ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εναλλακτικά «επιχειρησιακά» σενάρια

Φλέγεται για τέταρτη μέρα από συγκρούσεις και η Τρίπολη του Λιβάνου

Τανκς του λιβανικού στρατού στην Τρίπολη όπου συγκρούονται ένοπλοι υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης (σουνίτες) με υποστηρικτές της συριακής ηγεσίας (αλαουίτες)
Τανκς του λιβανικού στρατού στην Τρίπολη όπου συγκρούονται ένοπλοι υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης (σουνίτες) με υποστηρικτές της συριακής ηγεσίας (αλαουίτες)
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε προάστια στη Δαμασκό και στο Χαλέπι ενώ αναζωπυρώθηκαν οι μάχες στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου μεταξύ υποστηρικτών της συριακής αντιπολίτευσης και της συριακής ηγεσίας επιβεβαιώνοντας ότι η συριακή κρίση έχει, ήδη, αρχίσει να διαχέεται επικίνδυνα στο πρόσφορο έδαφος των διαθρησκευτικών κοινοτικών διαφορών της χώρας. Ενώ η βία διασπείρεται σταδιακά σε όλη την περιοχή, στην Αγκυρα άρχισε, χθες, πολυήμερη συνάντηση διπλωματών, ειδικών μυστικών υπηρεσιών και εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ και την Τουρκία με στόχο την εκπόνηση ενός «επιχειρησιακού μηχανισμού» για την μετά Ασαντ εποχή, αποδεικνύοντας ότι ασχέτως διακηρύξεων περί διαμεσολάβησης του ΟΗΕ, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντείνουν την παρέμβασή τους και προωθούν τους σχεδιασμούς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα συζητηθούν τα ενδεχόμενα ανάπτυξης «ουδέτερης ζώνης» αλλά και η αναζωπύρωση των συγκρούσεων με το ΡΚΚ στην νοτιοανατολική Τουρκία. Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, ο Γάλλος Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον επαναδιαβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη συριακή αντιπολίτευση την ώρα που ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλγερινός Λακχντάρ Μπραχίμι, έφθανε στην Νέα Υόρκη για επαφές με το Συμβούλιο Ασφαλείας και γινόταν γνωστό ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Stennis επιστρέφει εσπευσμένα στην περιοχή.

Εντός Συρίας, με δυνάμεις πεζικού και τανκς, ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στα νότια προάστια της Δαμασκού, Κφαρ Σουσά, Νταράγια, Κάνταμ και Ναχρ Αϊσα ενώ ανακοίνωσε ότι επανακατέλαβε τις χριστιανικές συνοικίες στο Χαλέπι. Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μουκντάντ απέρριψε τις καταγγελίες εκπροσώπων της αντιπολίτευσης ότι ο συριακός στρατός πλήττει αμάχους και έχει προβεί σε σφαγές, ανταπαντώντας ότι «αυτές οι συμμορίες διαπράττουν εγκλήματα και προσπαθούν να τα αποδώσουν στις κυβερνητικές δυνάμεις». Εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που όπως όλα δείχνουν αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ξένους μαχητές, υποστήριζε ότι οι συριακές δυνάμεις έχουν απωλέσει τον έλεγχο του 80% της χώρας.

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια μίλησε για πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να χορηγηθούν τρόφιμα και φάρμακα σε Σύρους πρόσφυγες, εντός και εκτός συνόρων. Εκτίμησε ότι οι πρόσφυγες μπορεί να αγγίζουν πλέον το 1,2 εκατομμύρια με μόνο τους 170.000 να έχουν καταγραφεί.

Στο «κόκκινο» ο βόρειος Λίβανος

Τανκς ανέπτυξε ο λιβανικός στρατός στην Τρίπολη όπου μετά από ολιγόωρη ηρεμία επαναλήφθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων σουνιτών και αλαουιτών, που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση και τη συριακή ηγεσία εκατέρωθεν. Οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει συνολικά 12 ζωές και έχουν σημάνει συναγερμό. Ο Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των μαχών με κάθε τρόπο και τόνισε: «αν είναι ο Λίβανος να υποφέρει έτσι από τη σχέση του με τη Συρία, θα διακοπεί η σχέση αυτή μέχρις ότου δεν βλάπτει πλέον». Την ανησυχία του δεν έκρυψε ούτε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν που μίλησε για εξαιρετικά «εύθραυστη κατάσταση» και για διαρκή ανάγκη «υποστήριξης της λιβανικής ηγεσίας και του στρατού, προκειμένου ο Λίβανος να μην βυθιστεί σε νέο εμφύλιο».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μάχες στα νοτιοανατολικά και «βολές» κατά της Τεχεράνης

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μέρα τη μέρα κλιμακώνεται η ένταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην περιοχή Σεμντινλί της επαρχίας Χακάρι, ως αντίποινα για τη νέα βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στρατιωτική φάλαγγα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι επτά. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 16 μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και ότι σκοτώθηκε και ένας Τούρκος στρατιώτης.

Η Αγκυρα ανησυχεί βλέποντας ότι η συριακή κρίση έχει πυροδοτήσει νέα κλιμάκωση στην αντιπαράθεσή της με τους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι φαίνεται να είναι σε συνεννόηση με κουρδικές οργανώσεις εντός Συρίας αλλά και με τις κουρδικές αρχές στο αυτόνομο βόρειο Ιράκ. Ενδειξη της μεγάλης σημασίας που η τουρκική ηγεσία αποδίδει στα τεκταινόμενα στην περιοχή είναι ότι αμέσως έστειλε ενισχύσεις και επιτόπου έφτασε και ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Χαΐρι Κιβρίκογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Τ. Ερντογάν, κατηγόρησε εκ νέου τη συριακή ηγεσία ότι «ενισχύει» τους αντάρτες του ΡΚΚ και απείλησε ότι αν το ΡΚΚ πραγματοποιήσει επίθεση από συριακό έδαφος, τότε ο τουρκικός στρατός θα επέμβει στη Συρία. Ο αναπληρωτής του, όμως, Μπουλέντ Αρίντς, «διεύρυνε» το πεδίο των «υπόπτων» κατά την άποψη της Αγκυρας, αφήνοντας αιχμές και κατά του Ιράν, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση, της Δευτέρας, με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αστυνομικού τμήματος στο Γκαζιαντέπ, όπου σκοτώθηκαν εννιά πολίτες. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της ιρανικής Βουλής, Χοσεΐν Ναγκάβι, απάντησε λέγοντας ότι «η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στη συριακή κρίση είναι αυτή που υποσκάπτει την ασφάλειά της και της προκαλεί εσωτερική κρίση».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Διερεύνηση συμμαχιών και με φόντο τον ανταγωνισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η ανακοίνωση της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, στην Κίνα, προκειμένου να παραστεί στο δεύτερο γύρο των σινογερμανικών διακυβερνητικών διαβουλεύσεων χρονικά διόλου τυχαία δεν είναι. Η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην ΕΕ, με την «κρίση στην Ευρωζώνη», είναι σε οριακό επίπεδο κάτι που υπογραμμίζεται από τη χτεσινή συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Είναι προφανές ότι η Γερμανία αναζητά όλες τις δυνατές και πιθανές διεξόδους και συνάμα συνεχίζει να πυροδοτεί τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Συνεπώς, η ανακοίνωση για τη μετάβασή της στην Κίνα με «πολυάριθμη» αντιπροσωπεία έχει τη δική της βαρύνουσα σημασία. Η επίσκεψη της Μέρκελ, η δεύτερη εντός του 2012, σηματοδοτεί τις προσπάθειες της μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ, από τη μία πλευρά, και της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως, από την άλλη, να «βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους». Γίνεται δε υπό το πρίσμα της έντασης που επικρατεί πλέον μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και επτά υπουργοί, θα επισκεφτούν το Πεκίνο στις 30 και 31 Αυγούστου. Πέραν των διμερών ζητημάτων, της οικονομικής συνεργασίας και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν η κρίση στη Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΕΣΘΟΝΙΑ
Διαφήμιση με το Αουσβιτς...

Η ιστορική δικαίωση του φασισμού, που ακολουθείται ως κρατική πολιτική στις χώρες της Βαλτικής, με τις πλάτες της ΕΕ, έδωσε χτες ένα ακόμη αποτροπιαστικό παράδειγμα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το «News Balt» στην Εσθονία η εταιρεία «GasTerm», που διαχειρίζεται τη διανομή του φυσικού αερίου και την πώληση μηχανημάτων θέρμανσης, προχώρησε σε διαφήμιση του προϊόντος της με το εξής σλόγκαν: «Ευέλικτη, εύκολη και αποτελεσματική», που συνοδευόταν με μια φωτογραφία από την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς, όπου οι ναζί χρησιμοποίησαν τους φούρνους για τη μαζική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η εταιρεία αντικατέστησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία με άλλη, ζητώντας συγνώμη για το αν αυτή «προκάλεσε σε κάποιους δυσφορία»...

Στη χώρα που το κράτος διώκει το Κομμουνιστικό Κόμμα, απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα, που διώκει τους αντιφασίστες βετεράνους που φορούν τα σοβιετικά παράσημα και ταυτόχρονα τιμά με κάθε επισημότητα όσους συμμετείχαν στις εσθονικές λεγεώνες των «Ες-Ες», και στο όνομα του «πατριωτισμού» καλεί αυτούς τους φασίστες να μιλήσουν στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία, δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι καλύτερο...


Ι.Π.-Ε.Β.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ