Φλέγεται για τέταρτη μέρα από συγκρούσεις και η Τρίπολη του Λιβάνου
Τανκς του λιβανικού στρατού στην Τρίπολη όπου συγκρούονται ένοπλοι υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης (σουνίτες) με υποστηρικτές της συριακής ηγεσίας (αλαουίτες) |
Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε προάστια στη Δαμασκό και στο Χαλέπι ενώ αναζωπυρώθηκαν οι μάχες στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου μεταξύ υποστηρικτών της συριακής αντιπολίτευσης και της συριακής ηγεσίας επιβεβαιώνοντας ότι η συριακή κρίση έχει, ήδη, αρχίσει να διαχέεται επικίνδυνα στο πρόσφορο έδαφος των διαθρησκευτικών κοινοτικών διαφορών της χώρας. Ενώ η βία διασπείρεται σταδιακά σε όλη την περιοχή, στην Αγκυρα άρχισε, χθες, πολυήμερη συνάντηση διπλωματών, ειδικών μυστικών υπηρεσιών και εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ και την Τουρκία με στόχο την εκπόνηση ενός «επιχειρησιακού μηχανισμού» για την μετά Ασαντ εποχή, αποδεικνύοντας ότι ασχέτως διακηρύξεων περί διαμεσολάβησης του ΟΗΕ, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντείνουν την παρέμβασή τους και προωθούν τους σχεδιασμούς τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα συζητηθούν τα ενδεχόμενα ανάπτυξης «ουδέτερης ζώνης» αλλά και η αναζωπύρωση των συγκρούσεων με το ΡΚΚ στην νοτιοανατολική Τουρκία. Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, ο Γάλλος Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον επαναδιαβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη συριακή αντιπολίτευση την ώρα που ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλγερινός Λακχντάρ Μπραχίμι, έφθανε στην Νέα Υόρκη για επαφές με το Συμβούλιο Ασφαλείας και γινόταν γνωστό ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Stennis επιστρέφει εσπευσμένα στην περιοχή.
Εντός Συρίας, με δυνάμεις πεζικού και τανκς, ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στα νότια προάστια της Δαμασκού, Κφαρ Σουσά, Νταράγια, Κάνταμ και Ναχρ Αϊσα ενώ ανακοίνωσε ότι επανακατέλαβε τις χριστιανικές συνοικίες στο Χαλέπι. Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μουκντάντ απέρριψε τις καταγγελίες εκπροσώπων της αντιπολίτευσης ότι ο συριακός στρατός πλήττει αμάχους και έχει προβεί σε σφαγές, ανταπαντώντας ότι «αυτές οι συμμορίες διαπράττουν εγκλήματα και προσπαθούν να τα αποδώσουν στις κυβερνητικές δυνάμεις». Εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που όπως όλα δείχνουν αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ξένους μαχητές, υποστήριζε ότι οι συριακές δυνάμεις έχουν απωλέσει τον έλεγχο του 80% της χώρας.
Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια μίλησε για πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να χορηγηθούν τρόφιμα και φάρμακα σε Σύρους πρόσφυγες, εντός και εκτός συνόρων. Εκτίμησε ότι οι πρόσφυγες μπορεί να αγγίζουν πλέον το 1,2 εκατομμύρια με μόνο τους 170.000 να έχουν καταγραφεί.
Τανκς ανέπτυξε ο λιβανικός στρατός στην Τρίπολη όπου μετά από ολιγόωρη ηρεμία επαναλήφθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων σουνιτών και αλαουιτών, που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση και τη συριακή ηγεσία εκατέρωθεν. Οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει συνολικά 12 ζωές και έχουν σημάνει συναγερμό. Ο Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των μαχών με κάθε τρόπο και τόνισε: «αν είναι ο Λίβανος να υποφέρει έτσι από τη σχέση του με τη Συρία, θα διακοπεί η σχέση αυτή μέχρις ότου δεν βλάπτει πλέον». Την ανησυχία του δεν έκρυψε ούτε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν που μίλησε για εξαιρετικά «εύθραυστη κατάσταση» και για διαρκή ανάγκη «υποστήριξης της λιβανικής ηγεσίας και του στρατού, προκειμένου ο Λίβανος να μην βυθιστεί σε νέο εμφύλιο».