Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το πράσινο σκουλήκι αφανίζει το βαμβάκι!

Γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ζητά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει το πράσινο σκουλήκι στη Θεσσαλία, καθώς πλήττει για τρίτη συνεχή χρονιά τα βαμβακοχώραφα της περιοχής, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην παραγωγή.

Στο μέγα αυτό πρόβλημα αναφέρθηκαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), σημειώνοντας ότι υπάρχουν χωράφια στα οποία η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που δε συμφέρει στους παραγωγούς να συλλέξουν την εναπομείνασα παραγωγή και υπογραμμίζοντας ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και αφανισμού της βαμβακοκαλλιέργειας στην Καρδίτσα, όπως έγινε, πριν χρόνια, στη Λήμνο, όπου το ρόδινο σκουλήκι «έσβησε» τη βαμβακοκαλλιέργεια του νησιού.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Β. Μπούτας, κατήγγειλε την κυβέρνηση για την άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών, που ζητούν:

-- Αμεσες εκτιμήσεις των ζημιών στα χωράφια και δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή.

-- Καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς που, λόγω των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, δε θα καλύψουν το πλαφόν στρεμματικής παραγωγής που έχει τεθεί, με βάση τις εκτιμήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

Τόνισε, δε, ότι αποτελεί αισχρή κοροϊδία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών η θέση της κυβέρνησης πως θα δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ, καθώς είναι γνωστό ότι αυτές σημαίνουν, κυριολεκτικά, ψίχουλα, τα οποία, μάλιστα, καθυστερούν πάρα πολύ να φτάσουν στους παραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ζημιές που έγιναν το 2010 οι παραγωγοί δεν ξέρουν ακόμα αν και πόσα θα εισπράξουν ως αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, αφού τα χαρτιά πηγαινοέρχονται, συνεχώς, μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, χωρίς να λαμβάνεται συγκεκριμένη απόφαση. Να σημειώσουμε, επιπλέον, ότι οι παραγωγοί που η ζημιά στα χωράφια τους θα εκτιμηθεί λιγότερη από το 30% δε δικαιούνται ούτε και τα ψίχουλα των ΠΣΕΑ και να επισημάνουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος, έσπευσε να «εκτιμήσει» πως η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι, φέτος, θα είναι μικρότερη από τις άλλες χρονιές, προδικάζοντας έτσι την κυβερνητική απόφαση να μη δοθούν, επί της ουσίας, αποζημιώσεις στους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς.

Ο Β. Μπούτας χαρακτήρισε υποκριτικό το «ενδιαφέρον» για τους βαμβακοπαραγωγούς που δείχνουν οι δήμαρχοι και οι τοπικοί βουλευτές, επισημαίνοντας ότι, ουσιαστικά, στρέφονται ενάντιά τους, καθώς στηρίζουν την κυβερνητική θέση για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ και όχι το αίτημα του συνεπούς αγροτικού κινήματος για ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο, με επαρκή κρατική επιχορήγηση, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, από κάθε φυσικό κίνδυνο και νόσο.

Τέλος, κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να διεκδικήσουν, αγωνιστικά, ό,τι δικαιούνται, μη υποτασσόμενοι «στο μοιραίο» της χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος όπου τους οδηγεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων κι αρνούμενοι να πιστέψουν σε ψεύτικες υποσχέσεις των κάθε λογής πολιτικάντηδων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ