ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλίνουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε όλες τις πτώσεις!
  • Συνάντηση Τ. Μίλερ - Γ. Παπανδρέου και αμέσως μετά πολύωρη συνεργασία Γ. Παπανδρέου - Κ. Σημίτη
  • Μειδιάματα προκαλεί η πληροφορία που διέρρευσαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών περί παρατηρήσεων που, τάχα, έγιναν στον Αμερικανό πρέσβη να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του για την τρομοκρατία

Εφ' όλης της ύλης των θεμάτων που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής ήταν η συζήτηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση. Ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα των ζητημάτων που συζητήθηκαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών διέρρευσαν, με αποτέλεσμα να εστιαστεί εκεί η προσοχή των ΜΜΕ, πως ο Γ. Παπανδρέου απηύθυνε συστάσεις στον Τ. Μίλερ για τον τρόπο με τον οποίο ο δεύτερος χειρίζεται το θέμα της τρομοκρατίας. Διαρροή που εκ του αποτελέσματος προκαλεί μειδιάματα, εύλογα ερωτήματα για την αρχική της στόχευση και δημιουργεί υποψίες πως επιδιώχτηκε να λειτουργήσει ως προπέτασμα καπνού για τη συσκότιση των άλλων μεγάλων ζητημάτων που συζητήθηκαν.

Ετσι, τα - προφανώς - ενδιαφέροντα όσο και κρίσιμα σημεία της συζήτησης που αφορούσε στο Κυπριακό, στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στην ελληνική προεδρία της ΕΕ, όσο και στην προσπάθεια των ΗΠΑ να χαίρουν της ασυλίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, πέρασαν σε δεύτερο πλάνο όπου δεν αποσιωπήθηκαν παντελώς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου συνέστησε στον Τ. Μίλερ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις συνεντεύξεις και δηλώσεις του για το θέμα της τρομοκρατίας, ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις. Ακολούθησε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η διαρροή από κύκλους της αμερικανικής πρεσβείας της απορίας του Τ. Μίλερ για το λόγο της σύστασης αυτής, μια και ο ίδιος και τα όσα δηλώνει ταυτίζονται με τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις, όπως αυτές εκφράζονται από τον Κ. Σημίτη.

Να σημειωθεί πως τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Τ. Μίλερ λέγεται πως εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, κατά την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά στα καυτά σημεία της συζήτησης, ελάχιστα έγιναν γνωστά. Επισήμως το θέμα της συνάντησης αφορούσε στην κοινή δράση των δύο χωρών κατά της τρομοκρατίας, αλλά και στην εξαίρεση των Αμερικανών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ επεκτάθηκε και στα ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο και σε άλλα.

Για την προκλητική αξίωση των ΗΠΑ να εξαιρούνται οι Αμερικανοί από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Γ. Παπανδρέου είπε στον Τ. Μίλερ και αργότερα το επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πως αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο η Ελλάδα θα συνεννοηθεί με τους εταίρους της στην ΕΕ, αφού πρέπει να απασχολήσει όχι ξεχωριστά την κάθε χώρα, αλλά την ΕΕ στο σύνολό της. Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άποψη επί του θέματος ή δεν τολμά να τη διατυπώσει και περιμένει «γραμμή» από τις Βρυξέλλες για να τοποθετηθεί.

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Κ. Σημίτη

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τ. Μίλερ ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τον πρωθυπουργό τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρέσβη. Η συνάντηση κράτησε 4,5 ώρες!

Πιο συγκεκριμένα, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ακόμη, εξετάστηκαν γενικότερα ζητήματα προετοιμασίας της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και η μετάθεση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του 2003 από το χώρο της ΔΕΘ σε γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής (δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για το συγκρότημα «ΣΑΝΗ»).

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε, μεταξύ άλλων, την προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική διαλόγου και προσέγγισης με την Τουρκία, στην ευρωπαϊκή πορεία της, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων και των προϋποθέσεων που θέτουν τα Συμβούλια Κορυφής και ειδικότερα του Ελσίνκι. Ανέφερε, επίσης, πως υπήρξε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την προεδρία της ΕΕ, οργανωτικής φύσεως.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τη συνάντηση με τον Τ. Μίλερ ανέφερε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το Κυπριακό, την εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος, θέματα της γύρω περιοχής, όπως είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ακόμη τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και την επικείμενη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ με την ευκαιρία της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε πως αντάλλαξαν απόψεις για θέματα τρομοκρατίας, λέγοντας πως ο Τ. Μίλερ «έχει βέβαια στενή συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και οι αμερικανικές υπηρεσίες με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης» και πως ο ίδιος τόνισε στον Αμερικανό πρέσβη ότι «οι δημόσιες δηλώσεις όλων πρέπει να συμβάλουν στο απαραίτητο κλίμα για την προώθηση της υπόθεσης αυτής».

Ο Γ. Παπανδρέου δεν επανέλαβε δημόσια τη «σύσταση», απεναντίας εξήρε τη συνεργασία και τη βοήθεια των ΗΠΑ στην προσπάθεια εξάρθρωσης της «17Ν», χαρακτηρίζοντάς την «κοινή προσπάθεια». Αρκέστηκε μόνο να δηλώσει ότι «όπως έχει τονίσει και ο κ. Μίλερ κατά καιρούς, είναι θέμα ευθύνης αποκλειστικής της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά οπωσδήποτε η βοήθεια από τις ΗΠΑ ή τη Μ. Βρετανία, μέσα στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουμε κάνει, υπάρχει και οδηγεί σε μια κοινή προσπάθεια». Τέλος, αρνήθηκε πως ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας πως το κύριο αντικείμενο της συνάντησης Γ. Παπανδρέου - Τ. Μίλερ ήταν η επιστολή Πάουελ προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, με την οποία ζητεί να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες για την εξαίρεση του προσωπικού των αμερικανικών δυνάμεων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει όχι ξεχωριστά την κάθε χώρα, αλλά την ΕΕ», συμπλήρωσε, αρνούμενος κι αυτός να πάρει θέση.

Οπως ανέφερε, συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό, καθώς και το θέμα της τρομοκρατίας, για το οποίο δεν παρέλειψε να υπερτονίσει την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, αν και πρόκειται για μια «υπόθεση ελληνική», γεγονός που ο Τ. Μίλερ «το έχει αναγνωρίσει και το αναγνώρισε και σήμερα και προς τον υπουργό Εξωτερικών». Και επειδή είναι αμοιβαία τα αισθήματα, και η ελληνική κυβέρνηση «έχει αναγνωρίσει ότι σε αυτή την ελληνική επιχείρηση υπήρξε συμβολή, βοήθεια, των υπηρεσιών των ΗΠΑ».

Αυτό που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας, ήταν να επισημάνει «την προσοχή που χρειάζεται να επιδεικνύουμε στις δημόσιες τοποθετήσεις», αλλά «σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε σε αυτή την καλή συνεργασία με τις ΗΠΑ και θέλουμε να συνεχιστεί, όπως θέλουν και οι ΗΠΑ, κάτι που τονίστηκε και στις δηλώσεις».


Ευχές στον Χ. Φλωράκη

Eurokinissi

Τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση εξακολουθούν να αποστέλλουν στον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη, δεκάδες παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Χτες, στο νοσοκομείο τον επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ενώ τηλεγράφημα απέστειλε και η Εθνική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ.

Ευχές έστειλαν μεταξύ άλλων ο πανεπιστημιακός Κ. Κιουλάφας, ο κ. Λάζαρης, η Μαρία Δελιβάνη - Νεγρεπόντη, ο Γ. Χουρμουζιάδης, ο δήμαρχος Ιτάμου Β. Τσαντίλας κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ