί του ισχύοντος τιμοκαταλόγου της κατηγορίας τους και μέχρι να επιλέξουν προμηθευτή, βάσει σχετικής απόφασης της ΡΑΕ. Για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας δίνεται περιθώριο μέχρι την 1η Οκτώβρη πριν την έναρξη της επιβολής της παραπάνω προσαύξησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ